Дріжджове тісто на молоці – 10 смачних рецептів пишного тіста з покроковими фото

Дріжджове тісто на молоці – дуже смачна, ніжна та пишна основа для домашньої випічки. Багатьох господарок лякають рецепти, в яких необхідно готувати дріжджове тісто самостійно, а не купувати напівфабрикат у магазині. Однак, лише раз спробувавши, ви пошкодуєте, що не зробили цього раніше! Тому що варто дотриматися пропорції (рекомендуємо користуватися кухонними грамовими вагами для точності) і чітко слідувати докладному рецепту, і у вас обов’язково все вийде. З пишного тіста з дріжджами можна легко приготувати рум’яні пиріжки, соковиті пироги з м’ясною/овочевою або солодкою начинкою.

Тісто на молоці з сухими дріжджами пишне, як пух

Беріть на замітку найпростіший та перевірений рецепт пишного тіста на молоці з додаванням сухих дріжджів. Продукт готується дуже швидко, однак доведеться трохи почекати, поки активуються дріжджі і почнуть взаємодіяти з іншими інгредієнтами, але результат того варто – спробуйте!

Тісто на молоці із живими (свіжими) дріжджами

З таких простих продуктів, як борошно, молоко і дріжджі можна з легкістю приготувати величезну кількість улюблених страв, наприклад: домашню піцу на товстому тісті, пиріжки з солодкою або м’ясною начинкою і багато іншого.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8-10.

Складові:

  • Молоко – 500мл.
  • Дріжджі пресовані – 50 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Борошно – 6 ст.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейнику доводимо до кипіння молоко і змішуємо його зі шматочком вершкового масла.

Крок 2. Додаємо цукровий пісок, дріжджі та зовсім трохи солі.

Крок 3. Ретельно перемішуємо компоненти і даємо їм трохи охолонути, а потім вбиваємо одне куряче яйце.

Крок 4. До яєчно-дріжджової суміші відправляємо шість склянок борошна, що просіює.

Крок 5. Вимішуємо.

Крок 6. Старанно обминаємо руками до м’якості та податливості маси.

Крок 7. Посуд із тістом переставляємо в тепле місце мінімум на одну годину.

Крок 8. Через 60-80 хвилин тісто, що підійшло, повністю готове до розкочування і формування. Смачного!

Пишне дріжджове тісто на 1 літр молока

Якщо у вашому холодильнику застоявся пакет молока, в якому виходить термін придатності – готуємо ніжне та повітряне тісто з додаванням сухих дріжджів, яке не потребує тривалого замісу та ідеально підходить для готування пиріжків на олії у сковороді.

Час готування – 2 год. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 15.

Складові:

  • Молоко – 1 л.
  • Дріжджі сухі – 22 гр.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.
  • Олія соняшникова – 4 ст.л.
  • Борошно – 8 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Літр молока трохи підігріваємо в мікрохвильовій печі або на вогні і поєднуємо з маслом і сіллю – заважаємо.

Крок 2. Слідом підсипаємо пшеничне борошно, цукровий пісок та сухі дріжджі.

Крок 3. Озброюємося ложкою і перемішуємо компоненти 2-3 хвилини, потім допомагаємо собі руками, поки компоненти не зберуться в пухкувату грудку.

Крок 4. Перекладаємо пшеничний кульку в целофановий пакет і забираємо на верхню полицю холодильної камери (приблизно на 120 хвилин).

Крок 5. Коли тісто збільшитися в об’ємі в кілька разів – укладаємо його на стіл, припорошений борошном, зовсім обминаємо і приступаємо до формування запланованої страви.

Крок 6. Особливо смачними з цього тіста виходять засмажені пиріжки з несолодкими начинками. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці для пиріжків із сухими дріжджами

Приготувати ідеальне тісто дуже просто: достатньо придбати продукти за списком і дотримуватись чітких інструкцій докладного рецепту. Для того щоб порадувати і побалувати себе та свою сім’ю рум’яними домашніми пиріжками, готуємо смачне тісто з додаванням сиру.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12.

Складові:

  • Молоко – 150мл.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 10 гр.
  • Борошно – 500 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Жовток яєчний – 2 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Вода – 100 мл.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Воду підігріваємо та розмішуємо з цукровим піском до повного розчинення солодких кристалів.

Крок 2. Всипаємо дріжджі, перемішуємо і чекаємо активації (10-15 хвилин).

Крок 3. В окремому глибокому посуді об’єднуємо сир, жовтки, тепле молоко, вершкове масло, сіль та ванілін на свій смак.

Крок 4. Перемішуємо за допомогою вилки або занурювального блендера до однорідної консистенції.

Крок 5. У молочну суміш переливаємо опару та розмішуємо.

Крок 6. Порціями вводимо пшеничне борошно.

Крок 7. Замішуємо щільну грудку.

Крок 8. Забираємо ємність у тепло мінімум на одну годину для збільшення обсягу.

Крок 9. До тіста, що «відпочив», вливаємо рослинну олію і руками вмішуємо її.

Крок 10. І повторно відправляємо у тепле місце ще на 20-30 хвилин.

Крок 11. Через півгодини, коли продукт «підійшов» вдруге, приступаємо до приготування. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці для булочок у домашніх умовах

Хіба є щось смачніше та ароматніше, ніж домашні рум’яні та ще трохи теплі булочки, приготовані з особливою любов’ю та турботою? Для того щоб випічка вийшла пишною та повітряною, готуємо просте дріжджове тісто на основі молока.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Борошно – 4,5 ст.
  • Яйця – 2 шт.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 15 гр.
  • Маргарін – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У підігрітому молоці розмішуємо цукровий пісок, сіль і слідом всипаємо дріжджі – активно перемішуємо, накриваємо чистою тканиною і даємо постояти 10-15 хвилин.

Крок 2. В іншому посуді з високими бортиками розтираємо борошно з розм’якшеним маргарином.

Крок 3. В отриману масу вбиваємо яйця.

Крок 4. До маргаринової суміші вливаємо опару і замішуємо тісто (якщо маса не перестає липнути до долонь – збільшуємо кількість борошна).

Крок 5. Пшеничний грудку укладаємо у звичайний пакет і відправляємо в холодильну камеру на 60 хвилин. А потім, приступаємо до приготування улюблених булочок. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці для біляшів

Лише раз, приготувавши біляші власними руками та в домашніх умовах, ви назавжди забудете про те, щоб купувати цю страву в якихось сумнівних закладах. Головний секрет смачних біляшів – це смачне та м’яке тісто, яке ми приготуємо, за рецептом прикріпленим нижче.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 16.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Дріжджі (свіжі) – 30 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія соняшникова – 6 ст.л.
  • Борошно – 600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Склянку молока переливаємо в каструлю, нагріваємо до 30-35 градусів і змішуємо з цукром та дріжджами.

Крок 2. Отриману суміш ставимо в тепле місце на 25-40 хвилин для утворення пухирчастої «шапочки». Яка свідчитиме про те, що дріжджі активовані.

Крок 3. Після закінчення часу, об’єднуємо опару з борошном, яйцем, олією та сіллю.

Крок 4. Замішуємо тісто до еластичності і, прикривши рушником бавовняним, переставляємо посуд в тепле місце без протягів.

Крок 5. Через 60-120 хвилин тісто збільшується в кілька разів – ми його обминаємо сухими руками і даємо ще постояти близько півгодини для того, щоб воно повторно “підійшло”.

Крок 6. Об’ємну пшеничну грудку розділяємо на 16 сегментів однакового розміру, злегка припорошуємо борошном і скачуємо кульки – прикриваємо їх тканиною та залишаємо для вистоювання (7 хвилин).

Крок 7. Потім розгортаємо заготовки в тонкі коржики і формуємо біляші. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці для піци в домашніх умовах

Провівши лише 10-15 хвилин на кухні, приготуємо неймовірно смачну основу для домашньої піци з доступних інгредієнтів: молоко, борошно, дріжджі, яйця і вершкове масло. Тісто, приготовлене за цим рецептом, чудово піднімається в духовці і поєднується з різними ковбасками, сирами і соліннями.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 18–20.

Складові:

  • Борошно – 600-700 гр.
  • Молоко – 250мл.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Дріжджі (пресовані) – 40 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Поміщаємо у глибоку піалу яйця, цукровий пісок та сіль – збиваємо міксером.

Крок 2. Необхідну кількість молока підігріваємо приблизно до 40 градусів.

Крок 3. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або мікрохвильовій печі і переливаємо до молока.

Крок 4. До вершкової суміші додаємо дріжджі – розмішуємо. Потім переливаємо збиті яйця і знову перемішуємо до однорідності.

Крок 5. В отриману масу порціями вводимо борошно, що просіює.

Крок 6. Жменю борошна висипаємо на робочу поверхню і вимішуємо тісто до м’якого та еластичного стану – прибираємо у тепло мінімум на 60 хвилин.

Крок 7. За годину пишне тісто готове до формування. Готуйте та отримуйте задоволення!

Здобне дріжджове тісто на молоці та вершковому маслі

Щоб ви не захотіли приготувати з цього тіста, будь то пиріжки з начинкою, піцу, ватрушки чи пироги – все вийде неймовірно повітряним та ніжним. Якщо до цього ви не «працювали» з дріжджами – не біда, уважно ознайомтеся з покроковим рецептом і без особливих зусиль, чудовий результат вам забезпечений!

Час приготування – 2 год. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 15.

Складові:

  • Борошно – 600 гр.
  • Молоко – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Олія соняшникова – 1 ст.л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 7 гр.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. У піалі змішуємо тепле молоко, цукор і два види масла (вершкове попередньо розтоплюємо в мікрохвильовій печі або водяній бані).

Крок 2. Вбиваємо яйце та один жовток.

Крок 3. Розмішуємо та додаємо 7 грам швидкодіючих дріжджів.

Крок 4. Даємо суміші настоятись протягом 15 хвилин для активації.

Крок 5. Компоненти присолюємо і поступово вводимо борошно, що просіює.

Крок 6. Замішуємо тісто (має трохи прилипати до долонях), накриваємо бавовняною тканиною і прибираємо в тепле місце без протягів на 60 хвилин. Після, обминаємо пшеничний грудку і даємо постояти ще годину.

Крок 7. «Тісто, що відпочило», збільшується в два, а то і втричі.

Крок 8. Пишну та повітряну масу готуємо до термічної обробки та насолоджуємося ніжною та ароматною здобною випічкою. Смачного!

Тісто на молоці з дріжджами для домашніх плюшок

Дріжджове тісто – це дуже простий у приготуванні продукт, який використовується практично у всіх кухнях світу. Прекрасним досвідом роботи з ним стане готування солодких плюшок, які урізноманітнять недільний чай.

Час приготування – 1 год. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12.

Складові:

  • Молоко – 150мл.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л.
  • Борошно – 450 гр.
  • Дріжджі (свіжі) – 25 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Воду та молоко нагріваємо приблизно до 40 градусів та об’єднуємо дві рідини в глибокій ємності. Підсипаємо цукор (2-3 столові ложки) та ретельно розмішуємо до повного розчинення солодких кристалів. Тепер додаємо шматочок свіжих дріжджів, знову заважаємо і залишаємо при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.

Крок 2. Після закінчення часу, на поверхні молочної суміші повинна утворитися дріжджова шапочка (це говорить про те, що дріжджі якісні та «живі»).

Крок 3. В іншій тарілці збиваємо яйце.

Крок 4. Вершкове масло розтоплюємо та остуджуємо.

Крок 5. В опару додаємо дві столові ложки збитого яйця (залишки нам не знадобляться) – розмішуємо.

Крок 6. Далі вливаємо в дріжджову масу розтоплену олію.

Крок 7. Тепер підсипаємо залишки цукрового піску, трохи солі та екстракт ванілі.

Крок 8. Вкотре перемішуємо компоненти.

Крок 9. У однорідну суміш порціями вводимо просіяне пшеничне борошно – замішуємо тісто.

Крок 10. Робочу поверхню присипаємо жменею борошна і перекладаємо грудку пшеничного – продовжуємо заміс сухими і чистими руками до еластичності.

Крок 11. З тіста формуємо кульку.

Крок 12. Укладаємо грудку у велику миску, накриваємо харчовою плівкою або рушником і прибираємо в тепле місце на годину-півтори для «підйому».

Крок 13. Чекаємо на «зростання» і приступаємо до готування. Смачного!

Тісто на молоці з дріжджами для пончиків

Приготуємо м’яке та повітряне здобне тісто, яке підходить для величезної кількості солодкої випічки: пончики, булочки, пиріжки та багато іншого. Використовуються лише прості та доступні компоненти, а готові ласощі завжди виходять неймовірно смачними та ароматними.

Час приготування – 1 год. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10-12.

Складові:

  • Борошно – 600-700 гр.
  • Молоко – 150мл.
  • Вода – 150 мл.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Дріжджі живі – 30 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйця – 2 шт.
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л.
  • Олія – 40 мл.
  • Масло вершкове – 40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Молоко підігріваємо до 35-40 градусів і переливаємо у глибоку тарілку.

Крок 2. Аналогічним способом надаємо з водою і змішуємо її з молоком.

Крок 3. До отриманого розчину додаємо цукровий пісок і ретельно перемішуємо.

Крок 4. Відправляємо живі дріжджі і знову розмішуємо.

Крок 5. Солім.

Крок 6. Вбиваємо яйця та заважаємо.

Крок 7. Для надання тіста неймовірного аромату підливаємо екстракт ванілі.

Крок 8. Поступово вводимо борошно, що просіює.

Крок 9. І поки консистенція рідка – перемішуємо за допомогою вінчика.

Крок 10. Вливаємо трохи олії.

Крок 11. Коли масу важко перемішувати – приступаємо до ручного замісу.

Крок 12. Коли грудку сформовано, перекладаємо тісто на стіл і продовжуємо його вимішувати.

Крок 13. Щоб спростити завдання, змащуємо долоні маслом.

Крок 14. Розм’якшене вершкове масло невеликими порціями вводимо в тісто.

Крок 15. З еластичної маси формуємо кульку.

Крок 16. Укладаємо його в об’ємну миску, накриваємо рушником і відставляємо на півтори години.

Крок 17. Після закінчення часу масу трохи обминаємо і готуємо пончики. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал