Бешбармак з яловичини – 5 покрокових рецептів у домашніх умовах з фото

Бешбармак – це національна страва Казахстану, Киргизії та багатьох інших сусідських країн. Без нього не обходиться жоден святковий стіл, бо бешбармак – це особлива страва, яку за традицією не включають до щоденного раціону. Сама страва є подрібненим м'ясом у поєднанні з локшиною, цибульним соусом і особливими прянощами. Звичай дрібно кришити м'ясо взявся не з «повітря», так східні країни виявляють повагу до людей похилого віку, яким може бути проблематично прожувати великі шматки.

Класичний бешбармак із яловичини в домашніх умовах

Якщо ви очікуєте на прийом «дорогих» гостей або просто ваших близьких, які люблять татарську кухню, приготуйте на своїй кухні справжній бешбармак з яловичини та саморобної локшини. Така страва підкорить усіх своїми чудовими смаковими характеристиками та насиченим ароматом.

    Бешбармак із яловичини з готовою локшиною

    Приготування бешбармаку – це досить довгий і трудомісткий процес, який включає в себе варіння «міцного» м'ясного бульйону, готування та розкочування домашнього тіста, та багато іншого. Однак, при використанні покупної готової локшини час, проведений на кухні, скорочується в рази, а смакові характеристики залишаються колишніми, тому можна спростити життя самому собі.

    Час приготування – 2 год. 30 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 6-8.

    Складові:

    • Локшина безбармачна – 350 гр.
    • Яловичина – 1,5 кг.
    • Цибуля – 4 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Перець чили — за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. У каструлю відповідного розміру укладаємо промиту яловичину, очищену морквину та цибулину – заливаємо холодною водою та відправляємо на вогонь.

    Крок 2. Доводимо до кипіння, знімаємо шумівкою пінку, солимо, зменшуємо полум'я і відварюємо до готовності (близько півтори-дві години).

    Крок 3. Три головки цибулі «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо пір'ям.

    Крок 4. В окрему каструльку переливаємо приблизно літр бульйону (попередньо знімаємо жир з поверхні), даємо закипіти і пересипаємо нарізану цибулю.

    Крок 5. Стомлюємо цибульні шматочки 5-6 хвилин. Приправляємо сіллю та меленим перцем, орієнтуючись на свої уподобання.

    Крок 6. У сотейнику кип'ятимо воду, підсолюємо і відварюємо до готовності локшину (8-10 хвилин).

    Крок 7. Після, відкидаємо на друшляк або сито, щоб стекли надлишки рідини.

    Крок 8. У глибоку тарілку викладаємо порцію локшини та скибочки відвареного м'яса.

    Крок 9. Щедро поливаємо бешбармак бульйоном цибулі, присипаємо подрібненою зеленню і гострим перцем за смаком. Смачного!

    Бешбармак із яловичини з картоплею

    Немає нічого смачнішого та простішого, ніж казахський бешбармак, приготовлений у домашніх умовах і доповнений картоплею. Така страва додасть вам довге відчуття насичення і надовго позбавить вас від почуття голоду. А поєднання яловичини та картоплі порадують ваші смакові рецептори.

    Час приготування – 4 год.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 6-8.

    Складові:

    • Яловичина – 1,5 кг.
    • Картопля – 5-6 шт.
    • Борошно – 2-2,5 ст.
    • Яйця – 2-3 шт.
    • Вода – 1 ст.
    • Сіль – 1 ст.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Зелень – 50 грн.
    • Перець чорний мелений – 2-3 щіпки.

    Процес приготування:

    Крок 1. Шматок яловичини розрубуємо на невеликі сегменти та укладаємо у велику каструлю, заливаємо водою та відправляємо на плиту.

    Крок 2. Даємо пару хвилин покипіти, знімаємо пінку, присолюємо, а потім на повільному полум'ї доводимо до готовності і займає цей процес близько 2-3 годин.

    Крок 3. Не гаючи часу, готуємо тісто: в окремій тарілці змішуємо борошно, що просіює, яйця, кілька щіпок солі і склянку води – замішуємо круте тісто. Пшеничний грудку обертаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильну камеру на 30 хвилин.

    Крок 4. З картоплі знімаємо шкірку, промиваємо та розрізаємо великі бульби на четвертинки. Якщо картопля дрібна – залишаємо цілою.

    Крок 5. Готове м'ясо виймаємо з бульйону та остуджуємо.

    Крок 6. У наваристий бульйон пересипаємо картоплю і варимо до м'якості.

    Крок 7. Через 30 хвилин дістаємо тісто з холоду, розділяємо на 4 рівні частини і кожен сегмент розгортаємо в тонкий шар. Листи нарізаємо шматочками розміром близько 6 сантиметрів.

    Крок 8. М'які картопляні часточки виймаємо з бульйону і замінюємо їх домашньою локшиною – варимо 8-10 хвилин.

    Крок 9. Очищену цибулю нарізаємо півкільцями, заливаємо кількома ополониками яловичого бульйону і наполягаємо під щільно закритою кришкою.

    Крок 10. Розварене м'ясо розбираємо по волокнах або дрібно ріжемо.

    Крок 11. Збираємо страву: тарілку злегка підігріваємо в духовці або печі НВЧ, по всьому діаметру розділимо порцію локшини, в центр кладемо яловичину, а з боків розділимо картоплю. Всі компоненти присипаємо подрібненою зеленню та пропареною цибулею для насиченості. Смачного!

    Бешбармак із яловичини в казані на плиті

    Класика татарської кухні – це, звичайно ж, бешбармак з яловичого і баранячого м'яса, а також домашньої локшини, який сподобається всім, хто тільки спробує цю ароматну і ситну страву. Сьогодні до вашої уваги представляється рецепт бешбармака, приготованого в справжньому чавунному і товстостінному казані на плиті.

    Час приготування – 3 год. 20 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Яловичина – 500 гр.
    • Баранина – 500 гр.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Морквина – 1 шт.
    • Борошно – 1,5 ст.
    • Яйця – 2 шт.
    • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
    • Перець запашний мелений – 1 ч.л.
    • Листи лавра – 2-3 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Зелень – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. М'ясо на кісточці розрізаємо на сегменти та ретельно промиваємо під струменем води.

    Крок 2. У великій каструлі кип'ятимо воду і закладаємо баранину з яловичиною, обов'язково знімаємо пінку і варимо на повільному вогні 2,5 години.

    Крок 3. Тим часом готуємо тісто: в окремому посуді змішуємо борошно, що просіює, яйця, кілька щіпок солі і воду (рідини додаємо стільки, щоб пшенична основа вийшло крутою) – замішуємо тісто.

    Крок 4. Повертаємо борошняну масу в харчову плівку або укладаємо в пакет і даємо півгодини «відпочити», щоб клейковина розійшлася.

    Крок 5. Через 30 хвилин тісто розділяємо на 4-5 шматочків однакового розміру.

    Крок 6. Кожен сегмент розгортаємо в тонкий пласт.

    Крок 7. Розрізаємо на широкі смужки.

    Крок 8. А потім на ромбики.

    Крок 9. Заготовки розкладаємо на рушник бавовняний і даємо час підсушитися.

    Крок 10. За годину до вимкнення бульйону, доповнюємо його очищеною морквою, цибулею, лавром, запашним перцем та сіллю.

    Крок 11. Готове м'ясо виймаємо з каструлі, остуджуємо та відокремлюємо від кісток.

    Крок 12. М'якуш розбираємо по волокнах.

    Крок 13. Міцний бульйон проціджуємо через дрібне сито або марлю, складену в кілька шарів.

    Крок 14. Якщо нам дозволяє час, то прибираємо бульйон у холодне місце, щоб весь жир «вийшов» на поверхню. Якщо часу немає, то цей крок пропускаємо і відразу ж приступаємо до наступного.

    Крок 15. З цибулин знімаємо лушпиння і нарізаємо кільцями. Половину нарізки пасеруємо на жирі, знятому з бульйону або вершковому маслі до м'якості.

    Крок 16. З іншою частиною цибулі по-іншому: у сотейнику кип'ятимо 2-3 черпаки бульйону і відварюємо півкільця 2 хвилини з додаванням чорного перцю.

    Крок 17. Цибулю виймаємо з каструлі за допомогою шумівки, бульйон зберігаємо.

    Крок 18. У цибульному бульйоні порціями відварюємо локшину до готовності (7-9 хвилин).

    Крок 19. Зварені ромби перекидаємо на друшляк.

    Крок 20. І потім відправляємо в сковорідку до м'якої цибулі – добре перемішуємо.

    Крок 21. Подаємо бешбармак наступним чином: на велику та плоску страву викладаємо домашню локшину, у центр – розібране м'ясо та цибулю, відварену в бульйоні. Сам прозорий бульйон розливаємо по порційних піалах і присипаємо подрібненою зеленню. Смачного!

    Як приготувати бешбармак з яловичини?

    При готуванні класики казахстанської кухні – бешбармаку з яловичини у мультиварці, компоненти максимально просочуються смаком та ароматом один одного, а від господині не потрібно довго стояти біля плити та постійно знімати пінку з м'яса, щоб отримати прозорий бульйон.

    Час приготування – 1 год. 30 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 2.

    Складові:

    • Яловичина – 300 гр.
    • Локшина бешбармачна – 100 гр.
    • Цибуля – 70 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Промиту яловичину укладаємо у чашу, заливаємо холодною водою та включаємо програму «Суп».

    Крок 2. Тим часом очищаємо цибулю і нарізаємо її півкільцями.

    Крок 3. Розминаємо цибульні шматочки рукою для виділення соку і заливаємо ополоником киплячого бульйону.

    Крок 4. Готове м'ясо виймаємо з чаші, даємо трохи охолонути і нарізаємо скибочками або розбираємо на волокна.

    Крок 5. У бульйон відправляємо пластинки локшини, сіль та мелений перець.

    Крок 6. Приблизно через 8 хвилин виловлюємо бешбармальні вироби, відкидаємо на друшляк і викладаємо на тарілку.

    Крок 7. Поверх локшини розділимо яловичину і присипаємо томленою цибулею.

    Крок 8. Заливаємо посудом ароматним бульйоном.

    Крок 9. І подаємо до столу. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал