Страви з судака – 9 простих і смачних рецептів приготування з покроковими фото

Страви з судака – відмінне кулінарне рішення для ваших свят, обіднього столу або сімейної вечері. Приготувати рибу можна різними способами. Кращі з них ми зібрали в готовій кулінарній добірці з дев’яти простих і смачних рецептів приготування з покроковими фото. Розміркуйте своє меню, порадуйте себе і своїх близьких!

Судак цілком у фользі в духовці

Судак цілком у фользі в духовці виходить дуже соковитим, м’яким і ніжним за смаком. Подавайте його до сімейного обіду, вечері або святкового столу. Можна доповнити овочами та іншими гарнірами на ваш смак. Обов’язково спробуйте приготувати страва на нашу покрокового рецептом.

Час готування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Судак – 2 кг.
  • Лимон – 2 шт.
  • Тім’ян – 4 гілки.
  • Оливкова олія – 30 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Трави прованські – 1 ч.л.
  • Суміш перців – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо рибу під водою, очищаємо її від плавників. Витягуємо нутрощі і знову промиваємо, після обсушуємо паперовим рушником.

Крок 2. Лимони добре промиваємо і тонко нарізаємо. З однієї половинки лимона віджимаємо сік.

Крок 3. Викладаємо рибу на тарілку. Змащуємо рибу всередині і зовні сумішшю з лимонного соку і оливкової олії.

Крок 4. Далі судака натираємо сіллю і спеціями зі списку. Всередину викладаємо часточки лимона і гілочки чебрецю.

Крок 5. Перекладаємо рибу на деко з фольгою. Доповнюємо продукт гілочками чебрецю.

Крок 6. Загортаємо в фольгу і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Після фольгу розкриваємо, поливаємо рибу соком який утворився і готуємо ще 5-7 хвилин.

Крок 7. Соковитий судак цілком в духовці в фользі готовий. Подавайте до столу!

Смажений судак на сковороді з цибулею

Смажений судак на сковороді з цибулею – проста і дужа смачна страва для вашого домашнього столу. Готову рибу можна подавати на обід, доповнивши овочами, крупами або іншими гарнірами за смаком. Обов’язково спробуйте приготувати за нашим покроковим рецептом. Порадуйте себе і своїх близьких!

Час готування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Філе судака – 0,4 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Кріп – 3 гілки.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Сіль – 3 гр.
  • Суміш перців – 3 гр.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти зі списку. Цибулю очищаємо від лушпиння, рибу розморожуємо.

Крок 2. Філе судака промиваємо під водою і обсушуємо за допомогою паперового рушника.

Крок 3. Нарізаємо філе порційними шматочками. Солимо, перчимо їх і поливаємо лимонним соком.

Крок 4. Перемішуємо шматочки і залишаємо їх маринуватися на півгодини.

Крок 5. Через вказаний час кожен шматочок риби обвалюємо в борошні.

Крок 6. Розігріваємо сковороду з олією. Викладаємо підготовлену рибу і обсмажуємо до рум’янцю.

Крок 7. Прибираємо рибу зі сковороди і в цьому ж маслі смажимо до м’якості кільця ріпчастої цибулі.

Крок 8. Доповнюємо цибулю подрібненим кропом і часником. Томім одну хвилину.

Крок 9. Обсмажені шматочки судака викладаємо на тарілку.

Крок 10. Доповнюємо рибу обсмаженим цибулею.

Крок 11. Апетитний судак, обсмажений з цибулею на сковороді, готовий. Подавайте до столу!

Судак, запечений з картоплею

Судак, запечений з картоплею – це ситна і готова страва для вашого домашнього столу. Таке частування не зажадає додаткового гарніру, що помітно заощадить ваш час і сили. Для приготування апетитної риби з картоплею беріть на замітку покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки.

Час готування – 1 година 10 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Судак – 2 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо рибу від плавників, голів і хвостів. Добре промиваємо всередині і зовні, після обтираємо паперовим рушником.

Крок 2. Підготовлені тушки натираємо сіллю і чорним молотим перцем.

Крок 3. Чистимо і промиваємо картоплю, після ріжемо її тонкими колами.

Крок 4. Форму для запікання обмазуємо олією. Тонким шаром викладаємо картопляні кружечки. Посипаємо сіллю і чорним молотим перцем.

Крок 5. Кладемо на картоплю підготовлену рибу.

Крок 6. Обмазуємо заготівлю сметаною. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.

Крок 7. Судак, запечений з картоплею, готовий. Можна викладати на тарілку і подавати до столу!

Судак, запечений в сметані з цибулею

Судак, запечений в сметані з цибулею, виходить неймовірно соковитим, м’яким і ароматним. Подавайте його до сімейного обіду, вечері або святкового столу. Можна доповнити овочами та іншими гарнірами на ваш смак. Обов’язково спробуйте приготувати страва на нашу перевіреному рецептом з покроковими фото.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Судак – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 180 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для запікання.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти зі списку.

Крок 2. Промиваємо рибу, очищаємо її від плавників і нарізаємо порційними шматочками.

Крок 3. Очищаємо ріпчасту цибулю і нарізаємо її тонкими кільцями.

Крок 4. Кожен шматочок риби посипаємо сіллю за смаком з одного боку.

Крок 5. Викладаємо судак на деко, обмазаний олією. Кладемо рибу солоною стороною вниз.

Крок 6. Посипаємо сіллю рибу зверху.

Крок 7. Зверху викладаємо кільця ріпчастої цибулі.

Крок 8. Посипаємо все чорним молотим перцем.

Крок 9. Викладаємо вказану кількість сметани.

Крок 10. Рівномірно розділимо сметану по поверхні.

Крок 11. Готуємо страву при температурі 180 градусів близько 30-40 хвилин.

Крок 12. Судак, запечений в сметані з цибулею готовий. Можна розкладати по тарілках і пригощатися!

Філе судака з сиром в духовці

Філе з судака з сиром в духовці – готова страва для вашого домашнього або святкового столу, яке уб’є всіх своїм ніжним смаком і апетитним ароматом. Порадуйте себе і рідних цікавим кулінарним рішенням. Можна подавати з вашими улюбленими гарнірами. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої добірки.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Філе судака – 0,5 кг.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 0,5 ст.
  • Вершки 15% – 50 мл.
  • Кріп – 6 гілок.
  • Оливкова олія – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний – за смаком.
  • Зелень сушена – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Судак відразу промиваємо і ділимо на філе.

Крок 2. Тонкими напівкільцями обробляємо цибулю, солодкий перець ріжемо соломкою. Злегка обсмажуємо овочі в оливковій олії до м’якості.

Крок 3. Філе нарізаємо порційними шматками. Їх викладаємо в форму для запікання. Посипаємо сіллю і спеціями.

Крок 4. На рибу викладаємо обсмажені овочі. Вирівнюємо шар.

Крок 5. У глибокій тарілці змішуємо вершки, сметану і подрібнений кріп.

Крок 6. Обмазуємо заготівлю отриманою сумішшю. Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин.

Крок 7. Натираємо сир на терці і посипаємо страву.

Крок 8. Продовжуємо запікати частування до розплавлення сиру. Після вимикаємо духовку.

Крок 9. Апетитний судак з сиром в духовці готовий. Діліть на порції і подавайте до столу!

Уха з судака в домашніх умовах

Уха з судака в домашніх умовах – яскрава, ситна і ароматна страва для всієї родини. Якщо ви хочете порадувати рідних справжньою ухою, то обов’язково беріть на замітку наш перевірений рецепт з покроковими фотографіями і докладним описом процесу. Обіцяємо, що буде смачно. Спробуйте!

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Судак – 700 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Стебла петрушки – 6 шт.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець запашний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти за списком.

Крок 2. Рибу очищаємо і промиваємо, видаляємо плавники. Найзручніше це робити за допомогою ножиць.

Крок 3. Потрошимо рибу і прибираємо нутрощі. Промиваємо всередині і зовні.

Крок 4. Підготовленого судака нарізаємо порційними шматками. Голову і хвіст залишаємо.

Крок 5. Кладемо голову і хвіст риби в каструлю разом з очищеною половиною морквини, цибулею, коренем і стеблами петрушки. Заливаємо водою і ставимо на вогонь.

Крок 6. Доводимо до кипіння, після варимо близько 30 хвилин. Періодично прибираємо пінку.

Крок 7. В цей час очищаємо і промиваємо картоплю. Ріжемо її невеликими кубиками.

Крок 8. Половинку моркви ріжемо соломкою.

Крок 9. Готовий рибний бульйон проціджуємо через дрібне сито.

Крок 10. Відправляємо в бульйон картоплю, солимо і ставимо на плиту.

Крок 11. Після кипіння викладаємо сюди соломку моркви.

Крок 12. Після повторного кипіння додаємо шматочки риби і спеції.

Крок 13. Знову кип’ятимо, доповнюємо вершковим маслом і варимо ще 20 хвилин.

Крок 14. Ароматна навариста уха з судака в домашніх умовах готова. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!

Заливне з судака з желатином

Заливне з судака з желатином – це дуже яскрава і смачна страва для вашого святкового столу. Апетитне частування нікого не залишить байдужим. Воно вийде ніжним і соковитим. Готуйте рибне заливне на нашу перевіреному рецептом з покроковим описом процесу.

Час готування – 3. години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Судак – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Перець білий мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Желатин – 30 гр.
  • Вода – 1 ст.

Для прикраси:

  • Огірок солоний – 2 шт.
  • Горошок зелений – 20 гр.
  • Петрушка – 1 гілка.
  • Ікра червона – 30 гр.
  • Перець солодкий червоний – 0,5 шт.
  • Яйце перепелине – 5 шт.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу ретельно промиваємо і приступаємо до її очищення.

Крок 2. Відрізаємо голову і акуратно витягаємо хребет. Відокремлюємо два шматочки філе.

Крок 3. Хребет і голову судака відварюємо в 1,5 літрах води. Сюди ж кладемо очищену цибулину, морквину. Доводимо вміст до кипіння, солимо, доповнюємо спеціями і варимо на невеликому вогні одну годину, періодично прибираючи пінку.

Крок 4. Заливаємо желатин склянкою холодної кип’яченої води, перемішуємо і даємо набрякнути. Отриманий продукт вмішуємо в готовий і проціджений рибний бульйон. Після знову проціджуємо, доповнюємо чайної ложкою солі. Остуджуємо до кімнатної температури.

Крок 5. Філе судака відварюємо до готовності, доповнивши сіллю і білим молотим перцем. Також продукт можна припустити в розігрітій до 100 градусів духовці протягом години.

Крок 6. Формуємо страву в потрібній тарілці. Вливаємо один шар бульйону з желатином. Прибираємо в холодильник.

Крок 7. Остуджуємо готове філе і нарізаємо його невеликими шматочками.

Крок 8. Викладаємо рибу на застиглий шар бульйону. Сюди ж кладемо фігурні шматочки моркви ( з бульйону ), зелень і половинки яєць. Заливаємо бульйоном. Знову ставимо в холодильник для фіксації.

Крок 9. Прикрашаємо застиглий продукт за смаком. На перепелині яйця викладаємо червону ікру. Заливне з судака з желатином готове, можна подавати до столу!

Судак по-польськи — класичний рецепт

Судак по-польськи – класичний рецепт, який точно варто спробувати приготувати на своїй кухні. Така страва виходить дуже ситною, соковитою і яскравою за смаком. Для здійснення кулінарної ідеї рекомендуємо скористатися перевіреним покроковим рецептом з нашої кулінарної добірки.

Час готування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Філе судака – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень подрібнена – 2 ст.л.
  • Масло вершкове – для смаження.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо цибулю з морквою. Крупно нарізаємо овочі і відварюємо їх з сіллю, горошинами перцю і лавровим листом.

Крок 2. В цей час промиваємо філе судака і ріжемо його на порційні шматочки.

Крок 3. Викладаємо філе в сковороду і заливаємо овочевим відваром. Посипаємо чорним молотим перцем. Тушкуємо під кришкою 15 хвилин.

Крок 4. Відварюємо курячі яйця, очищаємо їх і дрібно нарізаємо.

Крок 5. Подрібнюємо попередньо промиту зелень. Можна використовувати петрушку і цибуля-порей.

Крок 6. Обсмажуємо відварені і порізані яйця з зеленню на вершковому маслі близько двох хвилин.

Крок 7. Отриманий соус викладаємо на готове рибне філе. Судак по-польськи за класичним рецептом готовий!

Судак в вершковому соусі

Судак в вершковому соусі – готова страва для вашого домашнього або святкового столу, яке вразить ніжним смаком і дивним ароматом. Готуйте рибу на нашу перевіреному покроковому рецептом. Так ви помітно заощадите свого часу і порадуєте рідних цікавим кулінарним рішенням.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Судак – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло топлене – 2 ст.л.
  • Вершки 20% – 300 мл.
  • Гірчиця діжонська – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно очищаємо і промиваємо судака.

Крок 2. Далі підготовлену тушку нарізаємо порційними шматками.

Крок 3. Півкільцями нарізаємо ріпчасту цибулю і смажимо її на олії до м’якого стану.

Крок 4. Вливаємо в цибулю вершки, додаємо гірчицю, подрібнену петрушку, сіль і спеції. Кип’ятимо соус.

Крок 5. Шматочки судака викладаємо в форму для запікання. Солимо до смаку.

Крок 6. Заливаємо рибу вершковим соусом.

Крок 7. Випікаємо страву близько 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 8. Ніжний судак в вершковому соусі готовий. Діліть на порції і подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал