Щоб не завдати шкоди при обрізанні виноградного куща, необхідно вивчити всі правила формування і основні помилки початківців садівників. Неправильна обрізка може погубити кущ або в кращому випадку залишити без врожаю. Догляд за виноградом займає чимало часу, але з досвідом не доставляє особливого клопоту. Молоді рослини, ще не приносять плодів, обрізають тільки навесні. Починаючи з однорічного віку, кущі винограду щорічно обрізають восени, через два тижні після збору врожаю. Якщо не встигли обрізати кущ в осінній період, то необхідно зробити це навесні, до початку вегетації.
Важливі поради початківцям виноградарям по догляду
- Бажано видаляти 50 % плодоносного куща. Не варто шкодувати рослину і підрізати тільки верхівки пагонів, дана процедура неминуче призведе до загущення куща і витончення лози. Поживні речовини і сонячне світло гірше дістаються плодам, в результаті сильно знижуються їх смакові якості і врожайність.
- Багаторічна лоза довжиною більше 40 см називається рукавом, вони відходять від центрального стовбура, при правильному формуванні залишають 2-3 рукава, з часом в результаті тривалої обрізки можна отримати до шести рукавів. Видаляють старі не плодоносні гілки і молоду тонку лозу, загущаючий чагарник. Обрізку роблять тільки з одного боку рукава.
- При обрізанні молодих однорічних пагонів необхідно робити зріз повністю, не залишаючи пенька. При обрізанні дорослих пагонів пеньок повинен бути розміром менше одного сантиметра.
- Проводити обрізку оптимально у пізню осінь, на 14-20 день після листопаду.
Важливо, щоб температура повітря не опускалася нижче -3 градусів.
Мінус осінньої обрізки – ймовірність підмерзання зрізу і висихання верхівок відводів, але є і великий плюс — осіння обрізка стимулює Раннє розпускання бруньок, що важливо для регіонів з холодним кліматом. Мінус весняної обрізки в тому, що існує ймовірність великої втрати соку, кущ починає плакати, що призводить до зниження врожайності, а іноді і до загибелі рослини.
- Регулярне пасинкування необхідно винограду, пасинки забирають харчування у основної лози і роблять стовбур слабким. Якщо не проводити пасинкування, кущ може не пережити зиму. Коли з пазух листя виростають пасинки з одним-двома листочками, їх необхідно видаляти, прищипуючи паростки.
- Очищення від пасинків починають ще до цвітіння і потрібно її проводити під час усього літнього сезону, щотижня оглядаючи кущі.
Для забезпечення високого врожаю регулярно проводите профілактичну обробку кущів від грибкових інфекцій і небезпечних шкідників. Правильно готуйте виноград до зимівлі, пригнувши його до землі і ретельно укутати покривним матеріалом. В результаті правильного догляду кущі винограду будуть сильними і міцними і дадуть рясний смачний урожай.
А ви проводите сезонні обрізки винограду?