Сазан, запечений в духовці – це смачна страва, яка ідеально підійде в якості яскравого святкового частування. Сазан на відміну від одноплемінників менш кістлявий. Чим більше екземпляр, тим менше в ньому кісток і вони переважно великі, витягнути їх легко. За столом не буде дискомфортно. Вибирайте рецепт і радуйте рідних і близьких.
Смачний сазан, запечений у фользі
Смачний сазан, запечений у фользі, виглядає чарівно. Соковитий сазан буде доречний для будь-якої події. Ніжне м’ясо ідеально поєднується з овочами. Приготуйте рибу на свято і ваші труди не пройдуть даром. Гості завалять вас компліментами і співатимуть дифірамби вашим рукам.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Томати – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Картопля – 3 шт.
- Лавровий лист – за смаком.
- Олія – для змащування.
- Зелень – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Великого сазана звільніть від луски, приберіть зябра і дістаньте кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під водою. Обріжте голову і хвіст.
Крок 2. Тушку обробіть на філе, видаливши хребет і кістки. З обрізків вийде наваристий бульйон.
Крок 3. Проти вистеліть фольгою і промажте маслом.
Крок 4. Викладіть філе сазана шкуркою вниз.
Крок 5. Цибулини звільніть від верхнього шару. Очищену цибулину порубати досить великими кільцями. Тушку посипте сіллю і перцем. Ввітріть в рибину. Розкладіть по рибі цибулю. Додайте лаврушку і горошки перцю.
Крок 6. З картоплі зніміть шкірку економкою. Почищену картоплю наріжте кружками. Вільне місце заповніть картоплею, попередньо присоливши. Помідори ополосніть і обсушіть. Поріжте кружечками і розподіліть по цибульному шару. Приперчіть.
Крок 7. Запакуйте заготівлю в фольгу. Ємність розмістіть в прогрітій до 200 градусів духовці. Запікайте 45 хвилин. Чим товщі шари, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 8. Через час зніміть верхній шар фольги і поверніть блюдо в духовку ще хвилин на 10-15.
Крок 9. Зайва волога випарується.
Крок 10. Соковиту страву розділіть на порції і прикрасьте зеленню. Насолоджуйтесь вишуканим частуванням. Смачного!
Сазан з картоплею в духовці
Сазан з картоплею в духовці – максимально смачне і яскраве блюдо, яке навряд чи пропустить хоч один любитель рибного страви. Картопля з рибою поєднується більш ніж ідеально. Сазан готується простіше простого і виходить неймовірно апетитним. Ціла тушка зберігає форму і виглядає дивовижно.
Час готування – 1 ч. 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан – 2 кг.
- Майонез – 2 ст.л.
- Вода – 1 ст.
- Приправа для риби – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Картопля – 600 гр.
- Часник сушений – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Лимонний сік – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Великого сазана звільніть від луски, приберіть зябра і дістаньте кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під краном. Покладіть на деко, при необхідності промазаний олією.
Крок 2. Окремо змішайте приправу для риби, сіль, червоний перець, сушений часник і хмелі-сунелі. Влийте лимонний сік і розмішайте до стану густуватої кашиці. Розітріть суміш всередині і зовні рибини. З картоплі зніміть шкірку економкою. Поріжте досить крупно і заповніть вільне місце. Не забудьте підсолити.
Крок 3. У склянці води розмішайте майонез. Отриманою заливкою полийте рибу і картоплю.
Крок 4. Запакуйте заготівлю в фольгу. Ємність розмістіть в прогрітій до 200 градусів духовці. Запікайте 1 годину. Чим більше риба, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 5. Через час зніміть шар фольги і поверніть блюдо в піч ще хвилин на 10-15. Зайва волога випарується, а вміст дека підрум’яниться.
Крок 6. Золотисту страву розділіть на порції і пригощайте рідних. Насолоджуйтесь шикарним стравою. Смачного!
Сазан, запечений шматочками
Сазан, запечений шматочками, являє собою надзвичайно смачне частування. У сазане практично немає кісточок, а ті, що є, великі. Це забезпечує комфортну подачу для гостей. Великі кісточки зручно дістати. Соковита жирна м’якоть чудова в доповненні з будь-яким гарніром.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан без голови – 2 кг.
- Майонез – 1 ст.л.
- Французька гірчиця – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Паприка – 1 ч.л.
- Олія – для змащування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку великого розміру звільніть від луски, дістаньте кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під краном. Розріжте на частини. Покладіть на деко, змащений олією.
Крок 2. Окремо змішайте паприку, сіль, зернисту гірчицю і майонез.
Крок 3. Отриманим соусом щедро промажте сазана.
Крок 4. Ємність розмістіть в прогрітій до 200 градусів духовці. Запікайте 30-35 хвилин. Чим шматочки товщі, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 5. Через час страву дістаньте з духовки. Золотисті шматочки розділіть на порції, і пригощайте рідних, доповнивши улюбленими гарнірами. Насолоджуйтесь соковитим частуванням. Смачного!
Стейки сазана в духовці
Стейки сазана в духовці виходять яскравими і ошатними. Подача виглядає презентабельно, і ваші гості будуть захоплюватися привабливим частуванням. Блюдо готується з легкістю. З процесом впораються навіть недосвідчені кулінари. Великі кісточки легко дістаються з м’якоті і не завадять гостям.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Стейки сазана – 2 шт.
- Картопля – 2-3 шт.
- Шампіньйони – 10 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Коріандр – за смаком.
- Куркума – за смаком.
- Кунжут – за смаком.
Для маринаду:
- Соєвий соус – за смаком.
- Мед – 1 ч.л.
- Лимон – 1/2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Великого сазана звільніть від луски, дістаньте кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під краном. Розріжте на стейки. Нам знадобиться тільки 2.
Крок 2. Окремо змішайте перець, сіль і коріандр. Отриманої сумішшю щедро натріть сазана.
Крок 3. Для маринаду змішайте соєвий соус, мед і сік половини лимона. Залийте стейки і маринуйте близько півгодини.
Крок 4. Поки сазан маринується, займіться овочами. З картоплі зніміть шкірку економкою, наріжте брусками. Цибулини звільніть від верхнього шару, наріжте напівкільцями. З шампіньйонів зніміть шкірку, поріжте довільно. Промитий болгарський перець звільніть від серцевини, наріжте соломкою.
Крок 5. Овочі підсолити, картоплю для кольору приправте куркумою. Фольгу викладіть на деко, на фольгу складіть цибулю, перець і гриби.
Крок 6. Зверху розмістіть маринований стейк.
Крок 7. З фольги сформуйте човники. Порожні місця заповніть картоплею. Рибу присипте кунжутом і викладіть часточку лимона.
Крок 8. Човники зверху накрийте фольгою. Деко розмістіть в прогрітій до 180 градусів духовці. Запікайте близько години. Чим шматочки товщі, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 9. Через час човники дістаньте з духовки. Блюдо подавайте в човниках, пригощайте рідних, доповнивши свіжою зеленню. Насолоджуйтесь яскравим частуванням. Смачного!
Соковитий сазан в духовці
Соковитий сазан в духовці виходить неймовірно апетитним. Овочі надають рибі незрівнянний смак, і роблять м’ясо неймовірно ніжним. Апетитна м’якоть і невелика кількість кісток не завадять страви стати цвяхом програми на святковому столі. Соковиту рибу можна доповнити улюбленим гарніром.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 1 кг.
- Сметана – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Томати – 2 шт.
- Лимон – 1/4 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – 3 зубчика.
- Олія – для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Великого сазана звільніть від луски, приберіть зябра і дістаньте кишки, розпоровши очеревину. Гарненько промийте під краном. Обріжте голову і хвіст. У мене в запасах була вже патрана частина.
Крок 2. Окремо змішайте сметану, лимонний сік з четвертинки цитруса, перець, сіль і тиску часник.
Крок 3. Деко вистелите фольгою і в разі потреби промажте маслом. Викладіть сазана. Отриманої сумішшю щедро натріть рибу. Маринуйте близько півгодини.
Крок 4. Цибулини звільніть від верхнього шару. Очищені цибулини порубати досить великими кільцями.
Крок 5. Помідори ополосніть і обсушіть. Поріжте кружечками.
Крок 6. Цибулеві кільця розподіліть по рибному шматку, не забудьте нафарширувати внутрішність.
Крок 7. З помідорними кружечками зробіть ті ж дії.
Крок 8. Запакуйте заготівлю в фольгу. Деко розмістіть в прогрітій до 200 градусів духовці. Запікайте близько години. Чим товщі шари, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 9. Через час зніміть верхній шар фольги і поверніть блюдо в духовку, відключивши нагрів і залишивши ще хвилин на 30. Зайва волога випарується.
Крок 10. Соковиту страву розділіть на порції і доповніть свіжими овочами. Насолоджуйтесь вишуканим частуванням. Смачного!
Сазан з лимоном в духовці
Cазан з лимоном в духовці є кулінарний шедевр, який з легкістю і без праці повторить навіть новачок на кухні. Незвичайно ароматне блюдо виглядає привабливо і солідно. Сазан стане прикрасою святкового заходу і підійде для будь-якої події. Щоб приготувати дивовижне блюдо, не потрібно чекати відповідного приводу.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 1-1,5 кг.
- Сметана – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Тім’ян сушений – 1 пучок.
- Лимон – 0,5 шт.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Зберіть необхідні інгредієнти для ошатної страви. Цибулину звільніть від верхнього шару. Лимон обполосніть і обсушіть. Великого сазана звільніть від луски, дістаньте зябра і кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під краном.
Крок 2. Цибулину наріжте напівкільцями.
Крок 3. Тушку посипте сіллю і перцем. Ввітріть в рибину. Якщо віддаєте перевагу більш пряну рибу, використовуйте інші ароматні спеції. Нафаршируйте цибульними півкільцями.
Крок 4. У черевце засуньте кілька гілочок чебрецю.
Крок 5. Лимон поріжте часточками і розподіліть по цибулі.
Крок 6. Ємність для запікання вистелите фольгою або пакетом для запікання, форму можна просто промазати маслом. Покладіть сазана, промажте сметаною.
Крок 7. Деко розмістіть в прогрітій до 180 градусів духовці. Запікайте близько півгодини. Чим більше тушка, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 8. Через час соковитого сазана дістаньте з духовки. Подавайте, розділивши на порції, пригощайте рідних, доповнивши свіжою зеленню і овочами. Насолоджуйтесь яскравим частуванням. Смачного!
Запечений сазан з цибулею
Запечений сазан з цибулею – максимально просте і чудове блюдо для будь-якої події. Якщо хочете зібрати сім’ю на званій вечері, це відмінний варіант смачно нагодувати і здивувати рідних. Блюдо готується без праці і не створить ніяких складнощів.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан – 1,7 кг.
- Олія – 70 мл.
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте досить велику рибину.
Крок 2. Тушку звільніть від луски.
Крок 3. Відрубайте голову і дістаньте кишки, розпоровши черевце. Гарненько промийте під водою.
Крок 4. Цибулину звільніть від верхнього шару. Очищену цибулину порубати досить великими напівкільцями.
Крок 5. На тушці зробіть надрізи. Ввітріть в тушку сіль. Маринуйте 60 хвилин.
Крок 6. Ємність для запікання вистелите фольгою, форму можна просто промазати маслом. Сазана натираємо олією і укладаємо на фольгу. Цибуля розподіліть по рибині і не забудьте нафарширувати їм черевце.
Крок 7. Ємність упакуйте в фольгу.
Крок 8. Додайте в прогрітій до 150 градусів духовці. Запікайте близько півгодини. Через час приберіть фольгу і готуйте ще 20 хвилин, збільшивши нагрів до 180 градусів.
Крок 9. Чим більше тушка, тим більше часу знадобиться на підготовку. Рум’яного сазана перекладіть на тарілку, в якому плануєте подавати страві, прикрасьте за бажанням. Насолоджуйтесь ошатним частуванням. Смачного!
Філе сазана, запечене в духовці
Філе сазана, запечене в духовці, виходить максимально ніжним з неперевершеним смаком і неймовірним ароматом. Блюдо без проблем подають до святкового столу, не боячись неприємних наслідків. Риба не має дрібних кісточок. Великі кісточки легко дістати. Тому обробка філе не доставить вам складнощів.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Філе сазана – 1 шт.
- Оливкова олія – 10 мл.
- Сіль – за смаком.
- Соєвий соус – 3 ч.л.
- Вино біле сухе – 1 ст.
- Тім’ян – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Велику тушку звільніть від луски, приберіть зябра і дістаньте кишки, розпоров черевце. Гарненько промийте під водою. Обріжте голову і хвіст. У мене була в запасах половина тушки.
Крок 2. Тушку обробіть на філе, видаливши хребет. З обрізків вийде наваристий бульйон.
Крок 3. З шматочків витягніть великі кістки. Натріть сіллю, перцем і чебрецем.
Крок 4. Для маринаду змішайте соєвий соус, оливкова олія і вино.
Крок 5. Шматочки сазана складіть в ємність для запікання.
Крок 6. Залийте соусом і маринуйте 30 хвилин.
Крок 7. Не забувайте перевертати шматочки, щоб процес відбувався рівномірно.
Крок 8. Деко розмістіть в прогрітій до 180 градусів духовці. Запікайте 30-40 хвилин. Чим шматочки товщі, тим більше часу знадобиться на підготовку. За бажанням в процесі поливайте шматочки соусом.
Крок 9. Через час блюдо дістаньте з духовки. Подавайте, розділивши на порції і доповнивши улюбленим гарніром. Насолоджуйтесь соковитим частуванням. Смачного!
Фарширований сазан в духовці
Фарширований сазан в духовці підкорить вас своєю неймовірно красивою подачею. А спробувавши, ви зрозумієте, що ніколи не їли нічого смачнішого. Ніжне м’ясо риби доставить незабутні враження. Соковитий сазан подають, прикрасивши на свій розсуд овочами і зеленню. Блюдо іноді доповнюють гарніром з картоплі або рису. Все залежить від фантазії.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Сазан – 3 кг.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Кріп – 1 пучок.
- Сметана – 3-4 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу значного розміру звільніть від луски, дістаньте зябра і кишки, розпоров черевце. Гарненько промийте під водою. Тушку посипте сіллю і молотим перцем. Ввітріть в рибину. Якщо віддаєте перевагу більш пряну рибу, використовуйте інші ароматні спеції. Полийте маслом. Деко вистелите фольгою. Покладіть сазана.
Крок 2. Цибулину звільніть від лушпиння, наріжте довільно. З промитими помідорами повторіть ті ж дії.
Крок 3. З моркви зніміть шкірку економкою. Лимон обполосніть і обсушіть. Поріжте кільцями.
Крок 4. Рибіну промажте всередині сметаною, нафаршируйте підготовленими овочами, не забудьте підсолити. Верх промажте сметаною. Залишки нарізаних інгредієнтів складіть поруч.
Крок 5. Часточки цитруса укладіть зверху, пучок кропу промийте і укладіть на вільне місце. Він додасть запашний аромат. Запечатайте зверху фольгою. Ємність розмістіть в прогрітій до 180 градусів духовці. Запікайте близько години. Чим більше тушка, тим більше часу знадобиться на підготовку.
Крок 6. Апетитного сазана акуратно перекладіть на поверхню посуду, в якій збираєтеся презентувати страва, прикрасьте зеленню. Насолоджуйтесь шикарним частуванням. Приємної насолоди!