Страви з скумбрії – 9 смачних і простих рецептів приготування з покроковими фото

Страви з скумбрії – це різні варіанти приготування смачної і корисної риби в запеченому, тушкованому, солоному, копченому, фаршированому і смаженому вигляді, які цінують не тільки любителі рибних страв. Приготовану будь-яким способом скумбрію завжди відрізняє ніжна і майже без кісточок м’якоть з особливим смаком, що відрізняється від смаку іншої риби і зберігається після заморозки.

Скумбрія, запечена з картоплею в духовці

Скумбрія, запечена з картоплею в духовці, буде у вас ситним і смачним варіантом другого страви і, особливо для пісного столу. У цьому рецепті скумбрію запікаємо цілими тушками і час запікання для риби і картоплі однакове. Додамо до риби лимон, щоб не відчувався її специфічний запах, а картопля доповнимо цибулею і будь-який приправою. Запікаємо блюдо на відкритому противне і без фольги, щоб вийшла рум’яна скоринка.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Скумбрія свіжоморожена – 3 шт.
  • Картопля – 1 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Олія – 20 мл.
  • Приправа – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Скумбрію, а у нас вона завжди заморожена, заздалегідь розморозити в природних умовах. Потім тушки добре почистити, видаливши голови з хвостом і нутрощами і промити під проточною водою. Рибу натерти зовні і всередині сумішшю солі з чорним перцем.

Крок 2. На обох сторонах тушки зробити неглибокі косі надрізи.

Крок 3. Картоплю очистити від шкірки, промити і нарізати поздовжніми часточками.

Крок 4. Очищену цибулину нарізати тонкими півкільцями. Лимон ретельно промити, розрізати навпіл і одну половину нарізати тонкими напівкружками.

Крок 5. Деко або форму для запікання добре змастити олією. На нього рівним шаром викласти нарізку картоплі і посипати сіллю з будь-якою приправою.

Крок 6. Поверх картоплі рівномірно розкласти півкільцями цибулі і на нього помістити підготовлені тушки скумбрії. Рибу полити соком половини лимона. У надрізи на тушках вставити лимонні напівкружки.

Крок 7. Духовку розігріти до 180 градусів. Запікати рибу з картоплею, в продовження 1 години, до готовності інгредієнтів і рум’яної скоринки зверху. Для ефектної подачі запечену з картоплею скумбрію подати до столу, розкладаючи по порційних тарілках. Смачного!

Скумбрія, запечена з лимоном в духовці

Скумбрію майже у всіх варіантах запікання в духовці доповнюють лимоном, який надає цій рибі приємний аромат, текстуру робить більш ніжною і прибирає специфічний рибний запах. У цьому рецепті запікаємо скумбрію тільки з лимоном і без різних доповнень, що збереже натуральний смак риби. Найбільш соковитою скумбрія виходить у фользі, але скумбрію потрібно правильно розморозити.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожені тушки скумбрії підготувати до запікання: відрізати голову з хвостом, через поздовжній розріз видалити нутрощі з чорною плівкою, добре промити рибу під проточною водою. Потім тушки натерти сіллю з зовнішньої і внутрішньої сторони.

Крок 2. Лимон промити зі щіточкою, ошпарити окропом і нарізати півкільцями товщиною до 5 мм.

Крок 3. У кожної тушки з одного боку зробити по 4-5 надрізів гострим ножем, і в них помістити часточки лимона.

Крок 4. Потім кожну тушку або все разом щільно загорнути в фольгу і перекласти в форму для запікання. Духовку розігріти до 180 градусів. Запікати скумбрію в продовження 20 хвилин. Потім фольгу зверху розкрити і продовжити запікання ще 10 хвилин, щоб зверху утворилася рум’яна скоринка. Запечену з лимоном скумбрію сервірувати до столу гарячої, але вона зберігає свій смак і в холодному вигляді. Смачного!

Скумбрія з цибулею і морквою в духовці

Скумбрія, запечена в духовці, добре гармонує з цибулею і морквою і у вас відразу вийде, готовий гарнір. Формують блюдо по-різному: фарширують цими овочами або з них роблять « подушку », що на смак не впливає. У цьому рецепті запікаємо тушку скумбрії за другим варіантом. Рибу недовго маринуємо з прянощами, а овочі не обсмажуємо, щоб вийшли запеченими, як і скумбрія.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Оливкова олія – 60 мл.
  • Базилік сухий – 20 гр.
  • Часник – 1 зубок.
  • Перець чорний мелений – 3 гр.
  • Паприка – 4 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь розморожену тушку скумбрії очистіть від усього зайвого і добре промийте під проточною водою.

Крок 2. Потім її гострим ножем обробити на 2 філе, максимально видаливши кісточки.

Крок 3. Філе наріжте невеликими шматочками. У піалі приготуйте маринад з оливкової олії, сухого базиліка, подрібненого часнику, перцю і солі. В окремому посуді шматочки скумбрії полийте маринадом, акуратно перемішайте і залиште на 20 хвилин для маринування, поставивши в холодильник.

Крок 4. Моркву почистіть, промийте і наріжте тонкою соломкою.

Крок 5. Очищену цибулину наріжте тонкими пір’ям або півкільцями.

Крок 6. Нарізку цих овочів перекладіть в невелику форму для запікання. Додайте половину нарізаного тонкими часточками лимона. Потім овочі посипте сіллю з чорним перцем і паприкою, полийте оливковою олією і перемішайте.

Крок 7. Поверх овочів викладіть замариновані шматочки скумбрії і їх так само трохи полийте маслом.

Крок 8. На рибу покладіть кілька лимонних часточок і можна покласти трохи овочевої суміші.

Крок 9. Духовку розігрійте до 190 ° С. Запікайте скумбрію в продовження 45 хвилин.

Крок 10. Запечену в духовці скумбрію з цибулею і морквою перекладіть на тарілку і сервіруйте до столу. Смачного!

Скумбрія в фользі з овочами

Скумбрія в фользі з овочами в гарячому або холодному вигляді має різні аромати, на відміну від інших сортів риб. Гарячої таку скумбрію подають основною стравою, а холодної вона подається, як смачна закуска. Набір овочів для запікання скумбрії обмежений і береться тільки морква з цибулею, не рахуючи картоплі. У цьому рецепті доповнимо овочі селерою, консервованої кукурудзою і зеленню, що вийде смачно.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Скумбрія невелика – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Селера – 50 гр.
  • Кукурудза, консервована – 3 ст.л.
  • Сік лимона – 2 ст.л.
  • Олія – для смаження.
  • Зелень – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи для риби – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для запікання скумбрії за цим рецептом у тушок видаліть тільки хвіст з нутрощами, плавниками і зябрами. Потім тушки добре промийте. Полийте їх соком лимона, посипте з усіх боків сіллю з приправами, а для риби відмінно підійдуть прованські трави з коріандром. Скумбрію залиште на деякий час для маринування.

Крок 2. Овочі почистіть і промийте. На великій терці подрібніть морква з селерою. Цибулю наріжте невеликими кубиками. У розігрітій олії обсмажте до рум’яного кольору нарізку цибулі, додайте морква з селерою і посмажте до м’якості, а в кінці смаження додайте кукурудзу. Це буде овочевий начинкою для скумбрії.

Крок 3. Начинку трохи остудити і потім нею компактно заповніть черевці риби. Зубочистками стінки черевців зафіксуйте. Форму для запікання застеліть фольгою і змастіть маслом. На неї укладіть підготовлені тушки скумбрії з овочами і їх щільно фольгою закрийте.

Крок 4. Духовку розігрійте до 180 ° С. Запікайте скумбрію в продовження 20 хвилин. Потім фольгу зверху розкрийте і на 5 хвилин включите режим « Гриль », щоб риба покрилася рум’яною скоринкою.

Крок 5. Запечену в фользі скумбрію з овочами посипте дрібно нарізаною зеленню і сервіруйте до столу гарячої, або залиште для холодної закуски. Смачного!

Скумбрія з цибулею і морквою, тушкована на сковороді

Скумбрія з цибулею і морквою, тушкована на сковороді може бути у вас хорошим і швидким варіантом вечері для всієї родини. Ця страва замінить смажену або просто відварену скумбрію, а з огляду на низьку калорійність, хоча риба жирна, відмінно підійде для ПП або дієтичного харчування. У цьому рецепті додамо до страви трохи томатного соусу і овочі доповнимо солодким перцем.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 1-1.2 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець солодкий – 100 гр.
  • Томатна паста – 75 гр.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Вода – 150 мл.
  • Селера – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи для риби – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь розморожені тушки скумбрії почистити, промити, нарізати шматочками і скласти в окремий посуд.

Крок 2. Потім їх за своїм вибором посипати сіллю з будь-якою приправою для риби і перемішати.

Крок 3. Очищені цибулини нарізати тонкими чверть кільцями.

Крок 4. Обсмажити нарізку цибулі в на розігрітій олії до легкого рум’яного кольору.

Крок 5. Очищену морква подрібнити на великій або середній терці, перекласти до цибулі і посмажити овочі ще протягом 5-7 хвилин.

Крок 6. Очищений болгарський перець нарізати тонкою соломкою, додати до овочів на сковорідці і посмажити на середньому вогні ще 3 хвилини.

Крок 7. Потім до овочів додати томатну пасту і додати цукор з чорним перцем.

Крок 8. Налити до засмажки чисту воду і все добре перемішати.

Крок 9. Перекласти до овочів шматочки скумбрії. Сковорідку прикрити кришкою.

Крок 10. Гасити рибу на невеликому вогні в продовження півгодини і перевертати її не треба.

Крок 11. Тушковану на сковороді скумбрію з цибулею і морквою, перекласти на тарілку і сервірувати до столу гарячої, але і в холодному вигляді вона теж буде смачною.

Смачного!

Смажена скумбрія в клярі на сковороді

Скумбрія, як риба з виду шляхетних і при високій жирності володіє калорійністю невисокою, смажена в клярі на сковороді виходить простим і смачним блюдом. Для цього риба обробляється на філе, і готувати її можна для дітей, а з однієї тушки виходить 4 порції. Кляр в цьому рецепті замішуємо на молоці і яйці. Використовувати приправи для риби чи ні – вибір кожної господині.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Молоко – 40 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія для смаження – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Скумбрію заздалегідь розморозьте в природних умовах, але можна повністю не розморожувати, тоді буде зручніше нарізати. Тушку почистіть, промийте і обробити на два філе, видаливши кісточки.

Крок 2. Кожне філе розріжте на порційні шматочки. Розкладіть їх на обробній дошці і за своїм смаком посипте сіллю і приправами за бажанням.

Крок 3. Для кляру в окремий посуд насипте борошно і розбийте куряче яйце. Кляр трохи посоліть, щоб не був прісним.

Крок 4. Потім налийте до цих інгредієнтів молоко і вінчиком добре збийте до однорідного стану. Текстура кляру повинна бути як для оладок, не дуже рідкої.

Крок 5. У сковорідці добре розігрійте олію. Кожен шматочок скумбрії вмочіть в кляр і викладіть в гарячу олію.

Крок 6. На невеликому або середньому вогні обсмажте шматочки до золотистого кольору з обох сторін.

Крок 7. Обсмажену на сковороді в клярі скумбрію перекладіть на тарілку. Якщо масла забагато, видаліть його паперової серветкою. Скумбрію в клярі можна сервірувати до столу, як в гарячому вигляді, так і в холодному. Смачного!

Фарширована скумбрія в духовці

Фаршировану скумбрію в духовці готують в двох варіантах: для подачі в гарячому вигляді або як смачну холодну закуску. Риба завжди виходить соковитою за рахунок начинки. У цьому рецепті начинку готуємо овочеву і запечемо скумбрію під сирної скоринкою. Для фарширування тушку обробимо особливим способом і вибираємо скумбрію велику.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Кабачок – ½ шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 3 зубка.
  • Сир – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки скумбрії заздалегідь розморозьте на нижній полиці холодильника. Розріжте їх поздовжнім розрізом по спинці. Акуратно видаліть хребтову кістку з дрібними кісточками, нутрощі і чорну плівку.

Крок 2. Жабри видаліть, а голову і хвіст залиште, щоб скумбрія зберегла свою форму. Рибу промийте холодною водою і за своїм смаком посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 3. Зазначені в рецепті овочі почистіть, промийте і наріжте маленькими кубиками. Часник наріжте ножем. На сковорідці розігрійте олію. У ньому спочатку обсмажте подрібнений часник, потім цибуля з морквою до прозорості. Потім перекладіть нарізку інших овочів з дрібно нарізаною зеленню і їх посмажте тільки до напівготовності. Овочеву суміш посоліть.

Крок 4. Деко або форму для запікання застеліть шматком фольги і перекладіть на нього підготовлені тушки скумбрії. У кожну тушку компактно укладіть овочеву начинку.

Крок 5. Шматок сиру подрібніть на великій терці і їм покрийте начинку. Духовку розігрійте до 200 ° С. Запікайте рибу в продовження 25-30 хвилин і до рум’яної сирної скоринки.

Крок 6. Фаршировану і запечену в духовці скумбрію перекладіть на тарілку, декоруйте на свій смак і в гарячому вигляді сервіруйте до столу. Смачного!

Засолювання скумбрії шматочками в домашніх умовах

Засолювання скумбрії шматочками в домашніх умовах виробляють різними способами і рецептів є багато. Шматочки просолюються швидко, від 2 годин до однієї доби і скумбрія для засолювання вибирається заморожена, а не свіжа. У цьому рецепті солимо скумбрію шматочками і в рослинній олії. Така риба відрізняється ніжною текстурою в порівнянні з розсольними і сухими варіантами засолювання. Час засолювання – 2 години. З прянощів беремо тільки цибулю. Сіль береться в розрахунку 50 г на тушку скумбрії, і смак буде малосоленим.

Час готування 3 години 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Скумбрія свіжоморожена – 3 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Сіль – 100-150 гр.
  • Олія – 200 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Скумбрію заздалегідь на ніч покладіть на нижню полицю холодильника для розморожування. Потім тушки обробіть, видаливши голову з хвостом, нутрощами і чорною плівкою.

Крок 2. Гострим ножем тушки розріжте на половинки і видаліть хребет з дрібними кісточками. Філе добре промийте під проточною водою.

Крок 3. Шкурку з філе акуратно зніміть, так блюдо буде більш ніжним.

Крок 4. Для засолювання візьміть будь-який посуд, наприклад, пластиковий контейнер. Відразу відміряйте сіль, згідно пропорції рецепта. У посуд пошарово укладіть філе скумбрії, посипаючи їх сіллю.

Крок 5. Таким чином, укладіть всі філе, а верхнім шаром повинна бути сіль. Рибу прикрийте плоскою тарілкою і можете помістити на неї невеликий вантаж. Залиште скумбрію для засолювання на 1 годину при кімнатній температурі.

Крок 6. За цей час очищені цибулини наріжте тонкими півкільцями.

Крок 7. Через годину філе добре промийте під холодною проточною водою і паперовими серветками приберіть зайву вологу.

Крок 8. Підготовлене солоне філе наріжте невеликими шматочками.

Крок 9. У чисту банку відповідної кількості скумбрії шарами укладіть шматочки філе, чергую нарізкою цибулі. За бажанням, можете додати будь-які приправи для риби. Банку заповніть компактно і повністю. Верхнім шаром повинен бути цибуля.

Крок 10. Потім ці інгредієнти залийте олією до самого верху, закрийте її кришкою, і мінімум на 2 години поставте в холодильник.

Крок 11. Після закінчення цього часу солону шматочками скумбрію можете сервірувати до столу. Риба протягом декількох діб добре зберігається в холодильнику. Смачного!

Консерви з скумбрії з овочами в банках на зиму

Консерви з скумбрії з овочами в банках на зиму готуються нескладно, але для надійного зберігання і гарного смаку заготовки, потрібно слідувати технології приготування. У цьому рецепті консервуємо скумбрію шматочками, з овочів додамо тільки цибулю, томатну пасту не використовуємо, а красивий колір зробимо заваркою чаю. Готуємо рибу спочатку в каструлі, а потім стерилізуємо в банках.

Час готування 3 години 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Скумбрія свіжоморожена – 1 кг.
  • Цибуля велика – 3 шт.
  • Олія – 80 мл.
  • Сіль – 1.5 ч.л.
  • Перець чорний горошок – 1 ч.л.
  • Перець запашний горошок – 10 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Вода – 250 мл.
  • Чорний чай – 2 ч.л або 2 пакетика.

Процес приготування:

Крок 1. Скумбрію для консервів заздалегідь слід частково розморозити в природних умовах, видалити голову з хвостом і нутрощами, очистити від чорної плівки і тушки добре промити під проточною водою.

Крок 2. Потім нарізати невеликими шматочками.

Крок 3. Перекласти нарізану скумбрію одним шаром в окремий посуд і з усіх боків посипати сіллю.

Крок 4. Заварити чай зі звичайного розсипного або залити окропом два пакетика. Дати чаю трохи настоятися.

Крок 5. Цибуля почистити і нарізати тонкими півкільцями.

Крок 6. Для тушкування скумбрії взяти каструлю з товстим дном або козанок. У неї укласти половину цибульний нарізки.

Крок 7. Поверх цибулі укласти частину шматочків риби і посипте перцями.

Крок 8. Потім шари повторити і частина цибулі повинна бути верхнім шаром.

Крок 9. Скумбрію з цибулею залити олією і чайною заварюванням.

Крок 10. На середньому вогні консерви довести до кипіння і потім на мінімальному вогні тушкувати їх в продовження 2,5 годин. Під час тушкування кришку не відкривати і рибу не перемішувати, адже це важливі моменти технології.

Крок 11. Після закінчення цього часу до скумбрії додайте лавровий лист і через 10 хвилин вогонь вимкніть.

Крок 12. Консерви з скумбрії з овочами готові.

Крок 13. Після повного охолодження під закритою кришкою їх можна подавати до столу.

Крок 14. Для зимової заготовки гарячу скумбрію з цибулею перекладіть в невеликі банки, простерилізуйте, як і звичайні заготовки, герметично закупорьте і остудити під «Шубою». Зберігати консерви можна в будь-якому темному і прохолодному місці. Смачних і вдалих заготовок!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал