Соус Сацебелі на зиму – 6 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

e08e3230c2d8022758b179dc1c0a1e66

Соус Сацебелі на зиму — це чудова заготівля для м’яса, птиці та інших продуктів. Пікантний соус не потребує представлення. Любителі гострого стовідсотково знайомі з ним. Приготування сацебелі – процес досить простий. З ним під силу впоратися як досвідченим, так і початківцям кулінарам. Все гранично просто, потрібно лише слідувати інструкції. У добірці зібрані кілька варіантів, серед яких ви, неодмінно, відзначите щось для себе і візьмете на замітку.

Домашній соус сацебелі на зиму з помідор і перцю

Домашній соус сацебелі на зиму з помідорів і перцю володіє неймовірним ароматом, від якого голова йде обертом. Реалізувати заготівлю з легкістю вийде у кожного. Всі продукти прості і доступні. А якщо є власний город з хорошим урожаєм, то приготувати сацебелі взагалі буде легше легкого.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 800 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець болгарський – 300 гр.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Зелень – 50 гр.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, ретельно промиваємо визрілі овочі і трави. Щоб позбутися від крапель води, розкладаємо по кухонному рушницю.

d1151a185f765066700c99404285517a

Крок 2. Чисті м’ясисті томати ріжемо на сегменти, обрізавши хвостики.

b6421fd08d310fb868e1975fe40dbb3c

Крок 3. Вичищаємо насіннєві коробки у перців. Розрізавши на частини, переходимо до подрібнення. Кількість гостроти регулюємо за своїм бажанням.

1a0cb0ccceab5bc75c1a8a7bcc523d92

Крок 4. Перекручуємо підготовлені плоди або пробиваємо блендером. Виливаємо в каструльку.

3642ba0fd735a06f85751f374767782c

Крок 5. Зелень ( петрушку, кріп або інші трави ) дрібно ріжемо і викладаємо до прокручених плодів.

8794af4b1354cfc12ecd3908f34a1b1e

Крок 6. Кип’ятимо 20 хвилин. Після чого переставляємо на дрібну конфорку.

e0a8c95c84eeabedb5e706e79a8799e5

Крок 7. Приправляємо коріандром. Заварюємо соус 40 хвилин при мінімальній температурі.

2a247a877e6b680b1b79d9fb6b6d995b

Крок 8. У загустілу суміш закидаємо тиску часник ( кількість визначаємо на розсуд ). Приправляємо сіллю і цукром. Перемішавши, пробуємо. Якщо потрібно, регулюємо смак. Прогріваємо 5 хвилин.

30244943ce3b9c67b5d7c8ac22a9a492

Крок 9. Помиті скляні ємності пропарюємо на водяній бані або прогріваємо в духовці. Кришки кип’ятимо. Простерилізовані банки наповнюємо киплячим соусом. Для зручності використовуємо воронку. Щільно закрутив простерилізованими кришками-закрутками.

67a3aac96056b5746121517ff95f1cf1

Крок 10. Охолодивши, переносимо в прохолоду або кухонний шафа. Після розтину, соус тримаємо в холоді. Додаємо до улюблених страв.  Смачного!

be10f8f7575d882c7373f93d41b0cb87

Сацебелі зі слив на зиму

Сацебелі зі слив на зиму – досить цікавий варіант популярного соусу. Сливи надають неповторну кислинку заготівлі. Соус чудово поєднується з багатьма продуктами і стравами. Гармонійний смак подобається поціновувачам пікантних закусок. Заготувавши закатку, ви стовідсотково виключіть зі своїх покупок магазинні соуси.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1,2 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 400-500 гр.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 1-1,5 головки.
  • Гострий перець чилі – 1-2 шт.
  • Базилік сушений – 1 ч.л.
  • Кінза – 30 гр.
  • Сливи – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 3 ч.л.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Куркума – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти. Промиваємо сливи, перці, томати і ароматні трави. Баночки замочуємо в содовому розчині. Добре споліскуємо. Промиті ємності ставимо стерилізуватися. Для стерилізації використовуємо водяну баню, духовку або мікрохвильовку.

84dafbd0fc8f0934adf206070a97ca8c

Крок 2. У слив виймаємо кісточки, розрізавши вздовж. Томати ділимо навпіл, обрізавши хвостики. У перці дістаємо насіннєву коробку. Позбавляємо часник від лушпиння. Пропорції часнику і пекучого перцю визначаємо в залежності від смаку.

e5c395cc14a38227fec0daaee45534aa

Крок 3. Оброблені компоненти перетворюємо в пюре-подібну масу за допомогою кухонної техніки. З слив і томатів попередньо можна зняти шкірку, ошпарив крутим окропом. Виливаємо в вогнетривку посуд з товстими стінками. Розміщуємо вміст на плиті, встановивши помірний нагрів.

5a592e13b1880f2878323e1033c05082

Крок 4. Закип’ятив масу, всипаємо спеції. В даному випадку присмачуємо базиліком, куркумою, паприкою і перцем. Кількість прянощів контролюємо на свій розсуд. Асортимент приправ той же визначаємо за смаком.

fd76792dda8263ae5c35f9f5bc916f2a

Крок 5. Балансуємо сіллю і цукром ( кількість залежить від кислоти слив ). Додавши олія, мінімізуємо температуру і заварюємо до густоти. Щоб маса не підгоріло, переставляємо на дрібну конфорку і регулярно помішуємо. Варимо стільки, скільки буде потрібно для отримання бажаної консистенції.

98b4648d1482486bd248ec4cc403ad0b

Крок 6. Подрібнивши трави, закидаємо в соус. Готуємо, поки консистенція соусу не стане нас влаштовувати. Соус не повинен бути рідким. Гарячу заготівлю розливаємо по простерилізованим банкам . Якщо є пляшки з-під соку, використовуємо їх.

873f574cf322d9fbb55ad40766569aa8

Крок 7. Загвинчуємо чистими кришками. Поклавши на бік і укутав в ковдру, остуджуємо. Соус після охолодження переносимо в шафу з заготівлями. Добре поєднується соус з макаронними виробами, картоплею, м’ясом і птахом. Після відкриття сацебелі переміщаємо в холодильник. Смачного!

715de168b3708f5ba4b74f516754838e

Сацебелі з крохмалем на зиму

Сацебелі з крохмалем на зиму виповнюється досить легко. І нехай вас не лякає перелік інгредієнтів в рецептурі. Незважаючи на їх кількість, процес абсолютно не складний. Крохмаль в рецепті виступає в якості загусника.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг.
  • Базилік сушений – 2 ч.л.
  • Петрушка / кріп – 1 пучок.
  • Коріандр мелений – 2 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Чорний перець мелений – 2 ч.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Крохмаль – 4 ст.л.
  • Хмелі-сунелі / італійські трави – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Напередодні замочуємо скляні банки, промиваємо з содою, ополіскуємо під сильним напором води і ставимо стерилізуватися. Метод стерилізації вибираємо свій. Вибираємо визрілі томати і промиваємо. Для сацебелі застосовують переспілі, злегка пом’яті екземпляри, але не зіпсовані.

06f603cc4aa4808a7bc36883800f5808

Крок 2. Обрізаємо хвостики і м’яті місця, вирізаємо вади, ріжемо овочі на скибочки, щоб зручно було перемелювати. Для заготівлі підходить вся некондиція, непридатна для консервації цілком.

35ac334f055a638825ac147174f5df76

Крок 3. Счищаємо з цибулі лушпиння, споліскуємо і ділимо на четвертинки.

c56efa2f3ec0f693f1c56b138a8f1217

Крок 4. Промиті болгарські перці позбавляємо від серцевини і перетинок. Ополоснувши, ділимо на шматки.

dbcc620db5d61e3ee96e03f55745eff5

Крок 5. Розібравши головки часнику на зубки, знімаємо лушпиння. Промиваємо, а потім тремо на дрібній терці або видавлюємо через прес.

bc92f81f46e6f152a4add9ba9934e5cc

Крок 6. Ополіскуємо запашні трави. Використовуючи кухонну електротехніку, подрібнюємо томати, цибуля, зелень і перець. Переливаємо в товстостінну каструльку. Помістивши на плиту і довівши до слабкого бурління, необхідно засікти 10 хвилин.

435b4766a73dd2d567b6a048602c19a7

Крок 7. Кладемо спеції. Прокип’ятив ще третину години, сиплемо сіль, цукримо і додаємо тиснення часник. Відбираємо кілька половників соусу і остуджуємо. Розводимо в томатній маси крохмаль ( кукурудзяний або картопляний ) і переливаємо в загальний посуд. Перемішавши, вливаємо оцет. Кип’ятимо 5 хвилин, коли маса почне густіти, перекриваємо газ.

0147c53f0b39d3b909cc1d829fc9bcf8

Крок 8. Розливаємо пікантну заготівлю по простерилізованим банкам, озброївшись прихватками або рушником, щоб не обпектися. Закриваємо машинкою. Перевернувши і закутавши в шубу з ковдр, охолоджуємо. Соус зручно закривати в скляні пляшки з-під соку.

0cb9ed24d34c47933f697ce3591a5322

Крок 9. Закрутки розміщуємо в приміщенні, де зберігається консервація. Закупорені, а особливо простерилізовані заготовки, допустимо зберігати при кімнатній температурі. Вживаємо соус з закусками і головними стравами. Доповнюємо пельмені, манти, макаронні вироби. Після розтину сацебелі прибираємо в холодильник. Смачного!

b7cf4ee9d27985092ccbc4f3cba6672e

Сацебелі по-грузинськи на зиму з базиліком

Сацебелі по-грузинськи на зиму з базиліком підкорить своїм ароматом. Духмяні трави надають соусу незабутні нотки. Зберігається заготівля добре, але швидко закінчується. Любителі гострого розкуштували соус, і тепер хіба не кладуть в напої.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 700-800 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Перець болгарський – 350 гр.
  • Часник – 2 головки.
  • Кінза – за бажанням.
  • Базилік – 4 гілочки.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиті м’ясисті томати пробиваємо до однорідності. Попередньо знімаємо шкірку, ошпарив плоди. У мене заморожені і попередньо подрібнені томати. Перебиваємо ще раз.

52c66e6723dab0fb2e8d0a788828b72e

Крок 2. Перці болгарські промиваємо, зрізаємо хвостики, насіння і перетинки, ріжемо на частини і кладемо в агрегат. Петрушку, кінзу і базилік ополіскуємо, крупно рвемо і відправляємо в подрібнювач. У мене перець і трави з морозилки. Сюди ж закидаємо пекучий чилі. Перебиваємо овочі.

0e382be3397f0c84515cc6dab4f4da7a

Крок 3. Вивантажуємо масу в жароміцний посуд. Закип’ятив, тушкуємо півгодини при мінімальній температурі.

f0fff20cadeb3a1f37efb01cd0353c52

Крок 4. Так як перець у мене зелений, врівноважую колір столовою ложкою томатної пасти. Варимо 10 хвилин. При використанні червоного болгарського перцю пропускаємо маніпуляцію і переходимо до наступного кроку. Для соусу допустимо використовувати сухий базилік, він додасть насичений багатий смак.

4d47df155f9c930034ecc28cae60c4ab

Крок 5. Зерна коріандру перетираємо з горошками перцю в ступці або змолюємо в кавомолці.

50a24b3494dbaf7612e1594718f78ff2

Крок 6. У киплячу суміш висипаємо перетерті спеції, хмелі-сунелі. Солимо і солодимо. Різноманітність і грамівку прянощів визначаємо самостійно. Проварюємо 5 хвилин.

51196e504730517d0baacec99f4dbee0

Крок 7. Далі кладемо подрібнений часник. Прогріваємо до появи дрібних бульбашок.

93995fb31e2ba51007180fa18e6a4eeb

Крок 8. Гарячу масу подрібнюємо. Можна використовувати погружний блендер.

435685aad4b0b92de43b71f957d0040b

Крок 9. Розділимо заготівлю по простерилізованим банкам. Загвинчуємо і переносимо після охолодження на полицю в холодильнику. Смачного!

b4c34ec2b5c68a5c5783caf80febd0b8

Соус Сацебелі з морквою на зиму

Соус Сацебелі з морквою на зиму відрізняється більш м’яким смаком. Але якщо хочеться, завжди можна додати гостроти часником або перцем чилі. Приготувати сацебелі не складе труднощів, якщо ви коли-небудь готували щось подібне, наприклад, аджику. Ароматний соус підходить до будь-яких страв.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 60

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 250 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Базилік – 1 пучок.
  • Петрушка – 2 пучка.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

e175ba35b8613fc3293af6c2d7e8c81b

Крок 2. Необхідно детально вимити болгарський перець. Після миття обсушуємо і ділимо його на часточки, витягуючи насіннєву коробку і зрізаючи перетинки.

96c813a9e3c2500969ea2db88e740efd

Крок 3. Счищаємо з морквини шкірку, сполоснув, крупно нарізаємо.

eb107317d3ea998a20ad75b01df0c9db

Крок 4. Видаляємо з часнику лушпиння. Пропорції регулюємо за смаком. Зменшувати пропорції не рекомендую, все-таки сацебелі повинен бути яскравіше за смаком традиційного томатного соусу.

8b858c9905113e98542fff9d08e9b3f4

Крок 5. Вирізавши хвостики в помідорах, і розрізавши на сегменти, перемелюємо овочі.

b4582a3d0660fde73b4e9a1f0f23ce03

Крок 6. Перемолоту суміш вивантажуємо в каструлю. Посуд повинна бути з подвійним дном, щоб за час тривалого томління маса не підгоріло. Якщо є казан, це буде ідеальний варіант.

c35157d452879a4a57304051d093d19b

Крок 7. Для аромату присмачуємо коріандром. Спеція досить специфічна і тут потрібно не переборщити. Засипаємо сіль, а щоб врівноважити смак – цукор.

0420ce690224cbbaef73463e62c50437

Крок 8. Розмістивши на помірному полум’я і закип’ятити, мінімізуємо нагрів і варимо 1 годину. Під час варіння не забуваємо помішувати масу.

3fbf147578367fd72d50e2796025cc51

Крок 9. Промиту зелень просушуємо і подрібнюємо. Якщо зелень в провареному вигляді не подобається, допустимо використовувати розтерті сухі трави. Вони дадуть більш яскравий і насичений аромат. Висипаємо в соус. Проваривши 5 хвилин, перекриваємо газ.

8e7210cd9e0ffd8e1d62067e628ef8a8

Крок 10. Простерилізувавши банки, наповнюємо їх гарячою сумішшю.

f2eac71dd9bf22237a91209d59fef9cc

Крок 11. Закриваємо стерилізованими кришками. Ставимо догори дном і охолоджуємо, прикривши пледом.

40416b196b79472974e2e613b883841c

Крок 12. Щоб забезпечити збереження зимних заготівлях, переносимо їх в прохолодне приміщення або зберігаємо в шафці на кухні до розтину. Після першого використання, поміщаємо в холодильну камеру. Смачного!

91e2c5c213a293b360930b48d537409a

Сацебелі з приправою хмелі-сунелі в домашніх умовах

Сацебелі з приправою хмелі-сунелі в домашніх умовах підкорить любителів пікантних соусів і заправок. Приготувавши одного разу, ви відмовитеся від магазинних альтернатив назавжди. Хмелі-сунелі надає особливий смак консервації. Такий соус точно не купиш. Домашній соус сацебелі перевершує за всіма характеристиками аналоги на прилавках в супермаркетах. Любителі східних спецій гарантовано скористаються дивовижним рецептом.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 15

Інгредієнти:

  • Помідори – 3,5 кг.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 600 гр.
  • Олія – 150 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Промивши і розрізавши вздовж болгарський перець, вичищаємо нутрощі. З цибулі і часнику зчищаємо лушпиння і промиваємо.

59f95a2790157de05b1ad34091045464

Крок 2. Оброблені томати ділимо на четвертинки і перемелюємо кухонним агрегатом. Повторюємо дії з перцем і цибулею. Часник тремо на дрібній терці або видавлюємо через прес. Переливаємо вміст в металевий посуд і розміщуємо на включеної конфорці.

0205754cf5c6fc9e1d3143465fa5587b

Крок 3. Коли суміш закипить, зверху розміщуємо сито, щоб зібрати рідину. Це потрібно для того, щоб позбутися від тривалого уварювання.

c5e7bee11cbdd940d2fadaefe3fd3559

Крок 4. Зібравши сік, приправляємо суміш олією. Всипаємо хмелі-сунелі. Солимо і балансуємо смак цукром. Заварюємо при мінімальній температурі і при малому бурлінні 20 хвилин.

264c4c0f58cc3c7c953a0d18b7835711

Крок 5. Додаємо подрібнений часник. Розмішавши, і готуємо соус ще 5 хвилин.

9faeda2a7344177320e3d1e0d1cfda3b

Крок 6. Відключивши полум’я і перемістивши каструльку на дерев’яну підставку, вливаємо оцет і розмішуємо.

3de5e72e9421c175832296b85479e8e8

Крок 7. Поки в’ється соус, занурюємо банки в мильний розчин, вимиваємо за допомогою йоржика. Видаляємо мильний наліт сильною струменем води і, розмітивши ємності в духовці або в мікрохвильовці, проколюємо банки. Потім розливаємо сацебелі по чистим сухим ємностей. Закатав ключем або гвинтовими кришками, остуджуємо в загорнутому стані.

6e948a5fbf405d872c6f4dca26e9309a

Крок 8. Сацебелі після охолодження ставимо до іншої консервації в погребі. Соус добре зберігається на кухні в шафі. Але після розтину його слід прибрати в холодильник. Смачного!

df65d0500988e96b69a8f6612d120bcd

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал