Торт “Сметанник” – 9 рецептів приготування торта в домашніх умовах з покроковими фото

Торт сметанник – це широке поняття в кулінарії, так як сметанником можуть просто назвати будь-яку страву, до складу якої входить велика кількість кисломолочних продуктів. Однак у цій статті йтиметься про торти, що складаються з ніжних бісквітів та апетитного крему, а також спрощеної версії – у поєднанні домашнього пісочного тіста та начинки, яка в буквальному сенсі тане в роті. Таке частування допоможе вам урізноманітнити сімейну трапезу та відмовитись від магазинних напівфабрикатів, у складі яких найчастіше можна зустріти пальмову олію та різні ароматизатори.

Класичний сметанник у духовці

Класичний сметанник у духовці – це спрощена версія відомого чізкейка, однак, до складу входять тільки прості та доступні компоненти, які по кишені кожному. Десерт поєднує в собі пісочну основу та ніжну пористу начинку – пальчики оближеш!

Час приготування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

Для основи:

  • Вершкове масло – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Розпушувач тіста – 2 ч.л.
  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор пісок – 0,5 ст.

Для начинки:

  • Сметана 20% –500 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Цукор-пісок – 4 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Вершкове масло заморожуємо і потім натираємо на тертці з великими отворами.

Крок 2. Всипаємо цукор.

Крок 3. Вбиваємо куряче яйце.

Крок 4. До масляної суміші просіюємо борошно, змішане з розпушувачем.

Крок 5. Руками замішуємо тісто і збираємо у кулю.

Крок 6. Тісто розгортаємо в пласт, товщиною близько 5 міліметрів і переносимо у форму, промазану олією.

Крок 7. Пальцями утрамбовуємо дно та робимо бортики, висотою не менше 6 сантиметрів.

Крок 8. Займемося начинкою: озброюємося вінчиком і збиваємо яйця з додаванням цукру, ваніліну та сметани.

Крок 9. Отриману суміш переливаємо на основу.

Крок 10. Забираємо у духовку, прогріту до 180 градусів на 45-50 хвилин.

Крок 11. Чекаємо на остигання і знімаємо пробу. Смачного!

Сметанник на пісочному тісті

Сметанник на пісочному тісті – це вишукане частування, яке, напевно, вдасться приготувати абсолютно у кожного! Така страва відмінно підійде до святкового столу або сімейної трапези, після якої кожен з дегустаторів не тільки скаже вам дякую, а й попросить добавки!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор пісок – 0,5 ст.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.

Для начинки:

  • Сметана 20% –500 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Ванільний цукор – 1 ст.
  • Ванілін – 1 гр.
  • Цукор-пісок – 4 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо заморожене вершкове масло натираємо на великій тертці.

Крок 2. Додаємо яйце та цукор.

Крок 3. Вводимо борошно з розпушувачем.

Крок 4. Завішуємо тісто і збираємо в «колобок».

Крок 5. Форму промазуємо олією і, розкотивши тісто, переносимо за допомогою качалки.

Крок 6. Розділимо масу пальцями, формуємо бортики.

Крок 7. Переходимо до начинки: в ємність розбиваємо яйця, викладаємо сметану та всипаємо звичайний та ванільний цукор, доповнюємо ваніліном.

Крок 8. Збиваємо до однорідності.

Крок 9. Виливаємо склад на тісто і випікаємо 50-60 хвилин при температурній позначці 180 градусів.

Крок 10. Остуджуємо десерт у відкритій духовці.

Крок 11. Апетитний «сметанник» подаємо до столу та насолоджуємось. Смачного!

Торт «Сметанник» з ананасами

Торт «Сметанник» з ананасами – це оригінальна комбінація смаків та текстур. Напевно, раніше ви не пробували поєднання екзотичних фруктів і ніжного пористого бісквіту, просоченого кремом, на основі сметани. Для рецепту підійдуть як свіжі ананаси, і консервовані.

Час приготування – 16 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

Для бісквіту:

  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 80 гр.
  • Цукор пісок – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.
  • Борошно – 160 гр.
  • Какао-порошок – 1 ст.

Для крему:

  • Сметана 20% –300 гр.
  • Цукор пісок – 200 гр.
  • Загущувач сметани – 5 гр.

Для форми:

  • Вершкове масло – 20 гр.
  • Борошно – 1 ст.

Для начинки:

  • Ананас – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з коржів: міксером у піну збиваємо яйця із сіллю та цукром.

Крок 2. Вмішуємо сметану.

Крок 3. Всипаємо борошно, яке просіяли, попередньо змішану з розпушувачем і какао – замішуємо тісто на мінімальній швидкості вінчиків.

Крок 4. Форму для випікання промазуємо олією та присипаємо борошном, виливаємо масу та випікаємо при 180 градусах близько 25 хвилин.

Крок 5. Бісквіт остуджуємо та розрізаємо на три коржі, один нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 6. М’якуш ананаса ріжемо на скибочки середнього розміру.

Крок 7. Для крему з’єднуємо сметану та цукор, підмішуємо загусник.

Крок 8. Для активації загусника залишаємо склад на 10 хвилин.

Крок 9. Третю частину крему змішуємо з фруктами та шматочками коржу.

Крок 10. Ще однією третиною крему промазуємо бісквіти, залишки прибираємо на полицю холодильника.

Крок 11. Збираємо ласощі: форму вистилаємо харчовою плівкою і укладаємо промазаний кремом корж, зверху кладемо бісквіт з ананасами та кремом.

Крок 12. Накриваємо начинку другим коржем, укладаючи кремом вниз.

Крок 13. Загортаємо плівку та притискаємо, прибираємо в холод на всю ніч для стабілізації.

Крок 14. Перевертаємо торт на тарілку та прибираємо плівку, покриваємо залишками крему та декоруємо на свій смак. Приємного чаювання!

Шоколадний сметанник

Шоколадний сметанник можна запросто приготувати лише за одну годину, причому використовуючи лише ті компоненти, які є під рукою у кожного кулінара. Все, що потрібно від вас –, це змішати складові і прибрати тісто в духовку. Вуаля, смачний десерт на вашому столі!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 7-8.

Інгредієнти:

  • Сметана – 200 гр.
  • Цукор пісок – 150 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Какао-порошок – 15 гр.
  • Сода – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Протягом 8-10 хвилин збиваємо міксером курячі яйця із цукром.

Крок 2. Вводимо до складу соду та сметану, перемішуємо та настоюємо 5-7 хвилин.

Крок 3. Підсипаємо просіяні какао та борошно, замішуємо гладке тісто.

Крок 4. Форму вистилаємо пекарським папером або промазуємо маслом і «припудрюємо» борошном, переливаємо підготовлений склад.

Крок 5. Випікаємо за температури 180 градусів протягом 40 хвилин.

Крок 6. Остиглий «сметанник» розрізаємо на шматочки і подаємо до столу разом із чаєм. Смачного!

Торт «Сметанник» зі згущеним молоком

Торт «Сметанник» зі згущеним молоком – це частування нашвидкуруч, на готування якого вам не доведеться витратити цілий вечір. Для приготування спечемо бісквіт, розріжемо та просочимо солодким та неймовірно апетитним кремом, перед яким не зможе встояти навіть той, хто дотримується правильного харчування!

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6-7.

Інгредієнти:

  • Сметана – 220 гр.
  • Згущене молоко варене – 200 гр.
  • Борошно – 180 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор пісок – 120 гр.
  • Молоко коров’яче – 120 мл.
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Озброюємося міксером і збиваємо в пишну піну цукор із яйцями.

Крок 2. Доповнюємо склад сметаною (100 грам) і добре перемішуємо.

Крок 3. Вмішуємо просіяні розпушувач тіста та борошно.

Крок 4. Виливаємо тісто у форму з пергаментом.

Крок 5. Забираємо у духовку, прогріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.

Крок 6. Бісквіт остуджуємо та розрізаємо на три коржі однакової товщини.

Крок 7. Паралельно змішуємо міксером сметану, що залишилася, зі згущеним молоком.

Крок 8. Молоко нагріваємо та просочуємо їм коржі та змащуємо кремом.

Крок 9. Укладаємо коржі один на одного, залишками крему промазуємо боки та верхівку.

Крок 10. Забираємо в холодильник для просочення або відразу приступаємо до трапези. Приємного чаювання!

Смачний сметанник з ягодами

Смачний сметанник з ягодами – це випічка, яка підніме вам настрій та зарядить енергією не лише завдяки калоріям, а й за рахунок ефектного зовнішнього вигляду, від якого у вас потечуть слинки! Залежно від ваших смакових уподобань, ви можете додавати будь-які ягоди, які вам подобаються.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло – 120 гр.
  • Цукор пісок – 150 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванілін – 2 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана 20% –130 гр.
  • Борошно – 220 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Полуниця – 150 гр.
  • Черешня –50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. М’яке вершкове масло протираємо із сіллю, ваніліном та цукром. Вбиваємо яйця та ретельно перемішуємо.

Крок 2. Вмішуємо вказану кількість сметани.

Крок 3. Підсипаємо борошно з розпушувачем.

Крок 4. Перемішуємо склад до отримання гладкої та однорідної консистенції.

Крок 5. Форму застилаємо пекарським папером та переливаємо сметанну масу, розділимо половинки ягід.

Крок 6. Злегка присипаємо цукром і поміщаємо у гарячу духовку (180 градусів) на 35 хвилин.

Крок 7. Подаємо, розрізавши на шматочки. Готуйте та отримуйте задоволення!

Сметанник з маком

Сметанник з маком – це ласощі, які допоможе вам урізноманітнити звичний раціон і привнесе в меню щось зовсім нове і дуже ароматне. Таке частування можна запросто запропонувати не лише домочадцям, а й гостям – не сумнівайтеся, така випічка сподобається всім!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 7-8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 ст.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Мак – 50 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 2 ч.л.
  • Сметана 15% –500 гр.
  • Олія рослинна – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Яйця та цукор збиваємо до пишної світлої маси.

Крок 2. Доповнюємо склад сметаною.

Крок 3. Вмішуємо розпушувач та мак.

Крок 4. Додаємо борошно, яке просіяли, і замішуємо гладке і однорідне тісто.

Крок 5. Жароміцну форму промазуємо олією та переливаємо заготовку.

Крок 6. Розігріваємо духовку до позначки 180 градусів і випікаємо сметанник 45 хвилин. Смачного!

Класичний татарський сметанник

Класичний татарський сметанник – це десерт, який не схожий ні на що інше, такого ви не зустрінете більше в жодній з кухонь світу, тому якщо ви любите пробувати щось нове, то обов’язково зверніть свою увагу на цей десерт, і ви приємно здивуєтеся!

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 300 гр.
  • Дріжджі сухі – 0,75 ч.л.
  • Вода/молоко коров’яче – 220 мл.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.

Для начинки:

  • Цукор-пісок – 4 ст.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сметана 20% –500 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з тіста: у чашу хлібопічки висипаємо просіяне борошно, змішане з дріжджами, теплу додаємо воду, олію, цукор, сіль і замішуємо основу.

Крок 2. Грудку прибираємо в тепле приміщення під рушником і залишаємо на одну годину.

Крок 3. Тісто, що піднялося, розгортаємо в круглий коржик і переносимо у форму, формуємо бортики.

Крок 4. Для заливки ретельно змішуємо яйця з цукром та сметаною.

Крок 5. Переливаємо начинку на дріжджове тісто.

Крок 6. За бажанням декоруємо напівфабрикат.

Крок 7. Забираємо пиріг у духовку, прогріту до 190 градусів на 40 хвилин.

Крок 8. Випічку повністю остуджуємо та охолоджуємо в холодильнику. І лише після цього дегустуємо. Смачного!

Сметанник з вишнею

Сметанник з вишнею за своєю текстурою та технологією приготування, більше нагадує апетитні тістечка, ніж стандартну класичну випічку, яку можна запросто спекти на власній кухні. Додаючи вишню, страва виходить кисло-солодкою на смак.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Цукор пісок – 80 гр.
  • Вершкове масло – 120 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч.л.
  • Вода крижана – 1-2 ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 гр.

Для заливання:

  • Сметана 20% – 250 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор пісок – 90 гр.
  • Крохмаль – 3 ч.л.
  • Ванілін – 1 гр.
  • Вишня – 250 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У ємність із високими бортами відправляємо яйця, сіль, ванілін та цукор.

Крок 2. Розтираємо компоненти вінчиком до розчинення солодких та солоних кристалів.

Крок 3. В іншу чашу просіюємо борошно з розпушувачем, закидаємо кубики холодної вершкового масла.

Крок 4. Швидко протираємо склад у крихту та змішуємо з яєчною масою.

Крок 5. Заготівлю перекладаємо у форму і пальцями розділимо по дну та бортикам.

Крок 6. Основу накриваємо плівкою і ненадовго прибираємо у холодильник.

Крок 7. Готуємо начинку: у мисці змішуємо 2 чайні ложки крохмалю, ванілін та цукор. По одному додаємо яйця та сметану, гарненько перемішуємо.

Крок 8. Розморожені або свіжі ягоди обсушуємо та змішуємо з чайною ложкою крохмалю.

Крок 9.  Хаотично наколюємо вилкою охолоджене тісто, викладаємо вишню та заливаємо сметанною масою.

Крок 10. Випікаємо протягом 50 хвилин при температурі 180 градусів. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал