Огірки у власному соку на зиму – 8 рецептів з покроковими фото

Огірки у власному соку на зиму – варіант популярної заготівлі огірків, що нещодавно стала, з незвичайним і оригінальним смаком. Це дозволяє законсервувати як хороші огірки, так і некондиційні, що переросли. Технології заготівлі дві: перша – нарізані огірки з сіллю залишаються для появи соку, і друга – плоди, що перезріли, подрібнюються і в цій масі консервуються звичайні огірки.

Огірки у власному соку на зиму «Пальчики оближеш»

Огірки у власному соку на зиму «Пальчики оближеш» готуються нескладно, і цей варіант заготівлі передбачає нарізку огірків четвертинками, що називається «жіночими пальчиками». Огірки кілька годин настоюються із сіллю, і отриманий у своїй їхній власний сік буде маринадом. У маринад додається цукор з оцтом і олією, що робить огірки хрусткими та ароматними. Готуємо зі стерилізацією.

    Огірки в 1 літрових банках у власному соку

    Огірки в літрових банках у власному соку, або по-іншому «огірки в огірках», є рідкісним варіантом заготівлі цього овочу, але дозволяє максимально зберегти його аромат, хрумкий смак і всі корисні властивості, а літрові банки дуже зручні для консервації. Згідно з цим рецептом огірки солимо холодним способом, що просто і швидко, особливо при великому обсязі заготівлі.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 1 літр.

    Складові:

    • Огірки великі – 500 грн.
    • Огірки маленькі – 500 грн.
    • Сіль – 1 ст.
    • Насіння кропу – 0,5 ч.л.
    • Часник – 6 зубків.

    Процес приготування:

    Крок 1. Огірки для заготівлі добре промити під проточною водою та серветкою прибрати зайву вологу, що зменшить процес бродіння. Будь-яким способом простерилізувати літрові банки.

    Крок 2. Великі огірки подрібнити за допомогою великої терки чи будь-якого кухонного гаджета. Цю масу перекласти в окремий посуд, насипати сіль із насінням кропу і додати дрібно нарубаний часник. Потім все добре перемішати та залишити на деякий час, щоб огірки дали свій сік.

    Крок 3. У підготовлені банки покласти частину огіркової маси і вертикально покласти шар дрібних огірків.

    Крок 4. Потім поверх їх покласти ще ложку маси та укласти решту огірків. Поверх огірків викласти решту маси та ложкою її трохи утрамбувати, щоб не залишилося повітря. Заповнити банки аж до верху.

    Крок 5. Банки закрити щільними та чистими пластиковими кришками та їх одразу перенести у холодне місце, підвал чи холодильник. Вже за один місяць огірки добре просоляться і їх можна подавати до столу. Вдалих та смачних заготовок!

    Огірки з часником у власному соку у банках

    Варіант маринування огірків з часником у власному соку може бути знахідкою для будь-якої господині, адже він має багато плюсів: швидке та просте приготування, можливість використовувати некондиційні огірки, відмінний смак заготівлі, виключення оцту та стерилізації та відмінне зберігання, тільки в холоді. Основним ароматним інгредієнтом засолювальної заливки буде часник, а набір зелені можна підібрати на свій смак.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 2 літри.

    Складові:

    • Огірки свіжі – 700 грн.
    • Кріп у парасольках – 2 шт.
    • Лист хрону – 1 шт.
    • Перець запашний горошок – 4 шт.
    • Гострий перець – 1 стручок.

    Для огіркової заливки:

    • Огірки – 1 кг.
    • Сіль – 2 ст.
    • Часник – 10 зубків.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, огірки та набір прянощів. Огірки добре промити під проточною водою і видалити у плодів кінчики. Очистити від лушпиння часник. Зелень обполоснути холодною водою. Будь-яким способом простерилізувати банки та кришки.

    Крок 2. Некондиційні огірки очистити від шкірки, якщо вона щільна і подрібнити їх на дрібній тертці або за допомогою гаджетів. Цю масу перекласти в окремий посуд, додати дрібно нарубаний часник і стручок гострого перцю і насипати дві ложки солі. Кількість її зменшувати не слід, оскільки огірки можуть прокиснути. Потім масу добре перемішати та залишити на 15 хвилин.

    Крок 3. У підготовлені банки покласти горошки перцю, набір засолювальної зелені та по три ложки огіркової маси.

    Крок 4. Потім у банки красиво і компактно укласти огірки і покрити їх рештою огіркової маси, заповнюючи банки до верху і видаляючи залишки повітря.

    Крок 5. Інгредієнти в банках для запобігання плісняві покрити листами хрону.

    Крок 6. Далі банки щільно закрити металевими кришками, хоча можна використовувати щільні капронові кришки. Огірки з часником у власному соку відразу поставити на зберігання або холодильник, або холодний підвал. Огірки через 4 дні матимуть смак малосольних огірків, а повністю просоляться лише за місяць. Огіркова маса від цієї заготовки відмінно підійде до розсольника або соусу. Смачних та вдалих заготовок!

    Огірки у власному соку з оцтом

    Огірки у власному соку з оцтом у цьому рецепті будуть у вас унікальним варіантом у лінійці огіркових консервацій. Огірки нарізаються, що буде подібно до салату, протягом 12 годин маринуються у власному соку з оцтом, а потім розкладаються по банкам без стерилізації та термічної обробки. Враховуючи нарізку, можна для заготівлі використовувати некондиційні та навіть салатні огірки. Огірки доповнимо цибулею та часником.

    Час приготування: 13 годин.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 3 літри.

    Складові:

    • Огірки – 3 кг.
    • Цибуля – 500 гр.
    • Часник – 2 голівки.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Олія – 200 гр.
    • Сіль – 100 гр.
    • Цукор – 180 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрані для заготівлі огірки добре промиваються під проточною водою і нарізуються кружками середньої товщини. Нарізка огірків перекладається на посуд для маринування.

    Крок 2. Очищається від лушпиння цибуля, нарізається на чверть або півкільця та перекладається до огірків.

    Крок 3. Часник очищається, подрібнюється через часник і перекладається до огірків.

    Крок 4. Потім ця овочева нарізка посипається сіллю із цукром. До неї наливається олія з оцтом і все добре перемішується. Ця маса залишається мінімум на 12 годин, щоб огірки дали свій сік і добре замаринувалися в пряному оцтовому маринаді.

    Крок 5. Будь-яким способом стерилізуються банки та кришки. Для цієї заготівлі краще підійдуть півлітрові банки. Нарізка огірків з цибулею після закінчення часу маринування розкладається по підготовлених банкам і співвідношення маринаду з овочами в банках повинно бути 1:1, тобто в рівних кількостях.

    Крок 6. Банки відразу закочуються або закриваються гвинтовими кришками.

    Крок 7. Огірки у власному соку з оцтом, приготовані за цим рецептом, зберігаються виключно в холодних умовах і за 5-10 градусів, не вище. Вдалих та смачних заготовок!

    Огірки у власному соку з гірчицею

    Огірки у власному соку з гірчицею готуються без стерилізації та додавання оцту, але закуска виходить із оригінальним гострим смаком. Гірчиця є як добрим консервантом, так і гарною смаковою добавкою, а гостроту заготівлі можна змінити кількістю часнику. Огірки перед заготівлею бажано замочити у холодній воді. Стерилізацією банок не нехтуємо, що важливо для зимових заготовок.

    Час приготування: 45 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 3 літри.

    Складові:

    • Огірки – 1,5 кг.
    • Огірки натерті – 1,5 кг.
    • Гірчиця суха – 1 ст.
    • Часник – 4 зубки.
    • Сіль – 3 ст.
    • Парасольки кропу – до смаку.
    • Аркуш хрону – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Огірки для заготівлі добре промити під проточною водою. Половину огірків подрібнити на великій тертці або за допомогою кухонних гаджетів. До цієї маси насипати сіль із сухою гірчицею, додати через часнику очищені зубки часнику та ложкою все добре перемішати. Залишити натерті огірки на 10-15 хвилин|мінути|, щоб вони дали свій сік.

    Крок 2. Промити та обсушити серветкою парасольки кропу та лист хрону. Цю зелень укласти в чисту трилітрову банку.

    Крок 3. Потім у банку компактно укласти цілі огірки, перекладаючи їх ароматною огірковою масою. Банку кілька разів добре струсити, щоб огірки щільніше уклалися, і заповнити огірковою масою до самого верху. У банку перелити весь огірковий сік.

    Крок 4. Покрити вміст банки листом хрону, щоб не з'явилася пліснява або змастити внутрішню поверхню кришки гірчицею. Потім банку з огірками у власному соку та гірчицею щільно закрити пластмасовою кришкою та одразу поставити у холодне місце на зберігання. Такі огірки можна їсти не раніше, ніж за 2 тижні. Смачних та вдалих заготовок!

    Огірки з цибулею у власному соку у банках

    Огірки з цибулею у власному соку в банках будуть у вас гарною закускою для будь-якого столу, гарніром до м'яса та заправкою до борщу. Огірки доповнюємо лише зерновою гірчицею та цибулею, яка додасть огірковому соку-маринаду приємний аромат. Огірки для заготівлі нарізаємо кружальцями та можна використовувати плоди непрезентабельного вигляду. Готуємо зі стерилізацією.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 3 літри.

    Складові:

    • Огірки – 2,5 кг.
    • Цибуля – 500 гр.
    • Гірчиця у зернах – 1 ч.л.
    • Сіль – 4 ч. л.
    • Цукор – 4 ч.л.
    • Оцет 9% – 70 мл.
    • Олія – 250 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Огірки для цієї заготівлі заздалегідь на 1:00 замочити в холодній воді. Потім їх добре промити і руками чи кухонними гаджетами нарізати кружальцями. У такий же спосіб нарізати очищені цибулини.

    Крок 2. Овочеву нарізку перекласти в глибокий посуд. Насипати до неї сіль з цукром і налити оцет з олією у зазначеній у рецепті кількості. Потім все добре перемішати і залишити на 15 хвилин|мінути|, щоб огірки дали свій сік.

    Крок 3. Банки та кришки простерилізувати зручним для вас способом. Огірки з|із| цибулею розкласти по підготовлених банках і залити маринадом. Поверх овочів насипати зерна гірчиці.

    Крок 4. Банки накрити кришками та простерилізувати у великій каструлі протягом 15 хвилин півлітрові та протягом 25 хвилин літрові. Вважаючи від початку кипіння води у каструлі. Потім огірки з цибулею у власному соку герметично закупорити. Банки поставити на кришки, прикрити рушником і особливо укутувати не треба. Після повного остигання перенести їх на зберігання у темне та прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    Салат з огірків на зиму у банках

    Салат з огірків на зиму в банках готується за різними рецептами та з різними добавками інших овочів. Вам пропонується варіант пряного огіркового салату, до якого додамо куркуму з коріандром та зерновою гірчицею, що додасть закусці східних смакових ноток. Готуємо салат з огірків у власному соку, з цибулею та без стерилізації.

    Час приготування: 2 години 25 хвилин.

    Час приготування: 25 хвилин.

    Порції: 2 літри.

    Складові:

    • Огірки – 1 кг.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Гірчиця у зернах – 1/3 ч.л.
    • Оцет яблучний – 1 ст.
    • Куркума – 2/3 ч. л.
    • Коріандр мелений – 2/3 ч.л.
    • Сіль – 50 гр.
    • Цукор – 1 ст.
    • Зелень – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Огірки для салату ретельно промиваються, нарізаються шматочками довільної форми та розміру та перекладаються в посуд для маринування. Очищені цибулини нарізаються півкільцями і додаються до нарізки огірків.

    Крок 2. Потім до огірків насипаються вказані в рецепті прянощі, сіль з цукром, наливається яблучний оцет і додається будь-яка дрібнонарізана зелень.

    Крок 3. Нарізані огірки з приправами добре перемішуються і залишаються на кілька годин, щоб дали сік і промаринувалися. За цей час їх треба кілька разів перемішати.

    Крок 4. Після часу настоювання огіркова маса перекладається в каструлю для гасіння і вариться на невеликому вогні протягом 20 хвилин від початку кипіння. Приготовлений салат з огірків розкладається за заздалегідь простерилізованим невеликим банкам, герметично закупорюється кришками прокип'яченими і після охолодження ставиться в місце зберігання. Смачних та вдалих заготовок!

    Огірки кружальцями у власному соку

    Огірки кружальцями у власному соку є простим і швидким варіантом з усіх огіркових засолок і маринування, які не поступаються їм за своїми смаковими якостями. Для цієї заготівлі підходять здорові плоди будь-яких розмірів та неправильної форми. Готуємо огірки в маринаді на основі власного соку з додаванням оцту, олії, часнику, гірчиці та суміші перців. Заготівлю не стерилізуємо.

    Час приготування: 2 години 25 хвилин.

    Час приготування: 25 хвилин.

    Порції: 3 літри.

    Складові:

    • Огірки – 2 кг.
    • Оцет 9% -? ст.
    • Олія – 125 мл.
    • Порошок гірчиці – 1 ст.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 1.5 ст.
    • Цукор – 1/2 ст.
    • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
    • Перець червоний мелений – 1/2 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрані для заготівлі огірки заздалегідь замочуються на пару годин у холодній воді. Потім вони добре промиваються і нарізаються кружальцями будь-якої товщини.

    Крок 2. Для маринаду в піалі змішуються два види перцю з гірчичним порошком, сіллю та цукром. Потім до них додається подрібнений на часнику часник, наливаються столовий оцет з олією та вінчиком, маринад добре перемішується до повного розчинення цукру та солі.

    Крок 3. Нарізка огірків заливається маринадом і перемішується, щоб маринад покрив кожен кухоль. Огірки в маринаді залишаються на 2:00. За цей час вони кілька разів перемішуються, щоб рівномірно промаринувалися.

    Крок 4. За дві години маринування огірки дадуть багато соку і зменшаться в обсязі.

    Крок 5. Огірки перекладаються в каструлю для гасіння, доводяться до кипіння на середньому вогні та варяться 3 хвилини на маленькому вогні, при цьому їх колір стане оливковим. Банки та кришки заздалегідь стерилізуються будь-яким способом. Гарячі огірки розкладаються по підготовленим банкам, заливаються маринадом і одразу герметично закупорюються кришками. Банки ставляться на кришки та остуджуються під теплим покривалом. Огірки кружальцями у власному соку, приготовані за цим рецептом, можуть добре зберігатися і в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал