Смачна скумбрія в духовці – 10 найкращих і найпростіших рецептів з покроковими фото

Смачна скумбрія в духовці завжди здатна здивувати гостей чи своїх рідних. М'ясо цього морського мешканця має неймовірно корисний склад, який сприятливо впливає на людський організм, але крім цього, при правильному процесі приготування, рибка виходить не тільки корисною, але й дуже ароматною, соковитою та ніжною. А готувати її можна по-різному: гасити, смажити або запікати в рукаві або у фользі – і саме останні способи відрізняються приголомшливими смаковими характеристиками.

Найсмачніша скумбрія, запечена у фользі у духовці

Готуємо святкову страву за досить простим рецептом, особливо, якщо слідувати покроковим фото, то вийде абсолютно у кожного! Скумбрія, начинена сиром, яйцями та зеленню – це дуже смачно, ароматно і корисно.

    Смачна скумбрія з картоплею в духовці

    Для того щоб приготувати неймовірно смачну страву, яка сподобається всій вашій родині і додасть довге відчуття насичення, не потрібно проводити багато часу біля плити, достатньо нарізати продукти і відправити їх в духовку, і лише через годину на вашому столі буде ароматна скумбрія з картопляним гарніром .

    Час приготування – 1 год. 10 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 3.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт.
    • Картопля – 750 гр.
    • Цибуля – 3 шт.
    • Морквина – 1 шт.
    • Олія – 2-3 ст.л.
    • Сметана – 1 ст.
    • Сіль – 2,5 ч.л.
    • Аркуш лавра – 2 шт.
    • Петрушка – ¼ пучка.
    • Кріп – ¼ пучка.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Спеції – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Розтрощену скумбрію ретельно промиваємо зовні і всередині, відрізаємо голову, плавці та хвіст – нарізаємо порційними шматочками бажаного розміру.

    Крок 2. До риби додаємо трохи сметани, сіль і пару щіпок меленого перцю.

    Крок 3. Добре перемішуємо і ненадовго прибираємо в холод для просочення спеціями.

    Крок 4. Тим часом, подрібнюємо овочі: моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на тертці, а очищену цибулю дрібно шаткуємо.

    Крок 5. У сковороді розігріваємо кілька ложок олії та пасеруємо цибулю до того моменту, поки вона не змінить свій колір.

    Крок 6. Після, додаємо в жароміцний посуд морквину і мучимо всі разом протягом 3-4 хвилин.

    Крок 7. Картоплю «звільняємо» від шкірки і ріжемо кільцями середньої товщини.

    Крок 8. Приправляємо картоплю сіллю, перцем, лавром та вашими улюбленими приправами (прекрасно підходить базилік та розмарин).

    Крок 9. Також підливаємо столову ложку олії та інтенсивно розмішуємо, щоб усі спеції рівномірно розподілилися.

    Крок 10. У форму для запікання з високими бортиками викладаємо половину картоплі та ½ частина пасерованих овочів.

    Крок 11. Зверху розділимо залишки картоплі.

    Крок 12. На овочевий шар кладемо рибні стейки, а між ними розкладаємо засмажку.

    Крок 13. Закриваємо інгредієнти фольгою або кришкою відповідного розміру та випікаємо 50 хвилин при 200 градусах.

    Крок 14. За пару хвилин до готовності риби з овочами, обполіскуємо зелень і даємо їй трохи обсохнути.

    Крок 15. Дрібно шаткуємо.

    Крок 16. Розкладаємо ароматну страву по тарілках і щедро присипаємо подрібненою петрушкою та кропом. Смачного!

    Соковита скумбрія, запечена з овочами в духовці

    Навіть таку просту і доступну рибу, як скумбрія, можна приготувати таким чином, що вона стане «цвяхом» будь-якого застілля і в першу чергу розлетиться з тарілок ваших гостей. А секрет полягає у додаванні болгарського перцю та моркви.

    Час приготування – 1 год. 10 хв.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 2.

    Складові:

    • Скумбрія (невелика) – 2 шт.
    • Перець болгарський зелений – 2 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Томати – 2 шт.
    • Лимон – 1 шт.
    • Олія – 50 мл.
    • Часник – 3 зуб.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Сіль – 1 щіпка.
    • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

    Процес приготування:

    Крок 1. Скумбрію добре промиваємо і видаляємо зябра, робимо довгий надріз уздовж хребта і виймаємо кісточки з нутрощами.

    Крок 2. Приправляємо тушки сіллю та перцем, збризкуємо соком лимона і ненадовго забираємо в холод для просочення.

    Крок 3. Не гаючи часу, займемося овочами: обполіскуємо їх водою і очищаємо від шкірки.

    Крок 4. Морквину натираємо на тертці з великими отворами.

    Крок 5. Цибулину нарізаємо маленькими кубиками.

    Крок 6. Стиглі томати ріжемо соломкою.

    Крок 7. Болгарський перець очищаємо від насіння, плодоніжок та білих перегородок, подрібнюємо аналогічно помідорам.

    Крок 8. Приступаємо до смаження.

    Крок 9. Усі овочі пасеруємо на розжареному маслі, на маленькому вогні протягом 10 хвилин. За пару хвилин до готовності посипаємо сіллю та перцем, а також додаємо зубки очищеного часнику, пропущені через прес.

    Крок 10. На лист фольги укладаємо тонкі слайси лимона, зверху кладемо рибну тушку та начиняємо її овочами.

    Крок 11. Щільно обертаємо скумбрію фольгою, на кшталт цукерки.

    Крок 12. Відправляємо заготовки на півгодини до духової шафи при температурі 180 градусів.

    Крок 13. Через 30 хвилин викладаємо рибку на тарілку та приступаємо до дегустації. Смачного!

    Як запекти скумбрія з лимоном у духовці?

    Поєднання цитрусу з рибою – це безпрограшний варіант, який ідеально підходить як для сімейної вечері чи обіду, так і для святкового столу. Сьогодні до вашої уваги представляється рецепт соковитої скумбрії з лимоном і овочевим гарніром у поєднанні зі сметанним соусом.

    Час приготування – 60 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    Для риби:

    • Скумбрія – 1 шт.
    • Лимон – ½ шт.
    • Сіль – 3 щіпки.
    • Приправи для риби – 2 ч.л.
    • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

    Для гарніру:

    • Картопля – 8 шт.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Паприка солодка мелена – 2 ч. л.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Перець чорний мелений – 3 щіпки.

    Для соусу:

    • Сметана – 200 мл.
    • Цибуля зелена – 3 пера.
    • Сік лимона – 1 ст.
    • Сіль – 2 щіпки.
    • Перець чорний мелений – 2 щіпки.

    Процес приготування:

    Крок 1. Картоплю очищаємо від шкірки та нарізаємо часточками середнього розміру.

    Крок 2. Заправляємо картопляні шматочки олією, сіллю, перцем та червоною паприкою – перемішуємо.

    Крок 3. Перекладаємо часточки на лист і відправляємо в духову шафу при 180 градусів приблизно на 40-50 хвилин. Через 20 хвилин від початку готування картоплі, ми почнемо термічну обробку риби, і страва приготується в одному тимчасовому проміжку.

    Крок 4. Розтрощену скумбрію добре ополіскуємо водою, видаляємо голову, плавці і хвіст. На тушці робимо кілька глибоких розрізів та вставляємо тонкі слайси лимона. Приправляємо сіллю, перцем та спеціями, обертаємо у фольгу та відправляємо до картоплі, коли вона буде м'якою (на нижній ярус).

    Крок 5. Для приготування ароматного та свіжого соусу, в піалі змішуємо сметану, сіль, мелений перець, лимонний сік та дрібно нашатковане пір'я зеленої цибулі.

    Крок 6. Рум'яні картопляні шматочки виймаємо з грубки.

    Крок 7. Потім дістаємо згорток з фольги і акуратно його розвертаємо. Якщо ви хочете отримати золотисту тушку, то фольгу слід розвернути за 8-10 хвилин до готовності.

    Крок 8. Викладаємо на тарілку рибу, картопляний гарнір та соус. Смачного!

    Соковита скумбрія з цибулею та морквою в духовці

    При приготуванні скумбрії разом із овочами, та ще й у рукаві для запікання, рекомендується спочатку готувати із запасом, бо страва миттєво зникає з тарілок. А процес приготування настільки простий і включає доступні інгредієнти, тому впорається абсолютно кожен!

    Час приготування – 1 год. 20 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 8-10.

    Складові:

    • Скумбрія – 4 шт.
    • Морквина (велика) – 1 шт.
    • Цибуля – 3 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Від скумбрії відділяємо голови, плавці та начинки. Ретельно промиваємо водою зовні та всередині та маринуємо в солі з чорним меленим перцем.

    Крок 2. Овочі очищаємо від шкірки, промиваємо під водою та нарізаємо досить великими шматками.

    Крок 3. Фаршируємо рибу подрібненою цибулею з морквою і розрізаємо (майже до кінця) на порційні шматочки.

    Крок 4. Укладаємо тушки в рукав для запікання (в один не слід класти більше двох штук) і зав'язуємо щільно з двох сторін.

    Крок 5. Випікаємо скумбрію з овочами при 180 градусів приблизно 50-60 хвилин, час може змінюватися в залежності від розміру риби та потужності духовки. Смачного!

    Ніжна скумбрія, запечена цілком у фользі

    Така доступна риба, як скумбрія, при гарній подачі та запіканні в духовці, може з легкістю здивувати ваших гостей і будьте впевнені, що приготувавши морського мешканця за цим рецептом, всі господині будуть просити вас поділитися секретом!

    Час приготування – 1 год. 20 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Скумбрія – 2 шт.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Часник – 2 зуб.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Лимон – 4-6 скибочок.
    • Сік лимонний – 1-2 ст.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Від рибних тушок відрізаємо голову і плавці, робимо надріз уздовж черева і виймаємо всі тельбухи. Ретельно промиваємо водою і насухо обтираємо паперовими серветками. Потім рясно натираємо сумішшю із солі та перцю з усіх боків.

    Крок 2. З боків скумбрії робимо 3-4 надрізи і вставляємо в них кухлі лимона.

    Крок 3 Для начинки в глибокій тарілці змішуємо подрібнену петрушку і дрібно нарубаний часник, заливаємо маслом і лимонним соком.

    Крок 4. Фаршируємо скумбрію отриманою сумішшю і укладаємо на лист, попередньо встелений листом фольги, закриваємо рибу другим листом.

    Крок 5. Випікаємо тушки близько 25-30 хвилин при 180 градусах, після закінчення розкриваємо фольгу і підрум'янюємо рибу ще близько 10 хвилин.

    Крок 6. Золотисту скумбрію укладаємо на страва та доповнюємо слайсами лимона та зеленню. Смачного!

    Як приготувати скумбрію в соєвому соусі?

    Лише раз, приготувавши ароматну скумбрію в маринаді з соєвого соусу та гірчиці, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову, що зовсім не дивно. Риба виходить настільки ніжною та смачною, що просто тане в роті і розходиться по волокнах.

    Час приготування – 60 хв.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Скумбрія – 2 шт.
    • Соус соєвий – 3 ст.
    • Гірчиця французька (зернова) – 2 ст.
    • Сметана – 2 ст.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Рослинна олія – 2 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Від тушок відрізаємо голову, хвіст і плавці, виймаємо начинки і ретельно промиваємо під струменем води. Нарізаємо рибу порційними шматками бажаного розміру.

    Крок 2. Займемося маринадом: у тарілці з глибокими бортами з'єднуємо кілька ложок соєвого соусу, гірчицю та сметану – добре перемішуємо.

    Крок 3. Заливаємо шматочки скумбрії заправкою та залишаємо у прохолодному місці на 20 хвилин.

    Крок 4. Тим часом, цибулю «звільняємо» від лушпиння і ріжемо тонкими кільцями.

    Крок 5. Деко поливаємо рослинною олією без запаху і в один шар розділимо кільця цибулі.

    Крок 6. Зверху розкладаємо рибу та поливаємо залишками маринаду. Запікаємо протягом 25-30 хвилин при температурній відмітці 190 градусів.

    Крок 7. Через півгодини золотисті шматочки акуратно виймаємо з духовки.

    Крок 8. Перекладаємо на тарілку та приступаємо до трапези. Смачного!

    Простий і смачний рецепт скумбрії з майонезом та цибулею

    Коли часу зовсім немає, а вам потрібно терміново та щільно нагодувати велику родину – вихід є! Нарізаємо, маринуємо та запікаємо – це все, що потрібно від господині для приготування ароматної та соковитої скумбрії у соусі з кетчупу та майонезу.

    Час приготування – 40 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Скумбрія – 2 шт.
    • Цибуля – 1-2 шт.
    • Майонез – 2 ст.
    • Кетчуп – 2 ст.
    • Сіль за смаком.
    • Приправи – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Розділяємо рибу: видаляємо хвіст, голову та плавці. Розкриваємо черевну порожнину і зачищаємо від потрухів та плівок, добре промиваємо.

    Крок 2. Потрошені тушки ріжемо на шматочки бажаного розміру.

    Крок 3. У великій ємності з'єднуємо рибу, очищену та нарізану кільцями цибулю, улюблені приправи, сіль, кетчуп та майонез.

    Крок 4. Ретельно перемішуємо компоненти таким чином, щоб скумбрія була повністю вкрита соусом.

    Крок 5. Ароматні шматочки разом з цибулею викладаємо у форму для запікання і відправляємо в духовку на 25-30 хвилин при 180 градусах.

    Крок 6. Приблизно через півгодини виймаємо соковиту скумбрію з печі та подаємо до столу у поєднанні із зеленим листовим салатом. Смачного!

    Ароматна скумбрія в гірчичному соусі в духовці

    Приготувати золотисті і неймовірно ароматні шматочки скумбрії в духовці – простіше простого! Завдяки соусу на основі гірчиці, риба ідеально підрум'янюється і має хрумку скоринку зовні і ніжну м'якоть, що тане всередині.

    Час приготування – 55 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Скумбрія – 350 гр.
    • Гірчиця – 1,5 ч. л.
    • Майонез – 1,5 год.
    • Соус соєвий – 2 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Розморожену та потрошену скумбрію нарізаємо стейками однакової товщини.

    Крок 2. В окремій піалі готуємо заправку: з'єднуємо майонез, соєвий соус та гірчицю – інтенсивно перемішуємо до отримання однорідної консистенції.

    Крок 3. Щедро поливаємо рибу соусом і залишаємо в холоді на 20 хвилин для просочення. Після закінчення часу перекладаємо шматочки скумбрії в жароміцну форму і збризкуємо залишками маринаду.

    Крок 4. Запікаємо рибу при 190 градусах близько 35 хвилин, а для того, щоб утворилася скоринка, останні 5-7 хвилин готування збільшуємо температуру до 220.

    Крок 5. Ароматну скумбрію подаємо до столу з відвареним білим рисом або молодою картоплею. Смачного!

    Соковита скумбрія, запечена у рукаві

    При готуванні скумбрії в спеціальному рукаві для запікання з додаванням овочів і ароматного базиліка, компоненти максимально просочуються запахом і соком один одного, завдяки чому готова страва має неповторний смак і ніжність текстури.

    Час приготування – 55 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 2-3.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт.
    • Морквина – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Олія соняшникова – 20 мл.
    • Сіль за смаком.
    • Базилік – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо рибу: відрубуємо голову та плавці, вичищаємо вміст черевця та ретельно промиваємо водою з усіх боків. Після цього натираємо сумішшю із солі та сушеного базиліку всередині та зовні. З бочків тушки робимо кілька глибоких надрізів і в утворені кишеньки вставляємо кільця очищеної цибулі.

    Крок 2. Цибулю, що залишилася, нарізаємо півкільцями, а моркву подрібнюємо за допомогою терки.

    Крок 3. Укладаємо в рукав овочі та збризкуємо їх маслом без запаху.

    Крок 4. Поверх овочевої подушки кладемо скумбрію.

    Крок 5. Щільно зав'язуємо краї пакета за допомогою спеціальної кліпси.

    Крок 6. Випікаємо нашу заготовку близько 25-30 хвилин за температури 180 градусів.

    Крок 7. Ароматну рибу з овочами подаємо до столу у поєднанні з улюбленими соусами та соліннями. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал