Розсольник на зиму – 9 рецептів заготовок в банках “Пальчики оближеш” з покроковими фото

Розсольник на зиму в банках – це популярна заготівля з нарізки сезонних овочів з додаванням різних приправ, що дозволяє господині швидко приготувати улюблений багатьма розсольник. Набір овочів може бути різним, але обов’язковим інгредієнтом беруться свіжі і навіть перерослі, або солоні огірки, а з круп додаються перловка або рис.

Розсольник з перловкою і солоними огірками в банках

Солоні огірки розсольнику з перловкою в банках надають особливого пряного смаку, не вимагають додавання оцту і грають роль консерванту. У цьому рецепті беремо класичний для розсольника набір овочів, заздалегідь відварюємо перловку і всі інгредієнти тушкуємо в томатному соку без обсмажування.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,2 л.

Інгредієнти:

  • Перловка – 200 гр.
  • Солоні огірки – 500 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Томатний сік – 200 мл.
  • Олія – 30 мл.
  • Цукор – 25 гр.
  • Сіль – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуємо згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти для розсольника.

Крок 2. Перлову крупу заздалегідь відварюємо до напівготовності і залишки води зливаємо.

Крок 3. Очищаємо і промиваємо овочі. Моркву подрібнюємо на великій терці. Цибулю нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 4. Такими ж кубиками нарізаємо солоні огірки.

Крок 5. Нарізку овочів разом з перловкою перекладаємо в посуд для тушкування.

Крок 6. Заливаємо все томатним соком, наливаємо олію і висипаємо сіль з цукром. Ці інгредієнти добре перемішуємо, доводимо до кипіння і тушкуємо розсольник на середньому вогні в продовження 25 хвилин.

Крок 7. Невеликі банки і кришки заздалегідь стерилізуємо. У них розкладаємо гарячий розсольник, доливаємо залишився соус і герметично закриваємо.

Крок 8. Приготований в банках розсольник з перловкою і солоними огірками ставимо на кришки, остуджуємо під теплим покривалом і відправляємо в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник з перловкою, огірками і помідорами на зиму

Варіант заготівлі на зиму розсольника з перловкою, огірками і помідорами визнається найсмачнішим, адже свіжі помідори мають свій особливий смак з ароматом, який відмінно зберігається в цій консервації. Огірки беремо так само свіжі. Морква з цибулею обсмажуємо, а помідори додаємо в подрібненому вигляді, але можна використовувати і нарізаними.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1.5 кг.
  • Свіжі помідори – 1 кг.
  • Морква – 0.5 кг.
  • Цибуля – 0.5 кг.
  • Перловка суха – 250 гр.
  • Оцет 9% – 80 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 1.5 ст.л.
  • Олія – 200 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перлову крупу на ніч замочуємо в холодній воді. Потім її промиваємо, заливаємо чистою водою і в продовження 20 хвилин відварюємо до напівготовності.

Крок 2. Зварену перловку залишаємо в каструлі, щоб вона ввібрала залишки рідини.

Крок 3. Поки перловка вариться, очищаємо і миємо овочі. Подрібнюємо їх за допомогою кухонних гаджетів або нарізаємо руками.

Крок 4. У казані розігріваємо олію і обсмажуємо нарізану цибулю до золотистого кольору.

Крок 5. До обсмаженої цибулі перекладаємо соломку моркви.

Крок 6. Потім переливаємо перекручені через м’ясорубку свіжі помідори і добре все перемішуємо.

Крок 7. На великому вогні доводимо овочеву масу до кипіння і тушкуємо при періодичному помішуванні протягом 20 хвилин вже на маленькому вогні.

Крок 8. Після цього часу в овочеву масу перекладаємо нарізані огірки і зварену перловку. Все ще раз добре перемішуємо.

Крок 9. Тушкуємо розсольник на мінімальному вогні протягом 10 хвилин від початку кипіння.

Крок 10. Потім насипаємо до розсольника потрібну кількість солі з цукром, наливаємо столовий оцет, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин.

Крок 11. Гарячий розсольник розкладаємо по стерильним банкам і герметично закриваємо прокип’яченими кришками.

Крок 12. Приготований в банках розсольник з перловкою, огірками і помідорами протягом доби остуджувати в перевернутому вигляді і під теплим покривалом. Зберігати такий розсольник можна і при кімнатній температурі. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник з болгарським перцем на зиму

Болгарський перець зі свіжими огірками не належать до традиційних інгредієнтів розсольника, але заготівля з цими овочами виходить з особливим і насиченим смаком. Приготування такого розсольника не відрізняється від класичних варіантів.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 6 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1.5 кг.
  • Болгарський перець – 1 кг.
  • Свіжі помідори – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перловка – 375 гр.
  • Оцет 9% – 200 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Олія – 300 мл.
  • Вода – 600 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перлову крупу заздалегідь замочіть, потім промийте і відваріть протягом 25 хвилин після закипання до стану напівготовності.

Крок 2. Всі овочі для розсольника очистіть і промийте. Моркву подрібніть на великій терці. Цибулю і огірки наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Болгарський перець наріжте великими шматочками.

Крок 4. Помідори, в залежності від розміру, розріжте на половинки або четвертинки.

Крок 5. Нарізку помідорів з солодким перцем і петрушкою порційно подрібніть за допомогою блендера.

Крок 6. У спеціальній для тушкування каструлі розігрійте олію. На ній в продовження 15 хвилин обсмажте нарізку цибулі з натертою морквою.

Крок 7. Потім залийте обсмажені овочі сумішшю помідор з перцем. Додайте підготовлену перловку, нарізку огірків, насипте сіль з цукром і долийте 600 мл гарячої води.

Крок 8. Ці інгредієнти перемішайте і тушкуйте на невеликому вогні ще 30 хвилин. В останню чергу налийте до розсольника столовий оцет і через 5 хвилин вогонь вимкніть.

Крок 9. Приготований розсольник з болгарським перцем гарячим розфасуйте по невеликих стерильним банкам, герметично закупорьте і остудити протягом доби в перевернутому вигляді під махровим рушником. Розсольник відмінно зберігається в будь-якому темному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Заправка для розсольника з томатною пастою на зиму

Помідори в свіжому вигляді, або томатна паста є обов’язковими інгредієнтами заправки розсольника на зиму, а приготувати її можна як з додаванням крупи, так і без неї, що вирішує сама господиня. У цьому простому рецепті заправку готуємо з перловкою, томатною пастою, свіжими огірками і морквою з цибулею. Перловку беремо в пакетику.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,4 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 750 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Перловка – 125 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Оцет 9% – 25 мл.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Олія – 60 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку відваріть протягом 1 години пакетик перловки.

Крок 2. Очистіть цибулю з морквою. Цибулю наріжте середніми кубиками, а моркву подрібніть на великій терці.

Крок 3. Свіжі огірки промийте і подрібніть на великій терці.

Крок 4. В окрему піалу покладіть томатну пасту, налийте олію, насипте сіль з цукром і добре перемішайте до однорідного стану.

Крок 5. У казан або каструлю для тушкування перекладіть подрібнені овочі, підготовлену перловку, залийте томатною сумішшю, перемішайте і на великому вогні доведіть до кипіння.

Крок 6. Тушкуйте заправку на невеликому вогні, при періодичному помішуванні протягом 35 хвилин. Потім вилийте оцет, перемішайте, зніміть пробу, відкоригуйте смак і вогонь вимкніть.

Крок 7. Приготовану заправку для розсольника з томатною пастою розкладіть по невеликих стерильним банкам, герметично закупорьте, остудити в перевернутому вигляді під теплим покривалом і переставте в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник «Український» на зиму

Розсольник «Український» на зиму в банках, на відміну від інших видів такої заготовки, передбачає наявність обов’язкових інгредієнтів: перловки, солоних огірків, цибулі з морквою і томата-пюре, хоча є варіанти і зі свіжими огірками. У цьому рецепті для збалансованого смаку додамо до розсольника огірковий розсіл, петрушку, а томатне пюре доповнимо солодким перцем.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Морква – 4 шт.
  • Цибуля велика – 4 шт.
  • Солоні огірки – 1.5 кг.
  • Болгарський перець – 4 шт.
  • Свіжі помідори – 700 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Перловка – 500 гр.
  • Огірковий розсіл – 150 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – 1 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку заздалегідь замочіть в холодній воді і поставте варитися. Очистіть і промийте овочі. Цибулю наріжте невеликими кубиками. У казані розігрійте олію і обсмажте на ній нарізку цибулі.

Крок 2. Будь-яким способом подрібніть моркву, додайте до цибулі і посмажте до м’якості.

Крок 3. Солоні огірки наріжте так само маленькими кубиками, перекладіть до овочевої засмажки, перемішайте і тушкуйте на середньому вогні протягом 7-10 хвилин.

Крок 4. Через м’ясорубку перекрутіть свіжі помідори з солодким перцем. Отриманою масою залийте овочі в казані і ще раз перемішайте.

Крок 5. До цього часу перловка повинна зваритися. Її перекладіть в казан до овочів, перемішайте і тушкуйте розсольник на невеликому вогні протягом півгодини, не забуваючи масу помішувати.

Крок 6. До кінця тушкування до розсольника через сито налийте огірковий розсіл, зніміть пробу і додайте при необхідності сіль на свій смак.

Крок 7. Петрушку і кріп дрібно наріжте ножем і додайте до розсольника.

Крок 8. Потім додайте до розсольника оцет, ще раз перемішайте і вогонь вимкніть.

Крок 9. Приготований розсольник розкладіть по стерильним банкам, герметично закупорьте і повністю остудити під теплим покривалом. Розсольник в банках добре зберігається в будь-якому темному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник, приготований в мультиварці на зиму

Розсольник в мультиварці на зиму готується зовсім не складно. Всі інгредієнти поміщаються в чашу і тушаться протягом 1,5-2 годин. У цьому рецепті вам пропонується більш простий і швидкий варіант. Перловку беремо в пакетику і відварюємо до готовності, а потім тушкуємо розсольник з подрібненими морквою, цибулею і додаванням томатної пасти.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Перловка – 160 гр.
  • Свіжі огірки – 750 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Олія – 60 мл.
  • Оцет 9% – 25 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Пакетик перлової крупи заздалегідь і протягом 45 хвилин відваріть до готовності.

Крок 2. Свіжі огірки промийте і подрібніть на великій терці.

Крок 3. Очистіть і промийте інші овочі. Моркву натріть на терці, а цибулю наріжте невеликими кубиками.

Крок 4. Подрібнені овочі перекладіть в мульти-чашу. У піалі змішайте томатну пасту з олією, сіллю і цукром. Залийте цієї сумішшю овочі, і все добре перемішайте. Закрийте кришку і включіть програму «Тушкування» на 35 хвилин.

Крок 5. Потім до овочів перекладіть зварену перловку, вилийте оцет, перемішайте і продовжите тушкування на тій же програмі ще 10 хвилин.

Крок 6. Приготований в мультиварці розсольник розкладіть по стерильним пів-літровим банкам, герметично закрийте кришками і повністю остудити під «шубою». Зберігайте розсольник в прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник з перерослих огірків на зиму

Перерослі або некондиційні огірки мають хороший смак і відмінно підійдуть для приготування розсольника на зиму. У цьому рецепті огірки і морква подрібнюємо на корейській терці, помідори і цибулю нарізаємо кубиками, перловку відварюємо і все тушкуємо в глибокому посуді.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 7.

Інгредієнти:

  • Перловка відварна – 200 гр.
  • Огірки свіжі переросли – 1.5 кг.
  • Помідори – 1.5 кг.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 350 гр.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Олія – 250 мл.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Оцтова есенція 70% – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для розсольника.

Крок 2. Перерослі огірки промийте і видаліть кінчики. Видаляти шкірку з насінням чи ні, вирішуйте самі в залежності від стану огірків.

Крок 3. Потім огірки подрібніть на корейській терці і перекладіть в глибокий посуд для тушкування.

Крок 4. Помідори промийте, видаліть щільну серцевину, м’якоть наріжте невеликими кубиками і перекладіть до огірків.

Крок 5. Такими ж кубиками наріжте очищену цибулю і перекладіть в посуд до решти овочів.

Крок 6. Очищену моркву подрібніть, як і огірки, на корейській терці.

Крок 7. Потім до овочів перекладіть відварену перловку, налийте олію, насипте сіль і додайте лавровий лист з горошками чорного перцю.

Крок 8. Всі інгредієнти перемішайте і поставте на великий вогонь.

Крок 9. Після закипання тушкуйте розсольник на невеликому вогні і при періодичному помішуванні в продовження півгодини. Овочі при цьому не повинні розваритися.  В кінці тушкування додайте до розсольника оцтову есенцію і ще раз перемішайте.

Крок 10. Потім посуд з розсольником зніміть з плити. Заздалегідь простерилізуйте банки з кришками.

Крок 11. Гарячий розсольник розфасуйте по підготовленим банкам і відразу герметично закупорьте.

Крок 12. Приготований розсольник з перерослими огірками остудити під теплим покривалом і перенесіть в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник з рисом на зиму

Розсольник з рисом на зиму буде у вас хорошим варіантом цієї заготовки і особливо для тих, хто перловку не поважає. Рис вибирається круглий або пропарений і додається до овочів в сухому вигляді. Набір овочів в такому розсольнику береться, як і в класичних варіантах.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Огірки свіжі – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Вода – 3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуємо, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти для розсольника.

Крок 2. Огірки промиваємо під проточною водою і подрібнюємо на невеликі кубики.

Крок 3. Очищаємо цибулину і нарізаємо тонкими чверть кільцями.

Крок 4. Очищаємо моркву і подрібнюємо на середній терці.

Крок 5. Нарізку цих овочів перекладаємо в каструлю для тушкування і висипаємо стакан добре промитого рису.

Крок 6. До цієї маси виливаємо олію і висипаємо сіль з цукром.

Крок 7. У трьох склянках води розводимо томатну пасту і цієї сумішшю заливаємо овочі з рисом. Доводимо розсольник до кипіння і тушкуємо 35-40 хвилин на невеликому вогні під прикритою кришкою і при помішуванні.

Крок 8. До кінця варіння наливаємо до розсольника оцет, перемішуємо, знімаємо пробу, коригуємо смак і вогонь вимикаємо.

Крок 9. Гарячий розсольник з рисом перекладаємо в стерильні банки, герметично закриваємо, ставимо на кришки і прикриваємо на добу махровим рушником.

Крок 10. Приготований в банках розсольник переносимо в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Розсольник на зиму без оцту

Заготувати розсольник в банках на зиму можна і без оцту, що більше підійде для правильного харчування. Щоб розсольник добре зберігався, до нього в цьому рецепті додамо лимонну кислоту. Готуємо зі свіжими огірками, морквою, цибулею і томатним соусом.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Огірки свіжі – 1.5 кг.
  • Перловка – 1 ст.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Томатний соус – 250 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Лимонна кислота – 6 гр.
  • Олія – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку промийте, на ніч замочіть в холодній воді і на ранок відваріть до напівготовності.

Крок 2. Очистіть і промийте овочі. Моркву подрібніть на терці, а цибулю наріжте кубиками. У посуд для тушкування або в казані розігрійте олію і обсмажте на ній ці овочі до м’якості.

Крок 3. Свіжі огірки промийте і наріжте невеликими кубиками.

Крок 4. Нарізку огірків і відварену перловку перекладіть до обсмажених овочів, насипте сіль з цукром, залийте все томатним соусом і перемішайте. Тушкуйте розсольник на невеликому вогні і при періодичному помішуванні в продовження 45 хвилин.

Крок 5. До кінця тушкування висипте до розсольника лимонну кислоту, перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте смак.

Крок 6. Приготований на зиму розсольник без оцту розкладіть по невеликих стерильний банкам, герметично закупорте кришками, остудити в перевернутому вигляді і під махровим рушником. Потім перенесіть на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал