Помідори в желатині – закрутка, від якої всі приходять в захват. Рецептів приготування таких помідорів досить, щоб знайти той, який сподобається саме вам. У статті зібрані 8 рецептів закаток, які можна зробити в домашніх умовах.
Помідори з цибулею в желатині “Пальчики оближеш” на зиму
Консервовані овочі дозволяють урізноманітнити меню в зимовий час і забезпечити організм необхідними вітамінами. Помідори – найпоширеніші овочі для приготування закаток, з ними можна пробувати найрізноманітніші кулінарні експерименти. Наприклад, можна приготувати помідори з цибулею в желатині.
Час готування: 80 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 500 гр.
- Цибуля – 1-1,5 шт. (Або часник 1 головка)
- Олія – 1 ст.л.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Для маринаду: (на 1 літрову банку)
- Желатин – 1 ст.л.
- Цукор – 2,5 ст.л.
- Сіль – 2 ст .л.
- Гвоздика – 2-3 шт.
- Лист лавровий – 1-2 шт.
- Есенція оцтова – 1 ч.л.
Процес приготування:
- Візьміть помідори не дуже великого розміру, помийте їх і відірвіть зелені хвостики. Помідори розрізати навпіл.
- Замочите желатин в склянці холодної води на 40 хвилин.
- Банки для закаток добре помийте і простерилізуйте. Кришки прокип’ятіть.
- Ріпчасту цибулю наріжте кільцями.
- У банку влийте столову ложку рослинної олії і викладіть перець горошком.
- Потім викладіть шарами помідори і ріпчасту цибулю. Верхній шар повинен бути цибульним.
- У каструлю влийте стакан води і доведіть її до кипіння. Додайте сіль, цукор і спеції, варіть маринад 10 хвилин.
- Набряклий желатин поставте на водяну баню і розчиніть його.
- За дві хвилини до готовності маринаду, додайте желатинову масу і оцтову есенцію. Гарячий маринад влийте в банку. Після цього банки з помідорами необхідно простерилізувати в окропі. Час стерилізації 15 хвилин.
- Після стерилізації закатати банки металевими кришками. Переверніть їх догори дном і укутайте в теплий плед. У такому положенні дайте закачування повністю охолонути.
Смачного!
Дуже смачні помідори в желатині з цибулею і петрушкою
Консервовані помідори в желатині припадуть до смаку багатьом. Рецепт приготування простий і не вимагає багато часу. Завдяки цибулі і петрушці, желе виходить смачним і ароматним.
Час готування: 80 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 600-700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка – 20 гр.
- Часник – 2-3 зуб.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Желатин – 1 ст.л.
- Кріп – за смаком.
- Для маринаду:
- Вода – 1 л.
- Цукор – 3 ст.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Есенція оцтова – 1 ст.л.
Процес приготування:
- Помідори і петрушку помийте, цибулю очистіть від лушпиння.
- Банки помийте і простерилізуйте, кришки прокип’ятіть.
- Ріпчасту цибулю наріжте кільцями.
- Петрушку наріжте.
- Помідори розрізати навпіл.
- У банки покладіть кріп, очищені зубчики часнику, кілька цибулевих кілець, перець горошком і петрушку.
- Далі заповніть банки помідорами і цибулею, що залишилася.
- У каструлю влийте воду, доведіть її до кипіння, додайте сіль, цукор, розмішайте до повного розчинення, потім залиште маринад на вогні ще на 3 хвилини.
- У кожну банку покладіть по столовій ложці желатину.
- У маринад додайте оцтову есенцію і розлийте його по банках.
- Прикрийте банки стерилізованими кришками, помістіть їх в об’ємну каструлю, на дно якої застеліть рушник, складений у кілька разів , влийте воду і стерилізують в окропі 15-20 хвилин.
- Після стерилізації щільно закрийте банки кришками, переверніть їх догори дном і остудіть, укривши ковдрою.
- Перед подачею закачування потримайте пару годин в холодильнику, щоб маринад застиг до стану желе.
Смачного !
Солодкі помідори в желатині на зиму
Ніякі покупні консервовані овочі не зрівняються з приготованими руками дбайливої господині. Солодкі консервовані помідори в желе відмінно підходять в якості закуски для м’ясних страв і макаронів.
Час готування: 1,5 години.
Час приготування: 70 хв.
Порцій: 5-7.
Інгредієнти:
- Помідори – 1,3 кг.
- Желатин – 1,5 ст.л.
- Цукор – 5 ст.л.
- Лист лавровий – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода – 1 л.
- Оцет 9% – 2 ст.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
- Желатин залийте 100 мілілітрах холодної води і залиште на півгодини, щоб він набряк.
- Помідори добре помийте, видаліть плодоніжки і розріжте їх навпіл.
- З ріпчастої цибулі зніміть лушпиння і наріжте його кільцями.
- Банки добре помийте і простерилізуйте. Наповніть банки кільцями цибулі і половинками помідорів.
- У каструлю влийте воду, всипте сіль і цукор, додайте перець горошком і лавровий лист. Закип’ятіть маринад і проваріть пару хвилин. Потім влийте оцет і зніміть каструлю з вогню.
- У маринад викладіть набряклий желатин, перемішайте, щоб желатин повністю розчинився.
- Маринад влийте в банки і прикрийте їх стерилізованими кришками.
- На дно каструлі покладете складену в декілька разів рушник, який знаходиться зверху, банки з помідорами. Влийте воду, щоб вона доходила до «плічок» банок. Стерилізують заготовки в киплячій воді протягом 15-20 хвилин.
- Після стерилізації закатати банки металевими кришками. Закачування переверніть догори дном, укрийте ковдрою і повністю остудіть. Зберігайте помідори в желатині в прохолодному місці, перед подачею, помістіть закачування на пару годин в холодильник.
Смачного!
Неймовірні помідори в желе на 1 літрову банку
Шалене смачні консервовані помідори в ароматному желе. Така заготовка точно приверне до себе увагу на застілля і порадує гостей своїм унікальним смаком.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Помідори – 0,7 кг.
- Вода – 1 л.
- Цукор – 3,5 ст.л .
- Сіль – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 1 ст.л.
- Желатин – 10 гр.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний горошком – 3-5 шт.
Процес приготування:
- Желатин розведіть в холодній воді і залиште на 20 хвилин, щоб він набряк.
- Літрові банки добре помийте і ошпарте окропом.
- Помідори помийте і наріжте часточками. Ріпчасту цибулю наріжте кільцями.
- У каструлю влийте воду, доведіть її до кипіння. Потім додайте сіль, цукор і спеції, варіть маринад при слабкому кипінні 4 хвилини. В кінці додайте желатин і перемішайте маринад, поки желатин повністю не розчиниться.
- У банки щільно укладіть помідори і цибулю, овочі викладайте шарами. Влийте в банки гарячий маринад, банки прикрийте кришками і помістіть в каструлю, дно якої застеліть рушником, складеним у кілька разів. У каструлю влийте воду так, щоб вона не доходила 3-4 сантиметрів до верху банок. Стерилізують закачування в окропі 15-20 хвилин.
- Банки щільно закрийте кришками, укутайте в теплу ковдру і залиште до повного охолодження. Консервовані помідори в желатині готові, зберігайте їх у прохолодному місці.
Смачного!
Покроковий рецепт заготовки помідорів в желатині з часником
Якщо вам набридли звичайні мариновані помідори, саме час спробувати щось нове, а саме помідори в желатині. Це дуже цікава і смачна закуска, яку готувати зовсім нескладно.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Помідори – 2 кг.
- Кріп – 2 шт.
- Петрушка – 2 гілки.
- Часник – 4-5 зуб.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
- Лист лавровий – 1-2 шт.
- Для заливки:
- Вода – 1,5 л.
- Желатин – 2 ст.л.
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 2 ст.л.
Процес приготування:
- Помідори помийте і наколи їх зубочисткою. Кріп і петрушку помийте і просушіть. Цибулю і часник очистіть від лушпиння, цибулю наріжте кільцями, часник – пластинками.
- Банки для закаток добре помийте і простерилізуйте. Розкладіть по ним горошини перцю і лаврове листя, потім шарами викладіть помідори, часник, кріп, петрушку і кільця цибулі.
- Желатин залийте склянкою води, перемішайте і залиште на 10 хвилин при кімнатній температурі.
- Воду, що залишилася влийте в каструлю, додайте цукор і сіль. Доведіть маринад до кипіння і зніміть з вогню. Потім в гарячий маринад додайте набряклий желатин, перемішайте і знову поставте на вогонь, але не кип’ятіть.
- Гарячим маринадом залийте банки з помідорами, прикрийте їх кришками. Помістіть банки в об’ємну каструлю, дно якої застеліть рушником, складеним у кілька разів, влийте воду і поставте на вогонь. Стерилізують заготовки в киплячій воді 10-15 хвилин.
- Після стерилізації закатати банки кришками, укутайте в тепле рушник і дайте повністю охолонути. Зберігайте закачування в холодному місці.
Смачного!
Різані помідори в желатині на зиму
Консервовані різані помідори в желатині готуються просто і добре зберігаються в погребі. Це відмінна закуска, яка точно стане однією з найулюбленіших у всій вашій сім’ї.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Помідори – 1,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Желатин – 2 пакетика.
- Для 1 літра маринаду:
- Сіль – 30 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець запашний горошком – 6-8 шт.
- Гвоздика – 1 шт.
- Оцет 9% – 1 ч.л.
Процес приготування:
- Желатин залийте водою і залиште на півгодини при кімнатній температурі.
- Помідори добре помийте проточною водою.
- Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і обмийте.
- Банки добре помийте і ошпарте окропом.
- Кришки також залийте окропом і залиште на пару хвилин.
- У помідорів виріжте плодоніжки і розріжте їх на 4 частини.
- Ріпчасту цибулю наріжте кільцями.
- У банки укладіть шарами помідори і ріпчасту цибулю. На дно покладіть помідори.
- Далі зробіть шар з кілець цибулі і продовжуйте укладати овочі до верху банок.
- Самий останній, верхній шар зробіть з цибулі.
- Заготовки прикрийте кришками і приготуйте маринад.
- У каструлю влийте воду і поставте на вогонь, всипте сіль.
- Також додайте цукор.
- Відміряйте необхідну кількість сухих спецій.
- Додайте в маринад спеції, доведіть його до кипіння.
- Потім зменшіть вогонь і влийте желатинову масу, перемішайте, поки він повністю не розчиниться.
- Далі влийте гарячий маринад в банки з овочами.
- Помістіть заготовки в об’ємну каструлю, дно якої застеліть рушником, складеним у кілька разів, влийте воду і стерилізують їх протягом 20 хвилин.
- Після стерилізації прямо в банки влийте оцет.
- Банки закатати кришками і укутайте в ковдру до повного охолодження.
- Помідори в желатині можна зберігати в погребі чи холодильнику.
Смачного!
Помідори черрі в желатині на зиму без стерилізації
Як же приємно взимку відкрити баночку смачних маринованих помідорів чері. Заготівля з овочів в желатині дозволяє краще зберегти цілісність і смакові якості помідорів. До того ж така заготовка виглядає дуже апетитно. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 4 закачування по 750 мілілітрів.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Помідори черрі – 1,4 кг.
- Цибуля – 4 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Желатин – 6 ч.л.
- Кріп – 4 шт.
- Листя хрону – 8 шт.
- Листя вишні – 8 шт.
- Перець запашний горошком- 8 шт.
- Перець чорний горошком – 40 шт.
- Перець червоний гострий – 1 шт.
- Гвоздика – 8 шт.
- Для маринаду на 1 літр:
- Цукор – 4 ст.л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Оцет 9% – 1 ст.л.
Процес приготування:
- Помідори помийте і наколи їх зубочисткою біля основи плодоніжки.
- Банки для закаток добре помийте і обдайте окропом. На дно кожної банки покладіть зелень, 1-2 часточки гострого перцю і часточку часнику.
- Наповніть банки помідорами і кільцями ріпчастої цибулі.
- У кожну банку всипте по чайній ложці желатину.
- У каструлю влийте воду, доведіть її до кипіння, додайте сіль, цукор і сухі спеції. Коли сіль і цукор розчиняться, зніміть каструлю з вогню і додайте оцет.
- Наповніть банки гарячим маринадом, прикрийте їх чистими кришками. На дно каструлі покладете рушник, зверху поставте банки з помідорами. Влийте воду, щоб вона доходила до плічок банок. Стерилізують заготовки в окропі протягом 25 хвилин.
- Стерилізовані банки щільно закрийте кришками, укутайте в плед або рушник і повністю остудіть. Зберігайте закачування з помідорів чері в прохолодному місці.
Смачного!