Соус Сацебелі на зиму – 6 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Соус Сацебелі на зиму — це чудова заготівля для м’яса, птиці та інших продуктів. Пікантний соус не потребує представлення. Любителі гострого стовідсотково знайомі з ним. Приготування сацебелі – процес досить простий. З ним під силу впоратися як досвідченим, так і початківцям кулінарам. Все гранично просто, потрібно лише слідувати інструкції. У добірці зібрані кілька варіантів, серед яких ви, неодмінно, відзначите щось для себе і візьмете на замітку.

Домашній соус сацебелі на зиму з помідор і перцю

Домашній соус сацебелі на зиму з помідорів і перцю володіє неймовірним ароматом, від якого голова йде обертом. Реалізувати заготівлю з легкістю вийде у кожного. Всі продукти прості і доступні. А якщо є власний город з хорошим урожаєм, то приготувати сацебелі взагалі буде легше легкого.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 800 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець болгарський – 300 гр.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Зелень – 50 гр.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, ретельно промиваємо визрілі овочі і трави. Щоб позбутися від крапель води, розкладаємо по кухонному рушницю.

Крок 2. Чисті м’ясисті томати ріжемо на сегменти, обрізавши хвостики.

Крок 3. Вичищаємо насіннєві коробки у перців. Розрізавши на частини, переходимо до подрібнення. Кількість гостроти регулюємо за своїм бажанням.

Крок 4. Перекручуємо підготовлені плоди або пробиваємо блендером. Виливаємо в каструльку.

Крок 5. Зелень ( петрушку, кріп або інші трави ) дрібно ріжемо і викладаємо до прокручених плодів.

Крок 6. Кип’ятимо 20 хвилин. Після чого переставляємо на дрібну конфорку.

Крок 7. Приправляємо коріандром. Заварюємо соус 40 хвилин при мінімальній температурі.

Крок 8. У загустілу суміш закидаємо тиску часник ( кількість визначаємо на розсуд ). Приправляємо сіллю і цукром. Перемішавши, пробуємо. Якщо потрібно, регулюємо смак. Прогріваємо 5 хвилин.

Крок 9. Помиті скляні ємності пропарюємо на водяній бані або прогріваємо в духовці. Кришки кип’ятимо. Простерилізовані банки наповнюємо киплячим соусом. Для зручності використовуємо воронку. Щільно закрутив простерилізованими кришками-закрутками.

Крок 10. Охолодивши, переносимо в прохолоду або кухонний шафа. Після розтину, соус тримаємо в холоді. Додаємо до улюблених страв.  Смачного!

Сацебелі зі слив на зиму

Сацебелі зі слив на зиму – досить цікавий варіант популярного соусу. Сливи надають неповторну кислинку заготівлі. Соус чудово поєднується з багатьма продуктами і стравами. Гармонійний смак подобається поціновувачам пікантних закусок. Заготувавши закатку, ви стовідсотково виключіть зі своїх покупок магазинні соуси.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1,2 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 400-500 гр.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 1-1,5 головки.
  • Гострий перець чилі – 1-2 шт.
  • Базилік сушений – 1 ч.л.
  • Кінза – 30 гр.
  • Сливи – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 3 ч.л.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Куркума – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти. Промиваємо сливи, перці, томати і ароматні трави. Баночки замочуємо в содовому розчині. Добре споліскуємо. Промиті ємності ставимо стерилізуватися. Для стерилізації використовуємо водяну баню, духовку або мікрохвильовку.

Крок 2. У слив виймаємо кісточки, розрізавши вздовж. Томати ділимо навпіл, обрізавши хвостики. У перці дістаємо насіннєву коробку. Позбавляємо часник від лушпиння. Пропорції часнику і пекучого перцю визначаємо в залежності від смаку.

Крок 3. Оброблені компоненти перетворюємо в пюре-подібну масу за допомогою кухонної техніки. З слив і томатів попередньо можна зняти шкірку, ошпарив крутим окропом. Виливаємо в вогнетривку посуд з товстими стінками. Розміщуємо вміст на плиті, встановивши помірний нагрів.

Крок 4. Закип’ятив масу, всипаємо спеції. В даному випадку присмачуємо базиліком, куркумою, паприкою і перцем. Кількість прянощів контролюємо на свій розсуд. Асортимент приправ той же визначаємо за смаком.

Крок 5. Балансуємо сіллю і цукром ( кількість залежить від кислоти слив ). Додавши олія, мінімізуємо температуру і заварюємо до густоти. Щоб маса не підгоріло, переставляємо на дрібну конфорку і регулярно помішуємо. Варимо стільки, скільки буде потрібно для отримання бажаної консистенції.

Крок 6. Подрібнивши трави, закидаємо в соус. Готуємо, поки консистенція соусу не стане нас влаштовувати. Соус не повинен бути рідким. Гарячу заготівлю розливаємо по простерилізованим банкам . Якщо є пляшки з-під соку, використовуємо їх.

Крок 7. Загвинчуємо чистими кришками. Поклавши на бік і укутав в ковдру, остуджуємо. Соус після охолодження переносимо в шафу з заготівлями. Добре поєднується соус з макаронними виробами, картоплею, м’ясом і птахом. Після відкриття сацебелі переміщаємо в холодильник. Смачного!

Сацебелі з крохмалем на зиму

Сацебелі з крохмалем на зиму виповнюється досить легко. І нехай вас не лякає перелік інгредієнтів в рецептурі. Незважаючи на їх кількість, процес абсолютно не складний. Крохмаль в рецепті виступає в якості загусника.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Базилік сушений – 2 ч.л.
  • Петрушка / кріп – 1 пучок.
  • Коріандр мелений – 2 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Чорний перець мелений – 2 ч.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Крохмаль – 4 ст.л.
  • Хмелі-сунелі / італійські трави – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Напередодні замочуємо скляні банки, промиваємо з содою, ополіскуємо під сильним напором води і ставимо стерилізуватися. Метод стерилізації вибираємо свій. Вибираємо визрілі томати і промиваємо. Для сацебелі застосовують переспілі, злегка пом’яті екземпляри, але не зіпсовані.

Крок 2. Обрізаємо хвостики і м’яті місця, вирізаємо вади, ріжемо овочі на скибочки, щоб зручно було перемелювати. Для заготівлі підходить вся некондиція, непридатна для консервації цілком.

Крок 3. Счищаємо з цибулі лушпиння, споліскуємо і ділимо на четвертинки.

Крок 4. Промиті болгарські перці позбавляємо від серцевини і перетинок. Ополоснувши, ділимо на шматки.

Крок 5. Розібравши головки часнику на зубки, знімаємо лушпиння. Промиваємо, а потім тремо на дрібній терці або видавлюємо через прес.

Крок 6. Ополіскуємо запашні трави. Використовуючи кухонну електротехніку, подрібнюємо томати, цибуля, зелень і перець. Переливаємо в товстостінну каструльку. Помістивши на плиту і довівши до слабкого бурління, необхідно засікти 10 хвилин.

Крок 7. Кладемо спеції. Прокип’ятив ще третину години, сиплемо сіль, цукримо і додаємо тиснення часник. Відбираємо кілька половників соусу і остуджуємо. Розводимо в томатній маси крохмаль ( кукурудзяний або картопляний ) і переливаємо в загальний посуд. Перемішавши, вливаємо оцет. Кип’ятимо 5 хвилин, коли маса почне густіти, перекриваємо газ.

Крок 8. Розливаємо пікантну заготівлю по простерилізованим банкам, озброївшись прихватками або рушником, щоб не обпектися. Закриваємо машинкою. Перевернувши і закутавши в шубу з ковдр, охолоджуємо. Соус зручно закривати в скляні пляшки з-під соку.

Крок 9. Закрутки розміщуємо в приміщенні, де зберігається консервація. Закупорені, а особливо простерилізовані заготовки, допустимо зберігати при кімнатній температурі. Вживаємо соус з закусками і головними стравами. Доповнюємо пельмені, манти, макаронні вироби. Після розтину сацебелі прибираємо в холодильник. Смачного!

Сацебелі по-грузинськи на зиму з базиліком

Сацебелі по-грузинськи на зиму з базиліком підкорить своїм ароматом. Духмяні трави надають соусу незабутні нотки. Зберігається заготівля добре, але швидко закінчується. Любителі гострого розкуштували соус, і тепер хіба не кладуть в напої.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 700-800 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Перець болгарський – 350 гр.
  • Часник – 2 головки.
  • Кінза – за бажанням.
  • Базилік – 4 гілочки.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиті м’ясисті томати пробиваємо до однорідності. Попередньо знімаємо шкірку, ошпарив плоди. У мене заморожені і попередньо подрібнені томати. Перебиваємо ще раз.

Крок 2. Перці болгарські промиваємо, зрізаємо хвостики, насіння і перетинки, ріжемо на частини і кладемо в агрегат. Петрушку, кінзу і базилік ополіскуємо, крупно рвемо і відправляємо в подрібнювач. У мене перець і трави з морозилки. Сюди ж закидаємо пекучий чилі. Перебиваємо овочі.

Крок 3. Вивантажуємо масу в жароміцний посуд. Закип’ятив, тушкуємо півгодини при мінімальній температурі.

Крок 4. Так як перець у мене зелений, врівноважую колір столовою ложкою томатної пасти. Варимо 10 хвилин. При використанні червоного болгарського перцю пропускаємо маніпуляцію і переходимо до наступного кроку. Для соусу допустимо використовувати сухий базилік, він додасть насичений багатий смак.

Крок 5. Зерна коріандру перетираємо з горошками перцю в ступці або змолюємо в кавомолці.

Крок 6. У киплячу суміш висипаємо перетерті спеції, хмелі-сунелі. Солимо і солодимо. Різноманітність і грамівку прянощів визначаємо самостійно. Проварюємо 5 хвилин.

Крок 7. Далі кладемо подрібнений часник. Прогріваємо до появи дрібних бульбашок.

Крок 8. Гарячу масу подрібнюємо. Можна використовувати погружний блендер.

Крок 9. Розділимо заготівлю по простерилізованим банкам. Загвинчуємо і переносимо після охолодження на полицю в холодильнику. Смачного!

Соус Сацебелі з морквою на зиму

Соус Сацебелі з морквою на зиму відрізняється більш м’яким смаком. Але якщо хочеться, завжди можна додати гостроти часником або перцем чилі. Приготувати сацебелі не складе труднощів, якщо ви коли-небудь готували щось подібне, наприклад, аджику. Ароматний соус підходить до будь-яких страв.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 60

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 250 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Базилік – 1 пучок.
  • Петрушка – 2 пучка.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Необхідно детально вимити болгарський перець. Після миття обсушуємо і ділимо його на часточки, витягуючи насіннєву коробку і зрізаючи перетинки.

Крок 3. Счищаємо з морквини шкірку, сполоснув, крупно нарізаємо.

Крок 4. Видаляємо з часнику лушпиння. Пропорції регулюємо за смаком. Зменшувати пропорції не рекомендую, все-таки сацебелі повинен бути яскравіше за смаком традиційного томатного соусу.

Крок 5. Вирізавши хвостики в помідорах, і розрізавши на сегменти, перемелюємо овочі.

Крок 6. Перемолоту суміш вивантажуємо в каструлю. Посуд повинна бути з подвійним дном, щоб за час тривалого томління маса не підгоріло. Якщо є казан, це буде ідеальний варіант.

Крок 7. Для аромату присмачуємо коріандром. Спеція досить специфічна і тут потрібно не переборщити. Засипаємо сіль, а щоб врівноважити смак – цукор.

Крок 8. Розмістивши на помірному полум’я і закип’ятити, мінімізуємо нагрів і варимо 1 годину. Під час варіння не забуваємо помішувати масу.

Крок 9. Промиту зелень просушуємо і подрібнюємо. Якщо зелень в провареному вигляді не подобається, допустимо використовувати розтерті сухі трави. Вони дадуть більш яскравий і насичений аромат. Висипаємо в соус. Проваривши 5 хвилин, перекриваємо газ.

Крок 10. Простерилізувавши банки, наповнюємо їх гарячою сумішшю.

Крок 11. Закриваємо стерилізованими кришками. Ставимо догори дном і охолоджуємо, прикривши пледом.

Крок 12. Щоб забезпечити збереження зимних заготівлях, переносимо їх в прохолодне приміщення або зберігаємо в шафці на кухні до розтину. Після першого використання, поміщаємо в холодильну камеру. Смачного!

Сацебелі з приправою хмелі-сунелі в домашніх умовах

Сацебелі з приправою хмелі-сунелі в домашніх умовах підкорить любителів пікантних соусів і заправок. Приготувавши одного разу, ви відмовитеся від магазинних альтернатив назавжди. Хмелі-сунелі надає особливий смак консервації. Такий соус точно не купиш. Домашній соус сацебелі перевершує за всіма характеристиками аналоги на прилавках в супермаркетах. Любителі східних спецій гарантовано скористаються дивовижним рецептом.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 15

Інгредієнти:

  • Помідори – 3,5 кг.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 600 гр.
  • Олія – 150 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Промивши і розрізавши вздовж болгарський перець, вичищаємо нутрощі. З цибулі і часнику зчищаємо лушпиння і промиваємо.

Крок 2. Оброблені томати ділимо на четвертинки і перемелюємо кухонним агрегатом. Повторюємо дії з перцем і цибулею. Часник тремо на дрібній терці або видавлюємо через прес. Переливаємо вміст в металевий посуд і розміщуємо на включеної конфорці.

Крок 3. Коли суміш закипить, зверху розміщуємо сито, щоб зібрати рідину. Це потрібно для того, щоб позбутися від тривалого уварювання.

Крок 4. Зібравши сік, приправляємо суміш олією. Всипаємо хмелі-сунелі. Солимо і балансуємо смак цукром. Заварюємо при мінімальній температурі і при малому бурлінні 20 хвилин.

Крок 5. Додаємо подрібнений часник. Розмішавши, і готуємо соус ще 5 хвилин.

Крок 6. Відключивши полум’я і перемістивши каструльку на дерев’яну підставку, вливаємо оцет і розмішуємо.

Крок 7. Поки в’ється соус, занурюємо банки в мильний розчин, вимиваємо за допомогою йоржика. Видаляємо мильний наліт сильною струменем води і, розмітивши ємності в духовці або в мікрохвильовці, проколюємо банки. Потім розливаємо сацебелі по чистим сухим ємностей. Закатав ключем або гвинтовими кришками, остуджуємо в загорнутому стані.

Крок 8. Сацебелі після охолодження ставимо до іншої консервації в погребі. Соус добре зберігається на кухні в шафі. Але після розтину його слід прибрати в холодильник. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал