Асорті помідори з огірками на зиму – дуже смачна заготівля овочів, оскільки ці овочі доповнять смак один одного, і готується нескладно. До цих овочів є певні вимоги: щільність текстури, зрілість і невеликі однакові розміри, а ідеальні корнішони та помідори-чері. Великі огірки нарізаються шматочками, але помідори лягають цілими. Варіанти маринадів різні, і не остання роль у смаку асорті приправ та спецій.
Асорті з помідорів із огірками на 1 літрову банку на зиму
Заготівля-асорті з помідорів з огірками має низку переваг у порівнянні з консервацією овочів окремо. Вона гарна, яскрава, смаки овочів добре гармонують, і розсіл виходить також смачним. Готуємо у літрових банках, що зручно для сім'ї з 2–4 осіб, та методом 2-кратної заливання без стерилізації. Вибираємо щільні огірки та помідори невеликого розміру, а пряну зелень кладемо на свій смак.
Асорті з помідорів з огірками на 3-літрову банку без стерилізації
Соління-асорті на зиму – це і смачно, і затребуване на нашому столі, особливо тандем огірків та помідорів. Таку заготівлю господині визнають смачнішою, ніж звичайні. Робимо асорті в 3-літровій банці, що важливо для великої родини або будь-якого застілля, та й у банку можна укласти великі овочі, а кислота помідорів огірки зробить хрусткими. Готуємо без стерилізації.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Складові:
- Помідори – 900 грн.
- Огірки – 700 грн.
- Часник – 4 зубки.
Маринад:
- Вода – 2 л.
- Сіль – 1 ст.
- Цукор – 3 ст.
- Лимонна кислота – ½ ч.л.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Пряна зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Огірки та помідори відповідно до обсягу вашої заготовки добре промиваються під проточною водою. Помідори відразу розколюються зубочисткою. Банки стерилізуються будь-яким способом і кип'ятяться кришки закатування.
Крок 2. У підготовлені банки кладуться компактно, впереміш або пошарово, огірки з помідорами і пересипаються пряною зеленню, перцем горошками, очищеним часником і листям лавра.
Крок 3. У каструлі кип'ятиться чиста вода з розрахунку 2 літри на банку. Крутим окропом овочі акуратно заливаються аж до верху тари. Потім банки прикриваються кришками та на півгодини залишаються під рушником.
Крок 4. Після цього часу вода зі банок через спеціальну кришку зливається в ту ж каструлю і повторно доводиться до кипіння. У кожну банку насипаються, цукор із сіллю та лимонною кислотою згідно з вищевказаним рецептом.
Крок 5. Асорті у банках повторно заливається окропом. Банки відразу герметично закупорюються і в руках трохи повертаються, щоб сіль із цукром розчинилася. Потім банки ставляться на кришки і на 8 годин укутуються будь-якою «шубою». Після цього часу «шуба» забирається. Асорті з помідорів та огірків після повного остигання переноситься на зберігання у прохолодне та темне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Мариновані огірки з помідорами на зиму з лимонною кислотою
Варіантом маринування огірків з помідорами може бути використання у ролі консерванту лимонної кислоти. Вона надає заготівлі м'якший смак порівняно з оцтом і забезпечує надійну консервацію без стерилізації, а пропорцію цукру та солі можна змінити на особистий смак. Овочі вибираємо однакового розміру. Помідори повинні мати щільну м'якоть. Огірки з грядки не замочуємо, а ті, що полежали, заливаємо на пару годин холодною водою. Інгредієнти для маринаду надані на 2 та 1,5-літрові банки.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3,5 л.
Складові:
- Помідори – скільки увійде до банків.
- Огірки – скільки увійде до банків.
- Пряна зелень – до смаку.
Маринад на 2-літрову банку:
- Сіль – 2 ст.
- Цукор – 2 ст.
- Лимонна кислота – 0,75 ч.л.
Маринад на 1,5-літрову банку:
- Сіль – 1.5 ст.
- Цукор – 1.5 ст.
- Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуються банки та овочі із зеленню для асорті. На дно банок кладеться спочатку зелень (вишневе та смородинове листя, кріп і естрагон). Поверх її компактно укладаються огірки та помідори. Овочі в банку заливаються окропом, прикриваються кришками і залишаються на 15 хвилин.
Крок 2. Після цього часу вода з банок виливається через спеціальну кришку. У кожну банку насипаються сухі інгредієнти у зазначеній у рецепті кількості.
Крок 3. Кип'ятиться чиста вода і повторно заливається асорті в банках, заповнюючи їх до самого верху.
Крок 4. Банки герметично закупорюються, ставляться на кришки і загортаються теплим покривалом до повного остигання. Асорті з помідорів та огірків переносяться в місце зберігання ваших консервацій. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з маринованих помідорів та огірків з оцтом
У цьому рецепті консервуємо асорті з помідорів та огірків із звичайним столовим оцтом. Цей консервант надійний та перевірений часом. Готуємо асорті методом подвійної заливки та без стерилізації. Кількість овочів у рецепті точно не вказується, адже вони бувають різного ґатунку та розмірів, а пропорцію інгредієнтів для маринаду важливо виконати правильно. Оцет додамо до банку.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Складові:
- Помідори – скільки увійде до банків.
- Огірки – скільки увійде до банків.
- Оцет 9% – 100мл.
- Насіння гірчиці – 0,5 ч.л.
- Часник – 2 зубки.
- Суміш перців – 0,5 ч.л.
- Базилік – 1 гілочка.
- Кріп сухий – 2 щіпки.
- Аркуш хрону – до смаку.
- Гострий перець – до смаку.
Маринад на 1 л води:
- Сіль – 1 ст. з гіркою.
- Цукор – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Огірки заздалегідь замочуються в холодній воді на пару годин. Потім вони разом із помідорами промиваються під проточною водою і в огірків видаляються кінчики.
Крок 2. Також заздалегідь будь-яким способом стерилізуються чисті банки та кип'ятять кришки. У банки кладуться зазначені у рецептурі спеції.
Крок 3. Потім у банки компактно та красиво укладаються підготовлені огірки та помідори. Томати, щоб добре зберегли форму, наколюються зубочисткою біля плодоніжки.
Крок 4. Овочі в банках заливаються окропом, прикриваються кришками і залишаються на півгодини.
Крок 5. Після цього часу вода з банок через спеціальну кришку переливається в окрему каструлю і визначається її об'єм для правильного приготування маринаду. У воді розчиняється розрахована кількість солі із цукром і маринад доводиться до кипіння.
Крок 6. Вказана в рецепті кількість оцту наливається прямо в банки.
Крок 7. Овочі заливаються маринадом, що закипіло, до самого верху.
Крок 8. Потім банки відразу закочуються, перевіряються на герметичність закочення, ставляться на кришки і до повного остигання загортаються теплим покривалом. Асорті з огірків та помідорів добре зберігаються і в умовах кімнатної температури. Вдалих та смачних заготовок!
Огірки з помідорами та гірчицею в зернах на зиму
Для надання смаку в асорті з огірків та помідорів потрібно і можна додавати гірчицю. Вона робить закуску пікантною, трохи гострою і, маючи антисептичну властивість, добре зберігає консервацію. Додається гірчиця в зернах, що простіше і красивіше, та й зайва кількість смаку не псує, чого не скажеш про гірчицю в порошку. У цьому рецепті доповнимо смак асорті солодким перцем і цибулею, але це за бажанням. Основний консервант у рецепті – лимонна кислота. Готуємо асорті методом подвійної заливки та без стерилізації.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2 л.
Інгредієнти (на літрову банку):
- Помідори – скільки увійде літрову банку.
- Огірки – скільки увійде літрову банку.
- Солодкий перець – 1/2 шт.
- Лимон – 2 кружки.
- Цибуля – 1 шт.
- Зерна гірчиці – 1 год.
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
Маринад на 1 л води:
- Сіль – 40 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Кислота лимонна – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються вказані в рецепті овочі з урахуванням обсягу вашої заготівлі та спеції.
Крок 2. Вимірюється необхідна кількість сухих інгредієнтів для маринаду.
Крок 3. У чисті банки кладеться нарізана кільцями цибуля, листи лавра, горошки чорного перцю та зерна гірчиці.
Крок 4. Потім у банки компактно та красиво укладаються огірки з помідорами, кухлі лимона та половинки солодкого перцю.
Крок 5. Овочі в банках заливаються окропом. Поверх овочів, за бажанням, можна покласти лист хріну. Банки прикриваються кип'яченими кришками та залишаються на 20 хвилин.
Крок 6. Через цей проміжок часу вода з банок переливається в каструлю та визначається її об'єм, адже розрахунок маринаду дається на 1 л води (дві літрові банки). У воді розчиняються сухі інгредієнти для маринаду і все вариться кілька хвилин.
Крок 7. Приготованим гарячим маринадом заливаються овочі в банках і герметично закупорюються.
Крок 8. Банки ставляться на кришки, накриваються теплим пледом і після повного остигання переносяться у місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з помідорів, огірків та болгарського перцю
Мікст помідорів, огірків, солодкого перцю та зелені робить консервацію різнобарвною, дуже ошатною, що доречно до будь-якого столу. Кисло-солодкий смак овочів сподобається всім, хто не їсть солоні та кислі закуски. Особливий смак асорти надасть солодкий перець. Готуємо асорті методом подвійної заливки та без стерилізації. Для цієї заготівлі зручніші літрові банки, а розрахунок маринаду дається на 1 літр води.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Помідори – скільки увійде літрову банку.
- Огірки – скільки увійде літрову банку.
- Солодкий перець – 1/2 шт.
- Петрушка – 2 гілки.
- Листя смородини – до смаку.
- Листя вишні – до смаку.
- Лиття хрону – до смаку.
- Парасолька кропу – 1 шт.
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Часник – 3 зубки.
- Гвоздика – 1 бутон.
Маринад на 1 л води:
- Сіль – 1 ст.
- Цукор – 3 ст.
- Оцет 9% – 15 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі та зелене листя відповідно до необхідної кількості порцій добре промиваються під проточною водою. Відмірюються згідно з рецептом усі прянощі.
Крок 2. У чисті літрові банки розкладаються зубки часнику, горошки чорного перцю та лаврові листи.
Крок 3. Поверх спецій розкладається зелене листя.
Крок 4. Потім банки компактно і вертикально укладаються огірки. Кінчики краще обрізати.
Крок 5. На половинки розрізається солодкий перець, очищається від насіння та перегородок і кладеться поверх огірків.
Крок 6. Помідори обов'язково розколюються зубочисткою і укладаються в банки верхнім шаром.
Крок 7. У кожну банку поверх помідорів кладеться по парасольці кропу.
Крок 8. Потім асорти в банках заливається окропом. Банки прикриваються прокип'яченими кришками та залишаються на 15 хвилин.
Крок 9. Після цього часу вода з банок переливається через спеціальну кришку в каструлю і визначається її об'єм, щоб правильно приготувати маринад. У воді розчиняється необхідна кількість солі з цукром, і цей розчин доводиться до кипіння.
Крок 10. Потім маринад наливається столовий оцет і вогонь вимикається.
Крок 11. Гарячим маринадом заливаються овочі, і банки одразу герметично закупорюються.
Крок 12. Далі вони ставляться на кришки, щільно накриваються пледом і залишаються до охолодження.
Крок 13. Наступного дня банки з овочевим асорті переносяться на зберігання у прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з помідорів та огірків із цибулею на зиму
Асорті з помідорів з огірками поряд з овочевими салатами – заготівля досить затребувана на зимовому столі. Ароматні кисло-солодкі овочі добре підійдуть до будь-якої м'ясної страви і особливо до шашлику. Це асорті нерідко доповнюють іншими овочами (капустою, кабачком, патисонами та ін.). У цьому рецепті візьмемо цибулю, трохи солодкого перцю і зелене листя замінимо морквяним бадиллям. Готуємо без стерилізації.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти (на літрову банку):
- Помідори (чері чи вершки) – скільки увійде літрову банку.
- Огірки – скільки увійде літрову банку.
- Солодкий перець – 1/2 шт.
- Бадилля моркви – 2 гілки.
- Цибуля – 1 шт.
- Лист хрону – 1 шт.
- Парасолька кропу – 1 шт.
- Перець запашний горошок – 6 шт.
Маринад на 1 л води:
- Сіль – 1 ст. з гіркою.
- Цукор – 4 ст. без гірки.
- Оцет 9% – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед стерилізуються чисті банки і кип'ятять кришки. Овочі добре промиваються. Огірки видаляють кінчики. Помідори розколюються зубочисткою. Очищається цибуля та перець. Промивається зелень.
Крок 2. На дно банок кладуться парасольки кропу та нарізана цибуля.
Крок 3. Потім у банки укладаються огірки. Поверх огірків або біля стін банки кладуться шматочки солодкого перцю та бадилля моркви.
Крок 4. Потім укладаються помідори та насипаються горошки запашного перцю.
Крок 5. Помідори прикриваються листом хрону.
Крок 6. Овочі в банках заливаються окропом і під кришками залишаються на чверть години.
Крок 7. Після цього часу вода з банок переливається в окрему каструлю. У ній розчиняються сіль із цукром відповідно до пропорції рецепту.
Крок 8 Маринад доводиться до кипіння і до нього наливається оцет.
Крок 9. Гарячим маринадом заливається асорті з помідорів, огірків та цибулі. Банки одразу герметично закочуються.
Крок 10. Потім вони ставляться на кришки, накриваються теплим пледом і після остигання відправляються на зберігання в прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з огірків та помідорів «по-болгарськи»
Асорті по-болгарськи з огірків та помідорів вже довгий час радують усіх своїм чудовим смаком та простотою приготування. Залежно від пропорції інгредієнтів маринаду їх смак робиться або гострим, або солодким, або кисло-солоним. Незмінним доповненням цієї заготівлі є пряна зелень та спеції. Для асорті важливо вибрати хрусткі огірки, щоб вони такими ж залишилися і в банку. За цим рецептом асорті вийде кисло-солоним.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти (на літрову банку):
- Помідори – скільки увійде до літрової банки.
- Огірки – скільки увійде до літрової банки.
- Лист хрону – 1 шт.
- Листи смородини – за смаком
- Листи вишні – до смаку.
- Часник – 2 зубки.
- Парасолька кропу – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Перець гострий – 2 кільця.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Оцет 9% – 20 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для цієї заготівлі огірки замочуються на 2–3 години в холодній воді. Потім вони добре промиваються та видаляються кінчики. Миються помідори та зелень. Готується вказана в рецепті кількість спецій.
Крок 2. Банки стерилізуються будь-яким способом і кип'ятять кришки. У банки кладуть ошпарене окропом листя та парасольки кропу.
Крок 3. Потім кладуться очищені зубки часнику, горошки перцю та кільця перцю гострого, але це до смаку.
Крок 4. Вертикально та щільно в банку укладаються огірки.
Крок 5. Поверх їх укладаються помідори. Асорті заливається окропом і залишається під кришкою на 30 хвилин.
Крок 6. Через 30 хвилин вода з банки переливається у каструлю. У ній розчиняються сіль із цукром, і після закипання наливається оцет.
Крок 7. Приготованим киплячим маринадом заливаються овочі у банку, і банку щільно закупорюється.
Крок 8. Потім банку з асорті по-болгарськи ставиться на кришку і до охолодження прикривається теплим пледом. Зберігається консервація у холодному та темному місці. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з огірків, помідорів та кабачків на зиму
Хорошим варіантом асорті з огірків та помідорів може бути доповнення їх кабачком. Готується асорті легко, без особливих секретів, шляхом дворазової заливки і без стерилізації. Для цієї заготівлі беруться молоді кабачки з тонкою шкіркою і щільною м'якоттю, щоб зберегти форму при термічній обробці. Таке асорті краще консервувати в 3-літрових банках.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3 л.
Складові:
- Помідори – 1 кг.
- Огірки – 1 кг.
- Кабачки – 1 кг.
- Лист хрону – 1 шт.
- Листи смородини – 3 шт.
- Листи вишні – 3 шт.
- Часник – 4 зубки.
- Парасолька кропу – 1 шт.
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Гірчиця у зернах – 1 ст.л.
- Спеції для консервації овочів – 2 ст.
- Сіль – 2 ст.
- Цукор – 5 ст.
- Оцет – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються овочі. Вони ретельно миються під проточною водою. Огірки видаляють кінчики. Кабачки очищаються від шкірки та нарізаються довільними шматочками.
Крок 2. Будь-яким способом стерилізується чиста 3-літрова банка та кип'ятиться кришка.
Крок 3. На дно банки кладеться промите листя, парасолька кропу та лавровий лист.
Крок 4. Потім у банку пошарово та компактно укладаються підготовлені овочі.
Крок 5. Вони заливаються окропом, прикриваються кришкою і залишаються на 10-15 хвилин.
Крок 6. Після цього часу вода з банки переливається в каструлю. До неї насипаються у вказаній в рецепті кількості сіль з цукром, гірчиця в зернах та спеції для консервування огірків та помідорів. Маринад добре перемішується та доводиться до кипіння.
Крок 7. У банку до овочів додаються очищені зубки часнику з горошками перцю та наливаються 3 ст. ложки оцту.
Крок 8. Потім овочі в банку заливаються киплячим маринадом і банку герметично закочується. Банк ставиться на кришку, щільно закутується пледом і залишається на ніч. Потім переноситься на зберігання у прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Асорті з огірків та зелених помідорів на зиму
Рецепт маринування асорті з огірків та зелених помідорів добре підходить до кінця овочевого сезону, коли залишаються незрілі томати. Закуска готується просто і швидко, може бути самостійною стравою чи доповненням до складного гарніру. Кислота зелених помідорів надає хрусткий смак огіркам і служить добрим консервантам. У цьому рецепті смак заготівлі доповнимо, окрім звичайних спецій (чесноку з перцем), коріандром. Для цієї заготівлі зручніше брати півлітрові банки.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 0,5л.
Складові:
- Помідори зелені – 200 грн.
- Огірки великі – 200 грн.
- Коріандр мелений – ½ ч.л.
- Перець гострий стручковий – 2 кільця.
- Перець запашний горошок – 3 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Сіль – 1 ст.
- Цукор – 2.5 ст.
- Оцет 70% – ч.л.
- Вода – 300 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються овочі та спеції відповідно до рецепту та кількості порцій заготівлі. Огірки та помідори промиваються проточною водою. Перець очищається від насіння, чистяться зубки часнику.
Крок 2. Банки стерилізуються будь-яким способом і кип'ятять кришки. У банки кладуться нарізаний слайсами часник, лавровий лист, горошки перцю, пара кілець гострого перцю і насипається мелений коріандр.
Крок 3. Невеликими часточками нарізаються зелені помідори.
Крок 4. Товстими кухлями нарізається огірок і шкірку можна не знімати.
Крок 5. У банку зі спеціями у будь-якому порядку компактно укладаються нарізані овочі.
Крок 6. З вказаного в рецепті розрахунку води, солі та цукру вариться маринад.
Крок 7. Потім киплячим маринадом заливаються овочі в банці, заповнюючи її до самого верху.
Крок 8. У банку наливається пів чайної ложки 70% оцту.
Крок 9. Потім банку з асорті з огірків та зелених помідорів герметично закупорюється, ставиться на кришку і щільно наривається махровим рушником до охолодження.
Крок 10. Зберігається асорти в будь-якому темному місці. Вдалих та смачних заготовок!