Червона сочевиця – 9 смачних рецептів приготування страв з покроковими фото

Червона сочевиця – це корисний та поживний продукт, що містить рослинний білок, залізо, вітаміни та клітковину. З сочевиці можна приготувати багато цікавих страв. Для цього використовуйте нашу перевірену кулінарну ідею з дев’яти смачних рецептів приготування страв з покроковими фото.

Як приготувати червону сочевицю на гарнір

Як приготувати червону сочевицю на гарнір, ми розповіли у нашому перевіреному покроковому рецепті. Таке частування вийде цікавим до смаку, неймовірно апетитним та поживним. Його можна подавати до м’ясних, рибних та інших гарячих страв. Ідеально підходить для обідів та вечерь.

Час приготування – 30 хвилин

Час приготування – 10 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський солодкий перець – 0,5 шт.
  • Томати подрібнені – 1 ст.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Вода – 0,4л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куркума мелена – до смаку.
  • Паприка копчена – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі необхідні продукти. З овочів знімаємо шкірку та лушпиння, потім обдаємо їх водою.

  2. Цибулину ріжемо на дрібні кубики.

  3. Морквину натираємо на тертці до отримання дрібної стружки.

  4. Прогріваємо сковорідку із соняшниковою олією та підрум’янюємо на ньому кубики цибулі.

  5. Відправляємо до цибулі стружку моркви та подрібнений солодкий перець. Готуємо овочі дві хвилини. Добре розмішуємо їх у процесі обсмажування.

  6. Поливаємо це подрібненими помідорами. Ви можете просто зняти шкірку із соковитих м’ясних томатів та перетерти їх на тертці. Активно розмішуємо продукти та даємо їм прокипіти пару хвилин.

  7. Викладаємо сюди промиту червону сочевицю і вливаємо дві склянки води. Розмішуємо заготівлю та гасимо під кришкою близько семи хвилин. Слідкуйте за рівнем води у сковороді. Якщо її залишиться мало, трохи можна долити.

  8. Посипаємо частування сіллю, перцем, копченою паприкою та куркумою. Розмішуємо, щоб усі ароматні спеції рівномірно розподілилися по сочевичній каші та гасимо ще дві хвилини.

  9. Тепер ви знаєте, як приготувати червону сочевицю на гарнір. Спробуйте!

Котлети з червоної сочевиці

Котлети з червоної сочевиці – це дуже смачне, корисне та ситне частування, яке підходить для рослинного типу харчування та пісного меню. Готові сочевичні котлети порадують вас особливою соковитістю та ніжністю. Подавайте з гарячими гарнірами або доповненнями зі свіжих овочів.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 150 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп – 10 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

  1. Промиваємо червону сочевицю, заливаємо її водою та варимо до повної готовності близько 20 хвилин.

  2. Знімаємо шкірку з картоплі, обдаємо бульби холодною водою та обробляємо на шматки великої величини. Їх варимо у підсоленій воді до повної готовності.

  3. У чашу блендера відправляємо половину вареної сочевиці. Другу половину залишаємо цілою. Продукт у блендері перемелюємо –, потрібно отримати ніжну однорідну масу.

  4. Також у блендері подрібнюємо і картопля. Можна це зробити за допомогою занурювальної насадки.

  5. У глибокій мисці з’єднуємо всі подрібнені продукти і сюди викладаємо відкладену частину сочевиці.

  6. Доповнюємо все це яйцем, подрібненою зеленню, сіллю та спеціями. Активно все розмішуємо, щоб усі ароматні компоненти рівномірно розподілилися.

  7. Прогріваємо сковорідку з олією. Мокрими руками з рослинного фаршу формуємо невеликі закруглені котлети, перекладаємо їх на добре прогріту сковорідку. Готуємо до рум’яної яскравої скоринки з усіх боків.

  8. Котлети із червоної сочевиці готові. Перекладайте на тарілку та пригощайтеся!

Сочевичний суп-пюре з червоної сочевиці

Сочевичний суп-пюре з червоної сочевиці – це апетитне та яскраве за смаком частування, яке ідеально підійде для сімейного обіду. Такий поживний та вітамінний суп можна доповнити хрусткими сухариками, ароматними сухими спеціями або петрушкою, кропом, іншою зеленню.

Час приготування – 45 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Зіра – 0,5 ч.л.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Окріп – 1 л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі необхідні продукти за списком. Очищаємо овочі та обдаємо їх під водою.

  2. Вибираємо каструлю з товстим дном, де можна обсмажувати продукти. Розігріваємо тут олію і готуємо подрібнену цибулю з часником близько п’яти хвилин.

  3. Викладаємо сюди томатну пасту та перемелену ароматну зіру. Активно розмішуємо та готуємо одну хвилину.

  4. Доповнюємо продукти тертою морквою. Знову все активно розмішуємо та готуємо буквально дві хвилини.

  5. Приєднуємо до овочів добре промиту під водою червону сочевицю – 300 г у сухому вигляді.

  6. Заливаємо це все одним літром окропу. Даємо прокипіти та варимо на зниженому вогні 30 хвилин. За п’ять хвилин до повного приготування додаємо сіль та перемелений перець.

  7. Далі вимикаємо вогонь та пробуємо наш суп на сіль. За потреби додаємо її.

  8. Далі весь вміст перебиваємо занурювальним блендером до однорідності. Якщо суп вийшов надмірно густим, влийте ще трохи окропу і всю масу прокип’ятіть на вогні ще раз.

  9. Сочевичний суп-пюре із червоної сочевиці готовий. Розливайте та спробуйте!

Смачна каша з червоної сочевиці

Смачна каша з червоної сочевиці – це поживне та смачне частування, яке відрізняється корисними властивостями та великим вмістом вітамінів. Такий апетитний та цікавий продукт можна подавати до обіду разом із улюбленими м’ясними чи рибними стравами.

Час приготування – 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Томатна паста – 2 ч.л.
  • Вершкове масло – 20 гр.
  • Вода – 2 ст.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Зелень – для подачі.

Процес приготування:

  1. Подрібнюємо очищену цибулю, натираємо на тертці морквину. Овочі відправляємо в сковорідку з олією.

  2. Смажимо овочі пару хвилин до м’якого стану. Активно розмішуємо їх у процесі та стежимо, щоб не було підгоряння.

  3. Відмірюємо червону сочевицю та промиваємо її у холодній воді.

  4. Підготовлену сочевицю викладаємо на сковороду до овочів та доповнюємо томатною пастою. Активно все розмішуємо та готуємо ще кілька хвилин.

  5. Отриману заготовку опускаємо у відповідну каструлю. Заливаємо все гарячою водою і доповнюємо подрібненим зубчиком часнику (натираємо на тертці або пропускаємо через прес). Прогріваємо вміст і після закипання варимо ще 20 хвилин до загусання.

  6. У готову кашу відправляємо сіль, чорний мелений перець і опускаємо шматочок вершкового масла|| – він додасть особливого аромату і смаку. Старанно все розмішуємо, щоб каша наситилася ароматом спецій та ніжної олії.

  7. Смачна каша із червоної сочевиці готова. Посипайте страву подрібненою зеленню!

Суп із червоної сочевиці з куркою

Суп із червоної сочевиці з куркою – це особливо смачне, корисне та поживне частування, яке актуальне для великого обіду в сімейному колі. Такий легкий та приємний суп можна доповнити хлібом, ароматною зеленню та іншими доповненнями. Приготуйте частування за рецептом.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 0,5 ст.
  • Крила курячі – 0,6 кг.
  • Вода – 2,5л.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Зелень – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі потрібні продукти, зазначені у списку, та викладаємо на робочий стіл.

  2. Промиваємо частини курки (у нас крильця) і викладаємо їх у каструлю, в якій готуватимемо суп.

  3. Заливаємо курку холодною водою, даємо закипіти. Після активного вирування знімаємо шумівкою піну. Інакше ми не отримаємо прозорий і приємний на смак бульйон.

  4. Відмірюємо потрібну кількість сочевиці (вибираємо червоний сорт) та промиваємо її у холодній воді.

  5. Подрібнюємо цибулини і також нарізаємо моркву. Можна обробити її брусочками або кубиками –, як вам більше подобається.

  6. Почищену картоплю обробляємо на кубики середньої величини.

  7. У каструлю з куркою відправляємо підготовлену сочевицю та всі овочі. Доводимо до кипіння, доповнюємо сіллю та варимо на зниженому вогні під кришкою 25 хвилин. У процесі обов’язково прибираємо піну. Вона з’являтиметься на цьому етапі через додавання сочевиці.

  8. У цей час промиваємо і дрібно ріжемо зелень. Використовуємо лише зелені листочки, стебла видаляємо.

  9. У проварений суп відправляємо ароматну зелень і відразу відключаємо плиту.

  10. Суп із червоної сочевиці з куркою готовий. Переливайте в глибокі тарілки ароматне частування!

Булочки з червоної сочевиці

Булочки з червоної сочевиці – це оригінальна кулінарна ідея, яка порадує не тільки цікавим смаком, а й корисними властивостями. Такі булочки не містять борошна, дріжджів, цукру. Крім того, червона сочевиця – це відмінне джерело рослинного білка, комора цинку, клітковини та інших необхідних вітамінів та мінералів.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Псіліум – 20 гр.
  • Вода – 6 ст.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Оцет яблучний – 1 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

  1. Відмірюємо всі необхідні продукти. Спеції вибираємо до смаку. Можна використовувати куркуму, паприку, чорний мелений перець.

  2. Відмірюємо 200 г червоної сочевиці в сухому вигляді. Вимочуємо її у воді. Найкраще зробити це заздалегідь та залити водою на ніч.

  3. Надсилаємо підготовлений продукт у містку миску. Доповнюємо сіллю, спеціями, оливковою олією та водою.

  4. Перебиваємо всі продукти блендером до отримання ніжної однорідної кашки. Додаємо сюди псилліум та активно вимішуємо ложкою. Маса почне густіти.

  5. Змоченими у воді руками формуємо акуратні кульки. Розкладаємо їх по супротивнику з пергаментом.

  6. Випікаємо частування 25-30 хвилин|| при температурі 180 градусів.

  7. Булочки із червоної сочевиці готові. Можна відразу пробувати або подавати як доповнення до різних страв!

Турецький суп із червоної сочевиці

Турецький суп із червоної сочевиці – це апетитне та насичене за смаком частування, яке ідеально підійде для сімейного обіду. Такий поживний та вітамінний суп можна доповнити хрусткими сухариками, ароматними сухими спеціями або свіжою зеленню.

Час приготування – 55 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 1 ст.
  • Крупа пшенична – 0,5 ст.
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Яловичина на кістки – 2 шт.
  • Вершкове масло – 1 ст.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чилі мелений – до смаку.
  • М’ята сушена – до смаку.
  • Чебрець сушений – до смаку.

Процес приготування:

  1. Для приготування турецького супу відміряємо потрібну кількість червоної сочевиці та пшеничного крупу.

  2. Для цього супу рекомендуємо використовувати гострий перець чилі великого помелу. Його додаватимемо в суп перед подачею для особливого аромату.

  3. Крупу та сочевицю необхідно промити під водою та бажано вимочити.

  4. Яловичину на кістки заливаємо водою і варимо до утворення бульйону та повної готовності м’яса близько півтори години. Сіль та спеції на цьому етапі не додаємо.

  5. Подрібнюємо червону цибулину та викладаємо її у невелику каструлю чи сотейник. Сюди ж викладаємо шматочок вершкового масла. Таким чином ми смажимо цибулю на ніжному вершковому маслі.

  6. У склянці розводимо томатну пасту у готовому яловичому бульйоні. Цю заготовку виливаємо в сковороду до цибулі і даємо прокипіти кілька хвилин. Солимо за смаком.

  7. З сочевиці та пшеничного крупи зливаємо воду. Сочевицю відразу занурюємо у нашу заготівлю.

  8. Також сюди відправляємо пшеничну крупу.

  9. Вливаємо сюди м’ясний бульйон і добре розмішуємо все. Варимо наш суп 10 хвилин, регулярно помішуючи.

  10. Далі відправляємо в заготівлю зіру та сухий чебрець. Можна додати ще трохи солі.

  11. Варимо на зниженому вогні – на весь процес піде близько 35 хвилин. Даємо йому настоятися під кришкою.

  12. Турецький суп із червоної сочевиці готовий. Розливайте по тарілках, додатково посипайте ароматними спеціями та спробуйте!

Червона сочевиця з овочами на сковороді

Червона сочевиця з овочами на сковороді – це дуже смачне, корисне та ситне частування, яке підходить для рослинного типу харчування та пісного меню. Продукт із сочевиці можна подавати як самостійну страву або використовувати як оригінальний гарнір.

Час приготування – 30 хвилин

Час приготування – 10 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський солодкий перець – 0,5 шт.
  • Вода –0,5 л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куркума мелена – 0,5 ч.л.
  • Паприка мелена – 0,5 ч.л.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

  1. Очищену моркву натираємо на великій стороні тертки.

  2. Подрібнюємо очищену цибулину.

  3. Солодкий перець та помідор ріжемо кубиком.

  4. Прогріваємо сковорідку з олією і обсмажуємо на ній цибулю з морквою до м’якого стану. Після цього приєднуємо перець з помідором. Готуємо усі разом на слабкому вогні п’ять хвилин.

  5. Викладаємо до овочів промиту червону сочевицю. Активно все розмішуємо лопаткою.

  6. Заливаємо заготівлю водою, чекаємо закипання і після тушкуємо сім хвилин. Якщо вода дуже швидко википає, вливаємо ще окріп.

  7. Далі додаємо сіль та спеції зі списку. Розмішуємо та готуємо ще дві хвилини.

  8. Червона сочевиця з овочами на сковороді готова. Посипайте подрібненою зеленню та спробуйте!

Хліб із червоної сочевиці без борошна

Хліб із червоної сочевиці без борошна – це оригінальний продукт, який варто спробувати приготувати. Такий хліб відрізняється цікавим смаком, корисними та поживними властивостями. Подавайте його до гарячих частування або доповнюйте різними намазками.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Йогурт – 115мл.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Твердий сир – 50 гр.
  • Насіння гарбуза – 10 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Італійські трави – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,3 ч.л.
  • Кунжут – для посипання.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі необхідні продукти за списком та викладаємо на робочий стіл.

  2. Червону сочевицю рекомендується за дві години до початку приготування залити водою.

  3. Перед приготуванням сочевицю відкидаємо на сито і зливаємо всю рідину.

  4. Підготовлену сочевицю викладаємо у глибоку миску. Поливаємо олією, доповнюємо яйцями та йогуртом. Сюди ж відправляємо сіль, розпушувач та ароматні спеції.

  5. Всі продукти перебиваємо блендером до однорідності.

  6. Окремо натираємо на тертці сир та подрібнюємо насіння.

  7. Обидва інгредієнти викладаємо у нашу заготівлю. Розмішуємо.

  8. Вибираємо відповідну форму для випікання хліба. Застилаємо її пергаментом та виливаємо нашу масу.

  9. Всю поверхню заготівлі засипаємо кунжутом.

  10. Відправляємо в розігріту до 180° духовку на 50 хвилин. Якщо верхівка почне пригоряти, прикриваємо її фольгою.

  11. Перекладаємо готовий хліб на стіл і даємо йому охолонути.

  12. Хліб із червоної сочевиці без борошна готовий. Ріжте на скибочки і спробуйте!

Каша з червоної сочевиці – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал