Традиційний сніданок у Сполученому Королівстві – вкрай ситний прийом їжі, якого цілком може вистачити і на весь день. Розповідаємо, що входить до ранкової трапези британців.
Англійський сніданок або Full English Breakfast, як називають його жителі Великобританії, по суті є однією цільною стравою, що складається з багатьох елементів. В основний склад входять яйця, бекон, квасоля та ковбаски, проте за бажання трапезу можна доповнити ще масою інгредієнтів.
Багатьох туристів, які відвідують Великобританія, дивує склад і калорійність традиційного сніданку англійців, і на це є своє пояснення. Справа в тому, що традиція снідати цією стравою з’явилася за часів вікторіанської епохи — тоді люди багато працювали фізично, а мінлива погода, вітри та холод додавали навантаження на організм. Саме тоді у мешканців Великої Британії з’явилася звичка щільно снідати, щоб заряджатися силою та енергією на весь день.
Сучасні жителі Великобританії нечасто балують себе таким калорійним сніданком, але страва все ще є своєрідним кулінарним символом королівства. Розповідаємо як правильно приготувати традиційний англійський сніданок.
Інгредієнти:
- Куряче яйце 2 шт.
- Бекон 2 скибочки
- Сосиски 2 шт.
- Квасоля в томатному соусі 50 г
- Тости із білого хліба 2 шт.
- Вершкове масло 20 г
- Помідор 1шт.
- Печериці 3 шт.
- Рослинна олія 2 ст. л.
- Перець
- Сіль
Спосіб приготування:
- Для початку необхідно обсмажити бекон та сосиски на розпеченій сковороді до рум’яної скоринки. Далі порізати гриби на невеликі шматочки, а помідор на дві частини, після чого обсмажити овочі на сковороді з додаванням олії.
- Далі розбити яйця і приготувати їх глазунню, а тости підсмажити в тостері чи сковороді, де готувалися сосиски і бекон. Квасоля необхідно відправити в сотейник і готувати, помішуючи, близько п’яти – семи хвилин, після чого додати в соус вершкове масло, перець і сіль.
- Після цього всі інгредієнти викласти на велику тарілку в наступній послідовності: квасоля, яйця, печериці, половинки томату, сосиски та бекон. Смажені тости слід покласти збоку. Готову страву подавати гарячою.
Як раніше згадувалося, ця страва має багато варіацій. Наприклад, жителі Шотландії додають у традиційний англійський сніданок кров’яну ковбасу і хашбраун, а ірландці доповнюють ранкову трапезу «білим пудингом», що є свинячою ковбасою з крупами. Традиційними напоями, що супроводжують Full English Breakfast, є кава, апельсиновий сік або чай із молоком.