Різдвяний кекс – це ласощі, без яких свято не передасть всю свою казкову атмосферу. Домашня випічка створює затишок та збирає родину за великим святковим столом. Існує безліч різновидів різдвяних кексів. У кожній сім’ї є свій традиційний рецепт, який передають з покоління в покоління. У добірці зібрані найпопулярніші види кексів для католицького та православного Різдва.
Різдвяний кекс з горіхами
Різдвяний кекс з горіхами зможе приготувати кожна господиня. Навіть якщо ви початківець кулінар, все стовідсотково вийде на вищому рівні. Ніжна випічка виходить приголомшливою. Бюджетний кекс створить святкову атмосферу і згуртує рідних за сімейним застіллям.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 225 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цукор-пісок – 170 гр.
- Сметана – 400 гр.
- Розпушувач – 3 ч.л.
- Сода – 1 ч.л.
- Борошно – 400 гр.
добавки:
- Кориця молота – 4 ч.л.
- Волоські горіхи рубані – 150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Волоські горіхи переберіть від перегородок і шкаралупок. Порубати і посипте корицею. Об’єднайте.
Крок 2. М’яке масло складіть в миску і підцукріть. Об’єднайте електричним приладом до стану збільшеної маси. Викладіть сметану і змішайте.
Крок 3. У повітряну масу по одному розбийте яйця, гарненько перемішуючи після кожного.
Крок 4. Через сито просійте борошно, соду і розпушувач. Повинна вийти досить в’язка маса.
Крок 5. Ємність для випічки наповніть половиною тіста. Розподіліть ароматні горіхи.
Крок 6. Залийте залишками тіста. Прокручувати рухами розрівняйте тісто.
Крок 7. Заздалегідь прогрійте духовку, встановивши на перемикачі 180 градусів. Помістіть бісквітну заготівлю і випікайте 45 хвилин. Перевірте готовність шпажкою, при необхідності збільште час ще на 10-15 хвилин, прикривши верх фольгою.
Крок 8. Ароматний кекс дістаньте з печі і охолодіть. Вийміть з форми і перенесіть на тарілку. Посипте цукровою пудрою. Розріжте на порційні шматочки. Кличте рідних і пригощайте святковою випічкою. Приємного чаювання!
Класичний кекс на Різдво з цукатами
Класичний кекс на Різдво з цукатами – незвичайно апетитне і запашне частування, яке позбавить дару мови. Прянощі створюють затишну атмосферу і зігрівають в чарівне свято, огортаючи теплом і любов’ю. Щільна і волога текстура кексу з алкогольними нотками – приголомшливе завершення торжества. Ніхто не відмовиться від пряного ласощі.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 200 гр.
- Мед – 3 ст.л.
- Імбир – ½ ч.л.
- Кориця – ½ ч.л.
- Мускатний горіх – ½ ч.л.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Сіль – щіпка.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Борошно – 200 гр.
Для прикраси:
- Лимонний сік – 3 ст.л.
- Какао-порошок – 2 ч.л.
- Цукрова пудра – 100 гр.
начинка:
- Ізюм – 70 гр.
- Коньяк – 100 мл.
- Борошно – 30 гр.
- Цитрусові цукати – 70 гр.
- Чорнослив – 70 гр.
- Курага – 70 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Сухофрукти без кісточок промийте і просушіть на паперових рушниках.
Крок 2. Курагу і чорнослив порубайте, об’єднайте в загальній ємності з родзинками і цукатами, залийте алкоголем. Краще залишити на добу, мені досить і ночі.
Крок 3. Яйця змішайте з цукром, присмачити м’яким вершковим маслом. Складові об’єднайте електричним приладом.
Крок 4. У рідку суміш вилийте мед. Присипте меленим імбиром, корицею і мускатним горіхом. Посоліть, щоб збалансувати смак і посилити неперевершений смак кексу. Через кухоль-сито пропустіть борошно і розпушувач, збагативши суміш киснем.
Крок 5. Що наситилися коньяком сухофрукти відіжміть від надлишків алкоголю або процідити через сито, пересипте борошном, щоб солодощі рівномірно розподілилися в майбутньому кексі. Зціджений алкоголь збережіть, він знадобиться для просочення.
Крок 6. Відправте в тісто ароматну суміш. Акуратно вмішайте.
Крок 7. Ємність для випічки наповніть запашною масою. Заздалегідь нагрійте духовку до 180 градусів. Помістіть заготівлю і випікайте 45 хвилин. Перевірте готовність шпажкою. Якщо паличка суха, кекс пропікся.
Крок 8. Ароматний кекс дістаньте з духовки, проткніть шпажкою, полийте алкоголем, який залишився від вимочування сухофруктів. Охолоджений кекс витягніть з форми, загорніть в пергамент і упакуйте в фольгу. Залиште на 1 тиждень, через день, просочуючи коньяком.
Крок 9. Готовий кекс перенесіть на тарілку. Полийте глазур’ю, приготовану з лимонного соку і цукрової пудри, задекоруйте, присипавши какао-порошком або кондитерськими присипками і намистинами. Все залежить від польоту вашої фантазії. Кличте улюблених людей і пригощайте святковим десертом. Приємного чаювання!
Німецький різдвяний кекс штолень
Німецький різдвяний кекс штолень готують за кілька тижнів до настання однойменного торжества. Без традиційного ласощі свято буде не той. Напередодні Різдва полки в супермаркетах заповнені частуваннями в ошатних упаковках. Зайняті та практичні німці купують штоллен, проте є і ті, хто пече кекс за сімейним рецептом самостійно.
Час готування – 4 ч. 30 хв.
Час приготування – 2 ч. 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 120 гр.
- Яєчні жовтки – 6 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Борошно – 440 гр.
- Молоко – ½ ст.
- Коричневий цукор – 3 ст.л.
- Цедра лимона – ½ шт.
- Ваніль – ½ стручка.
добавки:
- Суміш будь-яких горіхів – 2 ст.
- Суміш цукатів з цитрусових – 0,5 ст.
- Темний родзинки – 0,5 ст.
- Ром темний / лікер – ½ ст.
- Борошно – для присипки.
Для покриття:
- Цукрова пудра – ½ ст.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Ваніль – ½ стручка.
Процес приготування:
Крок 1. Ізюм промийте і просушіть на паперових рушниках. Об’єднайте в загальному посуді горіхи і цукати з родзинками, залийте алкоголем. Краще залишити на добу. Я залишаю на ніч.
Крок 2. Що наситилися ромом сухофрукти відіжміть від надлишків алкоголю або процідити через сито, пересипте борошном, щоб солодощі рівномірно розподілилися в майбутньому кексі. Зціджений алкоголь не знадобиться.
Крок 3. У теплому молоці розчин цукор-пісок і сухі дріжджі. Просійте трохи борошна, щоб вийшла маса на зразок густий сметани. Залиште опару підходити. З хорошими дріжджами вистачить 20 хвилин.
Крок 4. М’яке вершкове масло з’єднайте з ваніллю і лимонною цедрою, розітріть до однорідності.
Крок 5. У підійшлу ніжну опару по одному введіть жовтки, гарненько перемішуючи після кожного. Додайте ароматизоване масло, сіль і коричневий цукор і просійте борошно яке залишилось. Вимісити масу. Має вийти досить густе тісто.
Крок 6. У м’яке тісто введіть присипані борошном солодощі. Акуратно вмішайте в тісто. Прикрийте тісто рушником і залиште підніматися. Процес займе близько 2-х годин.
Крок 7. Деко вистелите пергаментним папером. З тіста сформуйте овальну булку. У центрі ребром долоні зробіть поглиблення. Складіть навпіл. Прикрийте тісто рушником і залиште підніматися. Процес вистоювання займе 1 годину.
Крок 8. Заздалегідь нагрійте духовку до 180 градусів. Помістіть деко і випікайте 1 годину, через 45 хвилин прикрийте фольгою. Перевірте готовність шпажкою. Якщо паличка суха, кекс пропікся.
Крок 9. Масло, призначене для покриття, розтопіть і змішайте з ваніллю.
Крок 10. Ароматний кекс дістаньте з духовки, щедро покрийте масляною масою і посипте цукровою пудрою. Коли корочка затвердіє, повторіть дії ще кілька разів. Охолоджений кекс витягніть з форми, загорніть в пергамент і упакуйте в фольгу. Залиште на пару тижнів для дозрівання.
Крок 11. Через час запрошуйте улюблених людей на святкове чаювання і пригощайте десертом. Приємного чаювання!
Панеттоне – італійський різдвяний кекс
Панеттоне – італійський різдвяний кекс, який неодмінно варто спробувати. Традиційна випічка готується приблизно три доби. Однак є і спрощений рецепт, яким хочу поділитися сьогодні. Запаморочливе частування створює святковий настрій і урочисту затишну атмосферу.
Час готування – 4 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 170 гр.
- Яйця курячі – 5 шт.
- Цукор-пісок – 220 гр.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Дріжджі сухі – 11 гр.
- Борошно – 500 гр.
- Молоко – 220 мл.
добавки:
- Апельсинова цедра – 2 ст.л.
- Мигдаль / фундук – 2 ст.л.
- Мускатний горіх – щіпка.
- Гіркий шоколад – 100 гр.
- Вершки 33% – 2 ст.л.
- Лимонний сік – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Зберіть продукти.
Крок 2. Розпустіть вершкове масло.
Крок 3. Вилийте підігріте молоко і 5 яєчних жовтків, білки залиште для глазурі, досить буде 2-х. Об’єднайте вміст.
Крок 4. В окремій мисці змішайте збагачену киснем борошно, сухі дріжджі, сіль і 100 грамів цукрового піску.
Крок 5. Ароматизуйте апельсиновою цедрою і мускатним горіхом.
Крок 6. До сухої суміші вилийте рідку субстанцію.
Крок 7. Вимісити масу. Має вийти досить густе тісто. Прикрийте рушником і залиште підніматися. Процес займе 1,5 години.
Крок 8. Поки тісто піднімається, натріть гіркий шоколад і приберіть в холод, щоб він не розтанув.
Крок 9. У тісто, яке підійшло введіть шоколадну крихту і швидко вмішайте в тісто, намагаючись мінімізувати контакт з руками.
Крок 10. Сформуйте з тіста кулю.
Крок 11. Ємність для випічки вистеліть пекарським папером, перекладіть ароматне тісто. Прикрийте тісто рушником і залиште підніматися. Процес вистоювання займе 1 годину.
Крок 12. Верхівку піднявся кексу промажте жирними вершками. Заздалегідь нагрійте духовку до 200 градусів. Помістіть деко і випікайте 20 хвилин.
Крок 13. Через час прикрийте фольгою. Зменшіть нагрів до 160 градусів і випікайте ще півгодини. Перевірте готовність шпажкою. Якщо паличка суха, кекс пропікся.
Крок 14. Ароматний кекс дістаньте з печі і охолодіть. Вийміть з форми і перенесіть на тарілку.
Крок 15. Горіхи підсушіть на розігрітій сухий сковорідці.
Крок 16. Остиглі горіхи порубати.
Крок 17. Приготуйте глазур. 2 білка збийте з рештою цукром до повного розчинення цукрових кристаликів, налийте лимонний сік і знову розмішайте.
Крок 18. Охололий кекс полийте білкової глазур’ю.
Крок 19. Зверху задекоруйте рубаними горіхами. Кекс повинен стабілізуватися, а глазур добре застигнути.
Крок 20. Розріжте на порційні шматочки. Кличте рідних і пригощайте запашною випічкою. Приємної насолоди!
Сирний різдвяний кекс
Сирний різдвяний кекс знаком багатьом. Домашня випічка огортає теплом і піднімає настрій, створюючи навколо святкову атмосферу. Кекс виходить вологим і соковитим. Наповнення домашньої випічки може варіюватися в залежності від власних уподобань. Експериментуйте і пригощайте рідних!
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор-пісок – 125 гр.
- Сіль – щіпка.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Сода – 0,5 ч.л.
- Борошно – 200 гр.
- Сир – 250 гр.
добавки:
- Апельсинова цедра – 1 ч.л.
- В’ялена журавлина – 50 гр.
- Курага – 50 гр.
- Ізюм – 50 гр.
- Ром – 150 мл.
- Цукрова пудра – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Курагу і родзинки промийте і просушіть на паперових рушниках. Курагу порубати, об’єднайте в загальному посуді з родзинками і залийте алкоголем. Краще залишити на добу, мені досить і ночі.
Крок 2. Щільний сир, краще взяти жирний або домашній, розітріть виделкою або протріть через сито.
Крок 3. Відправте до розім’ятого сиру розм’якшене вершкове масло і об’єднайте складові.
Крок 4. Насипте цукор і знову розмішайте.
Крок 5. У ніжну масу по одному розбийте яйця, гарненько перемішуючи після кожного.
Крок 6. Посоліть, через сито просійте борошно, соду і розпушувач.
Крок 7. Вимісити масу вінчиком, поки це можливо. Має вийти досить густе тісто.
Крок 8. Вимочені сухофрукти відіжміть від надлишків алкоголю і відправте в сирне тісто. Акуратно вмішайте в тісто.
Крок 9. Слідом відправте в’ялену журавлину і апельсинову цедру.
Крок 10. Тісто гарненько розмішайте. Ємність для випічки наповніть ароматним тістом. Заздалегідь прогрійте духовку, встановивши на перемикачі 180 градусів. Помістіть заготівлю і випікайте 45 хвилин. Перевірте готовність шпажкою, при необхідності збільште час ще на 10-15 хвилин.
Крок 11. Ароматний кекс дістаньте з печі і охолодіть. Вийміть з форми і перенесіть на тарілку. Розріжте на порційні шматочки. Кличте рідних і пригощайте соковитою випічкою. Приємної насолоди!