Рижики холодним способом на зиму – це один з найпопулярніших варіантів заготівлі на зиму цього царського гриба. При холодному засолюванню, рижики відмінно зберігають корисні якості і відмінний смак, тільки змінюють свій колір на більш темний, а прянощі зі спеціями, згідно обраних рецептів, смак грибів роблять більш пікантним і гострим.
Рижики під гнітом холодним способом на зиму
Засолювання рижиків на зиму холодним способом передбачає обов’язкове використання гніту, щоб гриби дали досить свого соку і рівномірно просолилися. Час засолювання цим способом становить 2 тижні. Для заготівлі краще вибрати рижики невеликого розміру і їх правильно підготувати. Рижики попередньо замочувати не треба, а набір прянощів додати будь-який.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 2 л.
Інгредієнти:
- Рижики – 6 кг.
- Сіль – 300 гр.
- Лист хрону – 4 шт.
- Часник – 180 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Рижики переберіть і промийте під проточною водою. Очистіть зубки часнику. Листя хрону промийте і крупно наріжте.
Крок 2. Для засолювання візьміть відповідну велику ємність і на дно укладіть листя хрону.
Крок 3. Поверх листя покладіть кілька часникових зубків.
Крок 4. Потім викладіть шар рижиків капелюшками донизу.
Крок 5. Рижики рівномірно посипте двома столовими ложками солі.
Крок 6. На шар рижиків покладіть часник. Таким способом укладіть ще 4-6 шарів рижиків.
Крок 7. Потім поверх грибів покладіть плоску тарілку з меншим діаметром і зверху встановіть будь гніт.
Крок 8. Посуд прикрийте серветкою і залиште при кімнатній температурі на добу, щоб гриби дали досить свого соку.
Крок 9. Через добу рижики переставте в холод, і щоб вони були покриті розсолом повністю.
Крок 10. Залиште рижики під гнітом для засолювання на два тижні. Потім солоні рижики розкладіть по банкам і можете довго зберігати в погребі або холодильнику. Вдалих і смачних заготовок!
Солоні рижики з хріном холодним способом
Хрін у вигляді листя, а краще корінь, солоні холодним способом рижики робить більш хрусткими, надає особливий аромат і є натуральним консервантом. У цьому рецепті для засолювання рижиків беремо нарізаний шматочками корінь хрону і доповнюємо заготівлю часником з кропними парасольками. Рижики замочуємо в підсоленій воді, щоб легше змити лісової сміття.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Рижики – 5 кг.
- Сіль – 250 гр.
- Корінь хрону – за смаком.
- Часник – 5 головок.
- Кріп свіжий – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зібрані рижики, а переробляти їх бажано в день збору, перекладіть в глибокий посуд, залийте водою з додаванням ложки солі на 1 кг грибів і залиште на пару годин.
Крок 2. Потім рижики ретельно промийте під проточною водою, видаляючи залишки сміття.
Крок 3. Промиті гриби перекладіть на друшляк для стікання зайвої рідини.
Крок 4. Таким способом почистіть всі рижики.
Крок 5. Очистіть часник з корінням хрону і наріжте їх невеликими шматочками.
Крок 6. Для засолювання рижиків візьміть емальовану або скляний посуд. Парасольки свіжого кропу ошпарте окропом і укладіть на дно посуду.
Крок 7. На кріп покладіть пошарово і капелюшками вниз підготовлені рижики.
Крок 8. Кожен шар рижиків рівномірно посипте 50 гр. солі і нарізкою кореня хрону з часником.
Крок 9. Шари рижиків ущільните рукою і тарілкою. Таким способом в посуд укладіть всі рижики.
Крок 10. Потім поверх рижиків покладіть плоску тарілку і поставте будь-який вантаж. Рижики залиште при кімнатній температурі на одну добу. За цей час гриби дадуть достатньо свого соку.
Крок 11. Через добу рижики компактно розкладіть по невеликих, чистим банкам залийте залишками розсолу, щільно закрийте кришками і поставте в холодильник.
Крок 12. Через 7 днів, не раніше, засолені з хріном рижики можете подавати до столу. Зберігайте цю делікатесну закуску в холодильнику. Вдалих і смачних заготовок!
Простий рецепт засолювання рижиків з сіллю без спецій
Рижики мають власний вираженим грибним смаком і солити їх можна з сіллю без спецій. Варіант простий і солять рижики як сухими, так і промитими. Для засолювання краще вибрати невеликі гриби, а вимочувати їх не потрібно, адже рижики не містять гіркоти. Час засолювання становить 1-1,5 місяця.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Рижики – 1 кг.
- Сіль – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжі рижики очистіть від лісового сміття, добре промийте під проточною водою і на пару хвилин залиште на друшляк для стікання зайвої рідини.
Крок 2. На дно емальованого посуду насипте рівний шар солі товщиною в 1,5 см.
Крок 3. У рижиків відріжте довгі ніжки. Потім гриби пошарово і капелюшками донизу укладіть в посуд.
Крок 4. Шари рижиків пересипайте сіллю, щоб просолилися вони рівномірно.
Крок 5. Поверх рижиків покладіть серветку. На неї помістіть плоску тарілку і будь-який вантаж і на 3 доби залиште при кімнатній температурі, щоб гриби дали свій сік. Потім перенесіть їх в підвал або поставте в холодильник. Серветку періодично промивайте.
Крок 6. Через 1-1,5 місяця рижики з сіллю без спецій будуть готові і їх можна подавати до столу. Вдалих і смачних заготовок!
Засолювання рижиків із зеленню і перцем
Засолювання рижиків із зеленню і перцем буде у вас черговим варіантом цієї делікатесної заготовки на зиму, а перець гіркий і горошки чорного перцю додадуть страві пікантний і гострий смак. У цьому рецепті набором зелені беремо листя хрону, вишні і смородини. Прянощі доповнимо часником з лавровим листом.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Рижики – 1 кг.
- Сіль кам’яна – 50 гр.
- Перець гострий – за смаком.
- Перець чорний горошок – 3 шт.
- Лист хрону – 2 шт.
- Часник – 5 шт.
- Лист смородини – 4 шт.
- Лист вишні – 4 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Рижики очищаємо від лісового сміття і добре промиваємо під проточною водою.
Крок 2. Зелені листя промиваємо і ошпарюємо окропом.
Крок 3. Очищаємо зубки часнику зі стручком гострого перцю і нарізаємо слайсами.
Крок 4. На дно посуду для засолювання кладемо листя хрону. Поверх їх пошарово викладаємо промиті рижики, пересипаючи кожен шар сіллю, нарізкою часнику з гострим перцем, горошками чорного перцю і шматочками лаврового листа.
Крок 5. Таким чином укладаємо всі рижики. Поверх їх кладемо залишилися зелені листя.
Крок 6. Гриби прикриваємо плоскою тарілкою, кладемо зверху будь-який вантаж і переносимо відразу в холодний підвал. Через місяць рижики з зеленню і перцем можна подавати до столу. Вдалих і смачних заготовок!