Тушонка зі свинини в домашніх умовах – 8 рецептів з покроковими фото

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і волієте вживати в їжу лише якісні продукти з «чистим» складом, але також до божевілля любите тушковану свинину, тобто дуже просте і правильне рішення: готуємо її самостійно в домашніх умовах без будь-яких спеціальних пристосувань. Готовий продукт має у своєму складі лише м’ясо, бульйон і спеції, а процес приготування настільки простий, що впорається навіть недосвідчений кулінар, особливо, якщо дотримуватися інструкцій, наведених у покрокових рецептах приготування. Тушонку заготовляють на зиму і зберігають по кілька місяців, відкриваючи баночки лише в міру свого бажання.

Домашня тушонка зі свинини у скляних банках на зиму.

Чи знаєте ви, що на зимовий період заготовляють не лише овочі та фрукти, а й м’ясо! Сьогодні до вашої уваги представляється класичний рецепт свинячої тушонки, яка припаде до смаку навіть тим, хто скептично ставиться до подібної консервації. Насичений смак, натуральний склад та неповторний аромат – готуємо продукти за списком та приступаємо до готування!

Тушонка зі свинини в автоклаві

Лише раз, спробувавши приготувати домашню тушонку зі свинини в автоклаві, ви назавжди забудете про покупну альтернативу. Тому що «саморобний» продукт відрізняється своєю натуральністю, завдяки мінімуму приправ і якісному м’ясу, а за рахунок приготування в автоклаві, всі продукти нудьгують у власному соку і чудово стерилізуються, а значить, всі бактерії гинуть у процесі термічної обробки.

Час приготування – 3 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти :

  • Свинина – 2 кг.
  • Сіль – 24 гр.
  • Перець чорний горошком – 12-16 шт.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Лист лавровий – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. 4 баночки по 0,5 літра стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом.

Крок 2. Металеві кришки також необхідно простерилізувати (вони не повинні мати вм’ятин, іржі та інших ушкоджень).

Крок 3. З цибулини знімаємо лушпиння і дрібно шаткуємо.

Крок 4. На дно кожної баночки кладемо лаврушку та 3-4 горошини перцю.

Крок 5. Свинину промиваємо під струменем води та нарізаємо шматочками середнього розміру.

Крок 6. Наповнюємо скляний посуд м’ясом і цибулею не дуже щільно, залишаючи близько двох сантиметрів до шийки і закочуємо. Автоклав наповнюємо водою так, щоб повністю покривалися банки.

Крок 7. Закриваємо кришку агрегату, піднімаємо тиск до двох атмосфер і вмикаємо нагрівання. Як тільки температура збільшиться до 130-140 градусів і тиск підвищиться до 4 атмосфер – приступаємо до гасіння. Процес займаємо близько 2-2,5 години. Після завершення термічної обробки даємо автоклаву охолонути до кімнатної температури і тільки тоді виймаємо тушонку. Зберігаємо в прохолодному місці протягом усієї зими. Смачного!

Домашня тушонка зі свинини в духовці

Домашня тушонка, приготовлена в духовці – це неймовірно смачна і соковита заготівля, яка завжди доречна. Наприклад, при її використанні, можна всього лише за 15 хвилин приготувати вечерю для всієї родини – макарони по-флотськи відмінно справляються з цим завданням, а процес приготування настільки простий, що справиться кожен.

Час приготування – 3 год. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Свинина – 900 гр.
  • Аркуш лавра – 6 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вибраний шматок м’яса нарізаємо шматочками середнього розміру і добре відбиваємо за допомогою кухонного молоточка з усіх боків.

Крок 2. У глиняний або скляний посуд (горщик або банку об’ємом півтора літри) укладаємо 4 листочки лавра.

Крок 3. Свинину приправляємо сіллю та перцем, перемішуємо і викладаємо в горщик. Зверху кладемо листи лаврушки, що залишилися.

Крок 4. Аркуш фольги складаємо в кілька разів і щільно «запечатуємо» верхівку ємності.

Крок 5. Ставимо наповнений посуд у лист для запікання (щоб у разі розтріскування нічого не витекло) і відправляємо в холодну духову шафу на нижній рівень. Готуємо за температури 180 градусів протягом 3 годин. Смачного!

Як приготувати свинину в каструлі?

На жаль, далеко не всі мають у себе вдома автоклав, в якому легко можна приготувати найсмачнішу тушонку. Однак існують і такі способи, які доступні абсолютно всім, наприклад, готування у великій каструлі методом стерилізації, коли банки з м’ясом довго «варяться» в окропі, завдяки чому всі мікроби гинуть, а термін зберігання збільшується.

Час приготування – 5 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2,5 л.

Складові:

  • Свинина – 2 кг.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Аркуш лавра – 5 шт.
  • Перець чорний горошком – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Два кілограми свинини з жирком ретельно промиваємо водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників, розрізаємо на шматочки середнього розміру.

Крок 2. М’ясні шматочки приправляємо меленим перцем і сіллю перемішуємо.

Крок 3. Вимиваємо і стерилізуємо п’ять півлітрових банок із кришками, що закручуються.

Крок 4. На дно кожної ємності укладаємо лист лавра та пару горошин чорного перцю. Зверху утрамбовуємо свинину, щільно притискаючи шматочки (наповнюємо по «плічка»).

Крок 5. Добре закручуємо кришки руками і поміщаємо всі банки у велику каструлю, дно якої встеляємо рушником або серветкою, щоб посуд мав стійкість. Заливаємо воду в каструлю так, щоб рідина повністю покривала ємності.

Крок 6. На сильному вогні доводимо до кипіння, потім зменшуємо полум’я і проварюємо заготовки близько 5 годин. У разі випаровування води підливаємо крутий окріп.

Крок 7. Після закінчення часу, залишаємо банки з тушонкою до повного остигання прямо у воді і тільки потім виймаємо і обтираємо сухим рушником. Смачного!

Смачна тушонка зі свинини у мультиварці

Домашня тушонка зі свинини – це дуже смачний та поживний продукт, який може зберігатись місяцями у прохолодному місці. До того ж, тушонку дуже зручно брати з собою на пікнік або в похід, бо м’ясо, приготовлене таким способом, не псується і має ніжний смак та текстуру.

Час приготування – 5 год. 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2,5 л.

Складові:

  • Аркуш лавра – 5 шт.
  • Свинина – 2 кг.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Обробляємо м’ясо: відокремлюємо м’якоть від кістки, видаляємо всі дрібні кісточки та хрящі, нарізаємо шматочками однакового розміру.

Крок 2. Перекладаємо свинину в суху чашу і обсмажуємо близько 10 хвилин до утворення рум’яної скоринки (програма «Спека»).

Крок 3. Після закінчення часу посипаємо м’ясні шматочки сіллю, додаємо лаврушку та горошини перцю – перемішуємо і тушкуємоо протягом 5 годин у режимі «Гасіння».

Крок 4. Після закінчення програми лопаткою розділяємо м’ясо по волокнах і кип’ятимо його близько 5 хвилин в режимі «Спека».

Крок 5. Стерилізуємо банки разом із кришками.

Крок 6. Розварене м’ясо укладаємо в банки до «плічок» і заливаємо соком, що виділився в процесі термічної обробки, щільно закручуємо кришки і зберігаємо в холодильній камері до 6 місяців. Смачного!

Тушонка зі свинячої голови в домашніх умовах

Тушонка – це досить дорогий продукт, тому як готується він з добірного м’яса з салом і мінімумом спецій, однак, щоб зробити його більш доступним, можна використовувати свинячу голову, а не тільки м’якоть. Таким чином, замінюючи один компонент іншим, тушонка не втрачає своїх смакових характеристик і залишається такою ж запашною.

Час приготування – 10 год.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2,5 л.

Складові:

  • Голова свиняча – 1 шт.
  • Аркуш лавра – 5 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Цибуля – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу голову очищаємо від бруду та щетини, замочуємо у холодній воді на 5-8 годин. За бажанням видаляємо мову.

Крок 2. Після цього, ретельно промиваємо м’ясо, витягаємо очні яблука і розрізаємо на шматки. Укладаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Першу воду зливаємо та замінюємо її чистою, додаємо очищені головки цибулі, варимо до м’якості протягом 4 годин.

Крок 3. Після закипання знімаємо пінку за допомогою шумівки та підсолюємо. Приблизно через 3:00 від початку термічної обробки відправляємо в каструлю спеції.

Крок 4. Тим часом стерилізуємо банки з кришками.

Крок 5. Варену голову остуджуємо і розбираємо: м’ясо та цибулю ділимо на волокна, жир подрібнюємо та наповнюємо банки свининою разом із овочами та спеціями (за бажанням можна додати часник). М’ясо накладаємо таким чином, щоб до шийки залишалося близько двох сантиметрів – заливаємо бульйоном (попередньо процідити) та прикриваємо кришками.

Крок 6. На дно чаші мультиварки або каструлі підстилаємо рушник і ставимо банки, наливаємо воду «по плечі» ємностей і кип’ятимо протягом півгодини. У мультиварці запускаємо програму «Мультиповар».

Крок 7. Після звукового сигналу, гарячі банки акуратно закручуємо і, не перевертаючи, залишаємо при кімнатній температурі до охолодження. Пробу можна знімати вже за добу. Смачного!

Тушонка зі свинини з желатином

Приготуємо ароматну і неймовірно смачну тушонку в желе, яка ідеально поєднується з гарнірами і просто скибочкою хліба. Такий продукт готується досить просто і не потребує зусиль, а зберігається довгі місяці.

Час приготування – 6 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,5 л.

Складові:

  • Лопатка свиняча – 1 кг.
  • Сіль – 1 год.
  • Сіль велика – ½ ст.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Аркуш лавра – 3 шт.
  • Перець запашний горошком – 9 шт.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Перець кольоровий мелений – 3 ч.л.
  • Желатин (у порошку) – 1,5 ч. л.
  • Сало (подрібнене) – 3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком: м’ясо добре промиваємо під струменем води, обсушуємо і нарізаємо маленькими кубиками.

Крок 2. Присипаємо сіллю та меленим перцем – перемішуємо, накриваємо фольгою та на добу відправляємо в холодильну камеру.

Крок 3. Наступного дня знову ретельно перемішуємо м’ясні кубики та повертаємо в холод ще на одну добу. Після, перед початком термічної обробки, даємо свинині постояти при кімнатній температурі кілька годин.

Крок 4. У стерильні банки накладаємо м’ясо таким чином, щоб воно заповнювало тару на 2/3, також додаємо спеції, розведений у невеликій кількості води желатин та сало. Кубики свинини слід щільно втрамбувати, щоб між ними не залишалося повітряного простору. Заливаємо ємності водою так, щоб вона ледве покривала основний компонент та прикриваємо кришками. Складаємо банки у велику каструлю, заливаємо водою і варимо на повільному вогні дві години.

Крок 5. Проварені заготовки залишаємо у воді до повного остигання, і наступного дня повторюємо варіння. Охолоджену тушонку закочуємо стерильними кришками і зберігаємо в прохолодному місці. Смачного!

Домашня тушонка зі свинини із салом

Що може бути смачнішим і ароматнішим, ніж соковита домашня тушонка зі свинячого м’яса, приготована з додаванням виключно натуральних спецій і без хімікатів і канцерогенів? Така заготівля завжди доречна, а вживати її можна з різними гарнірами, скибочками хліба або овочами.

Час приготування – 5 год. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,6 л.

Складові:

  • Сало – 1 кг.
  • Свинина – 3 кг.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Кілограм свіжого сала нарізаємо дрібними кубиками і пересипаємо у велику каструлю, розтоплюємо на помірному вогні, додавши пару щіпок солі.

Крок 2. М’ясо обполіскуємо водою, обсушуємо за допомогою паперових рушників та ріжемо шматочками середнього розміру.

Крок 3. Розтопленим салом промазуємо стінки жароміцного посуду, щоб уникнути прилипання.

Крок 4. Відправляємо свинячу м’якоть до сала, солимо і обсмажуємо протягом години, періодично помішуючи.

Крок 5. Після прикриваємо каструлю кришкою і тушкуємоо на повільному вогні 4 години, перемішуючи компоненти кожні 30 хвилин. Тим часом стерилізуємо банки та кришки, перекладаємо гарячу тушонку та закочуємо. Охолоджуємо при кімнатній температурі, а потім забираємо в місце зберігання (наприклад, в холодильну камеру або льох).

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал