Салат «Щітка» – це дуже популярна страва для очищення кишечника з набору сирих свіжих овочів. Основними інгредієнтами є капуста з морквою і буряком, тонко нарізаних і заправлених олією. Салат низькокалорійний і актуальний в дієтичному харчуванні, особливо для зниження ваги. Такий салат доповнюється іншими овочами і є різні варіанти заправки, що можна вибрати за своїм уподобанням.
Салат Щітка з яблука
Салат із сирого буряка з морквою та яблуком називається «Щіткою» за здатність цих овочів дещо очищати організм від різних токсинів. Салат виходить смачним та вітамінним, а готується просто. У цьому рецепті доповнимо страву салатним міксом і заправимо оливковою олією в суміші з гірчицею. Співвідношення буряків та моркви з яблуком береться 1:1.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Складові:
- Буряк – 2 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Салатний мікс – 2 жмені.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Гірчиця – 2 ч.л.
- Сіль морська – 1 щіпка.
- Перець чорний свіжомелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Яблуко промийте, розріжте на 4 шматочки і видаліть коробочки з насінням.
Крок 2. Сирий буряк і моркву очистіть від шкірки, промийте і розріжте на кілька великих шматочків.
Крок 3. Овочі і яблуко подрібніть на кухонному комбайні зі спеціальною насадкою або на великій овочевій терці, щоб вийшла тонка соломка.
Крок 4. Лимон промийте і з однієї половини відіжміть сік.
Крок 5. У салатницю перекладіть подрібнені буряки з морквою та яблуком. Потім додайте 2 жмені будь-якого салатного міксу і все посипте сіллю зі свіжомеленим перцем. Заправте салат соком лимона з оливковою олією та ложкою добре перемішайте. Приготовлений салат «Щітка» з яблуком одразу сервіруйте до столу. Смачного!
Салат Щітка з морквою і буряком
Простим і смачним варіантом салату «Щітка» буде у вас – страва з сирих моркви та буряків. Такий салат не лише очистить кишечник, а й дасть великий набір вітамінів для організму. У цьому рецепті беремо буряк і моркву для салату в рівних кількостях і заправимо олією. За бажанням, готовий салат можна доповнити волоськими горіхами або родзинками.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Буряк – 300 гр.
- Морква – 300 грн.
- Часник – 3 зубки.
- Кріп – 1 пучок.
- Олія – 4 ст.л.
- Оцет яблучний/столовий 9% – 2 ст.л./1 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте простий набір інгредієнтів для салату. Буряк і морква промийте під проточною водою.
Крок 2. Моркву очистіть від шкірки і подрібніть за допомогою корейської терки або іншого гаджета тонкою соломкою. Перекладіть моркву в салатницю.
Крок 3. Буряк, бажано для салату сорту « Бордо », також очистіть і подрібніть тим же способом, що і морква. Додайте буряк до моркви.
Крок 4. Кріп промийте і дрібно наріжте. Очищені зубки часнику подрібніть через часничницю або дрібно наріжте ножем. Додайте ці інгредієнти до моркви зі буряком.
Крок 5. Потім заправте салат олією і додайте яблучний або столовий ( в меншій кількості ) оцет. За своїм смаком овочі посипте сіллю з чорним перцем.
Крок 6. Ложкою салат добре перемішайте і зніміть пробу. Можете додати до салату волоські горіхи або родзинки, але це за бажанням.
Крок 7. Приготований салат « Щітка » з буряка і моркви відразу сервіруйте до столу, розклавши по порційних салатницям.
Крок 8. Для дієти або ПП-меню такий салат з сирих овочів подавайте тільки в першій половині дня. Смачного!
Салат Щітка з селерою
Відомий та популярний салат «Щітка» у цьому рецепті вам пропонується приготувати з доповненням традиційних овочів (капусти, моркви та буряків) селерою та яблуком. Ці два інгредієнти доповнять «Щітку» як вітамінами, так і клітковиною, смак страви лише покращає. Заправимо салат оливковою олією із соком лимона.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Капуста – 100 гр.
- Селера – 1 черешок.
- Яблуко – 1 шт.
- Олія оливкова – 1 ч.л.
- Сік лимона – 2 ст.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі для салату добре промийте під проточною водою та почистіть. Гострим ножем або за допомогою кухонних гаджетів капусту, моркву та буряк наріжте тонкою соломкою. Черешкова селера і зелень наріжте шматочками.
Крок 2. У глибоку салатницю перекладіть нарізку капусти і рукою трохи перетріть для зменшення її обсягу.
Крок 3. Потім до капусти перекладіть нарізку буряка з морквою і перетріть ще раз, щоб овочі дали трохи свого соку і салат вийшов соковитим.
Крок 4. До цих овочів перекладіть подрібнений селера з зеленню.
Крок 5. Для заправки салату в піалі добре перемішайте сік лимона з оливковою олією. Яблуко очистіть від шкірки з серцевиною і наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Перекладіть яблука в салатницю і полийте всі інгредієнти заправкою.
Крок 7. Потім салат добре перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте смак. Солити салат чи ні, вирішуйте самі.
Крок 8. Приготований салат « Щітка » з селерою відразу сервіруйте до столу. Смачного!
Салат щітка з редько
Для розвантажувальних днів, для схуднення і просто для вечері або на гарнір до м’ясної страви, буде у вас салат «Щітка» із сирого буряка, редьки та яблука. Клітковиною цих інгредієнтів добре очищаємо кишечник, тому назвали салат «щіткою», та й до того ж у ньому багато вітамінів, адже інгредієнти використовуємо сирими. Редьку беремо сорти Дайкон, як менш гостру, хоча є і варіанти з редькою чорною. Заправимо салат оливковою олією і сіль не додаємо.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1.
Складові:
- Буряк сирий – 1 шт.
- Редька – 150 гр.
- Яблуко – 1 шт.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для салату підготувати відповідно до пропорції рецепту і потрібної кількості порцій.
Крок 2. Яблуко промити, обсушити серветкою і видалити серцевину. Потім подрібнити його на великій терці.
Крок 3. Редьку очистити від шкірки, промити і натерти на великій тертці.
Крок 4. Таким же способом подрібнити очищену сиру буряк.
Крок 5. Ці натерті інгредієнти перекласти в салатницю.
Крок 6. Потім заправити салат оливковою олією. Сіль зазвичай в такий салат не додається.
Крок 7. Подрібнені овочі з олією добре перемішати. Приготовлений салат “Щітка” з редькою відразу сервірувати до столу, тільки вранці і на “голодний” шлунок їсти його небажано. Смачного!