Пряники в домашніх умовах – 9 простих рецептів приготування з покроковими фото

Пряники в домашніх умовах – це дуже смачні і оригінальні ласощі для всієї родини. Таке частування можна готувати до свят, подавати до сімейного чаювання або дарувати в якості їстівного сувеніра. Є багато варіантів приготування пряників своїми руками. Кращі з них ми зібрали в нашій кулінарній добірці покрокових рецептів.

Імбирні пряники з глазур’ю

Імбирні пряники з глазур’ю вражають не тільки яскравим смаком, але і неймовірним ароматом. Такі смаколики ідеально доповнить чашечку гарячого чаю або прикрасить святковий стіл. Також такі пряники можна дарувати близьким і друзям з приводу або без. Обов’язково спробуйте!

Час готування – 1 година 40 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 40 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 3 ст.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Мед – 1/3 ст.
  • Какао – 1 ст.л.
  • Імбир мелений – 1 ч.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Кориця молота – 1 ч.л.
  • Гвоздика молота – 1 ч.л.
  • Горіх мускатний мелений – 0,5 ч.л.
  • Розпушувач – 0,5 ч.л.

Для глазурі:

  • Пудра цукрова – 100 гр.
  • Лимон – 0,5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.

Крок 2. Розм’якшене вершкове масло відправляємо в глибоку миску, з’єднуємо з цукром і збиваємо.

Крок 3. У масляну масу додаємо куряче яйце і мед.

Крок 4. Ретельно перемішуємо інгредієнти.

Крок 5. Відправляємо в масу какао і всі сухі спеції.

Крок 6. Всипаємо просіяне борошно з розпушувачем.

Крок 7. Починаємо вимішувати заготівлю до отримання однорідного щільного кома. Ми залишаємо його в прохолодному місці на одну годину.

Крок 8. На пергаменті розкочуємо тісто в тонкий пласт. Вирізаємо на ньому пряники в будь-якій формі, яка вам більше подобається.

Крок 9. У кожній фігурці можна зробити прокол. Він знадобиться, якщо ви захочете прив’язати стрічку або мотузку до пряника.

Крок 10. Відправляємо заготовки в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.

Крок 11. В цей час приготуємо глазур. Збиваємо цукрову пудру з соком половинки лимона. Отриманою сумішшю прикрашаємо готовий десерт.

Крок 12. Яскраві імбирні пряники з глазур’ю готові!

Медові пряники в домашніх умовах

Медові пряники в домашніх умовах – це дуже смачне і яскраве частування, який кожен зможе самостійно приготувати. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки. Порадуйте себе і своїх близьких апетитним і цікавим десертом.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 16 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2,5 ст.
  • Кефір – 150 мл.
  • Мед – 2 ст.л.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія – 1,5 ст.л.

Для глазурі:

  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Цукор – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокій мисці з’єднуємо яйце, мед, цукор і сіль.

Крок 2. Збиваємо продукти міксером і підливаємо кефір.

Крок 3. Додаємо олію і продовжуємо збивати.

Крок 4. Тепер поступово просіюємо сюди борошно з содою. Збиваємо до зникнення грудочок.

Крок 5. Отримуємо ніжну однорідну масу. Її потрібно перекласти на робочу поверхню, продовжуємо всипати борошно і замішувати руками.

Крок 6. Руками формуємо акуратний тонкий пласт. Вирізаємо з нього невеликі кола.

Крок 7. Перекладаємо кола на деко з пергаментом. Випікаємо 20-25 хвилин при температурі 190 градусів.

Крок 8. В цей час приготуємо глазур. Для цього збиваємо яєчний білок з цукром.

Крок 9. Працюємо міксером, поки не отримаємо тягучу білу масу.

Крок 10. Поливаємо гарячі пряники глазур’ю і повертаємо їх в духовку ще на 5 хвилин.

Крок 11. Перекладаємо смаколики на решітку і даємо йому охолонути. Ароматні медові пряники готові!

Пряники на молоці в духовці

Пряники на молоці в духовці виходять дуже ніжними і м’якими. Обов’язково спробуйте приготувати їх у себе вдома. Готовий десерт можна їсти просто так чи подавати разом з гарячими напоями. Для здійснення кулінарної ідеї використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 12 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 625 гр.
  • Молоко – 250 мл.
  • Цукор – 250 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйце – 2 шт.
  • Пудра цукрова – 100 гр.
  • Цукор ванільний – 15 гр.
  • Олія – 50 мл.
  • Розпушувач – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку миску просіюємо 100 грам борошна, розмішуємо її з сіллю, цукром.

Крок 2. Вливаємо в суху суміш нагріте молоко. Відразу ж збиваємо продукти до однорідності.

Крок 3. Розбиваємо сюди курячі яйця, додаємо олію і ванільний цукор. Знову все перемішуємо. З одного яйця відділяємо білок, він стане в нагоді для глазурі.

Крок 4. Просіюємо в заготівлю борошно яке залишилось.

Крок 5. Вимішуємо, поки не зникнуть всі грудочки.

Крок 6. Отримуємо щільне тісто. Тепер його потрібно розкачати в тонкий пласт.

Крок 7. Вирізаємо з пласта невеликі кола і перекладаємо їх на деко з пергаментом. Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 8. Для глазурі ретельно збиваємо цукрову пудру з яєчним білком. Потрібно отримати білу тягучу суміш.

Крок 9. Обвалюємо готові пряники в отриманій глазурі.

Крок 10. Ніжні і м’які домашні пряники на молоці готові. Можна пробувати!

Шоколадні пряники

Шоколадні пряники в домашніх умовах ви легко приготуєте за допомогою нашого покрокового рецепта. Готові смаколики можна подавати до сімейного чаювання або святкового столу. Шоколадний варіант частування сподобається як дорослим, так і дітям. Обов’язково спробуйте!

Час готування – 2 години

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 12 шт.

Інгредієнти:

  • Шоколад темний – 100 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Пудра цукрова – 20 гр.
  • Какао-порошок – 2 ст.л.
  • Сода – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Розтоплюємо вершкове масло і кладемо в нього шматочки темного шоколаду.

Крок 2. Ставимо заготівлю в мікрохвильовку. Потрібно, щоб шоколад повністю розтанув.

Крок 3. В окремому посуді збиваємо яйця з цукром до розчинення сухого інгредієнта.

Крок 4. Переливаємо яєчну суміш в шоколадну, яка вже трохи охолола.

Крок 5. Сюди ж відправляємо какао і просіяне з содою борошно.

Крок 6. Починаємо перемішувати продукти. Отриману масу ставимо в холодильник на півтори години.

Крок 7. Через час з готового тіста ліпимо акуратні кульки. Обвалюємо їх в цукровій пудрі.

Крок 8. Злегка притискаємо заготовки руками і перекладаємо їх на деко з пергаментом.

Крок 9. Випікаємо 15 хвилин при температурі 170 градусів.

Крок 10. Найсмачніші шоколадні пряники в домашніх умовах готові. Пробуйте!

М’які пряники на сметані

М’які пряники на сметані – це дуже смачне і цікаве частування для всієї родини. Апетитний десерт сподобається як дорослим, так і дітям. Готуйте до святкового столу або домашнього чаювання. Побалуйте себе і рідних за допомогою нашого перевіреного покрокового рецепта.

Час готування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 32 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 400-600 гр.
  • Сметана – 350 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Цукор – 250 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти за списком.

Крок 2. У глибокій мисці розмішуємо сметану з содою, залишаємо на 10 хвилин.

Крок 3. Через вказаний час додаємо сюди курячі жовтки, ( білки залишаємо для глазурі ) сіль, 180 грам цукру.

Крок 4. Добре перемішуємо інгредієнти до отримання однорідної маси.

Крок 5. Просіюємо борошно в рідку суміш.

Крок 6. Вимішуємо масу до отримання щільного однорідного кома.

Крок 7. Отриману грудку розкочуємо в тонкий пласт.

Крок 8. У заготівлі вирізаємо різні форми невеликих пряників.

Крок 9. Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом. Випікаємо 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 10. Перекладаємо пряники в миску і даємо їм охолонути.

Крок 11. Тепер приготуємо глазур. Для цього збиваємо білки з рештою цукром.

Крок 12. Обмазуємо пряники готової глазур’ю. Даємо їй застигнути.

Крок 13. Апетитні і ніжні пряники на сметані готові!

М’ятні пряники в домашніх умовах

М’ятні пряники в домашніх умовах – оригінальні смаколики для всієї родини. Таке частування можна готувати до свят, подавати до сімейного чаювання або дарувати в якості їстівного сувеніра. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої добірки.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 12 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 200 гр.
  • Краплі м’ятні – 1,5 ч.л.
  • Розпушувач – 1 ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Олія – 70 мл.
  • Пудра цукрова – 100 гр.
  • Молоко – 250 мл.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокому посуді з’єднуємо просіяне борошно, цукор, розпушувач і сіль. Перемішуємо сухі інгредієнти.

Крок 2. В іншій мисці з’єднуємо молоко, яєчний жовток ( білок залишаємо для глазурі ), олія і одну чайну ложку м’ятних крапель. Перемішуємо до однорідності.

Крок 3. Переливаємо рідку заготівлю в борошняну.

Крок 4. Перемішуємо масу до утворення тугого липкого кома.

Крок 5. Розкочуємо отримане тісто в тонкий пласт і вирізаємо з нього невеликі кола.

Крок 6. Важливо, щоб кола мали акуратну форму.

Крок 7. Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом і відправляємо їх в розігріту до 200 градусів духовку.

Крок 8. Випікаємо близько 10 хвилин до повної готовності.

Крок 9. В цей час готуємо глазур. З’єднуємо яєчний білок з цукровою пудрою і рештою краплями. Вимішуємо до однорідності.

Крок 10. Готові смаколики добре обвалюємо в глазурі.

Крок 11. Знову перекладаємо частування на деко.

Крок 12. Ставимо в духовку з відкритими дверцятами на 10 хвилин. Це потрібно для того, щоб глазур підсохла.

Крок 13. Ароматні м’ятні пряники в домашніх умовах готові!

Класичні пряники по ГОСТу СРСР

Класичні пряники по ГОСТу СРСР – це смак, який багатьом знайомий з дитинства. Якщо ви хочете побалувати себе таким популярним і апетитним десертом, то використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої добірки. За допомогою докладного опису процесу частування вийде навіть у новачків.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 18 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 450 гр.
  • Цукор – 370 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Сода – 1 гр.
  • Розпушувач – 2 гр.
  • Кислота лимонна – 1 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Пудра цукрова – 50 гр.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Перець запашний мелений – ¼ ч.л.
  • Бадьян – ¼ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Імбир мелений – ¼ ч.л.
  • Глазур – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейник всипаємо двадцять грам цукру. Ставимо на повільний вогонь і готуємо до потемніння і розтоплювання суміші.

Крок 2. Вливаємо сюди воду температурою 100 градусів, всипаємо ще стільки ж цукру, перемішуємо.

Крок 3. Далі досипаємо весь цукор і прянощі, додаємо 180 грам борошна. Перемішуємо і готуємо на слабкому вогні, не даємо вмісту кипіти. Остуджуємо сироп до 40 градусів.

Крок 4. Всипаємо в сироп борошно яке залишилось з содою і розпушувачем. Сюди ж відправляємо вершкове масло, лимонну кислоту і куряче яйце. Вимішуємо.

Крок 5. Формуємо щільне туге тісто.

Крок 6. З тіста ліпимо невеликі кульки. Кладемо їх на деко з пергаментом.

Крок 7. Випікаємо заготовки 15 хвилин при температурі 220 градусів.

Крок 8. Поливаємо готові пряники глазур’ю за смаком. Даємо охолонути.

Крок 9. Дуже смачні пряники за радянським ГОСТу в домашніх умовах готові!

Пісні пряники

Пісні пряники нескладно приготувати в домашніх умовах. За допомогою нашого покрокового рецепта впораються навіть новачки. При цьому такий кулінарний варіант вийде не менш яскравим і смачним, ніж класичний. Обов’язково спробуйте і здивуєте своїх близьких або гостей.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 18 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 320 гр.
  • Мед – 70 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Вода – 120 мл.
  • Олія – 50 мл.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Імбир мелений – 0,5 ч.л.

Для глазурі:

  • Вода – 50 мл.
  • Цукор – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Цукор всипаємо в каструлю і повільно нагріваємо його, поки він не розплавиться.

Крок 2. Доводимо вміст до рідкої темної суміші.

Крок 3. Вливаємо в цю суміш окріп, перемішуємо.

Крок 4. Слідом відправляємо мед і імбир.

Крок 5. Добре все перемішуємо і даємо трохи охолонути.

Крок 6. Вливаємо олію і додаємо соду. Знову все перемішуємо.

Крок 7. Поступово всипаємо борошно і вимішуємо тісто.

Крок 8. З отриманого липкого тіста формуємо невеликі кульки. Кладемо їх на деко.

Крок 9. Випікаємо 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 10. Приготуємо глазур. Для цього з’єднуємо воду і цукор в сотейнику. Ставимо на вогонь.

Крок 11. Кип’ятимо заготівлю і варимо ще 1-2 хвилини. Прибираємо з вогню.

Крок 12. Пряники обмазуємо отриманою сумішшю, даємо їм охолонути.

Крок 14. Смачні пісні пряники в домашніх умовах готові!

Пряники з житнього борошна

Пряники з житнього борошна – цікавий варіант приготування простого і смачного десерту. Такі смаколики вийдуть менш калорійним і шкідливим. Подавайте їх до сімейного чаювання або їжте просто так. У приготуванні вам допоможе наш перевірений рецепт з покроковими фото і докладним описом процесу.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 12 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє – 6 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Маргарин – 50 гр.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Кориця – 0,5 ч.л.
  • Імбир мелений – 0,5 ч.л.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Оцет – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Натираємо маргарин на терці. Кладемо його в глибоку миску.

Крок 2. Розбиваємо сюди куряче яйце.

Крок 3. Всипаємо вказану кількість цукру.

Крок 4. Додаємо мелений імбир і корицю. Гарненько все перемішуємо.

Крок 5. Соду гасимо оцтом і відправляємо в загальну масу.

Крок 6. Всипаємо житнє борошно. Починаємо замішувати тісто.

Крок 7. З отриманого тіста формуємо ковбаски рівної товщини. Нарізаємо їх невеликими шматочками.

Крок 8. З кожного шматочка формуємо акуратний приплющений кружок.

Крок 9. Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом.

Крок 10. Випікаємо частування 25 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 11. Апетитні домашні пряники з житнього борошна готові. Можна пробувати!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал