Жульєн з грибами класичний – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Відмінна риса класичного жульєна з грибами – це ніжний вершковий смак і така ж ніжна м’яка структура. Французький варіант назви страви має на увазі спосіб нарізання інгредієнтів, у Росії воно асоціюється з певними продуктами – грибами, куркою та соусом.

Жульєн з грибами в домашніх умовах – класичний рецепт

Для приготування жульєна найкраще підійдуть білі сухі гриби. Тоді страва вийде ароматнішою і смачнішою. Щоб жульєн був потрібної нам структури, подавайте його до столу в кокотницях.

Смачного!

Жульєн з куркою, грибами, сиром та вершками в духовці

Жульєн – це вишукане страва з ніжним вершковим смаком, яке схоже на звичайну запіканку з грибів, курки та сиру в соусі. Одна з найсмачніших і найзапашніших гарячих закусок також готується з морепродуктами.

Час приготування – 1 год. 25 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 10.

Складові:

  • Філе куряче – 300-500 гр.
  • Гриби – 200-300 гр.
  • Цибуля – 100-200 гр.
  • Сир – 150-250 гр.
  • Вершки 10-20% – 250-350 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Перший етап приготування жульєна – підготовка цибулі та грибів. Очищену від шарів лушпиння цибулю слід нарізати або тонкими півкільцями, або невеликими кубиками.

Крок 2. Гриби (гливки, білі гриби, печериці) перебираємо. Потім вимиваємо їх проточною водою і викладаємо на паперовий рушник або кілька шарів серветок. Коли гриби обсохнуть, нарізаємо їх пластинами.

Крок 3. Куряче філе слід відварити до м’якості. Перед варінням курку необхідно промити. Готове м’ясо нарізаємо дрібними шматочками.

Крок 4. Шматок сиру крупно натираємо. На плиті, в сковороду з розігрітою олією, викладаємо кубики цибулі. Коли він просмажується до м’якості, додаємо гриби та обсмажуємо інгредієнти разом. Через 10-15 хвилин, коли вся рідина википить, додаємо в сковороду куряче м’ясо. Посипаємо масу сіллю, перцем і перемішуємо. Вимикаємо плиту.

Крок 5. Тепер, коли основа для жульєна готова, можна зайнятися підготовкою соусу. На сковороду без олії, розігріту на плиті, всипаємо 2 ложки борошна, що просіює. Обсмажуємо пару хвилин і постійно при цьому перемішуємо. Додаємо до борошна теплі вершки та спеції. Постійно помішуємо соус, доки він не закипить. Викладаємо масу з грибів, цибулі та курки. Знову перемішуємо. Плиту вимикаємо.

Крок 6. Викладаємо масу у загальну форму або порційно розкладаємо по кокотницям. Посипаємо жульєн рівним шаром сиру, кількість якого має бути достатньою для даної страви. Запікаємо жульєн у духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Смачного!

Жульєн з куркою, грибами та сметаною в духовці

Спочатку жульєн готували тільки з грибів, а потім їх почали доповнювати іншими інгредієнтами: курячим м’ясом, морепродуктами, овочами, чорносливом. Подають жульєн у маленьких піалах – кокотницях – або в невеликих каструльках.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 2.

Складові:

  • Філе куряче – 1 шт.
  • Гриби – 200 гр.
  • Сметана – 150 мл.
  • Сир – 100 гр.
  • Олія соняшникова – 30 мл.
  • Петрушка – 3 гілки.

Процес приготування:

Крок 1. Обрізаємо жилки та плівки на курячому філе, а потім промиваємо його теплою проточною водою. Вмочуємо зайву вологу паперовим рушником і нарізаємо філе невеликими шматочками. Викладаємо м’ясо на сковороду з розігрітим маслом. Солимо філе та обсмажуємо до напівготовності.

Крок 2. Перебираємо гриби. Видаляємо затемнення та інші зайві деталі, які вас бентежать. Потім промиваємо продукт. Щоб швидше позбавити його зайвої вологи, викладаємо на паперові рушники. Нарізаємо скибочками. Викладаємо гриби до м’яса та перемішуємо. Обсмажуємо до готовності.

Крок 3. Вимиті гілки петрушки дрібно рубаємо і викладаємо в сковороду разом зі сметаною (150 мл). Гасимо продукти кілька хвилин.

Крок 4. Розкладаємо масу по кокотницям. Покриваємо жульєн сметаною з високим відсотком жирності. Це необхідно, щоб жульєн вийшов ніжним і м’яким усередині. Дрібно натираємо сир. Посипаємо їм порції жульєна. При запіканні сир розплавиться і покриє щільною скоринкою страву, що захистить її від пересихання.

Крок 5. Ставимо ємності на лист. Поміщаємо в духовку, розігріту до 180 градусів і випікаємо 10-15 хвилин. Якщо жульєн охолоне до приходу гостей, його також можна розігріти в духовці протягом 5-7 хвилин.

Смачного!

Домашній жульєн з грибами в тарталетках

Один із варіантів приготування жульєна – у тарталетках. Завдяки використанню готових форм, страва цікаво і апетитно виглядає на святковому столі.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 55 хв.

Кількість порцій – 7.

Складові:

  • Філе куряче – 150 гр.
  • Тарталетки – 15 шт.
  • Печериці – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир – 150 гр.
  • Вершки 20% – 200 мл.
  • Борошно – 2 ст.
  • Олія – для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Перед тим, як приступити до приготування жульєна, дістаємо з холодильника вершки і зігріваємо в умовах кімнатної температури. Потім готуємо продукти для жульєна. Гриби перебираємо, промиваємо проточною водою, промокуємо паперовим рушником та нарізаємо тонкими скибочками. Відварюємо до готовності філе та остуджуємо. Нарізаємо м’ясо кубиками. Цибулину без лушпиння дрібно рубаємо.

Крок 2. У підігріту на сковороді олію викладаємо гриби.

Крок 3. Майже відразу ж додаємо до них цибулю. Обсмажуємо інгредієнти разом постійно помішуючи, 10 хвилин.

Крок 4. Викладаємо до грибів та цибулі куряче філе. Перемішуємо масу та заливаємо вершками. Присмачуємо спеціями.

Крок 5. Всипаємо в страва борошно, що просіює (2 столові ложки). Помішуючи, доводимо соус до густої структури. Вимикаємо плиту. Готову масу розкладаємо по тарталетках, які виставляємо на лист.

Крок 6. Випікатимемо страву при температурі 180 градусів. Відразу виставляємо її на табло духовки. Поки духова шафа розігрівається, крупно натираємо сир і покриваємо ним жульєн. Відправляємо заготовки до духовки на 5-7 хвилин.

Смачного!

Жульєн з грибами та вершками на сковороді

Простий рецепт підійде для легкої сімейної вечері, яка не вимагає особливого сервірування столу. Страву подають до столу прямо на сковороді без використання форм.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 4.

Складові:

  • Печериці – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вершки 20% – 200 мл.
  • Борошно – 1 ст.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Сир – 150 гр.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.
  • Зелень для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо для приготування жульєна невелику сковороду з високими бортами. Підігріваємо в ній оливкову олію і паралельно дрібно рубаємо очищену від лушпиння цибулину. Відправляємо цибулю в олію та обсмажуємо.

Крок 2. Поки цибуля розм’якшується і зарум’янюється, перебираємо печериці. Зрізаємо при необхідності кінці «ніжок», промиваємо проточною водою і промокуємо паперовим рушником. Нарізаємо гриби тонкими слайсами і додаємо до рум’яної цибулі.

Крок 3. Обсмажуємо інгредієнти до випаровування грибної рідини. Якщо цього не зробити, жульєн вийде рідким.

Крок 4. У глибокій ємності змішуємо соус для жульєна. Вливаємо вершки і додаємо до них одну столову ложку борошна, що просіює. Приправляємо масу сіллю та чорним перцем. Ретельно перемішуємо інгредієнти, щоб при попаданні на гарячу сковороду у соусі не утворювалися грудочки.

Крок 5. Заливаємо вершковим соусом гриби із цибулею. Гасимо до загусання 3-5 хвилин. При цьому перемішуємо масу.

Крок 6. Посипаємо страву сиром, який крупно натираємо. Чекаємо, поки сир розплавиться під кришкою і покриє скоринкою жульєн. За бажанням, страву можна прикрасити нарізаною зеленню.

Смачного!

Жульєн з грибами та сметаною на сковороді

Радимо приготувати жульєн за простим рецептом з додаванням печериць або лісових грибів. Завдяки насиченому аромату та смаку продукту страва вийде надзвичайно апетитною. Ніжність жульєну додасть вершковий соус.

Час приготування – 1 год. 5 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 6.

Складові:

  • Печериці – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сир – 150 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Борошно – 2 ст.
  • Оливкова олія – для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо печериці. Зрізаємо всі зайві деталі та нарізаємо гриби тонкими скибочками невеликого розміру. Перед нарізкою печериці потрібно ретельно вимити, а потім дати просохнути. Дрібно рубаємо очищений зубок часнику.

Крок 2. Викладаємо нарізані продукти в оливкову олію, розігріту на сковороді. Їх слід обсмажити до появи рум’яної скоринки (10-12 хвилин). При цьому рідина, яку виділять гриби, повинна повністю випаруватися, інакше жульєн вийде рідким.

Крок 3. Пару цибулин очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо ножем. Викладаємо цибулю в чисту сковороду із знову підігрітою в ній оливковою олією. Обсмажуємо запашний інгредієнт до м’якості (10 хвилин) на середньому вогні.

Крок 4. Посипаємо цибулю двома столовими ложками борошна, що просіює. Обсмажуємо його, постійно помішуючи протягом трьох хвилин. Викладаємо до цибулі 200 г сметани, сіль і чорний мелений перець у необхідній вам кількості. Коли соус закипить, тушкуємоо його близько п’яти хвилин на вогні, поки не загусне.

Крок 5. Викладаємо гриби в соус. Посипаємо жульєн крупно тертим сиром і чекаємо, поки він розплавиться і перетвориться на щільну скоринку. Процес обов’язково має відбуватися під кришкою.

Смачного!

Як приготувати гриби в горщиках?

Ще один нескладний рецепт страви, який може стати вашим коханим. Готують жульєн з недорогих і доступних будь-якій господині продуктів. Страва вразить ваших гостей насиченим смаком, ароматом та цікавою подачею – у горщиках.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 4.

Складові:

  • Купка куряча – 250 гр.
  • Гриби – 200 гр.
  • Цибуля – 80 гр.
  • Сир – 80 гр.
  • Олія – для смаження.
  • Вершки 10% – 150 мл.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Борошно – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі грудки для приготування жульєна варто заздалегідь вимити і відварити в підсоленій воді до готовності. Потім грудку, що остигнула, слід нарізати невеликими кубиками.

Крок 2. Для приготування жульєна краще використовувати свіжі гриби, проте їх можна замінити консервованими. Свіжий продукт необхідно перебрати, вимити, обтерти паперовим рушником і нарізати скибочками, а промити консервований холодною водою. Цибулину потрібно очистити від лушпиння і нарізати тонкими півкільцями.

Крок 3. Рослинне масло попередньо розігріваємо на сковороді, а потім викладаємо в нього гриби та цибулю. Обсмажуємо продукти до моменту появи золотої скоринки.

Крок 4. Паралельно помішуємо гриби та готуємо соус для жульєна. На іншій сухій сковороді обсмажуємо пару столових ложок борошна, що просіює, до кольору горіха, а потім вливаємо 150 грамів вершків. Додаємо 40 г вершкового масла.

Крок 5. Томімо соус на сковороді, поки він не стане густим (близько чотирьох хвилин). На дно горщиків викладаємо шматочки відвареної курки. Наступний шар – гриби та цибуля. Поступово заливаємо інгредієнти соусом і посипаємо тертим сиром (великими скибочками).

Крок 6. Накриваємо горщики кришками і ставимо в заздалегідь розігріту духовку (180-200 градусів). Через 20 хвилин подаємо готову страву в горщиках до столу.

Смачного!

Смачний жульєн з куркою, грибами та картоплею

Завдяки картоплі жульєн стає не просто гарячою закускою, а повноцінною другою стравою, яку можна подавати до обіду. Якщо приготувати жульєн у формі у вигляді запіканки та прикрасити зеленню, він гідно прикрасить святковий стіл.

Час приготування – 1 год. 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 6.

Складові:

  • Картопля – 6 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Філе куряче – 200 гр.
  • Печериці консервовані – 400 гр.
  • Борошно – 1 ст.
  • Молоко – 100мл.
  • Вершки 20% – 200 мл.
  • Сир – 200 гр.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Часник – до смаку.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Декілька картоплин звільняємо від шкірки за допомогою ножа. Змиваємо з коренеплодів бруд проточною теплою водою, зрізаємо затемнення, зелені ділянки та прибираємо інші дефекти. Нарізаємо картопля спочатку брусками, а потім кубиками невеликого розміру. Викладаємо картоплю в заздалегідь розігріту на сковороді рослинну олію. Обсмажуємо коренеплоди практично до готового стану.

Крок 2. Перекладаємо кубики картоплі зі сковороди на дно форми для запікання. Солимо коренеплоди.

Крок 3. Одну цибулину, очищену від лушпиння, нарізаємо дрібними кубиками. Куряче м’ясо промиваємо проточною водою і обтираємо паперовими рушниками. Якщо на філе є плівки, забираємо їх за допомогою ножа. Дрібно нарізаємо курку. У чистій сковороді знову нагріваємо масло і обсмажуємо в ньому продукти до того моменту, поки цибуля не стане м’якою.

Крок 4. До цибулі та курячого філе викладаємо консервовані гриби. Можна використовувати свіжі гриби нарізані пластинами. Обсмажуємо інгредієнти до випарювання грибної рідини.

Крок 5. Вже на сухій і чистій сковороді без слідів рослинної олії, обсмажуємо одну столову ложку борошна, що просіює. Вона має придбати кремовий відтінок. Вливаємо до борошна 100 мл молока, але не відразу, а поступово.

Крок 6. Постійно помішуючи, доводимо соус до густини, а потім викладаємо в сковороду з цибулею, грибами та куркою. Вливаємо до маси 200 мл вершків, нарубану свіжу зелень, сіль і перець. Ретельно перемішуємо інгредієнти, накриваємо кришкою сковороду і гасимо жульєн 5 хвилин.

Крок 7. Викладаємо масу поверх картоплі. Потім посипаємо її тертим сиром (натираємо на великій тертці). Ставимо ємність із стравою всередину заздалегідь розігрітою до 180 градусів духовки на 15-20 хвилин.

Смачного!

Покроковий рецепт жульєна з грибами в кокотницях

Є три види подачі до столу жульєна, приготованого за цим рецептом: на тарілці, у кокотницях і в мішечках з млинців. У будь-якому з цих варіантів жульєн виглядатиме чудово.

Час приготування – 1 год. 25 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 4.

Складові:

  • Печериці – 350 гр.
  • Купка куряча – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Сметана 20% – 3 ст.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Сир – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Пару цибулин очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо ножем.

Крок 2. 350 г свіжих печериць перебираємо і звільняємо від затемнень. Зрізаємо ножем основу «ніжок» грибів. Ретельно вимиваємо їх проточною водою. Перекладаємо гриби на паперовий рушник, який вбере зайву вологу. Нарізаємо печериці пластинами.

Крок 3. Одну курячу грудку вимиваємо прохолодною водою. Злегка віджимаємо м’ясо та обтираємо залишки вологи паперовим рушником. Нарізаємо кубики філе невеликого розміру.

Крок 4. Обсмажуємо цибулю в розігрітій олії. Можна використовувати для обсмажування вершкове масло, проте при дії холоду його крупинки застигають, що позначається на смаку жульєна. Достатньо потомити цибулю 5-7 хвилин на середньому вогні.

Крок 5. Викладаємо до цибулі гриби. Щойно вони почнуть виділяти рідину, доповнюємо інгредієнти м’ясом. Перемішуємо продукти. Накриваємо сковороду щільно кришкою і гасимо масу близько десяти хвилин.

Крок 6. Після того, як курячий і грибний сік випаруються, додаємо до продуктів 3 столові ложки сметани та спеції. Перемішуємо жульєн і тушкуємоо його на плиті кілька хвилин. Розкладаємо страву по кокотницям і посипаємо сиром (натираємо крупно або дрібно).

Крок 7. Запікаємо жульєн 10-20 хвилин у заздалегідь розігрітій духовці. Температурний режим – 200 градусів.

Смачного!

Жульєн у булочках з грибами та куркою

Така оригінальна подача жульєна чудово підійде для святкового столу. Страва досить просто готується. Однак вам знадобиться трохи більше часу, щоб сформувати горщики з булочок.

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 2.

Складові:

  • Сир – 100 гр.
  • Олія – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Булочки – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Філе куряче – 300 гр.
  • Вершки 20% – 100 мл.
  • Гриби – 200 гр.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. 200 г свіжих грибів перевіряємо на наявність вад, які вирізаємо ножем. Промиваємо продукт водою і викладаємо поверх паперових рушників, щоб увібралася зайва волога. Потім гриби слід нарізати скибочками невеликої товщини.

Крок 2. Звільняємо головку цибулі від шарів лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками.

Крок 3. Розігріваємо сковороду з олією. Викладаємо в гарячу рідину цибулю та обсмажуємо до м’якості. Додаємо до цибулі гриби. Обсмажуємо продукти до готовності грибів.

Крок 4. 300 г курячого м’яса у вигляді грудки відварюємо заздалегідь у підсоленій воді. Коли філе охолоне, нарізаємо його шматочками невеликого розміру.

Крок 5. Додаємо курку до суміші грибів та цибулі. Заливаємо інгредієнти вершками та приправляємо спеціями. Перемішуємо масу.

Крок 6. Зрізаємо «верхівки» булочок та акуратно вирізаємо м’якоть. Викладаємо жульєн усередину виробів до верху. Посипаємо начинку тертим сиром.

Крок 7. Виставляємо температуру для розігріву духовки та подальшого випікання страви – 180 градусів. Викладаємо булочки з жульєном на лист і ставимо всередину духової шафи на 20 хвилин.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал