Шакшука – поживна та смачна страва східної кухні. Вона чимось нагадує нашу яєчню. Тільки шакшука готується з додаванням помідорів, перцю і ріпчастої цибулі. Також, велику увагу тут потрібно приділити пряним спеціям, щоб цілком і повністю занурити своїх близьких в усі фарби Сходу. Подавати страву найкраще з лавашем або коржами.
Як приготувати шакшуку з помідорами
Як приготувати шакшуку з помідорами по всіх східних традицій, щоб не була схожа на звичайну яєчню, ми докладно описали в рецепті. Ви здивуєтеся, наскільки оригінальним може бути блюдо з самих звичайних і бюджетних продуктів. І такою популярною шакшука стала зовсім не випадково.
Час готування – 18 хв.
Час приготування – 18 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 3 шт.
- Помідори стиглі – 300 гр.
- Цукор – 1 ст.л.
- Перець солодкий червоний – 0,5 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Перець чилі стручковий – 1 шт.
- Часник – 10 гр.
- М’якоть томатів протерта – 200 мл.
- Паприка солодка молота – 1 ст.л.
- Петрушка – 5 гр.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори помийте і наріжте кубиками.
Крок 2. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння, видаліть білі перегородки. М’якоть наріжте соломкою.
Крок 3. З головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння, помийте і наріжте півкільцями. Очищені зубчики часнику наріжте дрібними кубиками, а стручок перцю чилі – кільцями.
Крок 4. На прогріту сковороду влийте олію. Спочатку обсмажте часник і перець чилі протягом 30 секунд.
Крок 5. Потім додайте помідори, болгарський перець і ріпчасту цибулю. Смажте овочі протягом 2 хвилин на середньому вогні.
Крок 6. Після цього додайте перетерту м’якоть томатів, тушкуйте протягом 10 хвилин. Потім додайте спеції, перемішайте і тримайте зажарку на вогні близько 3 хвилин.
Крок 7. Столовою ложкою розсуньте зажарку в тих місцях, куди будете розбивати яйця. Розбийте до овочів все курячі яйця і смажте їх приблизно 4 хвилини. Білок повинен схопитися, а жовток при цьому повинен залишитися рідким.
Крок 8. Шакшука з помідорами готова, перед подачею посипте її рубаною петрушкою. Смачного!
Шакшука з сиром в домашніх умовах
Шакшука з сиром в домашніх умовах готується досить просто. В принципі, сир можна брати будь-який, який ви більше віддаєте перевагу. Блюдо дуже часто готують саме для сніданку, так як воно здатне швидко вгамувати голод і зарядити енергією.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Сир фета – 100 гр.
- Перець болгарський червоний – 2 шт.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець чорний свіже-молотий – за смаком.
- Паприка копчена молота – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Тім’ян сушений – за смаком.
- Помідори, протерті – 50 гр.
- Петрушка – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, обмийте під краном і наріжте кубиками. Потім обсмажте її на середньому вогні.
Крок 2. Болгарський перець помийте, видаліть білі перегородки і насіння. Наріжте м’якоть кубиками і додайте до цибулі на сковороду.
Крок 3. Овочеве засмажування посоліть за смаком, додайте сушений чебрець і копчену паприку.
Крок 4. Також додайте протерті помідори, перемішайте.
Крок 5. Приберіть сковороду з вогню і додайте до томатного соусу сир фета, розламаний на невеликі шматочки.
Крок 6. В овочевій масі зробіть поглиблення і розбийте в них курячі яйця, злегка посоліть їх.
Крок 7. Помістіть форму з шакшукою в духовку, розігріту до 190 градусів, на 6-7 хвилин.
Крок 8. Перед подачею шакшуку з помідорами посипте рубаною петрушкою. Смачного!
Шакшука з кабачками
Шакшука з кабачками – чудове блюдо, яке сміливо можна вживати тим, хто дотримується правильного харчування. Готується воно просто і швидко – це головні переваги будь-якої страви. Неповторний аромат і смак шакшуки, надає таке гармонійне поєднання овочів і спецій.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – для смаження.
- Помідори – 300 гр.
- Кабачок невеликий – 200 гр.
- Яйце куряче – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста фіолетовий – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Базилік сушений – за смаком.
- Зелень – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Невеликий молоденький кабачок добре помийте і наріжте кубиками.
Крок 2. На сковороді розтопіть невеликий шматочок вершкового масла, з ним страва вийде ще смачніше, ніж з олією.
Крок 3. Спочатку обсмажте кабачок, періодично помішуючи.
Крок 4. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Додайте цибулю до кабачків і продовжуйте смажити овочі разом.
Крок 5. З часнику зніміть лушпиння і прямо в сковорідку видавіть їх через прес.
Крок 6. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз і опустіть овочі в окріп. Потім акуратно, починаючи від надрізу зніміть шкірку.
Крок 7. Коли цибуля і кабачки злегка підрум’яняться, додайте на сковороду нарізані помідори. Посоліть і приправте овочі базиліком.
Крок 8. В овочевій масі зробіть поглиблення для яєць. Розбийте в них яйця, поперчіть їх до смаку. Смажте шакшуку, поки білки не схопляться.
Крок 9. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку 2-3 хвилини. Подавайте страву на стіл, посипавши рубаною петрушкою, це дуже смачно. Смачного!
Домашня шакшука з баклажанами
Домашня шакшука з баклажанами – блюдо з яєць і овочів. До традиційних помідорів, цибулі і перцю додається ще і баклажан. Виходить також поживно і по-новому смачно. Шакшуку швидко можна приготувати на сніданок або вечерю для всієї родини.
Час готування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Яйця курячі – 2 шт.
- Помідори – 170 гр.
- Баклажан – 130 гр.
- Олія без запаху – для смаження.
- Перець болгарський солодкий – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Перець червоний гострий – 4 колечка.
- Часник – 1 зуб.
- Цедра лимона – 1 ст.л.
- Петрушка – 3 гілки.
- Насіння зіри – 1 щіпка.
- Сіль кухонна – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо ви не любите гостру їжу, то пекучий перець можна виключити зі списку. Помийте овочі, зелень і лимон. Очистіть цибулю і часник від лушпиння. З солодкого перцю видаліть насіння і білі перегородки.
Крок 2. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз по шкірці. Опустіть овочі в окріп на хвилину-дві. Після цього перекладіть помідори в крижану воду. Коли овочі охолонуть, легко зніміть шкірку і наріжте овочі кубиками.
Крок 3. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками.
Крок 4. З лимона зніміть цедру за допомогою дрібної терки.
Крок 5. Баклажан наріжте невеликими часточками.
Крок 6. Болгарський перець наріжте соломкою або кубиками.
Крок 7. На розігріту поверхню сковороди влийте олію. Зубчики часнику роздушіть плоскою стороною ножа і обсмажте їх протягом 30 секунд. Потім приберіть часник.
Крок 8. Далі викладіть на сковороду нарізану цибулю, смажте її приблизно 3-4 хвилини до золотистого кольору.
Крок 9. Потім до цибулі додайте баклажани, продовжуйте смажити овочі 3 хвилини до м’якості баклажанів.
Крок 10. Після цього викладіть в сковорідку солодкий перець, перемішайте і продовжуйте готувати ще 2 хвилини, поки перчик не стане м’яким.
Крок 11. У зажарку додайте помідори, лимонну цедру, гострий перець і сіль за смаком. Насіння зіри злегка розітріть пальцями і також додайте до овочів. Смажте все разом ще 3-5 хвилин.
Крок 12. Засмажку з овочів розрівняйте і зробіть два поглиблення. У них розбийте курячі яйця, посоліть їх небагато. Готуйте шакшуку під кришкою ще 2-3 хвилини. Коли білок схопиться, приберіть сковороду з вогню, посипте страву рубаною петрушкою і подавайте на стіл. Смачного!
Шакшука з томатною пастою
Шакшука з томатною пастою – проста варіація знаменитого і популярного повсюдно страви. Замість свіжих помідорів, в рецепті використовується томатна паста. До таких рецептами частіше вдаються в зимовий період, коли свіжих овочів може не знайтися в холодильнику.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 3.
інгредієнти:
- Яйце куряче велике – 6 шт.
- Кінза – 4 гілки.
- Часник – 3 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Перець болгарський червоний – 1 шт.
- Томати у власному соку / свіжі помідори – 400 гр.
- Паста томатна – 20 гр.
- Перець чилі – 1 ч.л.
- Тмін мелений – 1 ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Паприка молота – 1 ч.л.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. У суху сковороду вилийте оливкову олію і прогрійте її. Викладіть нарізаний кубиками цибулю і обсмажте її до напівпрозорості. Потім додайте до цибулі подрібнений часник і смажте овочі разом кілька хвилин. Після цього додайте нарізаний кубиками болгарський перець, смажте овочі до готовності перцю 5-7 хвилин.
Крок 2. До обсмажених овочів додайте томатну пасту і консервовані томати у власному соку.
Крок 3. Томатну зажарку посоліть і приправте спеціями, перемішайте і тушкуйте на помірному вогні протягом 10 хвилин.
Крок 4. Після цього зробіть в засмажці поглиблення, розбийте в них курячі яйця. За смаком посоліть і приправте їх.
Крок 5. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку на повільному вогні 10-15 хвилин.
Крок 6. Готову шакшуку з томатною пастою посипте рубаною зеленню і можна подавати блюдо на стіл. Смачного!
Шакшука з бринзою
Шакшука з бринзою – смачна і збалансована страва, яка оригінально виглядає на столі. На сніданок шакшуку можна подавати, як самостійне блюдо. А ось для обіднього раціону її можна доповнити пшеничними коржами, крупами або картоплею.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
інгредієнти:
- Бринза – 30 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Кріп – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце куряче – 4 шт.
- Помідори – 5 шт.
- Тім’ян сушений – 1 щіпка.
- Паприка червона молота – 1 ч.л.
- Олія – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Головку ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння і наріжте дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію і обсмажте нарізану цибулю.
Крок 2. Помідори помийте, розріжте на часточки і подрібніть за допомогою кухонного комбайна.
Крок 3. Викладіть томатну масу до цибулі, приправте спеціями і посоліть за смаком.
Крок 4. У томатну масу розбийте курячі яйця, посоліть їх до смаку. Готуйте під кришкою кілька хвилин, поки не схопиться білок.
Крок 5. На готову шакшуку розкришите бринзу і розсипте рубану зелень. Смачного!
Як приготувати шакшуку з фаршем
Як приготувати шакшуку з фаршем – оригінальна тарілку з яєць, смажених в томатному соусі з болгарським перцем і цибулею. Традиційно її роблять гострою, але перець чилі не є обов’язковим компонентом. А фарш можна брати будь-який, який ви більше любите: курячий, яловичий, свинячий або їх суміш.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 4.
інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Перець болгарський – 100 гр.
- Томати консервовані – 250 гр.
- Паста томатна – 1 ст.л.
- Паприка молота – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
- Трави прованські сушені – 1 щіпка.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія – 30 мл.
Процес приготування:
Крок 1. На суху поверхню сковороди вилийте олію, прогрійте її.
Крок 2. Ріпчасту цибулю очистіть, наріжте півкільцями і обсмажте на олії до м’якості.
Крок 3. Далі додайте фарш і смажте його разом з цибулею 15 хвилин, помішуючи лопаткою.
Крок 4. Болгарський перець очистіть від насіння і білих перегородок, наріжте м’якоть кубиками. Додайте овоч на сковороду.
Крок 5. Томати у власному соку протріть до однорідної маси і додайте на сковороду. Також викладіть столову ложку томатної пасти. Всипте приправи і посоліть масу за смаком. Перемішайте соус і тушкуйте його протягом 15 хвилин до загустіння.
Крок 6. Після цього зробіть в соусі 4 поглиблення і розбийте в них курячі яйця. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку, поки білок не схопиться. Для красивої подачі посипте страву рубаною зеленню. Смачного!
Шакшука з беконом на сковороді
Шакшука з беконом на сковороді – сьогодні це блюдо дуже популярно в багатьох сім’ях далеко за межами Ізраїлю і Близького Сходу. Шакшука далека за своїм смаком і способу приготування від звичної нам яєчні, хоч в її складі є яйця і бекон.
Час готування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Яйця перепелині – 15 шт.
- Помідори великі – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 180 гр.
- Спеції – за смаком.
- Бекон – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. З помідорів необхідно зняти шкірку. Овочі помийте, зробіть хрестоподібні надрізи і опустіть в окріп на пару хвилин. Потім зніміть шкірку.
Крок 2. Бекон наріжте тонкими смужками і обсмажте до золотистої скоринки. Потім перекладіть його на паперові серветки, щоб вони ввібрали зайвий жир.
Крок 3. Помідори наріжте невеликими часточками і викладіть на сковорідку в якій смажився бекон. Тушкуйте на помірному вогні помідори, трохи посоліть.
Крок 4. Далі до помідорів додайте нарізану ріпчасту цибулю, перемішайте. В овочеву масу розбийте яйця, посоліть і приправте їх до смаку. Накрийте сковороду кришкою і доведіть страву до готовності.
Крок 5. Подавайте шакшуку, посипавши рубаною зеленню, разом з обсмаженим раніше беконом. Смачного!
Шакшука з квасолею
Шакшука з квасолею – блюдо, з багатим вмістом білка і клітковини. А значить величезний заряд енергії і сил на довгий час вам забезпечений. Шакшука готується просто і швидко з невеликого набору продуктів, підходить для сніданку, обіду і вечері.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Помідори у власному соку – 2 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Олія – 1 ст.л.
- Квасоля консервована – 1 банка.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю наріжте напівкільцями, а часник дрібними кубиками. Обсмажте овочі на олії до м’якості.
Крок 2. Помідори у власному соку очистіть від шкірки і розімніть виделкою, також можна подрібнити їх блендером. Викладіть отримане томатне пюре на сковорідку до цибулі і часнику, посоліть і приправте перцем.
Крок 3. Викладіть на сковороду консервовану квасолю, перемішайте.
Крок 4. Прямо в овочеву масу розбийте яйця, посоліть їх до смаку.
Крок 5. Традиційно шакшуку готують до стану рідкого жовтка, але у відповідність зі своїми смаками, можете засмажити жовток до твердого стану. За смаком прикрасьте страву свіжою зеленню. Смачного!