Салати з чорносливом – страви з незвичайним, вишуканим смаком і набором вітамінів з мінералами. Чорнослив у складі будь-яких салатів вносить нотки свята до будь-якого столу. Комбінації інгредієнтів для салату нестрогі і їх можна вибирати за своїми смаковими уподобаннями, будь то будь-яке м’ясо, овочі, риба або горіхи.
Салат з чорносливом і буряком
Салат на основі чорносливу зі буряком відрізняється повною гармонією смаку тандему цих двох інгредієнтів, тому популярність його не знижується. Спочатку він вважався « ліками », але зараз затребуваний на будь-якому столі, і не тільки прихильниками ПП. Буряк для салату заздалегідь відварюється, але краще її запекти будь-яким способом. У цьому рецепті салат доповнимо часником.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Буряк – 2 шт.
- Чорнослив – 50 гр.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відварену, а краще запечену буряк очистіть від шкірки і подрібніть на великій терці. Його відразу перекладіть в салатницю.
Крок 2. Чорнослив замочіть в гарячій воді на 5-7 хвилин і потім наріжте маленькими шматочками.
Крок 3. Зубки часнику очистіть від лушпиння і подрібніть через прес. Перекладіть до буряку нарізаний чорнослив і подрібнений часник.
Крок 4. Потім до цих інгредієнтів за своїм смаком насипте сіль і додайте майонез.
Крок 5. Ложкою салат добре перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте смак.
Крок 6. Приготований салат з чорносливом і буряком розкладіть по порційних салатницям і відразу сервіруйте до столу, декорувавши свіжою зеленню. Смачного!
Салат з куркою, грибами і чорносливом
Салат з куркою, грибами і чорносливом є святковим варіантом красивою і смачною закуски, хоча інгредієнти для нього прості, готується салат нескладно, але палітра смаків багатогранна. У цьому рецепті вам пропонується варіант красивого складання і декору салату. Термічна обробка інгредієнтів ( курячого філе, грибів і яєць ) проводиться заздалегідь.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Філе курки відварне – 400 гр.
- Шампіньйони – 200 гр.
- Яблука кисло-солодкі – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Чорнослив – 120 гр.
- Яйце відварне – 4 шт.
- Твердий сир – 120 гр.
- Огірок – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Майонез – за смаком.
- Для декору – зерна граната, зелень, горіхи за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь відваріть куряче філе в підсоленій воді. Вкруту відваріть яйця. Шампіньйони обсмажте з цибулею до готовності. Подрібніть чорнослив, огірок, яйця і очищені від шкірки яблука. Для складання салату на плоску салатницю поставте кулінарне кільце і в середину його помістіть невеликий стакан. Першим шаром в кільце укладіть нарізане невеликими шматочками куряче філе, посипте його сіллю з перцем і нанесіть сіточку майонезу.
Крок 2. Другим шаром укладіть натерті на великій терці яблука і їх ложкою ущільните.
Крок 3. Третім шаром викладіть обсмажені з цибулею шампіньйони з сіткою майонезу.
Крок 4. Четвертим шаром викладіть нарізаний чорнослив.
Крок 5. П’ятим шаром викладіть дрібно нарізані огірки з майонезною сіточкою.
Крок 6. Шостим шаром укладіть нарізані яйця так само з сіточкою майонезу.
Крок 7. Останнім шаром викладіть натертий сир. Кільце акуратно зніміть і видаліть склянку. Декоруйте приготований салат з куркою, грибами і чорносливом гранатовими зернами, зеленню, горіхами і блюдо сервіруйте до столу. Смачних і вдалих страв!
Салат Берізка з чорносливом
Головною фішкою салату « Берізка » є не склад інгредієнтів, а оформлення його в формі, схожій на берізку і додавання чорносливу надає хороші смакові якості іншим інгредієнтам, набір яких визначається смаком господині. У цьому рецепті вам пропонується приготувати « Берізку » на основі цибулі, шампіньйонів, курячого філе, огірків, яєць і твердого сиру, але змінивши склад інгредієнтів, можна приготує блюдо з новим смаком.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 12.
Інгредієнти:
- Чорнослив – 150 гр.
- Шампіньйони – 200 гр.
- Цибуля білий – 1 шт.
- Цибуля синій – ½ головки.
- Філе курки відварне / запечене – 300 гр.
- Огірок – 3 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Майонез – 300 гр.
- Оцет яблучний – 1 ст.л.
- Цукор – 2 ч.л.
- Олія – 4 ст.л.
- Зелень – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Нарізаний невеликими кубиками синій цибулю замаринуйте на кілька хвилин в суміші яблучного оцту з цукром. Курячі яйця відваріть круто і остудити в холодній воді. Шампіньйони розріжте на слайси і обсмажте до готовності з дрібно нарізаною білою цибулиною.
Крок 2. На 15 хвилин замочіть чорнослив в гарячій воді. Потім його промийте, наріжте невеликими шматочками і укладіть рівним шаром на тарілку для салату.
Крок 3. Нарізку чорносливу покрийте майонезною сіточкою.
Крок 4. Поверх чорносливу рівним шаром викладіть обсмажені з цибулею шампіньйони і нанесіть на них сіточку майонезу.
Крок 5. На гриби рівномірно розкладіть замаринований синій цибулю.
Крок 6. Очистіть від шкірки свіжі огірки, наріжте тонкими брусочками і викладіть поверх шару синього цибулі. Потім викладіть шар нарізаного шматочками курячого філе і покрийте його майонезною сіточкою.
Крок 7. Наступним шаром викладіть натерті на великій терці яйця і змастіть їх майонезом.
Крок 8. Останнім шаром викладіть подрібнений на дрібній терці твердий сир. З майонезу зробіть « дзяв » берізки з смужками чорносливу і гілками зі свіжої зелені. Приготований салат « Берізка » з чорносливом можете відразу сервірувати до столу. Смачного!
Салат з копченою куркою і чорносливом
Салат з копченою куркою і чорносливом буде у вас оригінальною закускою за рахунок особливого смаку копченості, який відмінно поєднується з чорносливом. Варіанти салатів є різні і в цьому рецепті ці основні інгредієнти доповнимо свіжим огірком, яйцем, твердим сиром і волоськими горіхами. Для ефектної подачі страви, салат сформуємо в порційних скляних келихах, щоб всі верстви було видно і їх двічі повторюємо.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Куряча грудка копчена – 250 гр.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Волоські горіхи – 130 гр.
- Яйце відварне – 2 шт.
- Чорнослив – 120 гр.
- Майонез – 5 ст.л.
- Сметана – 5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед подрібніть зазначені в рецепті інгредієнти для салату. Копчену курку наріжте маленькими кубиками. Чорнослив наріжте тонкими слайсами. Яйця натріть на середній терці, а огірки з сиром на великій. Горіхи подрібніть в ступці. Для заправки в піалі змішайте майонез зі сметаною, що буде менш калорійно.
Крок 2. Підготовлені інгредієнти приблизно розділіть на дві порції для двох келихів і на чотири частини для подвійного формування шарів. Першим шаром на дно келихів укладіть нарізку курки. Другим – натерте яйце і сіточку соусу.
Крок 3. Третім шаром буде натертий огірок.
Крок 4. Четвертим – слайси чорносливу з сіточкою соусу.
Крок 5. П’ятим – подрібнені горіхи і шостим – натертий сир з соусом.
Крок 6. Потім всі верстви повторіть в такому ж порядку і верхом салату зробіть сирну « шапочку » вже без соусу. Приготований і красиво оформлений салат з копченою куркою і чорносливом можете відразу сервірувати до столу. Смачного!
Салат «Ніжність» з чорносливом
Салати з назвою «Ніжність» готуються з набору різних інгредієнтів, але об’єднані вони одним загальним властивістю – ніжною і м’якою консистенцією, подібної класичної « Мімоза », а додавання чорносливу надає салату особливі нотки. У цьому рецепті готуємо салат з курячою грудкою, свіжим огірком, яйцем і волоськими горіхами. Заправимо салат сумішшю майонезу з гірчицею. Збирати салат пошарово або змішати інгредієнти – особистий вибір господині.
Час готування: 2 години 20 хвилин.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 200 гр.
- Чорнослив – 150 гр.
- Волоські горіхи – 100 гр.
- Огірок свіжий – 160 гр.
- Яйце – 2 шт.
Для заправки:
- Майонез – 4 ст.л.
- Гірчиця – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу потрібно підготувати всі інгредієнти для салату, згідно з рецептом. Куряче філе відварити в воді з додаванням солі і остудити в бульйоні, щоб залишилося соковитим. Яйця відварити круто і остудити в холодній воді. Огірки і кріп промити і серветкою прибрати зайву вологу. Чорнослив, якщо сухуватий, на 10-15 хвилин замочити в гарячій воді, потім промити і також обсушити. Відміряти інгредієнти для заправки.
Крок 2. Охолоджене філе курки нарізати невеликими кубиками. Огірки і чорнослив нарізати тонкою соломкою. Яйця розділити на білки і жовтки. Білки подрібнити на великій терці, а жовтки розкрошити виделкою. Волоські горіхи подрібнити будь-яким способом. У піалі змішати майонез з гірчицею, сіллю і чорним перцем.
Крок 3. Підготовлені подрібнені інгредієнти перекласти в салатницю. При виборі пошарового формування салату взяти кулінарне кільце і в нього інгредієнти укласти в такому порядку: курка, чорнослив, волоські горіхи, білок і огірки, завдавши на кожен шар сіточку приготовленої заправки. Салат зверху посипати жовткової крихтою. Посуд з салатом прикрити харчовою плівкою і на 1 годину поставити в холодильник для просочення.
Крок 4. Потім приготований і охолоджений салат «Ніжність» з чорносливом перекласти на красиву салатницю, декорувати дрібно нарізаним кропом і блюдо сервірувати до столу. Смачного!
Салат з чорносливом «Каприз»
Салат з чорносливом «Каприз» один з варіантів широкої лінійки салатів під таким ім’ям, які готуються на несподіваному поєднанні інгредієнтів, що створює завжди незвичайний смак. Розрізняють «Дамський каприз» і «Чоловічий каприз», і для останнього беруться ситні м’ясні продукту, а чорнослив надає пікантність смаку всіх варіантів. У цьому рецепті готуємо салат на основі шинки, що сподобається і жінкам, і чоловікам.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Шинка – 200 гр.
- Чорнослив – 80 гр.
- Волоські горіхи – 1 жменю.
- Яйце – 2 шт.
- Огірок свіжий – 200 гр.
- Майонез – 4 ст.л.
- Гірчиця – 20 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Чорнослив для салату добре промити під проточною водою, серветкою прибрати зайву вологу і нарізати його невеликими поздовжніми шматочками. Очищені волоські горіхи подрібнити в середню крихту будь-яким способом.
Крок 2. Промиті і обсушені огірки нарізати тонкою соломкою.
Крок 3. У порційні салатниці першим шаром викласти нарізку огірка і трохи посипати сіллю.
Крок 4. Шинку звільнити від упаковки, нарізати тонкими брусочками і розкласти поверх шару огірків.
Крок 5. Відварені круто курячі яйця подрібнити на великій терці і укласти їх третім шаром поверх шинки.
Крок 6. Поверх яєць укласти нарізку чорносливу і рівномірно ці інгредієнти полити майонезом.
Крок 7. Потім салат зверху посипати горіховою крихтою.
Крок 8. Приготований салат «Каприз» з чорносливом відразу сервірувати до столу. Смачного!
Салат «Черепаха» з чорносливом
Салат «Черепаха» є класичною подачею цієї страви, приготованого на основі різних інгредієнтів, незмінними з яких є яйця з горіхами, а чорнослив тільки смачно доповнює салат своїми незвичайними нотками. У цьому рецепті для « Черепахи » беремо куряче філе з твердим сиром, цибулею, яйцем, яблуками і чорносливом. « Панцирем черепахи » будуть волоські горіхи, а « голови » буде куряче яйце. Салат заправляємо майонезом.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 250 гр.
- Твердий сир – 150 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Волоські горіхи – 150 гр.
- Майонез – 150 мл.
- Чорнослив – 100 гр.
- Сіль – ½ ч.л.
- Зелень – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для салату відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, щоб все було під рукою. Заздалегідь відваріть куряче філе і яйця, і їх остудити.
Крок 2. Відварені круто яйця розділіть на білки і жовтки. Залиште половинку одного, уздовж розрізаного яйця, це буде голова черепахи. Для формування салату візьміть довгасте блюдо і покладіть на нього з одного краю цю половинку яйця. Решта білки яєць подрібніть на великій терці і укладіть на тарілку першим шаром. Покрийте їх тонким шаром майонезу.
Крок 3. Другим шаром викладіть нарізаний маленькими шматочками цибулю ріпчаста або ( за бажанням ) зелений.
Крок 4. Відварене куряче філе наріжте маленькими кубиками, укладіть третім шаром і покрийте майонезною сіточкою.
Крок 5. Жовтки подрібніть виделкою в крихту, посипте ними куряче філе і так само покрийте майонезною сіточкою.
Крок 6. Поверх жовтків рівним шаром укладіть натерті на великій терці очищені яблука і змастіть їх майонезом.
Крок 7. Наступним шаром укладіть подрібнений на дрібній терці твердий сир з невеликою кількістю майонезу.
Крок 8. Чорнослив промийте, обсушити серветкою, наріжте брусочками і рівномірно розкладіть по поверхні салату.
Крок 9. Половинками очищених волоських горіхів сформуйте « панцир » черепахи, яйце доповніть чорносливом на зразок « очей і носа ». Приготованому салату « Черепаха » з чорносливом дайте деякий час для просочення шарів майонезом, і блюдо можете сервірувати до столу. Смачного!
Салат «Дамський каприз» з чорносливом
Хорошим варіантом закуски для святкового столу може бути у вас салат « Дамський каприз », приготований на основі м’яса курки з яйцем, твердим сиром і доповнений чорносливом в тандемі з волоським горіхом. Свіжість смаку додамо огірками. У цьому рецепті куряче філе замаринуємо в соєвому соусі і обсмажити, хоча його можна відварити, або просто обсмажити, або взяти копчену грудку. Формуємо салат пошарово.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 500 гр.
- Яйце варене – 4 шт.
- Твердий сир – 100 гр.
- Свіжий огірок ( або консервований ) – 2 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Волоські горіхи – 100 гр.
- Петрушка – 30 гр.
- Майонез – 100 мл.
- Гірчиця – 1 ст.л.
- Маринад соєво-імбирний « Торчин » – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе для салату заздалегідь нарізати тонкими пластинками, залити соєво-імбирним маринадом, перемішати і залишити в холодному місці на пару годин для маринування. Такий маринад можна замінить і просто соєвим соусом.
Крок 2. Після закінчення часу маринування шматочки філе обсмажити на олії до золотистого кольору з обох сторін і остудити.
Крок 3. Охолоне філе нарізати невеликими шматочками.
Крок 4. Потім подрібнити всі інші зазначені в рецепті інгредієнти. Свіжий огірок з чорносливом нарізати тонкою соломкою. Яйце з сиром натерти на великій терці. Горіхи подрібнити качалкою або блендером, а зелень нарубати ножем. Для соусу змішати в піалі майонез і гірчицю.
Крок 5. Для формування салату на плоску тарілку поставити кулінарне кільце. У нього першим шаром укласти яйце і покрити соусом.
Крок 6. Другим шаром укласти нарізку огірків і покрити соусом, додавши до нього нарубану петрушку.
Крок 7. Третім шаром укласти шматочки філе і змастити майонезним соусом.
Крок 8. Четвертим шаром викласти нарізку чорносливу і рівномірно посипати натертим сиром.
Крок 9. Салат змастити соусом і декорувати подрібненими волоськими горіхами. Приготований салат « Дамський каприз » прикрити шматком харчової плівки і на 1-2 години поставити для настоювання в холодильник. Смачного!
Салат «Чингісхан» з чорносливом
Салат «Чингісхан» з чорносливом, як блюдо з багатим і насиченим смаком, красиве і смачне, готується в основному для святкового столу. Основними його інгредієнтами є запечене куряче філе і буряк. Чорнослив з волоським горіхом надають страви особливу родзинку. Салат формуємо пошарово і заправляємо майонезом, декоруємо відварним яйцем. Куряче м’ясо і буряк заздалегідь запікаємо по будь-якому рецепту, але куряче філе можна просто відварити.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 250 гр.
- Яйце варене – 2 шт.
- Буряк запечена – 2 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Твердий сир – 80 гр.
- Чорнослив – 30 гр.
- Волоські горіхи – 50 гр.
- Майонез – 50 мл.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для салату відразу підготувати згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій. Куряче філе протягом 15 хвилин відварити в бульйоні з додаванням солі. Майонез змішати з подрібненим на часнику часником.
Крок 2. Для формування салату на плоске блюдо поставити кулінарне кільце. Запечену буряк очистити від шкірки, подрібнити на великій терці і половину цієї маси щільно укласти в кільце першим шаром. Посипати буряк сіллю з чорним перцем і покрити майонезним соусом.
Крок 3. Волоські горіхи будь-яким способом подрібнити у велику крихту і рівномірно ними посипати буряк.
Крок 4. Охололе куряче філе руками розділити на окремі волокна, укласти поверх шару волоських горіхів і покрити соусом.
Крок 5. Наступним шаром укласти подрібнений на дрібній терці твердий сир.
Крок 6. Чорнослив ( якщо сухий, то заздалегідь замочити в гарячій воді ) нарізати соломкою і рівномірно розкласти поверх сиру.
Крок 7. Останнім шаром щільно укласти решту натертої буряка.
Крок 8. Відварені яйця розділити на жовтки і білки і останні нарізати напів-кружками. Білок красиво розкласти на поверхні салату. Декор доповнити жовтками, зеленню, великими краплями майонезного соусу і на 30 хвилин блюдо поставити в холодильник. Потім приготований салат « Чингісхан » акуратно звільнити від кільця і сервірувати до святкового столу. Смачних і вдалих страв!