Як засолити скумбрію в домашніх умовах? У цьому вам допоможе перевірена кулінарна добірка з покроковими рецептами. Готова рибка вийде дуже соковитою, поживною і ароматною. Подавайте її в якості закуски до сімейного або святкового столу. Ваші близькі залишаться задоволені таким оригінальним частуванням.
Як смачно засолити скумбрію цілком у розсолі?
Дуже швидко і просто можна засолити скумбрію цілком. Не потрібно чистити рибку від нутрощів, досить просто ретельно вимити її та видалити зябра. Для повного просолювання скумбрії потрібно щонайменше три дні, оскільки тушки цілі. Перед вживанням у вже солоної риби видаляємо начинки і розрізаємо на шматочки – ніжна, соковита, в міру солона закуска сподобається всім без винятку.
Час приготування: 10 хв. без урахування часу засолювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 6.
Складові:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Вода для розсолу – 1 л.
- Сіль – 4 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Лавровий лист – 6 шт.
- Перець чорний горошком – 15 шт.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Гірчиця – 1 год.
Процес приготування:
1. Насамперед готуємо розсіл, щоб на час заливки риби він уже встиг охолонути. Відміряємо вказану кількість води, наливаємо в каструлю, доводимо до кипіння. Додаємо сіль, цукровий пісок, лаврове листя, горошки чорного перцю, насіння коріандру та гірчиці. Варимо розсіл разом із прянощами одну хвилину. Знімаємо з плити та остуджуємо до кімнатної температури. Скумбрію ретельно промиваємо та обсушуємо.
2. Потрошити рибу не потрібно, а ось зябра краще видалити – щоб не гірчили. Важливо відзначити, що якість і свіжість скумбрії не повинні викликати сумнівів – тільки в цьому випадку закуска вийде смачною.
3. Підготовлені тушки укладаємо в пластиковий контейнер, або в скляну ємність. Також допустимо використовувати емальовану посуд для засолювання.
4. Заливаємо рибу підготовленим остиглим розсолом разом з прянощами. Закриваємо ємність кришкою і прибираємо в холодильник. Через три дні риба повністю просолиться і її вже можна вживати в їжу. Протягом цього терміну пару раз бажано перевернути тушки для рівномірного просалювання.
Смачного!
Скумбрія сухого засолу без розсолу в домашніх умовах
Способів засолювання скумбрії багато – з розсолом, без нього, з різними наборами спецій і ступенем вмісту солі. В даному рецепті пропонуємо сухий посол. Ступінь солоності – середня. Складнощів в приготуванні ніяких. За кілька хвилин обробляємо рибку сумішшю прянощів, загортаємо в плівку і прибираємо в холодильник. Через три дні на стіл можна буде подати смачну, соковиту, ароматну скумбрію. Хороша вона і сама по собі, і для бутербродів, і як холодна закуска.
Час готування: 10 хв. без урахування часу засмоктування.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 1 шт. середнього розміру.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Гвоздика – 3-4 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л.
- Коріандр – ½ ч.л.
Процес приготування:
1. Готуємо суху пряну суміш для засолювання скумбрії. Для цього в невеликій ємності змішуємо сіль і цукор. Важливо використовувати саме велику сіль, оскільки дрібна може дати непередбачуваний результат. Також додаємо чорний мелений перець, гвоздику і коріандр. Руками розламуємо лавровий лист на дрібні шматки і також кладемо до решти інгредієнтів. Толкушкою перемішуємо і тиснемо суміш, щоб прянощі виділили свої аромати.
2. Скумбрію ретельно миємо. Потрошити її не потрібно, але краще вирізати зябра, щоб уникнути гіркоти. Обговорюємо підготовлену тушку. Натираємо рибу солоної сумішшю з усіх боків. Для цього зручно викласти скумбрію на обробну дошку і обсипати приготовленої сумішшю. Долонями потім розділимо її по всій поверхні риби.
3. Засолену скумбрію загортаємо в два-три шари харчової плівки. Прибираємо в холодильник і чекаємо три дні – саме стільки потрібно рибі для повноцінного просалювання.
4. Готову рибу очищаємо від надлишку солі – можна її просто промити. Видаляємо голову і нутрощі, розрізаємо на поперечні шматочки або обробляємо на філе і подаємо до столу.
Смачного!
Як дуже швидко засолити скумбрію за дві години?
Ніжна скумбрія, яка буквально тане в роті. Готується швидко, просолюється за дві години, з’їдається в мить ока. Якщо ви любите малосольну скумбрію, то даний рецепт точно варто спробувати. Коли хочеться солоної рибки, але зовсім немає бажання чекати довгого просалювання, такий варіант приготування просто ідеальний.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Вода для розсолу – 1 л.
- Сіль для розсолу – 2 ст.л.
- Цукор-пісок для розсолу – 1 ст.л.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Перець запашний горошок – 5 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Коріандр – 1 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
- Олія – 4 ст.л.
- Оцет яблучний – 2 ст.л.
- Сіль для ріпчастої цибулі – щіпка.
- Цукор-пісок для ріпчастої цибулі – 1 ч.л.
- Коріандр – ½ ч.л.
Процес приготування:
1. Скумбрію ретельно промиваємо, відрізаємо голову, хвіст і плавники. Розрізаємо черевце вздовж і виймаємо нутрощі. Ще раз промиваємо тушки.
2. Варимо розсіл. У каструлю наливаємо вказану кількість води, нагріваємо її до кипіння. Додаємо сіль, цукор, лаврове листя, чорний перець і запашний перець. Варимо одну-дві хвилини, знімаємо з плити і повністю остуджуємо.
3. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і нарізаємо тонкими чверть кільцями. Поміщаємо нарізану цибулю в невелику миску. Додаємо сіль, цукор, мелений коріандр, яблучний оцет і олія.
4. Перемішуємо і злегка мнемо шматочки цибулі. Ми залишаємо маринуватися окремо, поки не промаринується риба.
5. Підготовлену тушку скумбрії розрізаємо на невеликі поперечні шматочки. Складаємо їх в пластикову, скляну, керамічну або емальовану посуд. Заливаємо підготовленим остиглим розсолом. Закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник на півтори години.
6. Після закінчення зазначеного часу дістаємо шматочки скумбрії з маринаду, поміщаємо в окремий посуд і засипаємо маринованим цибулею. Перемішуємо і залишаємо промаринуватися все разом ще на тридцять хвилин.
7. Рибка готова. Дуже вдало вона підходить в якості закуски, оскільки добре збуджує апетит.
Смачного!
Як засолити свіжоморожену скумбрію в домашніх умовах?
Для засолювання відмінно підходить свіжоморожена скумбрія. Вона зберігає всі властивості свіжої риби як за складом, так і за смаком. Важливо дати тушкам розморозити плавно, при кімнатній температурі або і зовсім в холодильнику. Тоді м’якоть не втратить властивостей своєї текстури – готова малосольна рибка точно вийде смачною і ніжною.
Час готування: 12 годин.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 3 шт. середнього розміру.
- Вода для розсолу – 600 мл.
- Сіль – 2 ч.л.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Перець чорний горошок – 3 шт.
- Перець запашний горошок – 3 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
Процес приготування:
1. Скумбрію розморожуємо, можна не до кінця – так навіть простіше буде її обробляти. Ретельно промиваємо тушку, відрізаємо голову, хвіст і плавники. Розрізаємо вздовж і виймаємо нутрощі. Знову промиваємо, щоб внутрішня порожнина була чистою.
2. Підготовлену скумбрію нарізаємо на невеликі шматочки поперек хребта. Поміщаємо їх в контейнер або миску відповідного обсягу. У банку або будь-яку іншу ємність всипаємо сіль, цукор і горошки чорного і запашного перців. Вливаємо воду кімнатної температури, ретельно перемішуємо, щоб всі кристалики повністю розчинилися.
3. Заливаємо шматочки риби приготованим розсолом. Закладаємо лаврове листя і гвоздику, « втоплюємо » їх під рибу. Закриваємо ємність кришкою і прибираємо в холодильник. Витримуємо дванадцять годин.
4. Після закінчення зазначеного часу риба готова. Дістаємо її з маринаду. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкими півкільцями.
5. На сервірувальну тарілку викладаємо шматочки малосольної скумбрії разом з півкільцями ріпчастої цибулі і подаємо до столу.
Смачного!
Ніжна і ароматна скумбрія, засолена з цибулею
Смачна ароматна скумбрія, з ніжною, тане в роті м’якоттю. Така рибка доречна буде і на святковому столі, і на повсякденному. Процес приготування абсолютно не клопітний і простий – впорається будь-який. Примітно і те, що довго чекати готовності риби не доведеться – досить трьох годин. Для засолювання рекомендуємо використовувати червоний або рожевий цибуля. Він більш ніжний, делікатний і вигідніше підкреслює натуральний смак скумбрії.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Вода для розсолу – 1 л.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
- Коріандр – щіпка.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 4 шт.
- Перець запашний горошок – 4 шт.
- Оцет столовий 9% — 2 ст.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1. Готуємо скумбрію: її потрібно ретельно промити. Далі відрізаємо голову. За бажанням зрізаємо і хвіст.
2. Розрізаємо тушку вздовж і видаляємо нутрощі. Знову промиваємо, щоб внутрішня частина була повністю чистою. Підготовлену рибу нарізаємо на невеликі шматочки поперек хребта.
3. Готуємо розсіл. У каструлю або сотейник поміщаємо вказану кількість води, солі і цукрового піску. Також додаємо лаврове листя, коріандр і обидва види перцю. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Поки розсіл нагрівається, очищаємо від шкірки один ріпчаста цибуля і розрізаємо його на невеликі шматочки. Відправляємо в розсіл. Після того, як рідина закипить, варимо її три-чотири хвилини. Знімаємо з плити і даємо повністю охолонути.
4. Поміщаємо шматочки скумбрії в контейнер або скляну банку відповідного обсягу. Заливаємо приготованим остиглим розсолом. Прибираємо в холодильник на три години для просалювання.
5. До моменту подачі скумбрії очищаємо другу цибулину. Нарізаємо її тонкими прозорими напівкільцями. Поміщаємо нарізану цибулю в миску, посипаємо його коріандром, поливаємо оцтом і олією. Ретельно перемішуємо.
6. До цибулі викладаємо шматочки засоленої скумбрії, перемішуємо.
7. Поверхня прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування солоної скумбрії в цибульному лушпинні
Якщо ви любите солону рибку, але стандартні методи засолювання вже набридли, радимо спробувати даний рецепт. Маринування в цибульному лушпинні надає скумбрії приємний « копчений » колір, а також цікаві пряні нотки. Разом з цибульний лушпинням використовуємо і чорнослив – сухофрукт посилить підсумковий колір рибки і забезпечить делікатну кислинку.
Час готування: 30 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Вода для розсолу – 1,5 л.
- Сіль – 4 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Лушпиння цибульна – 4 жмені.
- Чорнослив – 150 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний горошок – 4 шт.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1. Готуємо скумбрію: насамперед її потрібно ретельно вимити. Далі відрізаємо голову. За бажанням зрізаємо і хвіст. Надрізаємо черевце і видаляємо всі нутрощі і темні плівки. Зручно і швидко можна почистити скумбрію, якщо вона трохи підморожена. Укладаємо оброблену скумбрію в глибоку миску.
2. Готуємо маринад. Поміщаємо в каструлю вказану кількість води, доводимо до кипіння. Потім додаємо цукор-пісок, сіль, горошки запашного перцю, лаврове листя, промитий чорнослив і лушпиння цибулі. Перемішуємо всі разом і варимо при повільному кипінні дві-три хвилини. Після цього знімаємо каструлю з плити і даємо маринаду охолонути до кімнатної температури.
3. Охололим маринадом разом з цибульною лушпинням, чорносливом і прянощами заливаємо підготовлену рибу. Закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник.
4. Через три доби скумбрія промаринується і буде готова до вживання. За час маринування рекомендуємо пару раз перевернути рибу для рівномірного просалювання.
5. Витягуємо рибу з маринаду, нарізаємо на поперечні шматочки, викладаємо на сервірувальну тарілку, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Смачного!
Як засолити скумбрію в олії в домашніх умовах?
Скумбрія в олії завжди виходить більш ніжною і жирною в порівнянні з іншими і сухим варіантом засолювання. Кількість масла регулюємо на власний смак, воно тут виступає як доповнення до цибулі і солі, але не як основний маринад. Однак, рекомендуємо все ж в загальному дотримуватися норми, зазначеної в рецепті, щоб отримати оптимальний смак рибки.
Час готування: 12 годин.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. середнього розміру.
- Сіль – 4 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Перець чорний горошок – 1,5 ст.л.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Олія – 4-6 ст.л.
Процес приготування:
1. Скумбрію ретельно миємо. Далі відрізаємо голову, хвіст і плавники. Надрізаємо черевце і вичищаємо всі нутрощі, а також темні плівки.
2. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями. Цукор-пісок змішуємо з сіллю в окремій ємності.
3. Для маринування використовуємо скляну, керамічну, емальовану посуд. Також зручні для цих цілей спеціальні пластикові контейнери. На дно викладаємо половину нарізаного цибулі. Розділимо рівним шаром. Посипаємо сіллю з цукром і горошками чорного перцю. Лавровий лист розламуємо руками і висипаємо поверх цибулі. Потім щільним шаром укладаємо підготовлені шматочки скумбрії.
4. На рибу викладаємо чорний перець і лаврове листя.
5. Посипаємо сумішшю солі і цукру.
6. Викладаємо другу половину цибулевих кілець, розділимо їх рівним шаром і притискаємо долонями до риби. Поливаємо олією по всій поверхні.
7. Поверх також можна укласти лаврове листя і чорний мелений перець, якщо вони ще залишилися. Закриваємо контейнер кришкою, струшуємо і прибираємо в холодильник на дванадцять годин. Час від часу контейнер дістаємо і струшуємо, щоб риба просолювалася рівномірно.
8. Готову скумбрію дістаємо з контейнера і перекладаємо на сервірувальну тарілку разом з цибулею.
Смачного!
Простий і смачний рецепт маринованої скумбрії в чайному розсолі
Використання чорного чаю в маринуванні скумбрії дає несподіваний результат – риба набуває цікавого присмаку, схожий з копченим. Колір скумбрії стає темніше і привабливіше. Ступінь солоності робимо середньої, щоб ніжна риба проявила свій багатий смак у всій красі.
Час готування: 30 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт. середнього розміру.
- Чай чорний – 7 пакетиків.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Перець чорний горошок – ½ ч.л.
- Лавровий лист – 5 шт.
- Гвоздика – ½ ч.л.
- Оцет столовий 9% — 2 ст.л.
- Вода – 1 л.
Процес приготування:
1. Якщо скумбрія заморожена, розморожуємо її повністю. Не варто відправляти в чайний маринад підморожену рибу – це погіршить її підсумковий смак.
2. Скумбрію ретельно миємо. Відрізаємо голову і хвіст, зрізаємо плавники. Розрізаємо черевце і видаляємо всі нутрощі і темні плівки.
3. У каструлю висипаємо вказану кількість солі і цукрового піску. До слова, сіль беремо тільки велику, використання дрібної швидкорозчинної або йодованої може дати непередбачуваний результат.
4. Також в каструлю до солі і цукру додаємо горошки чорного перцю, бутони гвоздики і лаврове листя.
5. Слідом закладаємо сухі пакетики чаю. Використовуємо натуральний чорний чай без смакових добавок і ароматизаторів.
6. Вливаємо в каструлю вказану кількість води і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні три-чотири хвилини. Після цього даємо готовому маринаду повністю охолонути.
7. Підготовлену рибку укладаємо в скляну, керамічну, емальовану або пластиковий посуд. Як варіант, зручно використовувати звичайну банку відповідного обсягу.
8. З остиглого маринаду дістаємо пакети чаю, а потім додаємо в нього оцет, перемішуємо. Заливаємо скумбрію.
9. Затягуємо ємність з рибою харчовою плівкою або закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник для маринування.
10. Через три дні скумбрія промаринується і буде готова до вживання.
11. Дістаємо рибку з маринаду, нарізаємо і сервіруємо на стіл, прикрасивши зеленню і кільцями ріпчастої цибулі. Частину скумбрію зберігаємо в маринаді в холодильнику.
Смачного!
Покроковий рецепт солоної скумбрії в банці на зиму
Відмінний варіант заготівлі солоної скумбрії на тривалий термін. За рахунок оцту в складі маринаду така рибка спокійно простоїть в холодильнику протягом пари місяців. Зручно дістати з банки шматочки солоної ніжної скумбрії і оперативно подати на стіл. Така риба добре не тільки в якості холодної закуски, але і для канапе, бутербродів, як доповнення до млинців або вареному картоплі.
Час готування: 30 хв. без урахування часу попереднього просолювання.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 4 шт. середнього розміру.
- Оцет столовий 9% — 225 мл.
- Олія – 100 мл.
- Морква – 2 шт. середнього розміру.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
- Сіль – 5 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Перець чорний горошок – ½ ч.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Гірчиця – 1 ст.л.
- Оцет столовий 9% — 2 ст.л.
- Вода – ½ л.
Процес приготування:
1. Скумбрію ретельно миємо в проточній воді. Відрізаємо голову, хвіст і плавники. Розрізаємо черевце і видаляємо всі нутрощі. Намагаємося прибрати всі темні плівки.
2. Промиваємо тушки ще раз і розрізаємо їх на поперечні відрізки шириною по два сантиметри.
3. Поміщаємо шматочки скумбрії в скляний посуд і посипаємо трьома столовими човнами солі. Використовуємо велику їдальню, ні в якому разі не дрібну або йодовану. Добре перемішуємо, щоб всі шматочки рівномірно покрилися сіллю і прибираємо в холодильник на шість годин.
4. Після закінчення зазначеного часу готуємо маринад. Для цього в каструлю висипаємо залишився кількість солі, цукор, горошки чорного перцю і лавровий лист. Вливаємо воду. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. У гарячий розсіл вливаємо оцет і олія. Після закипання варимо рідина півтори-дві хвилини і знімаємо з плити. Остуджуємо до кімнатної температури.
5. Поки розсіл остигає, очищаємо моркву і цибулю. Промиваємо овочі і нарізаємо. Морква – тонкими кружечками, ріпчаста цибуля – вузькими пір’ям або півкільцями. Банки миємо і стерилізуємо будь-яким доступним способом. Даємо тарі повністю висохнути. На дно укладаємо шматочки моркви і цибулі.
6. Дістаємо просолену скумбрію з холодильника і промиваємо під струменем проточної води, щоб змити зайву сіль. Після промивання обсушуємо і укладаємо в банку шаром на овочі.
7. Потім знову кладемо цибулю з морквою і повторюємо закладку риби. Чергуємо шари потрібну кількість разів.
8. Коли банки будуть заповнені, всипаємо останнім шаром насіння гірчиці і вливаємо остиглий маринад разом зі спеціями. Рідина повинна повністю покривати рибу.
9. Закручуємо банку сухий стерильною кришкою і ставимо в холодильник. Через тиждень вже можна вживати рибу в їжу. Не рекомендується зберігати таку заготівлю більше двох місяців.
Смачного!