Запіканка картопляна – 10 покрокових рецептів у духовці з фото

Картопляна запіканка в духовці – дуже смачна і проста страва, яка може бути доповнена такими компонентами, як гриби, капуста, сир і навіть риба. Така страва чудово підійде для сімейного обіду або вечері, а також послужить повноцінним і ситним перекусом для дорослих і дітей, який дуже зручно брати з собою на роботу або навчання, тому що запіканка добре тримає свою форму і залишається смачною навіть у холодному вигляді.

Картопляна запіканка з фаршем у духовці – класичний рецепт

Провівши менше однієї години на кухні, готуємо ніжну та ароматну страву з простих інгредієнтів, які чудово поєднуються між собою – картопляну запіканку з курячим фаршем. Головна «родзинка» цієї страви полягає в тому, що завдяки запіканню в духовці, страва підрум’янюється і набуває апетитної скоринки, а всередині залишається неймовірно соковитою.

Картопляна запіканка з сиром та фаршем

Поєднання овочів, сиру та м’яса – це завжди дуже смачно, ситно та ароматно, тому давайте спробуємо об’єднати всі ці продукти та приготувати ніжну запіканку в духовці. Достатньо лише підготувати картоплю, заправити фарш і викласти все шарами, прикрасивши сиром.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5-6.

Складові:

  • Фарш – 500 гр.
  • Картопля – 4-6 шт.
  • Томати – 3 шт.
  • Сир твердих сортів – 100 грн.
  • Майонез – 100 грн.
  • Олія – 20 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю «звільняємо» від шкірки, нарізаємо соломкою і викладаємо у форму для запікання, попередньо змащену олією та присолюємо.

Крок 2. Поверх овочевих брусків розділимо фарш рівним шаром і присмачуємо майонезом для соковитості.

Крок 3. Томати розрізаємо на часточки і розкладаємо на м’ясну складову, солимо і перчимо на свій смак.

Крок 4. Сир подрібнюємо за допомогою терки і щедро присипаємо заготовку – відправляємо в духовку при 190 градусах на 45-50 хвилин.

Крок 5. Гарячу страву виймаємо з духовки і даємо трохи часу охолонути.

Крок 6. Теплу запіканку нарізаємо шматочками та приступаємо до трапези. Смачного!

Запіканка з картопля з грибами в духовці

Коли не знаєте, щоб такого «смачного» приготувати на вечерю, щоб не стояти годинами біля плити і нагодувати всю сім’ю – готуємо соковиту та ситну запіканку з картоплі, доповнену печерицями та м’ясним фаршем. Можете не сумніватися, що ця страва «розлетиться» з тарілок миттєво!

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Складові:

  • Картопля – 5 шт.
  • Печериці – 4-5 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Фарш свинячий – 300 гр.
  • Майонез – 2 ст.
  • Сир – 70-100 гр.
  • Вода – ½ ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену картоплю ріжемо на тонкі слайси і викладаємо в посуд, придатний для приготування в духовці. Трохи присолюємо і збризкуємо олією, щоб уникнути пригару.

Крок 2. На краплі олії обсмажуємо цибулю з фаршем до напівготовності (не забуваємо присипати сіллю та меленим перцем) і викладаємо поверх картопляних скибочок.

Крок 3. Гриби нарізаємо пластинами та розділимо їх на м’ясо, присмачуємо майонезом.

Крок 4. Заливаємо компоненти половиною склянки води та посипаємо тертим сиром. Накриваємо форму фольгою та зубочисткою або шпажкою розколюємо її в декількох місцях для вільного виходу пари.

Крок 5. Випікаємо протягом 55-60 хвилин за температури 210 градусів. Смачного!

Картопляна запіканка з фаршем, сиром, помідорами та майонезом

Рецепт неймовірно смачної та простої у приготуванні страви для всієї родини – запіканка з картоплі, доповнена такими соковитими продуктами, як томати, твердий сир та майонез. Таке поєднання компонентів не залишить байдужим нікого!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Складові:

  • Фарш – 300 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Томати – 2 шт.
  • Зелень – 5 грн.
  • Майонез/сметана – 2 ст.
  • Сир – 80 гр.
  • Часник – 2-3 зуби.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкими кільцями. Розділяємо овочеві скибочки на дві рівні частини і половину викладаємо у форму з високими бортиками.

Крок 2. Поверх розділимо фарш, який попередньо солимо і перчимо, доповнюємо подрібненими зубками часнику. Присипаємо зеленню для аромату.

Крок 3. Прикриваємо начинку залишками картоплі.

Крок 4. Змащуємо шар двома столовими ложками майонезу чи сметани.

Крок 5 Далі викладаємо часточки помідорів таким чином, щоб вони повністю закривали собою попередні шари.

Крок 6. Присипаємо заготовку тертим сиром і відправляємо в духовку, прикривши фольгою посуд: півгодини при 180 градусах. Через 30 хвилин прибираємо фольгу і даємо страви підрум’янитися протягом 7-10 хвилин.

Крок 7. Апетитну страву подаємо до столу у гарячому вигляді, за бажанням прикрасивши свіжими листочками базиліка або шпинату. Смачного!

Запіканка з картоплі з куркою в духовці

Приготуємо ситну та соковиту запіканку з картопляного пюре з ніжним курячим м’ясом, грибами та сметаною. Така страва ідеально підходить для сніданку, тому що на її приготування йде зовсім небагато часу, а почуття насичення залишиться з вами на довгий годинник.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Складові:

  • Пюре із картоплі – 150 гр.
  • Філе куряче – 150 гр.
  • Печериці – 100 гр.
  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 1 ст.
  • Сир твердих сортів – 30-50 грн.
  • Борошно – 50 гр.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Коріандр (мелений) – за смаком.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулину очищаємо від лушпиння, довільно нарізаємо і пасеруємо на олії до легкого рум’янцю.

Крок 2. Філе нарізаємо кубиками середнього розміру і відправляємо в сковороду до шматочків цибулі, періодично помішуючи компоненти, смажимо протягом 3-5 хвилин.

Крок 3. Гриби розрізаємо приблизно на 4 частини (залежно від розміру) і пересипаємо до м’яса – розмішуємо і тушкуємоо ще 5-7 хвилин.

Крок 4. Обсмажені інгредієнти присипаємо кількома щіпками солі, меленого перцю та коріандру.

Крок 5. Для «тіста» у глибокій піалі з’єднуємо картопляне пюре, пшеничне борошно, білок яйця.

Крок 6. Форми для запікання діаметром близько 10 сантиметрів, встеляємо листами пергаментного паперу і розділимо картопляну масу так, щоб він покривав собою дно і бортики.

Крок 7. У центр посуду викладаємо «начинку» з курки, печериць та цибулі.

Крок 8. Заливаємо вміст формочки сумішшю із збитого яйця, сметани та солі.

Крок 9. Заповнюємо яєчно-сметанной масою порожнечі запіканки.

Крок 10. Для утворення вишуканої скоринки присипаємо верхівки подрібненим сиром.

Крок 11. Відправляємо жароміцний посуд у духовку при 180 градусах на 25-30 хвилин.

Крок 12. Через півгодини акуратно виймаємо страву з форм, перекладаємо на тарілки та приступаємо до дегустації. Смачного!

Запіканка з картопляного пюре з м’ясним фаршем, як у садку

Напевно багато хто пам’ятає неймовірно ніжну та смачну картопляну запіканку, якою годували діток у дитячих садках? Сьогодні ми повторимо цю страву і поринемо у вир спогадів, завдяки аналогічному смаку і запаху страви, приготованому з простих і доступних компонентів, які легко можна знайти в будь-якому продуктовому магазині.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Картопля – 700 гр.
  • Фарш яловичий – 400 гр.
  • Молоко – 100мл.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 2 ст.л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сметана – 2 ст.
  • Олія соняшникова – 1-2 ст.л.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Вода – 2-3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену картоплю відварюємо до готовності у підсоленій воді, зливаємо надлишки рідини та за допомогою занурювального блендера збиваємо до консистенції пюре, порціями підливаючи гаряче молоко.

Крок 2. В отриману масу вбиваємо два яйця та активно перемішуємо.

Крок 3. Цибулю подрібнюємо та пасеруємо на олії до прозорості. У цю ж сковороду відправляємо м’ясний фарш, пару столових ложок води та сіль – гасимо близько 10-15 хвилин і після перекручуємо через м’ясорубку.

Крок 4. Форму для запікання з високими бортами добре промазуємо шматочком вершкового масла, припорошуємо панірувальними сухарями і розділимо половину картопляного пюре.

Крок 5. Поверх викладаємо перекручену яловичину з цибулею.

Крок 6. Закриваємо м’ясну начинку залишками пюре та розрівнюємо його лопаткою.

Крок 7. Останній шар змащуємо сметаною та присипаємо сухарями.

Крок 8 Випікаємо страву протягом 30-35 хвилин при температурній відмітці 200 градусів.

Крок 10. Теплу запіканку подаємо у поєднанні з холодною сметаною та скибочками свіжого огірка із зеленню. Смачного!

Картопляна запіканка зі сметаною в духовці

Чомусь більшість господарок з картоплі готують тільки пюре, але чи знаєте ви, що використовувати цей овоч можна зовсім по-іншому і приготувати зовсім нову страву, несхожу на інші? Йдеться про соковиту та ситну запіканку, доповнену сметанкою, грибами та курячими яйцями.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Картопля – 1 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія – 2 ст.л
  • Гриби (заморожені) – 200 гр.
  • Сметана – 200 грн.
  • Яйце – 1 шт.
  • Яйця (відварені) – 3 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Часник гранульований – до смаку.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Бульби картоплі ретельно промиваємо, укладаємо в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо та відварюємо до м’якості.

Крок 2. З цибулини знімаємо лушпиння, дрібно нарізаємо і пасеруємо на невеликій кількості олії.

Крок 3. До напівпрозорих шматочків цибулі перекладаємо 200 грам заморожених грибів (використовувати можна будь-які).

Крок 4. Вміст сковороди присипаємо сіллю, меленим перцем та гранульованим часником для аромату.

Крок 5. Заливаємо гриби з цибулею сметаною (100-120 мл), перемішуємо і тушкуємоо до готовності.

Крок 6. Зварену картоплю очищаємо, нарізаємо скибочками та половину викладаємо на дно форми для запікання, присолюємо.

Крок 7. Відварені яйця очищаємо від шкаралупи, розрізаємо на кільця і розділимо поверх картоплі.

Крок 8. На яйця укладаємо гриби у сметані.

Крок 9. На гриби залишки картоплі.

Крок 10. Для заливання змішуємо сметану із яйцем.

Крок 11. В отриману масу додаємо пару щіпок солі та ваші улюблені приправи.

Крок 12. Яєчною масою заливаємо заготовку та випікаємо протягом 20 хвилин при 200 градусах.

Крок 13. Запіканку розкладаємо по порційним тарілкам і приступаємо до трапези. Смачного!

Картопляна запіканка з ковбасою та сиром у духовці

Якщо у вас залишилося картопляне пюре з обіду або вечері – готуємо ситну та неймовірно смачну страву, яка чудово підійде для повноцінного сніданку чи перекушування – запіканку з сиром та докторською ковбаскою. Заздалегідь рекомендуємо готувати із запасом, тому що страва закохує в себе з першої вилочки!

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Пюре картопляне – 600 гр.
  • Ковбаса варена – 150 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Форму для запікання з високими бортами змащуємо олією та викладаємо 1/3 частину пюре.

Крок 2. Присипаємо картоплю сиром, подрібненим за допомогою терки з великими отворами.

Крок 3. На сир кладемо кілька тонких слайсів ковбаски.

Крок 4. І аналогічним способом повторюємо шари (пюре, сир та ковбаса).

Крок 5. Закриваємо начинку залишками картоплі та для скоринки присипаємо жменею сиру – випікаємо півгодини за 180 градусів і збираємо всю родину за столом. Смачного!

Запіканка з картоплі з рибою в духовці

Коли гості на порозі, а подати до столу нічого – готуємо соковиту та ароматну запіканку, на готування якої піде не більше однієї години. Поєднання повітряного картопляного пюре, лосося, чебрецю і жирних вершків, здивує тих, хто пробує настільки, що вас благатимуть поділитися рецептом!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-6.

Складові:

  • Картопля (відварена) – 6 шт.
  • Філе лосося – 400 гр.
  • Вершки (щонайменше 33%) – 100 мл.
  • Молоко – 200мл.
  • Борошно – 1 ст.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Чебрець – 1 гілочка.
  • Сіль – ч.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Озброївшись товкачем або занурювальним блендером, перетворюємо відварену картоплю в пюре.

Крок 2. В окремій піалі з’єднуємо куряче яйце та вершки – трохи збиваємо вилкою.

Крок 3. Отриману масу переливаємо до пюре та ретельно розмішуємо.

Крок 4. Очищену цибулину нарізаємо, якомога дрібніше і пасеруємо близько 5 хвилин.

Крок 5. До напівпрозорих цибулинних шматочків додаємо борошно і при постійному помішуванні готуємо близько двох хвилин. Далі, вливаємо молоко, додаємо сіль, мелений перець та листочки чебрецю – на повільному вогні доводимо до легкого загусання.

Крок 6. Філе червоної риби ріжемо на невеликі сегменти.

Крок 7. Форму змащуємо якісною оливковою олією та викладаємо лосось.

Крок 8. Морепродукти заливаємо соусом із молока та чебрецю.

Крок 9. Зверху кладемо пюре та розрівнюємо його.

Крок 10. Виделкою наносимо рельєфний візерунок і переставляємо в духовку на 20 хвилин при температурі в 180 градусів.

Крок 11. Гарячу запіканку з лососем розрізаємо на порції та подаємо до столу. Смачного!

Картопляна запіканка з капустою в духовці

Сімейний обід із того, що завжди є під рукою? Легко! Готуємо ніжну та дуже смачну запіканку з картоплі з додаванням домашньої квашеної капусти, цибулі та сиру твердих сортів. Рецепт дуже простий і не вимагає від господині багато часу та зусиль.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Картопля – 500 гр.
  • Капуста квашена – 350 гр.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сир твердий – 80-100 гр.
  • Вода – 150 мл.
  • Яйця – 2 шт.
  • Паприка мелена – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Молоко – 50мл.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену картоплю заливаємо водою, солимо і варимо протягом 15 хвилин.

Квашену капусту віджимаємо від надлишків розсолу.

Крок 3. Вимиту зелену цибулю нарізаємо кільцями.

Крок 4. У сковороді нагріваємо масло і смажимо цибулю з капустою протягом 5 хвилин, приправивши компоненти меленої паприкою, перцем та цукровим піском.

Крок 5. Заливаємо сковороду водою, прикриваємо кришкою і на повільному вогні випаровуємо вологу.

Крок 6. Картоплю, що остигнула, ріжемо на кружки середньої товщини.

Крок 7. Форму промазуємо маслом і викладаємо ½ частина картоплі.

Крок 8. Поверх розділимо капусту.

Крок 9. Закриваємо овочеву начинку залишками картопляних скибочок.

Крок 10. В іншому посуді збиваємо яйця з молоком, сіллю та спеціями.

Крок 11. Яєчно-молочною сумішшю заливаємо компоненти у формі і переставляємо в духовку на 25-30 хвилин при 180 градусах.

Крок 12. Через півгодини присипаємо ароматну запіканку подрібненим сиром і випікаємо ще протягом 10 хвилин.

Крок 13. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал