Печеня з курки або запіканка – це правильно обсмажене м’ясо курки з подальшим томлінням або тушкуванням в соусі і з овочевим супроводом з картоплі, моркви і цибулі. Різноманітність рецептів жаркого визначається набором овочів і добавками грибів, чорносливу і прянощів. Важливим моментом є вибір посуду для готування ( показаний, вок, горщик і їм подібні ), а готувати можна і на плиті, і в духовці, і в мультиварці.
Печеня з курки в горщиках в духовці
Не тільки особливий смак, але і ефектна подача відрізняє спекотне з курки, як блюдо з курячого м’яса і овочів, приготоване в горщиках в духовці. Його готують за двома варіантами: з обсмажуванням інгредієнтів або без смаження, що виходить дієтичним блюдом. У цьому рецепті овочі і курку не обсмажуємо, а замаринуємо в сметані і майонезі.
Час готування: 1 година 25 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Курка – 300 гр.
- Картопля – 600 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Майонез – 1 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Сметана – 3 ст.л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування спекотного в горщиках відразу підготувати всі інгредієнти, згідно з рецептом. Овочі почистити, промити і нарізати невеликими шматочками. М’ясо курки також промити і нарізати. Відміряти інші інгредієнти. Духовку включити на 180 ° С.
Крок 2. Нарізку картоплі з цибулею і морквою перекласти в окремий посуд, посипати сіллю з чорним перцем, додати майонез з томатною пастою і добре перемішати.
Крок 3. В інший посуд перекласти шматочки курячого м’яса, посипати сіллю, додати три ложки сметани і також перемішати.
Крок 4. Підготувати горщики « до роботи ». У них спочатку розкласти овочеву суміш. Поверх овочів укласти шматочки курки в сметані. Потім додати в кожен горщик ложку олії.
Крок 5. Прикрити горщики кришками і помістити в розігріту духовку. Запікати спекотне протягом 45 хвилин. До кінця запікання можна кришки зняти, щоб вийшла рум’яна скоринка зверху.
Крок 6. Печеня з курки, приготоване в духовці в горщиках посипати дрібно нашаткованою зеленню і сервірувати до столу в цьому ж посуді. Смачного!
Печеня на сковороді з курки з картоплею
Печеня з курки з картоплею можна приготувати і на сковороді, що простіше і швидше, ніж в духовці, а смак залишиться чудовим, тільки сковорідка вибирається глибока чавунна або з антипригарним покриттям. У цьому рецепті тандем курки з картоплею доповнимо свіжими помідорами замість томатної пасти, зеленим горошком і набором прянощів, а до соусу додамо для особливого аромату, сухе вино.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1/2 шт.
- Горошок зелений ( свіжий / заморожений ) – 100 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Вино сухе біле – 100 мл.
- Паприка – 1 ч.л.
- Часник сушений – 1 ч.л.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Орегано свіже – 2 гілочки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Філе курки промийте, обсушити серветкою і наріжте середніми шматочками. Перекладіть їх в окремий посуд, щедро посипте сіллю з чорним перцем і сушеним часником і перемішайте. Потім шматочки обсмажте в сковорідці до золотистого кольору і перекладіть на тарілку.
Крок 2. Почистіть цибулю з зубками часнику і наріжте їх. На тій же сковороді і в тому ж маслі обсмажте нарізку цибулі і додайте нарізаний слайсами часник.
Крок 3. Картопля почистіть, промийте, наріжте невеликими кубиками, перекладіть до цибулі і посмажте до легкої рум’яної скоринки при помішуванні лопаткою.
Крок 4. Потім до обсмажені картоплі перекладіть нарізану тонкими напівкружками морква і насипте зелений горошок. Всі посмажте ще протягом декількох хвилин.
Куряче спекотне з картоплею люблять багато, і коли немає горщиків, це нескладне і смачне блюдо можна приготувати в каструлі, тільки посуд ( каструлю ) потрібно взяти з товстими стінками, щоб в ній можна було інгредієнти обсмажити. Каструля дозволяє приготувати одночасно більшу кількість порцій і залишити частину жаркого на наступний день. У цьому рецепті вам пропонується взяти куряче філе і з овочів тільки картопля з цибулею.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 1 кг.
- Цибуля – 200 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Олія – 100 мл.
- Томатна паста – 30 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для жаркого підготувати згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій. Почистити картопля, кількість якого можна збільшити за своїм смаком, і цибуля. Відразу відміряти спеції і томатну пасту. Філе курки промити і обсушити серветкою.
Крок 2. Цибуля нарізати невеликими кубиками. Куряче філе нарізати шматочками будь-якого розміру, як вам більше подобається. Закип’ятити чисту воду для заливки жаркого і підготувати посуд / каструлю.
Крок 3. У каструлі добре загострити олія. Перекласти в неї нарізане куряче філе і цибулю. Смажити на середньому вогні і до легкого рум’яного кольору протягом 7-10 хвилин, при періодичному помішуванні лопаткою.
Крок 4. Потім до обсмажених шматочках філе з цибулею додати томатну пасту, сіль з чорним перцем, перемішати і продовжити жарку ще 2-3 хвилини. Обсмажені інгредієнти залити окропом, перемішати і затушкувати на невеликому вогні протягом 15 хвилин. Для більш насиченого смаку воду можна замінити будь-яким бульйоном.
Крок 5. За цей час картопля нарізати кружечками товщиною не більше 1 см, перекласти в каструлю і спекотне зтушкувати ще протягом 20-25 хвилин до повної готовності картоплі.
Крок 6. Приготоване в каструлі куряче спекотне з картоплею спробувати на смак, додати, чого недостатньо, розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу гарячим. Смачного!
Печеня з курки в мультиварці
Печеня з курки в мультиварці готується простіше і виходить більш ніжним і соковитим за рахунок того, що рідина не випаровується і залишається багато соусу. Технологія передбачає дві програми: на режимі « Жарка » обсмажуються курка з цибулею, додається картопля і спекотне готується в режимі « Мультиповар » або « Тушеніе ». У цьому рецепті соус доповнимо томатною пастою і крохмалем.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче м’ясо – 1 кг.
- Цибуля – 3 шт.
- Картопля – 1 кг.
- Крохмаль – 2 ч.л.
- Томатний соус – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти підготуйте, згідно з рецептом. Куряче м’ясо промийте і наріжте середніми шматочками. Почистіть і промийте картоплю з цибулею.
Крок 2. У мультиварці включите програму « Жарка » і в чаші розігрійте олію. Цибулини наріжте тонкими півкільцями.
Крок 3. Перекладіть нарізку цибулі в гарячу олію і посмажте до легкого рум’яного кольору.
Крок 4. Потім до цибулі перекладіть шматочки курки і їх обсмажте з усіх боків.
Крок 5. Куряче м’ясо з цибулею на свій смак посипте сіллю з будь-якими приправами, додайте томатний соус, все лопаткою перемішайте і посмажте ще протягом декількох хвилин.
Крок 6. Очищена картопля наріжте середніми шматочками. О пів на склянку води розведіть крохмаль.
Крок 7. Нарізку картоплі перекладіть в чашу і посипте сіллю. Потім налийте воду з крохмалем, закрийте кришку мультиварки і включіть програму « Мультиповар » Встановіть температуру 120 градусів і час – 25 хвилин. Можна готувати на програмі « Суп » або « Тушеніе », де час встановлено за замовчуванням. Приготоване в мультиварці спекотне з курки сервіруйте до столу гарячим, доповнивши його свіжою зеленню. Смачного!
Печеня з курки з грибами
Печеня з курки з грибами є по-справжньому домашнім ситним і смачним блюдом для обіду або вечері, а готується воно швидко і нескладно. Особливий смак спекотного виходить за рахунок обсмажування на великому вогні курячого м’яса з грибами і картоплею. Гриби можна використовувати будь-які, хоча лісові смачніше, але це не завжди можливо, тому готуємо з шампіньйонами.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Філе курячого стегна – 400 гр.
- Шампіньйони – 300 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Курячий бульйон – 100 мл.
- Цибуля – за смаком
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Лавровий лист – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для жаркого. Виберіть посуд ( глибоку чавунну сковороду або іншу ), щоб їх можна було спочатку обсмажити, а потім запекти в духовці.
Крок 2. Картопля почистіть, промийте і наріжте середніми кубиками. Молода картопля можна від шкірки не очищати, а тільки вимити з щіточкою.
Крок 3. Шампіньйони почистіть, промийте і наріжте слайсами або невеликими шматочками.
Крок 4. Очищені від лушпиння цибулини наріжте маленькими кубиками.
Крок 5. Філе курячих стегон промийте, обсушити серветкою і наріжте такими ж за розміром шматочками, як і картопля.
Крок 6. Очищені зубки часнику ножем дрібно наріжте.
Крок 7. У сковороді на великому вогні загострилися трохи олії. Перекладіть в нього нарізку картоплі з цибулею, додайте лавровий лист і на такому ж вогні обсмажте, при постійному помішуванні лопаткою.
Крок 8. Потім до картоплі перекладіть шматочки курячого м’яса і обсмажте все ще протягом 5 хвилин.
Крок 9. До цих обсмаженим інгредієнтами перекладіть нарізані шампіньйони. Все по своєму смаку посипте сіллю і пожежте, також при помішуванні, ще 3-5 хвилин.
Крок 10. В останню чергу в сковорідку до жаркому налийте курячий бульйон, перекладіть подрібнений часник, і все добре перемішайте.
Крок 11. Духовку розігрійте до 230 ° С. Печеня поставте в розігріту духовку на 15 хвилин, не прикриваючи його кришкою.
Крок 12. Приготоване спекотне з курки з грибами посипте дрібно нарізаною зеленню і подайте до столу гарячим і, не розкладаючи по порційних тарілках. Смачного!
Печеня з курячої грудки з картоплею і овочами
Печеня з курячої грудки з картоплею і овочами буде легшим і дієтичним варіантом цього смачного домашнього страви. У цьому рецепті обсмажити тільки курячу грудку. Овочевим набором беремо картопля з цибулею і морквою, але можна доповнити і іншими сезонними овочами. Кількість порцій в рецепті невелике, страва готується швидко, тому можна використовувати глибоку сковорідку.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Куряча грудка – 1 шт.
- Картопля – 600 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для курки – 1 ч.л.
- Зіра – ½ ч.л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо курячої грудки відокремите від кісток, промийте і наріжте невеликими шматочками. У сковорідці розігрійте трохи олії і перекладіть до нього шматочки м’яса.
Крок 2. Обсмажте м’ясо грудки на середньому вогні протягом 5 хвилин і тільки до легкого золотистого кольору. Потім його посипте курячої приправою з зірою і перемішайте.
Крок 3. Обсмажену грудку залийте гарячою водою, щоб була покрита повністю, доведіть до кипіння і потім на невеликому вогні і під прикритою кришкою тушкуйте протягом 20 хвилин.
Крок 4. Поки грудка тушкується, почистіть, промийте і дрібно наріжте картопля з цибулею і морквою. Нарізку овочів перекладіть в сковорідку до курки, додайте ложку томатної пасти, на свій смак посоліть і потім перемішайте.
Крок 5. Сковорідку знову накрийте кришкою і тушкуйте спекотне на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин і до готовності картоплі.
Крок 6. Готова страва спробуйте на смак і дайте кілька хвилин для настоювання.
Крок 7. Приготоване спекотне з курки з овочами розкладіть по порційних тарілках і сервіруйте до столу гарячим. Смачного!
Печеня з курки з томатною пастою
Томатна паста покращує смак багатьох страв і не винятком буде приготування спекотного з курки з томатною пастою. У цьому рецепті пасту додаємо при обсмажуванні інгредієнтів. Традиційний набір овочів доповнимо кабачком, і соус в блюді трохи загустимо крохмалем. Для готування спекотного вибирається підходяща для тушкування посуд: казан, глибока сковорода або вок. Така страва можна приготувати в більшій кількості і відразу на 2-3 дні.
Час готування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Філе стегна / гомілки – 500 гр.
- Картопля – 1 кг.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 3 зубка.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Кабачок – ½ шт.
- Крохмаль / мука – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Лавровий лист – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Філе стегна / гомілки добре промийте, обсушити серветкою і наріжте середніми шматочками. В обраної для тушкування посуді добре розігрійте олію і обсмажте шматочки філе до рум’яного кольору з усіх боків.
Крок 2. Цибуля почистіть, наріжте кубиками, перекладіть до курки і обсмажте. До кінця обсмажування, додайте до цих інгредієнтів подрібнені зубки часнику.
Крок 3. Обсмажені з цибулею шматочки філе трохи відсуньте в сторону і на це місце покладіть дві ложки томатної пасти. Її трохи при помішуванні пожежте, щоб її аромат розкрився.
Крок 4. Овочі почистіть, промийте і наріжте невеликими кубиками. Морква краще нарізати, ніж подрібнювати на терці. Обсмажену томатну пасту перемішайте з куркою і цибулею, і в посуд перекладіть нарізку кабачка і моркви.
Крок 5. Потім перекладіть в посуд нарізану картоплю. Овочі на свій смак посипте сіллю з приправами і залийте гарячою водою.
Крок 6. Всі інгредієнти акуратно перемішайте і тушкуйте спекотне протягом 30 хвилин під закритою кришкою і на маленькому вогні.
Крок 7. Ложку крохмалю розведіть в невеликій кількості холодної води і цю суміш тонким струменем, при безперервному помішуванні, влийте в спекотне, щоб соус вийшов густим.
Крок 8. Печеня спробуйте, відкоригуйте смак і вогонь вимкніть. Залиште блюдо на 20 хвилин для настоювання.
Крок 9. Приготоване спекотне з курки з томатною пастою розкладіть по тарілках, доповніть свіжою зеленню, і сервіруйте до обіду. Смачного!