Як приготувати лосятину? Лосятина – 9 простих і смачних рецептів приготування страв з покроковими фото

Як приготувати лосятину? Лосятина – дуже ситне і при цьому нежирне м’ясо, яке відрізняється особливим насиченим смаком та запахом. З нього можна приготувати безліч страв для домашнього та святкового столу. Найкращі кулінарні ідеї ми зібрали у добірці з дев’яти простих та смачних рецептів страв з покроковими фото та докладним описом процесу.

Тушонка з лосятини в домашніх умовах

Тушонка з лосятини в домашніх умовах виходить ніжною, соковитою і дуже поживною. Така заготівля точно не буде зайвою на вашому столі. Якщо хочете приємно здивувати рідних і близьких, обов’язково беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт з фото.

Час готування – 5 годин 40 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 3,5 л.

Інгредієнти:

  • Лосятина – 3 кг.
  • Свинина – 1 кг.
  • Смалець – 300 гр.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Сіль – 1 ч.л. на банку 0,5 л.
  • Часник – 2 головки.
  • Лист лавровий – 7 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо лосятину, свинину і смалець.

Крок 2. Шматки лосятини заливаємо водою і чекаємо, коли з м’яса вийде зайва кров.

Крок 3. Далі свинину і лосятину нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 4. Подрібнюємо смалець і розтоплюємо його на сковороді, але не допускаємо утворення шкварок.

Крок 5. Очищаємо зубчики часнику і готуємо інші спеції.

Крок 6. Промиваємо півлітрові банки. Кладемо в них пару горошин перцю і вливаємо трохи розтопленого смальця.

Крок 7. Викладаємо шар з лосятини, солимо, викладаємо свинину і знову лосятину.

Крок 8. Заповнюємо банки, залишивши півтора сантиметра вільними. Заливаємо холодною сирою водою.

Крок 9. Банки прикриваємо кришками і ставимо на деко в холодну духовку. Включаємо температуру 180 градусів. Чекаємо кипіння рідини в банках і зменшуємо температурі до 150 градусів.

Крок 10. Готуємо 5 годин. Якщо багато води випаруватися, то її можна долити. Але останній раз доливати можна не пізніше, ніж за дві години до готовності. Після заготівлі доповнюємо зубчиками часнику і лавровими листками. Закручуємо кришками і даємо охолонути.

Крок 11. Апетитна тушонка з лосятини готова. Можна пригощатися!

Гуляш з лосятини з підливою на сковороді

Гуляш з лосятини з підливою на сковороді – цікаве і ситне блюдо для вашого домашнього столу. М’ясне частування можна подавати з будь-якими гарнірами і доповненнями до смаку. Для приготування в домашніх умовах рекомендуємо скористатися перевіреним рецептом з покроковим описом процесу.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Філе лося – 0,7 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Паста томатна – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Цукор – за смаком.
  • Сік лимонний – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти і спеції. Тонкої соломкою нарізаємо філе лося, морква і цибуля.

Крок 2. Розігріваємо сковороду з олією.

Крок 3. Викладаємо м’ясо лося на масло, поливаємо лимонним соком і обсмажуємо 10 хвилин, регулярно помішуючи.

Крок 4. Закриваємо заготівлю кришкою і тушкуємо близько 20-30 хвилин.

Крок 5. Викладаємо до м’яса цибулю з морквою, перемішуємо.

Крок 6. Томатну пасту перемішуємо в склянці гарячої води.

Крок 7. Вливаємо томатну суміш в заготівлю, додаємо сіль, спеції, подрібнений часник. Перемішуємо і тушкуємо на невеликому вогні 30 хвилин.

Крок 8. Гуляш з лосятини з підливою на сковороді готовий. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!

Бастурма з лосятини в домашніх умовах

Бастурма з лосятини в домашніх умовах – неймовірно смачне і яскраве частування для вашого столу. Такий продукт можна додавати в салати і інші холодні страви, а також подавати в якості самостійної закуски. Для приготування на своїй кухні використовуйте перевірений покроковий рецепт з фото.

Час готування – 3 тижні

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 5 кг.

Інгредієнти:

  • Лосятина – 5 кг.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Часник – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лосятину промиваємо під водою і нарізаємо довгастими шматками зі сторонами по 8 см.

Крок 2. Рясно посипаємо шматки м’яса сіллю.

Крок 3. Щільно викладаємо засолені шматки дичини в відро.

Крок 4. Встановлюємо над м’ясом вантаж і залишаємо на сім днів.

Крок 5. Через тиждень шматки промиваємо і вимочуємо у великій кількості води. Робимо це протягом доби. Три рази міняємо воду.

Крок 6. Обговоримо шматки за допомогою паперових рушників.

Крок 7. Підготуємо спеції за смаком. Можна використовувати чорний мелений перець, хмелі-сунелі, сушений базилік. Вибирайте за смаком.

Крок 8. За бажанням, на цьому етапі м’ясо можна нашпигувати шматочками часнику. Але цей етап можна пропустити.

Крок 9. Розкладаємо м’ясо по робочій поверхні для зручності.

Крок 10. Спеції перемішуємо між собою. Добре обвалюємо в них кожен шматок м’яса.

Крок 11. Знову викладаємо шматки в відро. Ми залишаємо на тиждень. Найкраще використовувати відро або ємність з дренажем, щоб розсіл відразу стікав.

Крок 12. Через тиждень м’ясні шматочки обв’язуємо і підвішуємо. Даємо перекрутитися протягом семи днів.

Крок 13. Бастурма з лосятини в домашніх умовах готова. Нарізайте тонкими слайсами і подавайте до столу, доповнивши оливками або зеленню. Смачного!

Домашня ковбаса з лосятини

Домашня ковбаса з лосятини виходить соковитою і яскравою за смаком. Для приготування такого частування використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої добірки. М’ясне частування доповнить ваш сімейний або святковий стіл. Подавайте в якості закуски, доповнивши хлібом або овочами.

Час готування – 2 доби

Час приготування – 1 година

Порції – 4 кг.

Інгредієнти:

  • Лосятина – 3 кг.
  • Сало – 1,5 кг.

Спеції на 1 кг фаршу:

  • Сіль – 20 гр.
  • Перець чорний горошок – 0,5 ч.л.
  • Коріандр – ¼ ч.л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Вода – 100 мл.
  • Свиняча Черева – за фактом.

Для маринаду:

  • Вода – 3 л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Есенція оцтова – ¼ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. З лосятини видаляємо плівки і згустки крові, промиваємо під водою.

Крок 2. Вимочуємо лосятину в маринаді з води, солі і оцтової есенції протягом пари годин.

Крок 3. Після м’ясо віджимаємо від рідини і нарізаємо невеликими шматочками під м’ясорубку.

Крок 4. Сало також нарізаємо невеликими шматочками під м’ясорубку.

Крок 5. М’ясо і сало кладемо в загальну миску, доповнюємо сіллю і всіма спеціями. Горошини чорного перцю попередньо подрібнюємо.

Крок 6. Сюди ж відправляємо подрібнений часник і шматочки лаврового листка.

Крок 7. Перемішуємо заготівлю, перекладаємо в контейнер і залишаємо на добу.

Крок 8. 1/3 красивих шматочків м’яса нарізаємо дуже дрібними кубиками.

Крок 9. Все інше прокручуємо в м’ясорубці.

Крок 10. Фарш з’єднуємо з шматочками м’яса, заливаємо крижаною водою і ретельно вимішуємо руками.

Крок 11. Починаємо заготівлею підготовлену череву. Відправляємо в холодильник на 12 годин.

Крок 12. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Відправляємо сюди ковбасу на 30 хвилин. Також в духовку обов’язково ставимо жароміцний посуд з окропом.

Крок 13. Домашня ковбаса з лосятини готова. Можна пробувати!

Суп з лосятини

Суп з лосятини виходить дуже наваристим і поживним. Для приготування ситного першого страви використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки. Готовий апетитний суп подавайте до столу з чорним хлібом, сметаною і ароматною зеленню.

Час готування – 4 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Лосятина на кістки – 300 гр.
  • Капуста білокочана – 300 гр.
  • Капуста квашена – 1 ст.л.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Лосятину вимочуємо в воді три години, після промиваємо і заливаємо водою в каструлі. Відварюємо 40 хвилин після кипіння. Періодично прибираємо пінку.

Крок 2. Подрібнюємо цибулю з морквою і обсмажуємо на олії до м’якості.

Крок 3. Дрібно шинкуємо білокочану капусту.

Крок 4. Викладаємо капусту в готовий бульйон, також додаємо одну столову ложку квашеної капусти. Додаємо лавровий лист і чорний перець горошком.

Крок 5. Чистимо картоплю і ріжемо її дрібними кубиками. Відправляємо її в суп, солимо.

Крок 6. Відварену лосятину остуджуємо, відокремлюємо м’ясо від кістки і дрібно нарізаємо.

Крок 7. Повертаємо м’ясо в каструлю. Сюди ж відправляємо цибулю з морквою і подрібнений часник. Відварюємо на помірному вогні 25 хвилин.

Крок 8. Суп з лосятини готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!

Лосятина, запечена в фользі в духовці

Лосятина, запечена в фользі в духовці, виходить дуже смачною і поживною. Для приготування частування з дичини використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої добірки. М’ясне блюдо доповнить ваш сімейний або святковий стіл. Його можна подавати з овочами, соліннями або іншими гарнірами.

Час готування – 5 годин 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Лосятина – 1,2 кг.
  • Бекон – 0,4 кг.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – для обмазування.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо шматок лосятини.

Крок 2. Робимо на шматку дичини надрізи і розміщуємо в них шматочки часнику. Добре натираємо продукт сіллю і чорним молотим перцем.

Крок 3. Бекон нарізаємо тонкими шматочками. Обгортаємо ними м’ясо, щільно обв’язуємо ниткою.

Крок 4. Обсмажуємо заготівлю в розпеченій сковороді з усіх боків до яскравого рум’янцю.

Крок 5. Викладаємо підготовлений шматок м’яса на фольгу, обмазану вершковим маслом.

Крок 6. Щільно загортаємо шматок фольгою. Відправляємо в духовку на 5 годин. Готуємо при температурі 90 градусів.

Крок 7. Лосятина, запечена в фользі в духовці, готова. Подавайте до столу!

Шашлик з лосятини

Шашлик з лосятини виходить дуже ситним і яскравим за смаком. Якщо ви хочете порадувати себе і гостей яскравим частуванням з дичини, то обов’язково беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт. Подавайте шашлик до столу зі свіжими овочами, соліннями і соусами за смаком.

Час готування – 6 годин 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Філе лосятини – 1,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сало свиняче – 150 гр.
  • Спеції для шашлику – за смаком.
  • Олія – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти.

Крок 2. М’ясо очищаємо від плівок і прожилок, промиваємо під водою і розрізаємо на невеликі шматочки.

Крок 3. Очищаємо цибулини і розрізаємо на четвертинки.

Крок 4. Кладемо шматки м’яса в глибоку миску. Сюди ж відправляємо цибулю.

Крок 5. Солимо продукти і доповнюємо спеціями для шашлику.

Крок 6. Вливаємо олію, добре перемішуємо все руками і залишаємо маринуватися на 5 годин.

Крок 7. Подрібнюємо свиняче сало.

Крок 8. Нанизуємо на шампури мариноване м’ясо дичини, чергуючи з салом. Встановлюємо мангал над вугіллям. Готуємо до рум’янцю, постійно кручаючи.

Крок 9. Шашлик з лосятини готовий. Подавайте до столу і пробуйте!

Холодець з лосятини

Холодець з лосятини – дуже смачна страва для ваших обідів або свят. Приготувати яскраву закуску з додаванням дичини нескладно. Для цього беріть на замітку перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки. Побалуйте себе і урізноманітнюйте домашнє меню.

Час готування – 6 годин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 12

Інгредієнти:

  • М’ясо лося на кістки – 3 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Желатин – 20 гр.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Тім’ян – за смаком.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Селера – 1 шт.
  • Вода – 2,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Відварюємо лосятину на кістки 4 години на повільному вогні до утворення наварювастого бульйону.

Крок 2. Готове м’ясо витягаємо з бульйону, остуджуємо і подрібнюємо.

Крок 3. Проціджуємо бульйон два рази через дрібне сито або марлю.

Крок 4. Подрібнюємо очищені від лушпиння зубчики часнику і пучок петрушки.

Крок 5. Желатин розчиняємо в на-півлітрі теплого бульйону. Нагріваємо на плиті, але не кип’ятимо. Заготівлю перемішуємо ще з такою ж кількістю бульйону.

Крок 6. У глибокі ємності викладаємо м’ясо лосятини, подрібнений часник, петрушку, шматки селери і спеції. Заливаємо бульйоном з желатином і ставимо в холодильник до повного застигання.

Крок 7. Холодець з лосятини готовий. Подавайте до столу!

Печеня з лосятини з картоплею

Печеня з лосятини з картоплею – яскраве і поживна тарілку для вашого домашнього столу. М’ясне частування можна подавати без додаткових гарнірів, що заощадить ваш час. Для приготування в домашніх умовах рекомендуємо скористатися перевіреним рецептом з покроковим описом процесу.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Лосятина – 1 кг.
  • Картопля – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Олія – 30 мл.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Спеції для м’яса – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лосятину очищаємо від плівок і прожилок, промиваємо під водою і обсушуємо.

Крок 2. Розрізаємо м’ясо на порційні шматочки і солимо до смаку.

Крок 3. Очищаємо картоплю і розрізаємо його на середні шматочки.

Крок 4. Сковороду розігріваємо з рослинним і вершковим маслом. Викладаємо сюди лосятину.

Крок 5. Готуємо продукт, періодично помішуючи.

Крок 6. Обсмажуємо до яскравого рум’янцю з усіх боків.

Крок 7. Після м’ясо викладаємо на тарілку.

Крок 8. У сковороду з маслом відправляємо шматки картоплі.

Крок 9. Обсмажуємо до рум’янцю.

Крок 10. Подрібнюємо цибулю і часник.

Крок 11. На дно горщиків кладемо трохи цибулі і часнику. Викладаємо картоплю.

Крок 12. Знову кладемо трохи цибулі з часником і викладаємо м’ясо. Посипаємо спеціями за смаком.

Крок 13. Закриваємо залишками цибулі і часнику.

Крок 14. Закриваємо заготовки кришками і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на одну годину.

Крок 15. Печеня з лосятини з картоплею готове. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал