Солона карамель для торта. Рецепт з фото

Солона карамель була винайдена у Франції в 1977 році і відразу завоювала популярність по всьому світу. Популярність продукт отримав завдяки м’якому смаку (сіль маскує гірчинку, яка присутня у всіх солодощів). У кондитерської промисловості карамель використовується для додання виробам оригінального зовнішнього вигляду, а також вона робить їх смак більш ефектним. Наприклад, продукт ідеально підходить для приготування торта «Снікерс».

Зміст

Класичний рецепт солоної карамелі

Солона карамель для торта за базовим рецептом виходить не приторно солодкої і з приємним вершковим смаком.

Приготування далі.

Які інгредієнти знадобляться

Для варіння карамелі з сіллю необхідно:

  • світлий цукор – 150 г;
  • вершки. Вибрати продукт з часткою жиру 33% – 150 мл;
  • натуральне вершкове масло з жирністю від 80% – 30 г;
  • сіль дрібна, бажано морська – 4-5 г.

Також потрібно підготувати тару з товстим дном.

Покроковий процес приготування

Порядок дій при створенні карамелі наступний:

  1. Всипати цукор в суху тару з подвійним дном.
  2. розтопити цукор на помірному вогні. Перемішувати, поки все кристали не розчиняться, не можна, але допускається злегка струшувати тару.
  3. Одночасно з цукром поставити прогріватися вершки. Важливо, не можна допускати кипіння вершків.
  4. При розтоплюванні цукру стежити, щоб він не пригоріла. Цукор вважається готовим, коли все кристали розплавляться і сироп придбає насичений бурштиновий відтінок (НЕ коричневий – дуже темний цукор буде гірчити).
  5. Розрізати вершкове масло на 3 частини і прибрати тару з розтопленим цукром з вогню.
  6. Акуратно покласти по одній частині масла в розтоплений цукор. Виробляти дії обережно, так як будуть сильні бризки.
  7. Поставить тару з вмістом назад на вогонь і відразу поступово вливати гарячі вершки. Обов’язково постійно перемішувати продукти.
  8. Після вершків всипати сіль.
  9. Продовжувати витримувати карамель на вогні з постійним перемішуванням інгредієнтів близько 4-5 хв.

Готову карамель злегка остудити перед використанням. Також продукт можна використовувати для створення бутербродів.

Рецепт солоної карамелі для торта на глюкозного сиропу

Карамель на глюкозного сиропу володіє більш однорідною і ніжною текстурою, а також довше зберігається і не зацукровується. Її зручно використовувати для прошарку тортів.

Які інгредієнти знадобляться

Для карамелі з сіллю на глюкозного сиропу будуть потрібні:

  • натуральний готовий глюкозний сироп – 250 г;
  • світлий цукор – 250 г;
  • вершки. Жирність продукту 33% – 360 мл;
  • масло вершкове даний – 150 г;
  • сіль морська – 5 г.

Вага солі при бажанні можна зменшити до 3 г .

Покроковий процес приготування

Порядок варіння карамелі з сіллю на глюкозного сиропу наступний:

  1. Перекласти в глибоку каструлю з подвійним дном глюкозний сироп і цукор.
  2. Поставити каструлю з солодкою масою на нагрів і прогріти приблизно до 130-140 градусів. Даний діапазон температури забезпечить карамелі ніжну текстуру і смак. В процесі нагрівання вміст можна акуратно періодично помішувати.
  3. Одночасно із солодкою масою, в окремій каструльці, прогріти вершки приблизно до 90 градусів.

  4. Перелити нагріті вершки в каструлю до солодкої масі. Об’єднувати складові потрібно дуже обережно, так як вершки будуть плескатися, а вміст пінитися.
  5. Після введення вершків продовжувати витримувати вміст на вогні ще близько 4-5 хв. Стежити, щоб карамель НЕ скипіла.
  6. Через 4-5 хв прибрати каструлю з нагріву і дати карамелі охолодитися приблизно до 90 градусів.
  7. Покласти в вміст нарізане масло і сіль. Перемішати інгредієнти блендером.

Карамель можна відразу використовувати для прикраси або просочення торта.

Рецепт солоної карамелі для торта на звичайному молоці

Солона карамель для торта, зварена на звичайному молоці, не вийде рідкою, якщо використовувати продукт з жирністю не нижче 4%.

Які інгредієнти знадобляться

Для створення карамелі з сіллю на молоці необхідні:

  • світлий цукор – 200 г;
  • молоко. Потрібно продукт з часткою жиру 5,2% – 125 мл;
  • справжнє вершкове масло розм’якшене – 10 г;
  • сіль, бажано морська – 1-2 г.

Якщо карамель готується для просочення, то можна використовувати молоко від 3,2% жирності.

Покроковий процес приготування

Схема варіння карамелі з сіллю на молоці наступна:

  1. Насипати на дно широкої сковороди цукор рівним шаром.

  2. Розтоплювати цукор на помірному вогні без перемішування.
  3. на інший конфорці одночасно прогрівати молоко з додаванням солі.
  4. Коли цукор розтопиться, його слід продовжувати готувати з регулярним помішуванням. Потрібно дочекатися, коли цукор почне темніти.
  5. Акуратно влити в солодку бурштинову масу солоне молоко. При цьому важливо постійно перемішувати складові.
  6. Коли інгредієнти повністю об’єднаються, додати в карамель масло (його заздалегідь дістати з холодильника і нарізати на шматочки) і перемішувати інгредієнти до повного його розчинення, і отримання маси з однорідною текстурою.

Готову карамель перекласти в підходящу ємність і дати їй злегка охолонути перед використанням.

Рецепт солоної карамелі з горіхами для торта

Карамель з сіллю і обсмаженими ядрами арахісу не тільки володіє неймовірним смаком, але і швидко втамовує напад голоду.

Солона карамель для торта – рецепт приготування з горіхами.

Приготування далі.

Які інгредієнти знадобляться

Для карамелі з арахісом і сіллю потрібно:

  • цукор (НЕ коричневий) – 120 г;
  • ядра арахісу – 100 г;
  • вершки. Значення жирності продукту 33% – 120 мл;
  • якісне вершкове масло – 30 г;
  • сіль морська – 4-5 г.

Додатково слід підготувати воду в кількості 30 мл.

Покроковий процес приготування

Схема варіння карамелі з сіллю і ядрами арахісу наступна:

  1. Обсмажити ядра арахісу на сухій сковороді до появи запаху.
  2. Охолодити обсмажені горіхи і очистити їх від лушпиння.
  3. Розділити кожен горіх навпіл, а потім кожну половинку розрізати на 2 частини.
  4. Залишити горіхи на дошці до повного охолодження, на період варіння карамелі.
  5. Для карамелі потрібно пересипати в ємність цукор і влити до нього воду. Чи не перемішувати продукти.
  6. Поставити ємність на плиту, і розтопити цукор до стану сиропу з бурштиновим кольором. В процесі розтоплення цукру, перемішувати вміст не можна.
  7. Одночасно з цукром підігріти вершки. Можна використовувати плиту або мікрохвильову піч.
  8. Прибрати ємність з сиропом з вогню і влити в неї вершки. Вливати дуже акуратно і тонкою цівкою. Важливо постійно перемішувати вміст.

  9. Після вершків в карамель покласти вершкове масло, нарізане на маленькі шматочки, і сіль.
  10. Поставити ємність знову на середній вогонь, і прогрівати карамель близько 3 хв. Стежити, щоб маса стала однорідною.
  11. Через 3 хв прибрати ємність з карамеллю з плити, і покласти в неї арахіс. Перемішати складові.

Якщо карамель використовується для прошарку торта, то арахіс рекомендовано нарізати дрібніше, але не до стану крихти.

Рецепт солоної карамелі для торта на кокосовому молоці

Солона карамель на кокосовому молоці виходить з екзотичним ароматом, яскравим смаком і з насиченим кольором. Її рекомендовано використовувати для прикраси і прошарків шоколадного торта.

Які інгредієнти знадобляться

До складу карамелі з сіллю на кокосовому молоці входять:

  • даний кокосове молоко – 400 мл;
  • натуральне кокосове масло – 10 г;
  • сіль якісна морська – 4-5 г;
  • цукор кокосовий – 100 г.

Для посилення солодкого аромату до складу продуктів слід включити ванільну пудру.

Покроковий процес приготування

Кроки варіння карамелі з сіллю на кокосовому молоці такі:

  1. Перелити молоко в ємність з товстим дном.
  2. Всипати в молоко цукор, а також сіль.
  3. Помістити ємність на помірний вогонь і нагрівати вміст до закипання з постійним помішуванням інгредієнтів.
  4. Коли вміст завирує, відразу знизити вогонь до легкого кипіння і залишити карамель нудитися приблизно на 25-30 хв. Важливо періодично помішувати продукти, інакше молоко пригорить.
  5. Через зазначений час потрібно перемішувати карамель частіше протягом 7-8 хв. Маса повинна потемніти, а цукор повністю розчинитися.
  6. Через 7-8 хв покласти в карамель масло (його заздалегідь нарізати на шматочки) і ваніль. Перемішати складові і прибрати ємність з вмістом з вогню.

Дати карамелі охолодитися перед використанням.

Рецепт солоної карамелі для торта з мінеральною водою

Мінеральна вода знижує калорійність карамелі і при цьому смак вироби тільки поліпшується.

Які інгредієнти знадобляться

Для карамелі з сіллю з мінеральною водою необхідно:

  • цукор світлий – 350 г;
  • вершки. Показник жирності продукту 33% – 250 мл;
  • сіль – 4-5 г;
  • вода мінеральна не надто солона – 75 мл;
  • справжнє вершкове масло – 90 г.

Замінювати вершки менш жирними не можна, так як тоді карамель вийде дуже рідкої.

Покроковий процес приготування

Порядок пунктів при варінні карамелі на мінеральній воді наступний:

  1. Покласти в каструлю з високими стінками цукор і влити до нього мінералку.
  2. Поставити каструлю на вогонь і дочекатися, коли цукор розтопиться і вміст придбає бурштиновий забарвлення. Перемішувати складові не можна.
  3. Одночасно з приготуванням сиропу нагріти вершки. Температура нагріву 80-90 градусів.
  4. Покласти в сироп невеликими шматочками вершкове масло і сіль. Перемішувати вміст, поки інгредієнти не розчиняться.
  5. Після вершкового масла обережно влити в вміст вершки. Перемішувати складові, поки карамель не набуде однорідну консистенцію.

Готову карамель перекласти в підходящий посуд і дати їй злегка охолонути перед прикрасою торта.

Рецепт солоної карамелі для торта на вершках з лимонною кислотою

Солона карамель для торта з лимонною кислотою виходить з ідеально гладкою текстурою і особливої ​​кислинкою.

Які інгредієнти знадобляться

В рецепт карамелі з сіллю і лимонною кислотою входять:

  • цукор (не темніше) – 225 г;
  • вершки з показником жирності 33% – 200 мл;
  • масло вершкове натуральне, розм’якшене – 70 г;
  • сіль. Рекомендовано використовувати рожеву Гімалайську сіль – 2 г;
  • якісна лимонна кислота – 12-14 г.

Також знадобиться приблизно 60-65 мл чистої води.

Покроковий процес приготування

Варити карамель з сіллю і лимонною кислотою рекомендовано по пунктам:

  1. Покласти в невеликий посуд з товстим дном цукор.
  2. Розчинити в воді лимонну кислоту і влити розчин до цукру. Перемішати складові.
  3. Поставити каструльку на помірний нагрів і варити сироп до тих пір, поки він не придбає бурштиновий забарвлення. Перемішувати продукти, поки весь цукор не розтопиться, не можна.
  4. Одночасно з сиропом потрібно прогріти в сотейнику вершки разом з вершковим маслом. Температура суміші не повинна бути вище 90 градусів.
  5. Перелити масло-вершковий розчин в сироп (коли сироп стане бурштинового забарвлення), всипати сіль.
  6. Якісно перемішати продукти до стану однорідної маси і прибрати каструльку з карамеллю з вогню.

Перекласти карамель в підходящу ємність і дати їй злегка охолонути.

Рецепт солоної карамелі на сметані для торта

Карамель на сметані виходить більш густий, також продукт рідше згортається при додаванні в готовий сироп.

Приготування далі.

Які інгредієнти знадобляться

Для рецепта карамелі з сіллю на сметані потрібні:

  • цукор (не темніше) – 220 г;
  • сіль – 3-5 г;
  • сметана з показником жиру від 20% – 350 г;
  • справжнє вершкове масло – 35-40 г.

Щоб приховати кислий аромат сметани, в рецепт дозволено включати близько 1 г ванільної пудри.

Покроковий процес приготування

Варити карамель з сіллю на сметані рекомендовано по наступних кроків:

  1. Цукор розтопити в глибокій каструлі (брати каструлю з подвійним дном). В процесі нагрівання, цукор не перемішувати.
  2. Коли цукор повністю розтопиться і потемніє, додати до нього масло невеликими шматочками.
  3. Коли масло повністю розчиниться в сиропі, додати в вміст сметану і сіль. Причому сметана повинна бути теплою.
  4. Перемішувати карамель, поки сіль не розчиниться.

При бажанні в готову карамель покласти ванільну пудру і ретельно перемішати продукти.

Рецепт солоної карамелі з желатином для торта

Карамель з желатином використовують переважно для прошарку тортів.

Які інгредієнти знадобляться

до складу карамелі з желатином входять:

  • світлий цукор – 125 г;
  • справжній глюкозний сироп – 125 г;
  • вершки з жирністю від 33% – 180 мл;
  • натуральне вершкове масло – 75 г;
  • рожева сіль – 1,5-2 г;
  • желатин в гранулах – 7-8 м

Також для замочування желатину потрібно близько 50 мл води.

Покроковий процес приготування

Процес варіння карамелі з сіллю і желатином наступний:

  1. Покласти желатин в миску і залити водою. Залишити інгредієнт набухати.
  2. Поки желатин набухає, висипати цукор в підходящий посуд, перекласти глюкозний сироп і розтоплювати складові без перемішування.
  3. Коли розтопити цукор потемніє, додати до нього шматочками вершкове масло. Перемішувати складові, поки масло не розтопиться. Одночасно потрібно прогріти вершки до 85-90 градусів.

  4. Влити в отриману масу гарячі вершки і додати сіль. Томити карамель на вогні ще приблизно 2 хв.
  5. Дати карамелі охолодитися приблизно до 90 градусів і перекласти в неї желатин. Ретельно перемішати інгредієнти.

Перекласти готову карамель в форму і покласти її в холод, щоб маса схопилася до желеподібного стану. Карамель з желе використовують для прошарку у вигляді пласта.

Як використовувати солону карамель, інструкції та варіанти

Готову солону карамель можна використовувати не тільки для прикраси, але і прошарку тортів. При цьому слід враховувати нюанси використання продукту.

Особливості застосування солоної карамелі для декору і прошарку торта:

Призначення Примітки
ДекорДля декору торта бажано використовувати ще не загусла карамель, тоді вона як скатертину буде накривати верхній шар вироби і у вигляді легких патьоків стікати по краях. Для цього потрібно рівномірно промазати верхній корж карамеллю так, щоб вона злегка збігала по краях, а після цього відразу прибрати виріб в холодильник, щоб карамель швидше схопилася і повністю не скла з торта.
ПрошарокДля прошарку бісквіта в торті, солону карамель бажано готувати трохи рідині, ніж для декору, тоді вона краще оживляти коржі. Але і занадто рідкою робити не слід, так як тоді вийде сироп, а не карамель. Для просочення, коржі після нанесення карамелі потрібно залишити в теплі приблизно на 30 хв.

При бажанні в солону карамель можна додати харчовий барвник (особливо при використанні продукту для декору), тоді торт вийде більш барвистим.

Корисні поради і рекомендації

Солона карамель для торта готується за спеціальною технологією. Якщо дотримуватися всіх правил, вона не закрісталлізуется і матиме потрібну текстуру.

Основні тонкощі створення солоної карамелі:

  • в гарячу карамель слід додавати попередньо прогріті вершки. Якщо влити їх холодними, то карамель частково закрісталлізуется. А якщо влити закип’ячений вершки, то вони можуть згорнутися при об’єднанні з карамеллю;
  • для варіння карамелі необхідна тара з подвійним дном, щоб тепло розподілялося по посуді і в продуктах, які в ній, рівномірно;

  • використовувати світлу посуд. У темній тарі складно з точки зору оцінити готовність карамелі;
  • лопатка для перемішування карамелі повинна бути жароміцної і при цьому її ручка не повинна перегріватися;
  • цукор не можна перемішувати, поки він повністю не розтопиться, так як інакше сироп почне кристалізуватися;
  • вершки вливати в карамель, коли вона придбає виражений бурштиновий колір, але не дуже темний. Так як перепалений цукор гірчить;
  • вливати вершки малими порціями, так як через високу температуру розплавленого цукру вершки можуть почати розхлюпуватися;
  • щоб карамель НЕ кристалізувалася, в процесі оформлення сиропу до цукру слід додати лимонного соку або кислоти;
  • вершкове масло класти в карамель холодним, але розм’якшеним, і відразу збивати інгредієнти, тоді карамель вийде з глянцевим блиском;
  • класти масло в карамель невеликими шматочками, інакше продукт може расслоиться;
  • при збиванні продуктів, робочу частину блендера слід тримати низько, щоб в карамель не потрапив повітря;
  • чим жирніше використовувані вершки, тим густіше вийде карамель;
  • прискорити процес приготування солоної карамелі можна використанням цукрової пудри натомість цукрового піску;
  • цукор слід вибирати світлий, так як по темному складно визначити, коли сироп готовий;
  • готову карамель слід прибрати в холодильник, щоб вона загусла швидше.

Карамель слід солити невеликими порціями, так як якщо переборщити солоного інгредієнта, то продукт буде зіпсований. Додатково кількість солі потрібно регулювати з урахуванням смакових якостей торта, для якого карамель готується.

Відео про приготування солоної карамелі для торта

Рецепт приготування солоної карамелі для торта: відео

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал