Кролик – це дієтичне м’ясо, яке можна використовувати для приготування різних страв. З кролика можна приготувати спекотне, тушковане м’ясо, паштет, котлети та багато іншого.
Одним з найпопулярніших способів приготування кролика є смаження. Для цього м’ясо попередньо маринують у спеціях та олії, потім обсмажують на сковороді до золотистої скоринки.
М’ясо цієї тварини містить багато білка і мало жиру, тому воно ідеально підходить для здорового харчування, дитячого харчування та тих людей, які дотримуються дієт, особливо для скидання зайвої ваги.
Для приготування страв з кролика вам знадобляться шматки м’яса, спеції, овочі та трави. Кроляче м’ясо відрізняється ніжним смаком та ароматом, тому страви з нього завжди виходять особливо смачними. Кролик відмінно поєднується з овочами, такими як морква, картопля, цибуля чи гриби. З них можна готувати різноманітні гарніри або додавати в запіканки та рагу. Також кролика часто подають з кисло-солодкими соусами або смаженими фруктами, що додає страві родзинку. Обов’язково урізноманітнюйте свій раціон та полегшіть меню, замінивши жирну свинину з яловичиною корисним кроликом!
Тушкований кролик у сметані на сковороді
Тушкований кролик у сметані на сковороді – це страва для тих, хто цінує простоту та оригінальність. Кролик, приготований з додаванням кисломолочного продукту, набуває неповторного смаку та аромату. Проста технологія приготування робить цей рецепт доступним всім. Такий делікатес можна подавати як гарячим, так і холодним, що робить його універсальним для будь-якої пори року.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Кролик – 1,5 кг.
- Сметана –300 гр.
- Вино біле сухе – 200мл.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Бульйон/вода – 300 мл.
- Олія – 3 ст.л.
- Вершкове масло – 3 ст.л.
- Чебрець – 1 гілка.
- Сіль – до смаку.
- Перець рожевий горошок – до смаку.
Процес приготування:
1) Тушку кролика потрошимо і обробляємо на частини, знімаємо лушпиння з часнику та цибулі. Нарізаємо цибулину пір’ям, часник дрібно рубаний.
2) У глибокій сковороді по черзі обсмажуємо м’ясо до золотистості на суміші рослинної та вершкової олії.
3) Крольчатину перекладаємо в іншу ємність, а на тій же сковороді пасеруємо цибулю, заливаємо вином і випаровуємо протягом 6-7 хвилин.
4) До цибулі висипаємо горошини рожевого перцю та часник, додаємо гілочку чебрецю.
5) Вводимо сметану і добре перемішуємо склад.
6) Розбавляємо соус водою чи бульйоном і солимо.
7) Викладаємо в сметанну суміш кролика і доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я до мінімуму і гасимо під кришкою півтори-дві години.
М’яку кролятину подаємо до столу «з запалу, зі спекою» і насолоджуємося. Смачного!
Тушкований кролик з картоплею
Тушкований кролик з картоплею – це вишукана страва, яка відмінно підійде для обіду чи вечері. М’яке м’ясо кролика, тушковане в соковитому соусі, поєднується з ніжними шматочками картоплі, створюючи незабутній смаковий букет. При приготуванні цієї страви важливо правильно дозувати спеції та додати трохи зелені для особливого аромату.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Кролик –600 гр.
- Картопля – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 0,5 шт.
- Олія соняшникова – 50 мл.
- Вода – 1 ст.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – до смаку.
- Зелень – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
1) Промите м’ясо розрубуємо на сегменти середнього розміру, очищаємо картоплю, моркву та цибулю, обполіскуємо овочі під струменем води.
2) Підрум’янюємо кролятину на розігрітій олії з усіх боків. Не гаючи часу, подрібнюємо овочі: картоплю ріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – кільцями.
3) Золотисте м’ясо переміщаємо в казан або каструлю, додаємо рубаний часник. А на тій же сковороді 4-5 хвилин пасеруємо моркву з цибулею.
4) Обсмажену цибулю з морквою та нарізану картоплю висипаємо до кролика, солимо та перемішуємо. Вливаємо склянку окропу та тушкуємо страву під кришкою на повільному полум’ї близько 45-50 хвилин.
5) Після закінчення термічної обробки компоненти посипаємо чорним перцем.
6) Не чекаючи остигання подаємо до столу та насолоджуємось. Смачного!
Смачний суп з кролика
Смачний суп з кролика – це чудовий варіант для тих, хто хоче урізноманітнити свій раціон та приготувати для членів своєї родини щось оригінальне. Перша страва з кролика має яскравий і насичений смак, який напевно сподобається всім, хто спробує хоча б ложечку. Спробуйте додати свіжі трави чи спеції для особливого аромату.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Кролик – 900 гр.
- Вода – 2,5л.
- Локшина – 70 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Картопля – 600 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Олія рослинна – для смаження.
- Зелень – до смаку.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
1) Тушку ретельно промиваємо та зачищаємо від прожилок та сухожиль. Очищаємо та ретельно обполіскуємо овочі.
2) У каструлю відправляємо кролятину, одну порізану моркву, цільну головку цибулі, горошини перцю, сіль і лаврушку – доводимо до кипіння і тушкуємо на повільному вогні до готовності м’яса.
3) Паралельно готуємо засмажку: на олії пасеруємо дрібні кубики цибулі та терту моркву.
4) Довільно нарізаємо картоплю, дрібно шаткуємо зелень та часник.
5) Готового кролика витягуємо з бульйону, розбираємо та повертаємо в каструлю разом з овочами, відварену моркву та цибулину викидаємо. Варимо до м’якості картоплі та додаємо зелень із часником.
6) Доводь суп до кипіння і даємо настоятися під кришкою ще 10-15 хвилин. Смачного!
Кролик запечений у рукаві в духовці
Кролик, запечений у рукаві в духовці – це оригінальний спосіб приготування м’яса, який дозволяє зберегти всі корисні речовини, соки та смакові характеристики. Запікання в рукаві допомагає зберегти соковитість м’яса та надає йому неповторного аромату. Ця страва буде чудовою окрасою вашого столу на свято чи сімейний обід. Спробуйте подати його з овочевим гарніром чи свіжим салатом.
Час приготування – 3 год. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Кролик – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Олія рослинна – 50 мл.
- Вершкове масло – 30 гр.
- Розмарин – 1 ч.л.
- Сіль – до смаку.
- Суміш перців – до смаку.
Процес приготування:
1) Тушку кролика розрубуємо на шматки середнього розміру, заливаємо холодною водою та залишаємо на 60 хвилин.
2) Цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо на розігрітій олії 2-3 хвилини, після засипаємо дрібно-рубаний часник і суміш перців. Перемішуємо та смажимо ще 1-2 хвилини.
3) Розм’якшену цибулю посипаємо листочками розмарину і повністю остуджуємо.
4) Вимочене м’ясо промиваємо та насухо промакуємо паперовими серветками.
5) Натираємо м’ясні шматочки перцем та сіллю, орієнтуючись на свій смак.
6) Додаємо остиглі овочі і добре перемішуємо компоненти.
7) Кролятину перекладаємо в рукав і залишаємо для маринування на годину, потім перекладаємо на лист і запікаємо протягом 60 хвилин при температурній позначці 180 градусів.
Після закінчення зазначеного часу пакет надрізаємо та розкриваємо. Розділимо скибочки вершкового масла|| і залишаємо кролятину в духовці ще на 10-15 хвилин.
9) Розкладаємо кролика по тарілках з гарніром та приступаємо до дегустації. Смачного!
Кролик у соєвому соусі
Кролик у соєвому соусі – це незвичайне поєднання ніжного м’яса, насиченого соєвого соусу, а також натурального бджолиного меду, що відмінно розм’якшує волокна. Приготування кролика в такий спосіб досить швидке та легке, тому це ідеальний варіант для швидкої вечері.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Кролик –600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 5 шт.
- Соус соєвий – 2 ст.
- Гірчиця – 1 ч.л.
- Мед – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
- Олія – 1 ст.л. + для змащування форми.
- Приправи – до смаку.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
1) Компоненти згідно зі списком, представленим вище, викладаємо на робочу поверхню.
2) Тушку обробляємо на шматки, промиваємо та обсушуємо будь-яким зручним способом.
3) До кролятини видавлюємо зубчики часнику, вливаємо соєвий соус, мед, олію, посипаємо сіллю та приправами, викладаємо гірчицю.
4) Склад активно перемішуємо та залишаємо напівфабрикати при кімнатній температурі на кілька годин.
5) Форму для запікання змащуємо тонким шаром олії і закриваємо все дно цибульними кільцями.
6) На овочеву подушку викладаємо м’ясо, затягуємо форму фольгою і ставимо в духовку, попередньо прогріту до 180 градусів на 60 хвилин. Для отримання скоринки за 5-10 хвилин до закінчення термічної обробки фольгу можна прибрати.
7) Апетитну страву сервіруємо та подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення!
Кролик з цибулею та морквою на сковороді
Кролик з цибулею та морквою на сковороді – це проста та смачна страва, яка підійде як для повсякденного обіду, так і для святкової вечері. Кролик, обсмажений з подрібненими коренеплодами, набуває пікантного смаку та аромату, перед яким встояти просто неможливо. Обов’язково спробуйте та насолоджуйтеся неймовірним букетом смаків та текстур!
Час приготування – 1 ч. 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порція – 3.
Інгредієнти:
- Кролик –450 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп сушений – 1 ч.л.
- Вода –750-1000 мл.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія рослинна – 70 мл.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
1) Випотрошеного кролика обробляємо на порційні шматки та ретельно промиваємо під струменем води.
2) Близько 40 мілілітрів олії розігріваємо в сковороді з високими бортиками і викладаємо м’ясо.
3) Не гаючи часу, дрібно ріжемо головку цибулі, нарізаємо моркву півкільцями.
4) Кролятину підрум’янюємо на середньому полум’ї з двох сторін. Золотисті шматочки м’яса заливаємо водою і доводимо до кипіння, потім засипаємо морквину і тушкуємо компоненти під кришкою 60-90 хвилин.
5) Подрібнену цибулю обсмажуємо на залишках олії 5-7 хвилин, часто помішуючи.
6) Розм’якшену цибулю пересипаємо в основний склад разом з лаврушкою та сіллю, прогріваємо всі разом близько 7 хвилин, за бажанням доповнюємо сушеним кропом і розділимо по тарілках. Смачного!
Тушкований кролик з овочами
Тушкований кролик з овочами – це страва, яка порадує вас своїм ніжним смаком та чарівним ароматом. Кролик, приготований з різними овочами та зеленню, стане справжньою окрасою вашого столу. Соковиті овочі та ніжне м’ясо кролика утворюють неповторне поєднання смаків.
Час приготування – 3 год. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Кролик – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Болгарський солодкий перець – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Паприка солодка мелена – 2 ч.л.
- Аджика суха – 2 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
1) Кролика розрізаємо на порційні шматки, промиваємо у великій кількості води та обсушуємо паперовими рушниками. Викладаємо м’ясо у глибоку велику сковороду чи казан.
2) Засипаємо півкільця моркви та цибулі.
3) Додаємо великі часточки помідора та смужки м’якоті солодкого перцю.
4) Посипаємо заготівлю сіллю та ароматними спеціями, закидаємо лаврушку для яскравості аромату.
5) Складові акуратно перемішуємо і щільно закриваємо кришкою, ставимо на мінімальне полум’я і гасимо три години, більше не помішуючи.
6) Після закінчення зазначеного часу кролятина в буквальному значенні слова тане в роті. Смачного!
Тушонка з кролика в домашніх умовах
Тушонка з кролика в домашніх умовах – це чудовий спосіб зберегти м’ясо кролика на довгий час. Тушонка виходить ніжною та ароматною, а технологія приготування дозволяє зберегти всі корисні речовини. Ця страва чудово підійде для тих, хто цінує домашню кухню та піклується про здоров’я. Спробуйте подавати тушонку з картопляним пюре або свіжими огірками для свіжості.
Час приготування – 3 год.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Кролик – 1,2 кг
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 16 шт.
- Сіль – 2 ч.л.
Процес приготування:
1) Для прискорення процесу та своєї зручності всі компоненти викладаємо на стіл.
2) На дно двох чистих і сухих півлітрових банок викладаємо по чотири горошини перцю та одному лавровому листочку.
3) Знімаємо м’якоть із кісток і ріжемо на невеликі шматочки, викладаємо у скляні ємності до половини та посипаємо половиною чайної ложки солі.
4) Додаємо ще кролятину, доходячи догори, і додаємо аналогічну порцію солі.
5) Також закидаємо 4 горошини перцю.
6) Банки закриваємо і ставимо в глибокий жароміцний посуд, вливаємо воду так, щоб рідина доходила трохи більше ніж до середини заготовок.
7) Заповнені банки у воді переносимо в холодну духовку, включаємо нагрівання на 150 градусів та засікаємо півгодини. Потім піднімаємо температуру до 180 градусів та готуємо тушонку протягом 2,5 годин.
Після закінчення зазначеного часу ємності закриваємо за допомогою спеціального ключа і накриваємо рушником до повного остигання.
9) Охолоджену заготовку переносимо в місце зберігання. Смачного!
Як приготувати кролика у білому вині
Як приготувати кролика в білому вині – це вишукана страва, яка сподобається навіть найвитонченішому гурману. Кролик, приготований у білому вині, має неповторний смак і аромат. Поєднання м’яса і вина робить цю страву витонченою. Подавати рекомендується з паштетом із фуа-гра або свіжими фруктами для справжнього блаженства!
Час приготування – 9 год. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Кролик – 1 шт.
- Борошно – 4-5 ст.
- Олія рослинна – для обсмажування.
- Вино біле – 500-700мл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Сіль – до смаку.
- Суміш перців – до смаку.
- Трави прованські – до смаку.
Процес приготування:
1) Кролика розрубуємо на шматки і викладаємо в глибокий посуд, заливаємо вином і всю ніч відправляємо в холодильну камеру.
2) Наступного дня витягуємо м’ясо та промакуємо паперовими рушниками, натираємо перцем та сіллю.
3) Кожен шматочок пануємо в борошні, надлишки струшуємо.
4) Обсмажуємо кролятину на розігрітій олії з двох сторін до утворення апетитної скоринки.
5) Після м’яса, пасеруємо до прозорості півкільця цибулі. Шарами викладаємо у форму кролика та цибулю, посипаємо ароматними травами.
6) Напівфабрикат заливаємо вином, в якому маринувалося м’ясо, та закриваємо ємність кришкою. Ставимо в духову шафу, попередньо прогріту до позначки 180 градусів.
7) Запікаємо півтори години та подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!