Закуски на зиму – 9 найсмачніших рецептів заготовок з покроковими фото

282fffd4b36db6d8cdaa667b600e3ef0

Закуски на зиму – це класика домашніх заготовок. На тривале зберігання можна смачно і цікаво приготувати різні овочі. Такі частування послужать чудовим доповненням вашого столу. Для вас ми підготували кулінарну добірку з дев’яти найкращих рецептів заготовок з покроковими фото.

Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму

Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму – це апетитна та пікантна заготівля для вашого домашнього столу. Таке частування нікого не залишить байдужим. Подавайте до обіднього столу разом із відвареною картоплею та іншими гарячими гарнірами до смаку.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 3 кг.
  • Помідори – 3 кг.
  • Перець болгарський – 5 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець гострий стручковий – 2 шт.
  • Олія рослинна – 250 мл.
  • Оцет 9% – 100мл.
  • Сіль – 6 ч.л.
  • Цукор – 8 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо інгредієнти зі списку. Промиваємо овочі та, при необхідності очищаємо їх.

6eb5ab42414b3bebde5266895f362c47

Крок 2. Помідори ділимо на невеликі часточки.

6920fb34cdf61f038f5cfe575c677abe

Крок 3. Болгарські перці очищаємо від насіння та ріжемо на частини.

28082130a96cf5239a59cab161f6ae5e

Крок 4. Помідори прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері.

7eb2a80cfb55a484edf8f7cda9fee5a9

Крок 5. Підготовлені кабачки ділимо на скибочки. Можна зробити це за допомогою овочерізки.

53f0acb74e6645e75bf63cc9faebd7dc

Крок 6. Подрібнюємо очищений часник та гострий перець.

4d4d5c7b161a8fa136b0320ec0a1e085

Крок 7. У каструлі кип’ятимо томатну масу із болгарськими перцями. Опускаємо сюди кабачки. Додаємо сіль, цукор та олію. Готуємо 30 хвилин.

7587fb8b707fc37f9be137cdea46eec3

Крок 8. За 5 хвилин до готовності додаємо часник та перець. Знову кип’ятимо заготівлю, вливаємо оцет та вимикаємо вогонь. Кількість оцту можна відрегулювати на смак.

7fb6d634008f0a117bd07792120e8810

Крок 9. Розливаємо частування стерилізованими банками, закриваємо кришками.

bc36f889aab227ff6617b138992df070

Крок 10. Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму готова. Виносите на зберігання!

0bbf77e1283e7fd2fa8d1ef50e4b1149

Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику

Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику виходить неймовірно соковитою та пікантною. Така закуска чудово доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти із хлібом. Беріть на замітку покроковий рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Помідори чері – 2,5 кг.
  • Корінь хрону – 70 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо та очищаємо корінь хрону.

12b27c42a65751ad46d546d9192b9f34

Крок 2. Розділяємо його на частини та прокручуємо через м’ясорубку.

31ae7461a1cda00d8a02e20791316392

Крок 3. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння.

b317479aed70afd62edb47f1f0ea36de

Крок 4. Часник також подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.

521f414863d7cb4c1bcb9f453d5d3f8f

Крок 5. Промиваємо помідори та ділимо їх на частини.

d05be4dd120f2b551352c6cc49f2ac2a

Крок 6. Пропускаємо часточки помідор через м’ясорубку.

582c97c3235e826dcefe3ee196998a9c

Крок 7. Отриману томатну масу переливаємо в каструлю із товстим дном.

d5524fbf5737abd09d7ee4bc2e463432

Крок 8. Доповнюємо масу подрібненим часником та хріном.

2a6139a19eb22a00475992c105d34436

Крок 9. Всипаємо сюди сіль. Перемішуємо.

184f3294b40ace249fdcfee37e71c61e

Крок 10. Залишаємо заготівлю на 1-2 години. У процесі масу кілька разів вимішуємо.

baaae1a3276b2282c0013681ef8b92b8

Крок 11. Добре промиваємо банки із содою. Наповнюємо їх готовим пікантним частуванням. Щільно закриваємо кришками.

063feeef738e26c0317d29d3ea93f700

Крок 12. Гостра закуска з помідорів, хрону та часнику готова. Зберігайте її у холодильнику.

6c1424311d7557ed497637e9ca81f42b

Угорська закуска на зиму з морквою

Угорська закуска на зиму з морквою порадують вас не лише яскравим насиченим смаком, а й апетитним виглядом. Такий продукт цікаво урізноманітнить ваше домашнє меню. Подавайте до столу з гарячими стравами чи гарнірами. Підходить для ситних сімейних обідів.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Сіль – 20 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Оцет 9% – 2 ст.
  • Вода –0,6 л.
  • Олія рослинна – 70 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Очищаємо їх від насіння та нарізаємо невеликими шматочками.

1ddeb55bad49b5c629f7eaba55b493aa

Крок 2. Очищаємо цибулю і нарізаємо півкільцями. Можна четвертинками.

1f3d60cc78003137d384e8a64da0d5db

Крок 3. Пропускаємо морквину через велику тертку.

b514b91f7950f95e24388d4997269e28

Крок 4. У каструлі з’єднуємо воду, томатну пасту, олію, сіль і цукор. Ретельно перемішуємо.

55a16bfd191926151d501c0f603373a8

Крок 5. Опускаємо в отриманий соус усі підготовлені овочі. Ставимо на плиту та нагріваємо.

765cf27e993bc8e4eb34d7e931d74129

Крок 6. Тушкуємо до м’якості овочів близько 25-30 хвилин. Наприкінці вливаємо оцет і розливаємо частування стерилізованими банками. Закриваємо, перевертаємо догори дном, загортаємо в теплу ковдру і даємо повністю охолонути.

64990164f588f8bb4b0e22df4d2e99b8

Крок 7. Угорська закуска на зиму з морквою готова. Виносьте частування на тривале зберігання!

cf29a07b4ee62b9f8adda3bc51624c97

Закуска з огірків на зиму

Закуска з огірків на зиму виходить неймовірно соковитою та апетитною. Таке яскраве овочеве частування можна подавати разом із гарячими обідніми стравами. Урізноманітнюйте меню ваших заготовок та використовуйте перевірений покроковий рецепт із нашої кулінарної добірки.

Час приготування – 3 години 40 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 90 гр.
  • Кріп – 20 гр.
  • Сіль – 0,3 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.
  • Олія рослинна – 3,5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо огірки та ріжемо їх тонкими кружальцями.

e99360eaebb5493919bbf1d53c9a1a53

Крок 2. Очищаємо цибулю і ріжемо її тонкими півкільцями.

a4a204ac2e0b5f3388e4b80880220226

Крок 3. Промиваємо та обсушуємо кріп. Зрізаємо стебла, зелень подрібнюємо ножем.

95e077c623fab84ca74989757b1e044e

Крок 4. Усі підготовлені овочі складаємо у каструлю. Доповнюємо сіллю, цукром, оцтом та олією.

3b3e3b882dffed7180e792e9afabb095

Крок 5. Перемішуємо масу та залишаємо її на 3 години для виділення соку.

65e78995a21fdf8d46712ddc0fb7f253

Крок 6. Доводимо заготівлю до кипіння на сильному вогні. Потім вогонь зменшуємо і тушкуємо ще 7 хвилин, періодично помішуючи. Розливаємо заготівлю стерилізованими банками. Закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, загортаємо в ковдру і даємо повністю охолонути.

8fb4c3ad3737d817415333f7ab3bea05

Крок 7. Закуска із огірків на зиму готова. Виносите на зберігання у відповідне місце.

650f0bcb8ee6da1c4850441e83769afd

Овочева закуска на зиму у банках

Овочева закуска на зиму в банках – це смачний та апетитний продукт для вашого столу. Частування можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обідніх страв. Приготувати його зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 4 шт.
  • Кабачок – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Огірок – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 3 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо огірки та ріжемо їх тонкими кружечками. Півкільцями обробляємо цибулю. Обидва інгредієнти складаємо у велику каструлю.

2134ca68d12e740a9f1dd07a05e7a13b

Крок 2. Очищаємо баклажани та ріжемо їх кубиками. Складаємо овоч у загальний посуд.

517184210794d04d75090e83d6682438

Крок 3. Так само робимо і з кабачками. Відправляємо їх у загальну масу.

65a8fa54fe253067e4464110ed9f7fba

Крок 4. Доповнюємо продукти подрібненим часником.

702b9e58aad04bd048087d2f02bdd2ba

Крок 5. Подрібнюємо будь-яким зручним способом помідори. Вливаємо суміш до овочів. Сюди ж всипаємо сіль та цукор. Перемішуємо та ставимо на вогонь.

31f9705bdab903c007b1927160419656

Крок 6. Кип’ятимо вміст, прикриваємо кришкою і тушкуємо близько 30-35 хвилин. Наприкінці вливаємо оцет. Готову закуску розкладаємо по стерилізованих банках. Закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, укутуємо і даємо повністю охолонути.

0044c6b5f1760c8e94c7a102e5a7b03f

Крок 7. Овочева закуска на зиму у банках готова. Можна прибирати на зберігання!

edf81bb6646e61987823c2f84d7fcf07

Капуста на зиму у банках

Капуста на зиму в банках – це проста у виконанні та дуже смачна кулінарна ідея для ваших домашніх заготовок. Заготовлений у такий спосіб овоч порадує вас своєю соковитістю та апетитним хрускотом. Для приготування тривалого зберігання використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

На одну літрову банку:

  • Капуста білокачанна – 0,5 шт.
  • Вода –0,6 л.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець запашний горошок – 3 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Насіння кропу – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Оцет 9% – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. З качана капусти знімаємо верхнє листя і розрізаємо навпіл, і вирізаємо качан. Промиваємо овоч.

a25ef89d8c3ca65652df7748a6c4a929

Крок 2. Очищаємо часник від лушпиння. Зубчики обробляємо на шматочки.

f5cbaa2780ff4529b66b36edd1e914bf

Крок 3. Половину качана капусти обробляємо великі частини.

94219f751368008f767205e08bb63ef9

Крок 4. Викладаємо капусту з часником у стерилізовану банку. Розміщуємо продукти шарами. Заливаємо окропом, прикриваємо кришкою та залишаємо на 10 хвилин.

761632b2819d726cfe99df525205c7f0

Крок 5. Далі цю воду зливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром та доводимо до кипіння.

e09fffa440a43c30156b2d253b5154fd

Крок 6. У банку з капустою відправляємо лавровий лист, насіння кропу та горошини перцю.

1fb6d74a661877b7e35eb225abf4c4b3

Крок 7. Вливаємо ложку столового оцту.

f832c485d6f2e087f0c7bf83daf3681d

Крок 8. Заливаємо окропом, закриваємо. Перевертаємо наповнену банку догори дном, укутуємо і даємо повністю охолонути.

05ffb4fbdcd1866fa64f9ee3cbd373a9

Крок 9. Капуста на зиму у банках готова. Можна прибирати тривале зберігання.

3bbe3ad8c19f1790aa5d80e77bd69f19

Лечо з болгарського перцю

Лечо з болгарського перцю порадують вас не лише яскравим насиченим смаком, а й апетитним виглядом. Такий продукт цікаво урізноманітнить ваше домашнє меню. Подавайте до столу з гарячими стравами чи гарнірами. Для приготування використовуйте перевірений рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 2 кг.
  • Морква –0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 0,6 кг.
  • Помідори – 1,7 кг.
  • Олія рослинна – 100 мл.
  • Оцет 9% – 90мл.
  • Сіль – 1-2 ст.
  • Цукор – 200 гр.
  • Томатна паста – 2-3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Видаляємо з них плодоніжки та насіння. Ріжемо соломкою.

179a945150614d4ed679347c387548f8

Крок 2. Промиваємо помідори, нарізаємо їх та подрібнюємо будь-яким зручним способом.

a2580e39e37aad0e1510bb6bc4bc6a0b

Крок 3. Очищену цибулю ріжемо тонкими півкільцями.

805d570164d2b5dabc62a7235d13eaf7

Крок 4. Очищаємо від шкірки моркву та пропускаємо її через велику тертку.

29f443c0fe517bd94bf8502cd364d437

Крок 5. Суміш із помідорів розтираємо через дрібне металеве сито. Переливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром, олією та томатною пастою. Перемішуємо та доводимо до кипіння.

b3c40c17f431b111bb5aa967681df06b

Крок 6. Занурюємо в киплячу суміш цибулю. Тушкуємо близько 5-7 хвилин.

7f4f84ac21571b252ea45ba2afbc922c

Крок 7. Викладаємо сюди терту моркву. Перемішуємо та готуємо ще 30 хвилин.

24c3d04b76942fc515f2789ea2f8d9a9

Крок 8. Вливаємо в масу столовий оцет, перемішуємо.

fdb6883816665c0e0d6e11be12a4c719

Крок 9. Потім опускаємо сюди соломку болгарських перців.

232c38fdb8d0e2fd086411bdb402b933

Крок 10. Тушкуємо частування ще 20 хвилин, періодично помішуючи.

489eae85885ba4c88e010089c0dd9d75

Крок 11. Розливаємо масу стерилізованими банками. Закриваємо кришками, укутуємо та даємо повністю охолонути.

cf2ffa6c4ce81ace9bc61a2eb6671029

Крок 12. Лечо із болгарського перцю готове. Можна нести на зберігання!

5624c69c5a850b77a3998904010da2f1

Грецька закуска з квасолею на зиму

Грецька закуска з квасолею на зиму виходить неймовірно поживною та цікавою за смаком. Така закуска чудово доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти із хлібом. Беріть на замітку перевірений покроковий рецепт із нашої добірки.

Час приготування – 1 год

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Квасоля біла – 450 гр.
  • Помідори – 1,5 кг.
  • Перець болгарський – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста червона – 0,5 кг.
  • Морква –0,5 кг.
  • Олія рослинна – 200 мл.
  • Оцет 9% – 40мл.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 1,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо потрібні продукти. Промиваємо та, при необхідності очищаємо овочі.

6c10f765c57e4a75e0e6eddefcb233ff

Крок 2. Попередньо вимочуємо квасолю у воді. Рекомендується залишити на ніч.

8dd95b2c36672a1e4fd7ef84e2e49ae7

Крок 3. Очищаємо болгарські перці від насіння та ріжемо тонкою соломкою.

526b1963eec3466b57fb6119c57d638c

Крок 4. На часточки обробляємо помідори.

9a9dfbb69884ba672548cd261abb7748

Крок 5. Очищаємо цибулю і ріжемо її тонкими півкільцями.

4825a1dbecf0f2a6590b1dc0b67965aa

Крок 6. Натираємо морквину на великій тертці.

152028898cbf27d3ab4741f823c4544e

Крок 7. Вимочену квасолю відварюємо до готовності та відкидаємо на друшляк. Даємо стекти воді.

c252f9a55c8ad7fac0fa3936364ac5f4

Крок 8. Овочі з’єднуємо в каструлі, кип’ятимо і варимо 20 хвилин. Доповнюємо сіллю, цукром та гасимо ще 15 хвилин. Наприкінці додаємо квасолю та оцет. Кип’ятимо та розливаємо по банках. Закриваємо кришками та даємо повністю охолонути.

7076c4c6428ac6b457b032f9bf5cf4be

Крок 9. Грецька закуска із квасолею на зиму готова!

b66cc1aad0d6c3335dd2ecd03911796f

Закуска з рисом та овочами на зиму

Закуска з рисом та овочами на зиму – це оригінальний та ситний продукт для всієї родини. Його можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обідніх страв. Приготувати апетитну закуску зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час приготування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5л.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Помідори – 3 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Олія – 400 мл.
  • Оцет 9% – 150мл.
  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 1-2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори подрібнюємо будь-яким зручним способом стану однорідної маси. Викладаємо у каструлю.

0accc0847a37f7cafd8b929688f23a1e

Крок 2. Додаємо сюди сіль, цукор та олію. Доводимо вміст до кипіння.

37c11b6716a2ac3034da4a6e8e29231e

Крок 3. Подрібнюємо цибулю, болгарський перець та моркву.

7c38a87112aad066cec9f93958b74e3b

Крок 4. Опускаємо овочі в томатну масу і тушкуємо близько 30-40 хвилин.

61ce3fe6957fb7ac81094d07d45c6acb

Крок 5. Всипаємо в заготівлю рис (сухий чи напівготовий). Обережно все перемішуємо.

afb962588b384da25da9653a3cce8509

Крок 6. Варимо частування близько 50-60 хвилин.

eea1afe7ee2ee038e0aac94ed27e4aeb

Крок 7. За 10 хвилин до кінця приготування вливаємо оцет. Перемішуємо. Розливаємо продукт по банках та стерилізуємо у каструлі з водою та рушником на дні близько 30-40 хвилин після закипання води. Потім закриваємо кришками, загортаємо і даємо охолонути.

9feaf8c027f74b92418bc92b8cecc86a

Крок 8. Закуска з рисом та овочами на зиму готова. Можна прибирати на зберігання!

e80b150dff55d8f496a1c11ef38c79df

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал