Соуси на зиму – 9 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

de899e5e4bef7d6eb58aec4b424b8955

Соуси на зиму – це консервація, яку багато кулінарів, чомусь не готують, а дуже навіть даремно. Тому як ніякі магазинні альтернативи не йдуть в порівняння з домашнім продуктом, приготованим з якісних і натуральних продуктів, а також з усією любов’ю і турботою. Соуси можна заготовлювати на основі, як овочів ( томати, солодкий перець ), так і фруктів з ягодами. Відкривши баночку, ви зробите свій обід або вечерю неймовірно оригінальним, смачним і ароматним!

Домашній соус «Ткемалі» з сливи на зиму

Домашній соус «Ткемалі» з сливи на зиму – це традиційна грузинська добавка, яка користується величезною популярністю по всьому світу. Основним компонентом завжди виступає слива або алича, а в якості добавок використовуються такі ароматні трави, як кінза, кріп і м’ята.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Кінза – 40 гр.
  • Кріп – 30 гр.
  • М’ята – 20 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чилі – 10 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Зелень промиваємо і струшуємо надлишки води, дрібно шинкуємо кріп, кінзу і м’яту.

bd086a1a1eac81a1aef4dbc29555c377

Крок 2. У тарілці з високими бортиками змішуємо зелень з подрібненим перцем чилі і часником.

4f6125f766f047bf14519a93c70a69c2

Крок 3. Сливи викладаємо в каструлю відповідного розміру і повністю заливаємо водою, доводимо до кипіння.

182f227873aad7fdec0b22d653137d78

Крок 4. Сливову м’якоть протираємо через сито і виливаємо в сотейник.

53eef5de9dc8ec1a07da602459cf5464

Крок 5. До ягідної маси відправляємо сіль, рубану зелень, цукор і хмелі-сунелі.

c5eab161fbf52600962c5b6fdc5025d1

Крок 6. Перебиваємо складові блендером і на повільному вогні доводимо до кипіння, тушкуємо 6-7 хвилин, періодично помішуючи.

adcca93d92c12ff056aa25654e446e9d

Крок 7. Розливаємо соус по стерильним банкам, закриваємо і остуджуємо в перевернутому стані.

971cde9789b30b685038f930e98d3afc

Крок 8. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Смачного!

9a46c8dae59a9137493a5912d0b440fb

Соус з смородини “порічок” до м’яса на зиму

Соус з смородини “порічок” до м’яса на зиму – це дивовижний продукт, який подарує вам справжнє гастрономічне насолоду, завдяки своєму оригінальному кисло-солодкого смаку з пряними нотками, які залишають неймовірно апетитне після-смак. Такий соус ідеально підійде, як до птаха, так і до червоного м’яса.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Смородина червона – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Оцет винний – 50 мл.
  • Кориця молота – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Перець запашний мелений – ¼ ч.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту смородину перебираємо і відділяємо від гілочок і листя, складаємо в каструлю і вливаємо ложку води.

1cca40ab03dd1c11574203e96e14168f

Крок 2. Поміщаємо вогнетривку посуд на повільний вогонь і, довівши до кипіння, варимо близько 5 хвилин. Ароматній маси даємо трохи охолонути.

0107794b6eae6351134a6852e02b7424

Крок 3. Озброюємося заглибним блендером і пробиваємо масу.

8b4593a950da11e745cad8aec8e2f517

Крок 4. Всипаємо цукор, перемішуємо і розчиняємо на мінімальному нагріванні.

81eec682f0dddd5f4bb785f1fac05c1d

Крок 5. Додаємо сіль і ароматні приправи – помішуємо.

651507bdca6a5fb2f26482226f857e39

Крок 6. Соус кип’ятимо і додаємо оцет, прибираємо з плити.

db57bdc48026236e12bb4f54ed4f09b2

Крок 7. Розкладаємо масу по банкам і закриваємо металевими кришками.

01b998da4368fb2fdd2eca5b971ceb95

Крок 8. Остиглі заготовки прибираємо в підвал або льох. Готуйте і отримуйте задоволення!

8413f1fef6e72bb23d643a9a7f972ffd

Соус «Суго» з базиліком на зиму

Соус «Суго» з базиліком на зиму – це основа італійської кухні, з додаванням якої готують пасту, м’ясний соус болоньєзе і, звичайно ж, піцу. Для готування нам будуть потрібні м’ясисті і стиглі томати, які прекрасно гармоніюють зі стеблами селери і листочками ароматного базиліка.

Час готування – 3 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Помідори – 4,5 кг.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Базилік – 2 гілочки.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо цибулю, стебло селери і морквину від лушпиння і шкірки, ополіскуємо і нарізаємо невеликими скибочками.

e5140711a7c904d02670d69a23bbc834

Крок 2. У каструлі нагріваємо оливкову олію і протягом 5 хвилин пасеруємо овочі.

cffeda1d060c418c7554c1e23ec49949

Крок 3. Після закінчення часу, до засмажки закидаємо четвертинки помідор, перемішуємо і проварюємо 60 хвилин з моменту закипання.

b21e06aabbada51e089387681f5b0b53

Крок 4. За час теплової обробки, овочі перетворюються в пюре.

0280df131d9c1b86e247ac1d700817d5

Крок 5. Протираємо овочеве пюре через сито з дрібними отворами і повертаємо на конфорку – тушкуємо ще 2 години до густоти.

e7b9f601868f4b3f78363e51a6750b14

Крок 6. Потім додаємо сіль і листочки базиліка. Розфасовуємо ароматний соус по стерильним баночкам і відразу ж закриваємо. Остуджуємо і прибираємо в місце зберігання. Смачного!

19b9e689a718abf172646eb0b4cbde1d

Соус з агрусу до м’яса

Соус з агрусу до м’яса – це оригінальний продукт, який повністю змінить ваше уявлення про те, що солодкі ягоди не поєднуються з основними стравами. Для гармонійного смаку нам будуть потрібні такі ароматні спеції, як гвоздика, солодка паприка і коріандр.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Агрус – 350 гр.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець гострий стручковий – ¼ шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2-3 ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Коріандр – за смаком.
  • Паприка солодка молота – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

fff83b7b19f3a45cd03fbc9b67cdfbb1

Крок 2. Гарненько промиваємо ягоди, позбавляємося від гілочок і хвостиків.

92407a55975a66b439c5a53dfa45e0be

Крок 3. Подрібнюємо агрус за допомогою кухонного комбайна або блендера.

98c21b50934bc65e35df158dab463d93

Крок 4. Очищений часник і гіркий перець довільно нарізаємо.

d8d9e61c843578b7fc5956d91db7641f

Крок 5. Часник, зелень і перець викладаємо до ягідної маси і знову подрібнюємо до однорідності.

967a460db6a917d56a4b0877e041fcfd

Крок 6. Виливаємо масу в каструлю, додаємо соняшникову олію.

902e5e89d957262303c3b832e09c7d4f

Крок 7. Слідом всипаємо сіль, цукор і приправи – перемішуємо.

d0285c4308cec405f25538423cbec86f

Крок 8. Проварюємо соус протягом 30 хвилин після закипання, вливаємо оцет і прибираємо з плити.

f5e3c043a44df9b84d323e626dcac8a3

Крок 9. Розкладаємо по стерилізованим банкам і ставимо на кришки до повного охолодження. Смачного!

edd926c592ac1c2a8b806e78ca89b697

Соус «Песто» в домашніх умовах на зиму

Соус «Песто» в домашніх умовах на зиму – це ароматне і корисне доповнення до різних стравах, яке зможе приготувати абсолютно кожен! Так як складові не піддаються ніякої термічної обробки і залишаються « сирими », то зберігати таку заготівлю слід на полиці холодильної камери.

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Базилік – 1 пучок.
  • Горіхи кедрові – 100 гр.
  • Оливкова олія – 120 мл.
  • Лимон – ½ шт.
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Базилік обполіскуємо під струменем води і відокремлюємо листочки від стебел.

d5b55a6266b2538afb95032025272d63

Крок 2. Очищаємо зубчики пекучого часнику.

f35098b70012f3aac9a3181a95fd600b

Крок 3. Видавлюємо сік з цитрусового фрукта.

028206f51d6b4a1013b56be64642ce9c

Крок 4. Всі вищезгадані компоненти, включаючи горіхи, пробиваємо блендером з додаванням молотого перцю і солі.

537b5be71d9398375ea14f5c2f328673

Крок 5. Розкладаємо ароматний « песто » по чистим і сухим банкам, зверху поливаємо оливковою олією.

7ad3a2dd4f6ac3d7aeb7fa347c4bcf7b

Крок 6. Прибираємо на полицю морозильної камери. Смачного!

99c07d72b98433ea280244da3aa2005e

Український соус в домашніх умовах

Український соус в домашніх умовах – це ароматний і смачний продукт, який готується виключно з простих і доступних компонентів. Особливу родзинку надають кисло-солодкі яблука, які додають не тільки оригінальності смаку, але і є натуральним загусником.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Яблука – 300 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цукор-пісок – ½ ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Оцет 9% – 25 мл.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Горіх мускатний мелений – ¼ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори обполіскуємо і обговорюємо за допомогою паперових рушників, вирізаємо плодоніжки, м’якоть ріжемо часточками.

97028e7b0e9f8d1ef2919141c7961762

Крок 2. Аналогічно чинимо яблуками.

deaffa69a14a8ceff2e22974ed98983e

Крок 3. Перекладаємо скибочки томатів і яблука в каструльку відповідного розміру.

5ef6edeb47dfe73d3b13bb48d23e1aef

Крок 4. Прикриваємо ємність кришкою і доводимо до кипіння, зменшуємо нагрів і тушкуємо 20-25 хвилин до м’якості. Вводимо спеції: паличку кориці, мускатний горіх, горошини перцю і гвоздику. Тушкуємо ще 10 хвилин.

16d4a009d6d210334d6c4e1462a20d03

Крок 5. Потім протираємо суміш через дрібне сито.

4b96625c27c0786567bfbac6aa033408

Крок 6. Однорідний склад повертаємо в жароміцний посуд, солимо і додаємо цукор.

cef6087354ea0cf5c2af1df0ac982561

Крок 7. Здобрюємо соус часником, пропущеним через прес, і витримуємо на повільному вогні ще 15 хвилин.

ce38d86a7db4d17c88f198385b93186b

Крок 8. Пробиваємо компоненти блендером, вливаємо оцет і доводимо до кипіння – відразу ж вимикаємо нагрів.

c095ab8cbdf1a2ec83642ae28de40089

Крок 9. Розливаємо соус по стерильним банкам і щільно загвинчуємо. Після охолодження прибираємо в льох. Смачного!

49e16c8c2352eddf759b99fbab12cd52

Соус «Сацебелі» на зиму

Соус «Сацебелі» на зиму готується просто і швидко, а головне – результат завжди виходить приголомшливим! Відкривши баночку з таким соусом, ви зможете кардинально урізноманітнити ваш звичний раціон і надати звичайних страв абсолютно новий смак.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2,6 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 3,5 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Цибуля – 600 гр.
  • Часник – 100 гр.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Олія соняшникова – 150 мл.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо солодкий перець, цибулини і зубки часнику – довільно нарізаємо.

9ae6925cb6108b13d2ab6da893cfb294

Крок 2. Підготовлені овочі, а також томати, перекручуємо через м’ясорубку і поміщаємо на повільний вогонь.

c702b92ba6fba20db042bb6a0eaf5066

Крок 3. Як тільки маса закипіла – зверху кладемо сито і прибираємо надлишки соку, ця маніпуляція скоротить час приготування.

a5ddff6037405e2e550b1f702fae762a

Крок 4. Далі доповнюємо склад олією, цукром, сіллю і хмелі-сунелі – тушкуємо ще 20 хвилин.

2fcc9855642340e75f7867682dfd30c1

Крок 5. Після закінчення часу, закидаємо дрібно нарубаний часник, перемішуємо і витримуємо на вогні ще 5 хвилин.

0c10a2af40571f91dffe6490ed514f53

Крок 6. Вимикаємо вогонь і вмішуємо столову ложку оцту.

d580f62f4884a9c45ba367159838b6f5

Крок 7. Розливаємо соус по стерилізованим банкам і щільно загвинчуємо їх. Ставимо на кришки і накриваємо ковдрою на добу. Смачного!

e14b6a928c935ba8bd1d2a4f6a3025b6

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму, доповнений ароматним базиліком і кінзою – це неймовірно смачна заготівля, яка буде радувати вас протягом усіх холодних місяців. Процес готування не займе багато вашого вільного часу, а підсумковий результат призведе в захват!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 1,5 кг.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Перець болгарський – 700 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Базилік зелений – 1 пучок.
  • Базилік фіолетовий – 1 пучок.
  • Кінза – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Олія – 80 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі промиваємо і обговорюємо. Очищаємо цибулю, пропускаємо його через м’ясорубку разом з помідорами.

b2e84b329b2ddea51dd7ceb8c00a9239

Крок 2. Болгарський перець довільно розрізаємо, видаляємо насіння і перегородки, також подрібнюємо.

6949823504d2e59815ff62d3ff96cb05

Крок 3. Переливаємо масу в каструлю ( часник поки не чіпаємо ), доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин. Додаємо олія, сіль і цукор.

f0571f4bd4b2ea6f8ce508d9db75c99b

Крок 4. Не втрачаючи часу, дрібно шинкуємо зелень.

0f390f259a45906f282dbb8599d2bfa9

Крок 5. У соус закидаємо зелень і подрібнений через прес часник, проварюємо ще 20 хвилин і вмішуємо оцет. Розфасовуємо ароматний продукт по заздалегідь простерилізованим баночкам і остуджуємо в перевернутому вигляді під товстим ковдрою.

5e07289b8d25802b88d2a1efcc5f0aca

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

7fb2dac82d0d5d8078b1ced4bb776454

Соус з аличі на зиму

Соус з аличі на зиму – це оригінальна і дуже смачна консервація, для готування якої підійде, як червона, так і жовта ягоди. Для балансу смаку нам також буде потрібно солодкий перець і часник, спеції ви можете регулювати на ваш розсуд і додавати ті, які подобаються.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Алича – 3 кг.
  • Часник – за смаком.
  • Перець болгарський – 2-3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 1-2 ст.л.
  • Суміш перців молота – 1 ст.л.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Спеції – за смаком.
  • Вода – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту аличу викладаємо в каструлю і вливаємо 100 мілілітрів води.

aa4af80d320dd329dd721a10c6c2dce6

Крок 2. Тушкуємо на повільному полум’ї протягом 20 хвилин.

a7fe3b8a3bdf6f2952ea37959d31ca42

Крок 3. Протираємо масу через сито з дрібними отворами.

1d10e6e42e7f7dd43e30d0a3715c29d7

Крок 4. Подрібнюємо м’якоть солодкого перцю і висипаємо в ємність до фруктової кашиці.

54cfde1bc603d737f02bfef8d7ddd7e6

Крок 5. Приправляємо цукром, сіллю і сумішшю перців.

b285608e7aa1de526d702b164dfbfc09

Крок 6. Тушкуємо близько 15 хвилин.

03688093c5ec97158c56be78fcea9b28

Крок 7. Вводимо залишилися спеції і пробиваємо масу блендером до однорідної і гладкої консистенції.

e6b0237e0cf1c08e2182509c1605a9e9

Крок 8. Соус кип’ятимо, присмачуємо рубаним часником і прибираємо з конфорки.

12fca114bfcb635d0b2aa4a293678f07

Крок 9. Розливаємо продукт по стерильним банкам, перевертаємо догори дном і укутуємо в ковдру на 24 години. Зберігаємо в прохолодному приміщенні. Смачного!

a67356bba2c8f41211407f4d330553ca

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал