Закуски на зиму – 9 найсмачніших рецептів заготовок з покроковими фото

Закуски на зиму – це класика домашніх заготовок. На тривале зберігання можна смачно і цікаво приготувати різні овочі. Такі частування послужать чудовим доповненням вашого столу. Для вас ми підготували кулінарну добірку з дев’яти найкращих рецептів заготовок з покроковими фото.

Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму

Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму – це апетитна та пікантна заготівля для вашого домашнього столу. Таке частування нікого не залишить байдужим. Подавайте до обіднього столу разом із відвареною картоплею та іншими гарячими гарнірами до смаку.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 3 кг.
  • Помідори – 3 кг.
  • Перець болгарський – 5 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець гострий стручковий – 2 шт.
  • Олія рослинна – 250 мл.
  • Оцет 9% – 100мл.
  • Сіль – 6 ч.л.
  • Цукор – 8 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо інгредієнти зі списку. Промиваємо овочі та, при необхідності очищаємо їх.

Крок 2. Помідори ділимо на невеликі часточки.

Крок 3. Болгарські перці очищаємо від насіння та ріжемо на частини.

Крок 4. Помідори прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері.

Крок 5. Підготовлені кабачки ділимо на скибочки. Можна зробити це за допомогою овочерізки.

Крок 6. Подрібнюємо очищений часник та гострий перець.

Крок 7. У каструлі кип’ятимо томатну масу із болгарськими перцями. Опускаємо сюди кабачки. Додаємо сіль, цукор та олію. Готуємо 30 хвилин.

Крок 8. За 5 хвилин до готовності додаємо часник та перець. Знову кип’ятимо заготівлю, вливаємо оцет та вимикаємо вогонь. Кількість оцту можна відрегулювати на смак.

Крок 9. Розливаємо частування стерилізованими банками, закриваємо кришками.

Крок 10. Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму готова. Виносите на зберігання!

Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику

Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику виходить неймовірно соковитою та пікантною. Така закуска чудово доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти із хлібом. Беріть на замітку покроковий рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Помідори чері – 2,5 кг.
  • Корінь хрону – 70 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо та очищаємо корінь хрону.

Крок 2. Розділяємо його на частини та прокручуємо через м’ясорубку.

Крок 3. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння.

Крок 4. Часник також подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.

Крок 5. Промиваємо помідори та ділимо їх на частини.

Крок 6. Пропускаємо часточки помідор через м’ясорубку.

Крок 7. Отриману томатну масу переливаємо в каструлю із товстим дном.

Крок 8. Доповнюємо масу подрібненим часником та хріном.

Крок 9. Всипаємо сюди сіль. Перемішуємо.

Крок 10. Залишаємо заготівлю на 1-2 години. У процесі масу кілька разів вимішуємо.

Крок 11. Добре промиваємо банки із содою. Наповнюємо їх готовим пікантним частуванням. Щільно закриваємо кришками.

Крок 12. Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику готова. Зберігайте її у холодильнику.

Угорська закуска на зиму з морквою

Угорська закуска на зиму з морквою порадують вас не лише яскравим насиченим смаком, а й апетитним виглядом. Такий продукт цікаво урізноманітнить ваше домашнє меню. Подавайте до столу з гарячими стравами чи гарнірами. Підходить для ситних сімейних обідів.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Сіль – 20 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Оцет 9% – 2 ст.
  • Вода –0,6 л.
  • Олія рослинна – 70 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Очищаємо їх від насіння та нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 2. Очищаємо цибулю і нарізаємо півкільцями. Можна четвертинками.

Крок 3. Пропускаємо морквину через велику тертку.

Крок 4. У каструлі з’єднуємо воду, томатну пасту, олію, сіль і цукор. Ретельно перемішуємо.

Крок 5. Опускаємо в отриманий соус усі підготовлені овочі. Ставимо на плиту та нагріваємо.

Крок 6. Тушкуємо до м’якості овочів близько 25-30 хвилин. Наприкінці вливаємо оцет і розливаємо частування стерилізованими банками. Закриваємо, перевертаємо догори дном, загортаємо в теплу ковдру і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Угорська закуска на зиму з морквою готова. Виносьте частування на тривале зберігання!

Закуска з огірків на зиму

Закуска з огірків на зиму виходить неймовірно соковитою та апетитною. Таке яскраве овочеве частування можна подавати разом із гарячими обідніми стравами. Урізноманітнюйте меню ваших заготовок та використовуйте перевірений покроковий рецепт із нашої кулінарної добірки.

Час приготування – 3 години 40 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 90 гр.
  • Кріп – 20 гр.
  • Сіль – 0,3 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.
  • Олія рослинна – 3,5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо огірки та ріжемо їх тонкими кружальцями.

Крок 2. Очищаємо цибулю і ріжемо її тонкими півкільцями.

Крок 3. Промиваємо та обсушуємо кріп. Зрізаємо стебла, зелень подрібнюємо ножем.

Крок 4. Усі підготовлені овочі складаємо у каструлю. Доповнюємо сіллю, цукром, оцтом та олією.

Крок 5. Перемішуємо масу та залишаємо її на 3 години для виділення соку.

Крок 6. Доводимо заготівлю до кипіння на сильному вогні. Потім вогонь зменшуємо і тушкуємо ще 7 хвилин, періодично помішуючи. Розливаємо заготівлю стерилізованими банками. Закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, загортаємо в ковдру і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Закуска із огірків на зиму готова. Виносите на зберігання у відповідне місце.

Овочева закуска на зиму у банках

Овочева закуска на зиму в банках – це смачний та апетитний продукт для вашого столу. Частування можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обідніх страв. Приготувати його зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 4 шт.
  • Кабачок – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Огірок – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 3 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо огірки та ріжемо їх тонкими кружечками. Півкільцями обробляємо цибулю. Обидва інгредієнти складаємо у велику каструлю.

Крок 2. Очищаємо баклажани та ріжемо їх кубиками. Складаємо овоч у загальний посуд.

Крок 3. Так само робимо і з кабачками. Відправляємо їх у загальну масу.

Крок 4. Доповнюємо продукти подрібненим часником.

Крок 5. Подрібнюємо будь-яким зручним способом помідори. Вливаємо суміш до овочів. Сюди ж всипаємо сіль та цукор. Перемішуємо та ставимо на вогонь.

Крок 6. Кип’ятимо вміст, прикриваємо кришкою і тушкуємо близько 30-35 хвилин. Наприкінці вливаємо оцет. Готову закуску розкладаємо по стерилізованих банках. Закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, укутуємо і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Овочева закуска на зиму у банках готова. Можна прибирати на зберігання!

Капуста на зиму у банках

Капуста на зиму в банках – це проста у виконанні та дуже смачна кулінарна ідея для ваших домашніх заготовок. Заготовлений у такий спосіб овоч порадує вас своєю соковитістю та апетитним хрускотом. Для приготування тривалого зберігання використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

На одну літрову банку:

  • Капуста білокачанна – 0,5 шт.
  • Вода –0,6 л.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець запашний горошок – 3 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Насіння кропу – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Оцет 9% – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. З качана капусти знімаємо верхнє листя і розрізаємо навпіл, і вирізаємо качан. Промиваємо овоч.

Крок 2. Очищаємо часник від лушпиння. Зубчики обробляємо на шматочки.

Крок 3. Половину качана капусти обробляємо великі частини.

Крок 4. Викладаємо капусту з часником у стерилізовану банку. Розміщуємо продукти шарами. Заливаємо окропом, прикриваємо кришкою та залишаємо на 10 хвилин.

Крок 5. Далі цю воду зливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром та доводимо до кипіння.

Крок 6. У банку з капустою відправляємо лавровий лист, насіння кропу та горошини перцю.

Крок 7. Вливаємо ложку столового оцту.

Крок 8. Заливаємо окропом, закриваємо. Перевертаємо наповнену банку догори дном, укутуємо і даємо повністю охолонути.

Крок 9. Капуста на зиму у банках готова. Можна прибирати тривале зберігання.

Лечо з болгарського перцю

Лечо з болгарського перцю порадують вас не лише яскравим насиченим смаком, а й апетитним виглядом. Такий продукт цікаво урізноманітнить ваше домашнє меню. Подавайте до столу з гарячими стравами чи гарнірами. Для приготування використовуйте перевірений рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 2 кг.
  • Морква –0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 0,6 кг.
  • Помідори – 1,7 кг.
  • Олія рослинна – 100 мл.
  • Оцет 9% – 90мл.
  • Сіль – 1-2 ст.
  • Цукор – 200 гр.
  • Томатна паста – 2-3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Видаляємо з них плодоніжки та насіння. Ріжемо соломкою.

Крок 2. Промиваємо помідори, нарізаємо їх та подрібнюємо будь-яким зручним способом.

Крок 3. Очищену цибулю ріжемо тонкими півкільцями.

Крок 4. Очищаємо від шкірки моркву та пропускаємо її через велику тертку.

Крок 5. Суміш із помідорів розтираємо через дрібне металеве сито. Переливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром, олією та томатною пастою. Перемішуємо та доводимо до кипіння.

Крок 6. Занурюємо в киплячу суміш цибулю. Тушкуємо близько 5-7 хвилин.

Крок 7. Викладаємо сюди терту моркву. Перемішуємо та готуємо ще 30 хвилин.

Крок 8. Вливаємо в масу столовий оцет, перемішуємо.

Крок 9. Потім опускаємо сюди соломку болгарських перців.

Крок 10. Тушкуємо частування ще 20 хвилин, періодично помішуючи.

Крок 11. Розливаємо масу стерилізованими банками. Закриваємо кришками, укутуємо та даємо повністю охолонути.

Крок 12. Лечо із болгарського перцю готове. Можна нести на зберігання!

Грецька закуска з квасолею на зиму

Грецька закуска з квасолею на зиму виходить неймовірно поживною та цікавою за смаком. Така закуска чудово доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти із хлібом. Беріть на замітку перевірений покроковий рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Квасоля біла – 450 гр.
  • Помідори – 1,5 кг.
  • Перець болгарський – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста червона – 0,5 кг.
  • Морква –0,5 кг.
  • Олія рослинна – 200 мл.
  • Оцет 9% – 40мл.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 1,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо потрібні продукти. Промиваємо та, при необхідності очищаємо овочі.

Крок 2. Попередньо вимочуємо квасолю у воді. Рекомендується залишити на ніч.

Крок 3. Очищаємо болгарські перці від насіння та ріжемо тонкою соломкою.

Крок 4. На часточки обробляємо помідори.

Крок 5. Очищаємо цибулю і ріжемо її тонкими півкільцями.

Крок 6. Натираємо морквину на великій тертці.

Крок 7. Вимочену квасолю відварюємо до готовності та відкидаємо на друшляк. Даємо стекти воді.

Крок 8. Овочі з’єднуємо в каструлі, кип’ятимо і варимо 20 хвилин. Доповнюємо сіллю, цукром та гасимо ще 15 хвилин. Наприкінці додаємо квасолю та оцет. Кип’ятимо та розливаємо по банках. Закриваємо кришками та даємо повністю охолонути.

Крок 9. Грецька закуска із квасолею на зиму готова!

Закуска з рисом та овочами на зиму

Закуска з рисом та овочами на зиму – це оригінальний та ситний продукт для всієї родини. Його можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обідніх страв. Приготувати апетитну закуску зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Помідори – 3 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Олія – 400 мл.
  • Оцет 9% – 150мл.
  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 1-2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори подрібнюємо будь-яким зручним способом стану однорідної маси. Викладаємо у каструлю.

Крок 2. Додаємо сюди сіль, цукор та олію. Доводимо вміст до кипіння.

Крок 3. Подрібнюємо цибулю, болгарський перець та моркву.

Крок 4. Опускаємо овочі в томатну масу і тушкуємо близько 30-40 хвилин.

Крок 5. Всипаємо в заготівлю рис (сухий чи напівготовий). Обережно все перемішуємо.

Крок 6. Варимо частування близько 50-60 хвилин.

Крок 7. За 10 хвилин до кінця приготування вливаємо оцет. Перемішуємо. Розливаємо продукт по банках та стерилізуємо у каструлі з водою та рушником на дні близько 30-40 хвилин після закипання води. Потім закриваємо кришками, загортаємо і даємо охолонути.

Крок 8. Закуска з рисом та овочами на зиму готова. Можна прибирати на зберігання!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал