Свиняча шия в духовці – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Свиняча шия в духовці – це кращий варіант приготування шийної вирізки з туші свинини, яка не містить кісток, має жирові прошарки і при запіканні м’ясо завжди виходить м’яким і соковитим. Запікається шия або цілим шматком, або порційними шматочками, в фользі або рукаві, з доповненням картоплі, сиру і грибів, а різні відтінки смаку надає свинині маринад, приготований за будь-яким рецептом.

Шашлик з свинячої шиї в духовці

Свиняча шия, ніжне з прошарками жиру м’ясо, є кращим вибором для приготування шашлику в духовці. Смак страви визначається і вибором маринаду. У цьому рецепті маринуємо шматочки свинячої шиї в традиційному луці з додаванням помідорів у власному соку і не менше 3 годин. Готуємо на деку і на дерев’яних шпажках.

Час готування 3 години 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 1 кг.
  • Спеції для шашлику – 1.5 ч.л.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Помідори у власному соку – 700 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулини очистити від лушпиння, нарізати тонкими півкільцями, перекласти в глибокий посуд і руками трохи перетерти, щоб цибуля дав сік.

Крок 2. Свинячу шию промити холодною водою і розрізати на шматочки розміром менше, ніж для звичайного шашлику. Перекласти м’ясо в посуд для маринування, посипати сіллю з чорним перцем і спеціями для шашлику. Потім до м’яса перекладіть нарізку цибулі, і все перемішати.

Крок 3. В останню чергу до м’яса перекласти консервовані у власному соку помідори, руками з розім’яти і ретельно змішати з м’ясом і цибулею.

Крок 4. Посуд прикрити плівкою і поставити в холодильник на 3 години, краще на ніч, для маринування.

Крок 5. Перед початком запікання шашлику дерев’яні шпажки на 15 хвилин залити окропом, щоб не підгоріли. Замариновані шматки свинячої шиї нанизати на шпажки. Деко застелити папером і укласти на нього сформований шашлик.

Крок 6. Духовку розігріти до 200 ° С. Запікати шашлик протягом 20 хвилин. Потім перевернути на іншу сторону і продовжити запікання ще 10 хвилин. Приготований в духовці смачний і соковитий шашлик зі свинячої шийки сервірувати до столу гарячим. Смачного!

Свиняча шия з картоплею в духовці

Свинячу шию з картоплею в духовці готують для смачного і ситного обіду, а способи приготування різні. Блюдо часто доповнюється іншими овочами, грибами і сиром. У цьому рецепті запікаємо свинячу шию з картоплею в рукаві, що простіше і невдалим ніколи не буває.

Час готування: 1 години 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 1 кг.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Тім’ян – 2 гілочки.
  • Олія – 4 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 120 мл.
  • Приправи для свинини – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу шию промити холодною водою, насухо витерти серветкою і розрізати на невеликі шматочки.

Крок 2. Перекласти м’ясо в окремий посуд і посипати сіллю з паприкою, приправою для свинини, чорним перцем і чебрецем.

Крок 3. Залити м’ясо олією і добре перемішати.

Крок 4. Картоплю почистити, промити і нарізати шматочками такого ж розміру, як і свинину.

Крок 5. Моркву очистити і нарізати тонкими кружечками.

Крок 6. Очищену цибулину нарізати півкільцями.

Крок 7. Нарізку овочів перекласти в інший посуд, посипати сіллю з чорним перцем і чебрецем, полити олією і добре перемішати.

Крок 8. Відрізати шматок рукава, зафіксувати один кінець і укласти в нього рівним шаром підготовлені овочі.

Крок 9. Поверх овочів рівним шаром укласти шматки свинячої шиї і зафіксувати другий кінець рукава. Рукав наколоти в декількох місцях.

Крок 10. Духовку включити на 180 градусів. Запікати страву протягом 1 години 15 хвилин. Потім духовку вимкнути і дати м’ясу постояти 10-15 хвилин.

Крок 11. Приготовану в духовці свинячу шию з картоплею акуратно перекласти на тарілку і сервірувати до обіду в гарячому вигляді. Смачного!

Свиняча шийка, запечена в рукаві

Варіант запікання свинячої шиї в рукаві самий практичний і швидкий. Можна м’ясо запекти цілим шматком або невеликими порційними шматочками, доповнивши овочами, а смак страви доповнюють будь-які приправи. У цьому рецепті запікаємо свинячу шию цілком і додаємо цибулю. З прянощів беремо соєвий соус з сухими травами, перцем і приправою для свинини. Маринуємо м’ясо протягом години.

Час готування: 2 години 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 800 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Соєвий соус – 4 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Суміш сухих трав – 1 ст.л.
  • Приправи для свинини – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, свинячу шию і все приправи. М’ясо промити холодною водою і обсушити серветкою.

Крок 2. Очистити часник і нарізати поздовжніми шматочками. Гострим ножем в шматку шиї зробити з усіх боків кілька проколів і в них помістити часник з горошками чорного перцю.

Крок 3. Нашпиговану часником шию перекласти в глибоку ємність, посипати з усіх боків сіллю з приправою і руками добре втерти в м’ясо.

Крок 4. Потім шию полити оливковою олією з соєвим соусом і натерти ще раз. Ємність з м’ясом на 1 годину поставити в холодильник для маринування і кілька разів перевернути м’ясо.

Крок 5. Після закінчення часу маринування свинячу шию перекласти в рукав. Додати до неї очищену і крупно нарізану цибулину, перелити весь маринад і кінці рукава зафіксувати кліпсами.

Крок 6. Духовку розігріти до 190 ° С. Свинячу шию в рукаві перекласти в форму і запекти в духовці протягом 1 години. За 20 хвилин до закінчення запікання, рукав зверху надрізати, щоб вийшла рум’яна скоринка.

Крок 7. Запечену свинячу шийку акуратно витягти з рукава. Нарізати порційними шматочками і сервірувати до обіду з будь-яким гарніром. Смачного!

Свиняча шия цілим шматком, запечена в духовці

Свинячу шию запікають в духовці великим цілим шматком для подачі до святкового столу як в гарячому, так і в холодному вигляді. Процес приготування не складний, але вимагає часу. У цьому рецепті свинячу шию маринуємо з приправами і доповнимо при запіканні маринованим цибулею.

Час готування 3 години 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 7.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 1.5 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 2 головки.
  • Яблучний оцет / винний оцет – 2 ч.л.
  • Соєвий соус – 100 мл.
  • Вода – 100 мл.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – ½ ч.л.
  • Олія – 50 мл.
  • Масло вершкове – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.

Крок 2. Свинячу шию промити холодною водою і насухо витерти серветкою. Очистити зубки часнику і розрізати на поздовжні половинки.

Крок 3. Гострим ножем по всьому шматку шиї зробити глибокі проколи і в них помістити часник.

Крок 4. Жирові прошарку з шиї не видаляти, тоді м’ясо вийде соковитіше.

Крок 5. Сіль з іншими прянощами насипати на обробну дошку і перемішати. Набір прянощів можна доповнити за своїм смаком.

Крок 6. Поверх цієї суміші покласти нашпиговану часником шию і полити олією.

Крок 7. Руками м’ясо добре і з усіх боків натерти цієї сумішшю і маслом.

Крок 8. Потім шию перекласти в глибоку ємність і залишити при кімнатній температурі на 1 годину для маринування.

Крок 9. За цей час підготувати маринад для цибулі. У піалу налити соєвий соус і додати до нього чисту воду.

Крок 10. Потім налити яблучний або винний оцет і все добре перемішати.

Крок 11. Цибулини очистити від лушпиння і нарізати напівкільцями.

Крок 12. У велику форму для запікання перекласти цибульну нарізку.

Крок 13. Залити цибулю приготованим соєвим маринадом.

Крок 14. Замариновану свинячу шию в декількох місцях перев’язати шпагатом, щоб м’ясо зберегло форму і щільну текстуру. Перекласти його на цибульну подушку.

Крок 15. Вершкове масло розрізати на шматочки і розкласти по краю форми навколо м’яса.

Крок 16. Духовку включити на 200 ° С. Форму щільно закрити складеної в 2-3 шару фольгою. Випікати свинячу шию протягом 1 години 40 хвилин.

Крок 17. Потім фольгу прибрати, знизити нагрів духовки до 180 ° С і продовжити запікання ще 20 хвилин, щоб зверху вийшла скоринка.

Крок 18. Запечену в духовці свинячу шию цілим шматком залишити на 10-15 хвилин для відпочинку і потім можна сервірувати до столу, нарізавши порційними шматочками. Смачного!

Рулет зі свинячої шиї в духовці

Рулет зі свинини і особливо зі свинячої шиї, та й з ароматною начинкою буде у вас презентабельною закускою до святкового столу. Варіанти начинок і спосіб запікання можна вибрати на свій смак. У цьому рецепті м’ясо замаринуємо в гранатовому соку, начинкою візьмемо солодкий перець з часником, а запекти рулет у фользі і під майонезно-гірчичним соусом.

Час готування 3 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 2 кг.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Часник – 6 зубків.
  • Майонез – 100 гр.
  • Гірчиця столовий – 2 ч.л.
  • Гірчиця насіння – 1 ч.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Гранатовий сік – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Для начинки очистити солодкий перець з часником і нарізати невеликими кубиками.

Крок 2. Свинячу шию промити, насухо витерти серветкою і гострим ножем акуратно розрізати по спіралі, щоб вийшов пласт м’яса товщиною до 1,5 см.

Крок 3. Потім м’ясний пласт з обох сторін добре змастити гранатовим соком.

Крок 4. М’ясо також з обох сторін посипати сіллю з чорним перцем, згорнути в рулет, помістити в пакет і на 1 годину покласти в холодильник для маринування.

Крок 5. Після закінчення цього часу приготувати соус для запікання. У піалі ретельно перемішати майонез з гірчицею, насінням гірчиці і розкрошеним лавровим листом. Замариноване м’ясо розгорнути і рясно змастити приготованим соусом.

Крок 6. Поверх м’яса рівномірно розкласти нарізку солодкого перцю з часником. Потім акуратно і щільно свинину з начинкою згорнути в рулет.

Крок 7. Рулет зовні також змастити майонезним соусом і загорнути в складену в кілька шарів фольгу.

Крок 8. Духовку включити на 180 градусів. запікати рулет протягом 1,5-2 годин, перевіривши готовність ножем або шпажкою. Фольгу зверху розкрити і потримати рулет в духовці ще 10 хвилин для отримання рум’яної скоринки.

Крок 9. Приготований в духовці рулет зі свинячої шиї перекласти на тарілку, розрізати на порційні шматочки, декорувати зеленню і сервірувати до столу. Смачного!

Свиняча шия з сиром в духовці

Зі свинячої шиї, як найсмачнішої частини свинячого м’яса, готують різні страви і хорошим варіантом може бути у вас свиняча шия з сиром в духовці. Готується блюдо просто і швидко. Шия нарізається товстим скибочками, відбивається і запікається під сиром. Її часто доповнюють овочами і грибами, а в цьому рецепті крім сиру беремо тільки цибулю і майонез. Соковите м’ясо свинячої шиї в маринуванні перед запіканням не потребує.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Майонез – 50 гр.
  • Твердий сир – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для змащування форми.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу шию промити холодною водою, насухо витерти серветкою і нарізати скибочками товщиною не менше 1 см. Через харчову плівку м’ясо трохи відбити по обидва боки.

Крок 2. Деко або форму для запікання змастити олією і перекласти на нього відбиті шматочки шиї. За своїм смаком м’ясо посипати сіллю з чорним перцем. Цибулину очистити і нарізати тонкими півкільцями. Нарізку цибулі розкласти поверх м’яса.

Крок 3. Потім на скибочки поверх цибулі нанести шар майонезу.

Крок 4. На великій або середній терці подрібнити шматок будь-якого твердого сиру і їм покрити шар майонезу. Запекти свинину в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 40 хвилин.

Крок 5. Приготовану в духовці свинячу шию під сиром розкласти по тарілках і сервірувати до столу в гарячому вигляді, посипавши м’ясо зеленню. Смачного!

Свиняча шийка, запечена з грибами

Ніжне м’ясо свинячої шиї добре гармонує з будь-якими грибами і в будь-якому варіанті виконання. У цьому рецепті свинячу шию нарізаємо шматочками і беремо свіжі шампіньйони з цибулею. Всі інгредієнти обсушуємо серветкою і запікатися вони будуть у власному соку. Блюдо готується просто, швидко і буде у вас відмінним обідом або вечерею.

Час готування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 300 гр.
  • Шампіньйони – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для свинини – 1 ст.л.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, підготуйте всі інгредієнти для страви.

Крок 2. Шматок свинячої шиї промийте холодною водою, насухо витріть серветкою і розріжте на невеликі шматочки. Відразу включите духовку на 180 ° С.

Крок 3. Очищену і промиту цибулину обсушити серветкою і наріжте тонкими чверть кільцями.

Крок 4. Шампіньйони почистіть, промийте, обсушити серветкою і розріжте на половинки, залишивши маленькі гриби цілком.

Крок 5. Форму для запікання змастіть олією і на неї упереміш укладіть нарізку м’яса, цибулі і грибів.

Крок 6. Посипте ці інгредієнти приправою для свинини і сіллю з чорним перцем на свій смак. Потім їх щільно закрийте фольгою. Запікайте блюдо в духовці протягом 40 хвилин. Потім фольгу приберіть і продовжите запікання ще 15 хвилин для рум’яного кольору зверху.

Крок 7. Свинячу шийку, запечену в духовці з грибами, розкладіть по порційних тарілках і сервіруйте до обіду в гарячому вигляді і з будь-яким гарніром. Смачного!

Свиняча шия в соєвому соусі в духовці

Свиняча шия, запечена в соєвому соусі в духовці, за рахунок глютамінової кислоти, що міститься в ній, відрізняється глибоким смаком і соковитою м’якою текстурою. Важливим є не тільки вибір хорошого м’яса, а й якісний соєвий соус. У цьому рецепті свинячу шию маринуємо в соєвому соусі з доповненням прянощів, а потім запікаємо у фользі.

Час готування: 4 годину 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 7.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 2 кг.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Суміш перців – 1 ч.л.
  • Гірчиця столовий – 1 ч.л.
  • Гірчиця в зернах – 1 ч.л.
  • Шафран – 1 ч.л.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Соєвий соус – 2 ст.л.
  • Мед – 1 ст.л.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Великий шматок свинячої шиї промити під холодною проточною водою і надрізати, щоб м’ясо краще промаринувалося і запекло.

Крок 2. У піалу налити соєвий соус, додати рідкий мед і по чайній ложці прянощів, набір яких можна вибрати за своїми смаковими уподобаннями. Ці інгредієнти добре перемішати.

Крок 3. Потім соусом добре змастити шию за допомогою силіконового пензлика, і щоб він потрапив в усі надрізи.

Крок 4. Шию щільно загорнути в складену в кілька шарів фольгу і залишити на 2 години для маринування. Її можна помістити в холодильник.

Крок 5. Після закінчення часу маринування свинячу шию у фользі перекласти на деко. Духовку розігріти до 190 ° С. Запікати м’ясо в продовженні 1,5 годин. Потім фольгу зверху розкрити і продовжити запікання ще півгодини до рум’яної скоринки і повної готовності м’яса, проколів шматок ножем або шпажкою.

Крок 6. Запечену в соєвому соусі свинячу шию витягти з духовки, перекласти на тарілку і сервірувати до столу в гарячому або холодному вигляді. Смачного!

Свиняча шия, запечена з гірчицею

Здатність гірчиці розм’якшувати м’ясо і розкривати аромат прянощів, не залишаючи свого смаку і запаху, кулінарам відома давно і запечена з гірчицею в духовці свиняча шия виходить шикарним блюдом як в гарячому, так і холодному вигляді. У цьому рецепті свинячу шию цілим шматком маринуємо в гірчичному соусі з додаванням майонезу, а запекти в рукаві.

Час готування: 4 година 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Свиняча шия – 1.2 кг.
  • Гірчиця – 2 ст.л.
  • Майонез – 3 ст.л.
  • Часник – 4 зубки.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу шию промити, серветкою прибрати зайву вологу і покласти м’ясо в глибокий посуд. Гострим ножем по всій поверхні шматка зробити неглибокі проколи, щоб воно добре промаринувалося і всередині.

Крок 2. У піалі змішати їдальню гірчицю з майонезом і подрібненим на часнику часником. За своїм смаком можна в цей соус додати трохи солі.

Крок 3. Потім цим гірчичним соусом намазати шию з усіх боків, щоб частина соусу потрапила і в місця проколів. Посуд прикрити плівкою і шию поставити в холодне місце мінімум на 2 години, а краще на ніч, для маринування.

Крок 4. Після закінчення часу маринування свинячу шию перекласти в кулінарний рукав і кінці його зафіксувати кліпсами.

Крок 5. Запікати шию в духовці при 200 градусах протягом 1,5 годин. Потім рукав зверху надрізати, полити м’ясо соком, якого буде багато, і продовжити запікання ще 20-30 хвилин до появи скоринки зверху.

Крок 6. Запечену з гірчицею свинячу шию перекласти з рукава на тарілку, нарізати порційними шматочками і сервірувати до столу з будь-яким гарніром і свіжими овочами. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал