Млинці – 14 простих та найкращих рецептів приготування з покроковими фото

Млинці – це вдалий вибір для сніданку, перекушування і навіть святкової закуски. Найсмачніші млинці виходять на жирному молоці. Пропонуємо 14 простих рецептів, які нескладно приготувати на будь-якій кухні.

Класичний рецепт млинців на 1 літр молока з яйцями

З такої кількості молока виходить велика кількість млинців, тому для їх приготування потрібна наявність вільного часу та бажано використовувати 2 сковороди, щоб прискорити процес. Таку кількість млинців добре готувати для великої компанії або до свята.

Час приготування: 1 год.

Порцій: 12.

Інгредієнти:

  • Молоко жирне – 1 л;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Борошно пшеничне – 330 гр.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Сіль – 1 щіпка.;
  • Олія рафінована – 4 ст. л.;
  • Вершкове масло – за бажанням для промазки.

Процес приготування:

1. Курячі яйця кімнатної температури збити з цукром та сіллю. Додати 4 ст. л. соняшникової олії без запаху та добре перемішати.

2. Молоко злегка підігріти та вилити половину в яєчну суміш, розмішати.

3. Потроху додати все борошно, попередньо просіяне в окремий посуд. Ретельно розмішати все вінчиком чи пробити міксером до однорідності. Маса вийде густою.

4. Поступово влити молоко, що залишилося, розмішати все до однорідного стану, щоб вийшло досить рідке тісто без грудочок.

5. Залишити тісто за кімнатної температури на 10-15 хв., щоб інгредієнти стали працювати один з одним.

6. Сковороду для млинців поставити на максимальний вогонь та розігріти. Змастити її поверхню олією за допомогою силіконового пензлика (зробити так, тільки перед випіканням першого млинця).

7. Вилити на гарячу сковороду черпак тіста та розподілити по колу. Коли поверхня млинця схопиться, перевернути його та обсмажити з іншого боку. На кожну сторону йде близько 20 сек.

8. Змастити готовий млинець шматочком вершкового масла.

9. Обсмажити, таким чином, всі млинці, промазати вершковим маслом і скласти чаркою.

Смачного!

Покроковий рецепт дріжджових млинців на молоці

У спогадах багатьох дітей найсмачнішими були бабусині млинці, що пеклися на дріжджах. І справді, такі млинці виходять пишними, м’якими, ажурними.

Час приготування: 2 години.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 3 склянки;
  • Молоко – 1 л;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Сметана 15% жирності – 4 ст. л.;
  • Дріжджі свіжі – 30 г;
  • Цукровий пісок – 3 ст. л.;
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Молоко нагріти до теплого стану (важливо не перегріти та не залишити прохолодним). Свіжі дріжджі поламати на шматочки, перетерти між пальцями та розмішати у молоці. Акуратно порціями підсипати борошно, яке просіяли, розмішати, щоб не було грудочок. Накрити посуд із тістом рушником і залишити в теплому місці, де немає протягів, підніматися протягом 1 години. Якщо свіжі дріжджі потрібно замінити сухими, то останніх можна взяти один пакетик, однак змішувати їх потрібно відразу безпосередньо з борошном.

2. Яйця вбити у миску. Всипати туди цукор, сіль, додати сметану і всі разом збити.

3. З’єднати опару, що піднялася, з борошна, молока і дріжджів з яєчною сумішшю, все перемішати до об’єднання. Залишити тісто постояти та піднятися ще на півгодини.

4. На сильному вогні розігріти сковороду, змастити її олією.

5. Наливати невелику кількість тіста на сковороду, при появі дірочок на поверхні перевертати лопаткою млинець на інший бік. Чим менше тіста спочатку виливається на сковороду, тим тоншими будуть млинці.

6. Кожен млинець змастити вершковим маслом і скласти в стопочку.

Смачного!

Тонкі млинці на молоці з содою

Гарного візерунка на млинцях можна досягти, додавши в тісто соду, погашену оцтом. Це дає ті самі бульбашки повітря, які потім пронизують тісто і роблять млинці повітряними. Такі млинці можна додатково полити медом чи сиропом, буде дуже смачно.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Порцій: 5.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 200 г;
  • Яйця С0 – 2 шт.;
  • Молоко 3,2% жирності – 500 мл;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Сіль кухонна – тріска;
  • Сода – 1 ч. л.;
  • Оцет – 1 ч. л.;
  • Олія – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Молоко злегка погріти та вилити у велику миску. Додати яйця та цукор із сіллю. Збити суміш вінчиком, міксером чи вилкою.

2. Соду у великій ложці потушкувати оцтом, вилити в тісто та розмішати.

3. Окремо просіяти борошно. Підсипати борошно до тіста невеликими порціями та збивати до однорідності, прибираючи грудочки.

4. Тісто має вийти досить рідким, за консистенцією воно нагадуватиме жирний кефір. Якщо тісто вийшло густуватим, потрібно додати трохи молока, якщо рідким – борошна.

5. Втрутити в масу олію без запаху (близько 2 ст. л.) і дати постояти при кімнатній температурі близько 10 хв.

6. У цей час розігріти млинцеву сковороду на сильному вогні, вогонь злегка зменшити і змастити сковороду олією.

7. Наливати по 1 невеликому черпаку тіста на сковороду, повертати її по колу для розподілу тіста та смажити млинець з одного боку до появи дірочок на поверхні.

8. Акуратно, щоб не порвати, перевернути млинець, обсмажити з іншого боку буквально пару секунд.

9. Скласти млинці чаркою, за бажання можна попередньо кожен із них змастити шматочком вершкового масла.

Смачного!

Млинці на кислому молоці з дірочками

Корисний рецепт для економних господарок: у тісто можна використовувати молоко, що скисло, або кефір, а можна додати і те, і то навпіл. Млинці виходять дуже смачними, з легкою кислинкою та вершковим після-смаком.

Час приготування: 1 год.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 210 г;
  • Яйця курячі С2 – 3 шт.;
  • Молоко кисле – 500мл;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • Сіль кухонна – 0,5 ч. л.;
  • Ванілін – щіпка;
  • Соняшникова олія дезодорована – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Невеликі яйця розбити в чашку по одному, щоб перевірити на свіжість. Потім змішати та відправити у великий посуд.

2. Туди ж всипати сіль із цукром. Збити всю масу за допомогою міксера або вінчика до однорідності. Якщо млинці потрібні більш солодкі, потрібно додати трохи більше цукру.

3. Вилити у тісто половину кислого молока, перемішати до об’єднання.

4. Попередньо просіяне борошно з щіпкою ваніліну по ложці додавати в тісто, збивати щоразу, щоб не з’явилися грудочки.

5. Коли все борошно додано, вилити в тісто інше кисле молоко і збити все міксером. Тісто має бути рідким.

6. Влити 2-3 ст. л. рослинної олії в тісто, перемішати та залишити постояти на столі, накривши рушником, близько 5 хв.

7. Чавунну сковороду розігріти на плиті, змастити за допомогою силіконової кисті частиною рослинної олії, що залишилася. Олії не повинно бути багато, інакше при розподілі тіста по сковороді воно не дасть млинцю лягти рівно.

8. Налити кілька столових ложок тіста в сковороду, розподілити тісто по колу та смажити млинець близько 25 сек.

9. Перевернути млинець силіконовою лопаткою та смажити з іншого боку ще приблизно 7-10 сек.

10. Готові млинці подавати з варенням, медом, сметаною із цукром.

Смачного!

Покроковий рецепт приготування солодких млинців на молоці

Тонкі солодкі млинці на молоці ідеально підходять для будь-яких солодких начинок: фруктових, сирних, шоколадних. До такої страви точно не залишаться байдужими діти.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Молоко жирне – 230мл;
  • Вода очищена – 230мл;
  • Борошно пшеничне – 230 г;
  • Яйця курячі – 3 шт.;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • Ванільний цукор – 1 пачка;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Олія соняшникова без запаху – 2 ст. л. у тісто + для смаження.

Процес приготування:

1. Яйця в глибокому посуді змішати з водою, цукром та ванільним цукром, сіллю та молоком, збити блендером або міксером до однорідності.

2. У суміш потроху просіяти пшеничне борошно, періодично збивати, розбиваючи грудочки.

3. Влити в тісто олію і розмішати, дати постояти близько 10 хв., Поки нагрівається сковорода.

4. Розігріти на сильному вогні чавунну млинцеву сковороду. Підготувати черпак та силіконову кисть, залишки олії вилити в суху чашку.

5. Розігріту сковороду покрити мінімальним шаром олії за допомогою кисті. Вилити на поверхню черпак тіста, повертати сковороду по колу, доки тісто не розтечеться у вигляді млинця.

6. Обсмажувати млинець з одного боку, поки краї не стануть ламкими, а низ млинця злегка підрум’яниться.

7. Акуратно перевернути млинець гнучкою силіконовою лопаткою на інший бік і обсмажувати ще кілька секунд.

8. Обсмажити, таким чином, усі млинці. Якщо в млинці потрібно загорнути начинку, варто дочекатися їх часткового остигання.

9. Такі млинці згодом легко можна підігріти у мікрохвильовій печі.

Смачного!

Млинці на молоці та воді без додавання яєць

Якщо захотілося млинців, а яєць вдома не виявилося, не поспішайте бігти до магазину лише за цим продуктом, можна чудово обійтися без нього. Млинці, приготовані без яєць, нічим не поступаються класичним млинцям. Така страва також припаде до смаку тим, хто страждає на алергію на курячий жовток.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 410 г;
  • Вода –200 мл;
  • Молоко – 200мл;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • Сода харчова – 0,3 ч. л.;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Олія рафінована – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Змішати воду та молоко в глибокому посуді, де готуватиметься тісто.

2. Всипати до молока з водою сіль та цукор, добре перемішати до розчинення крупинок.

3. Борошно просіяти кілька разів на окрему миску. Невеликими порціями поступово підсипати в тісто, інтенсивно розмішуючи вінчиком або збиваючи тісто міксером, щоб усунути грудочки.

4. Соду потушкувати оцтом та влити в тісто.

5. Половину олії вилити в тісто і розмішати, накрити рушником і дати постояти 10 хв., щоб інгредієнти остаточно об’єдналися один з одним. Тісто за своєю текстурою нагадуватиме рідку сметану.

6. Другу половину соняшникової олії вилити в чисту суху чашку (воно послужить для змащування сковороди). Обов’язково потрібно простежити, щоб чашка була повністю сухою, інакше через краплі води в чашці згодом, масло на сковороді почне стріляти.

7. Чавунну сковороду невеликого розміру розігріти на сильному вогні, змастити олією за допомогою силіконового пензлика.

8. Вогонь зменшити до середнього. Наливати в сковороду по 1 черпаку тіста та швидко розподіляти його по колу, повертаючи сковороду.

9. Коли поверхня млинця стане матовою і покриється дірочками, акуратно перевернути млинець і смажити його з іншого боку кілька секунд.

10. Млинці скласти акуратною стопочкою і в гарячому вигляді подати до столу.

Смачного!

Дуже простий та смачний рецепт млинців на сухому молоці

Дуже зручно тримати вдома такий напівфабрикат, як сухе молоко: при правильному зберіганні воно довго не псується, його завжди можна розвести водою і приготувати тонкі ніжні млинці. Відмінностей від млинців на звичайному коров’ячому молоці до смаку немає зовсім.

Час приготування: 55 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Молоко сухе – 200;
  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Вода тепла (кип’ячена) –600 мл;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Цукор – 4 ч. л.;
  • Розпушувач – 2 ч. л.;
  • Сіль – 1 ч. л. без гірки.

Процес приготування:

1. У широкій мисці змішати сухе молоко, борошно та розпушувач, добре перемішати. Борошно потрібно заздалегідь просіяти кілька разів, це впливає на легкість млинців.

2. Додати до сухої суміші теплу кип’ячену воду, розмішати. Залишити на 1 годину, щоб клейковина у борошні почала працювати. Грудочки тіста на даному етапі розмішувати до зникнення не обов’язково.

3. Після закінчення зазначеного часу додати в заготівлю тіста яйця, сіль, цукор. Все дуже ретельно перемішати або збити міксером, щоб прибрати навіть найдрібніші грудочки з тіста.

4. Невелику сковороду з товстим дном та стінками розігріти на сильному вогні, потім вогонь трохи зменшити.

5. Змастити поверхню сковороди тонким шаром олії без запаху або шматочком несолоного сала, наколотим на вилку.

6. Влити в сковороду кілька ложок тіста, але так, щоб млинець у результаті вийшов тонким. Покачуючи сковороду з боку на бік, розподілити тісто рівномірно.

7. Випікати млинець з одного боку близько 10-15 сек., потім перевернути і продовжити смажити його з іншого боку приблизно стільки ж. Те саме зробити і з рештою тіста.

8. Млинці подавати до чаю, кави або какао, присмачивши їх солодкими соусами або нафаршувавши солоною начинкою і обсмаживши у вершковому маслі.

Смачного!

Ажурні млинці з дірочками на кефірі

Ажурні млинці з дірочками на кефірі, доповнені солодкою сирною масою із сухофруктами – це неймовірно смачна страва, яка здивує ваші рецептори та подарує справжнє гастрономічне задоволення. Готуємо необхідні інгредієнти та приступаємо!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Окріп – 1 ст.
  • Кефір – 2 ст.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Цукор-пісок – до смаку.

Для начинки:

  • Сир – 400 гр.
  • Сметана – 1 ст.
  • Родзинки – до смаку.
  • Цукор-пісок – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування тіста в робочій мисці об’єднуємо кефір із сіллю, цукром, яйцями та борошном. Потім у склянці окропу розводимо соду і переливаємо розчин у тісто, добре перемішуємо і настоюємо протягом 10-15 хвилин.

Крок 2. На розігріту сковорідку виливаємо олію і розділимо половник тіста, готуємо 60-90 секунд з кожного боку і перекладаємо в тарілку.

Крок 3. Так само смажимо всі млинці.

Крок 4. Для приготування начинки в окремій ємності змішуємо сир, цукор та сметану.

Крок 5. Додаємо промиті та обсушені родзинки.

Крок 6. На млинець кладемо трохи солодкої маси та згортаємо.

Крок 7. До столу подаємо у теплому вигляді та негайно знімаємо пробу. Смачного!

Пісні млинці на воді

Пісні млинці на воді готуються з використанням сухих дріжджів та соняшникової олії. Незважаючи на те, що до складу не входять, такі компоненти, як яйце і молоко, готові млинці підкорюють своїм ніжним смаком і текстурою, що тане в роті. До столу подавайте з різними вареннями чи джемами.

Інгредієнти:

  • Вода –450 мл.
  • Борошно – 200 гр.
  • Цукор – 3 ч.л.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Лимонна кислота – ¼ ч.л.
  • Сіль – ¼ ч.л.
  • Олія рослинна – 50 мл.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста просіяти через сито пшеничне борошно. Насипати вказану в пропорції рецепту кількість цукру, солі, соди та лимонної кислоти. Сухі інгредієнти добре перемішати.

Крок 2. Порційно та при одночасному замішуванні, налити до них воду. Замісити тісто до гладкої однорідної текстури. Залишити його на 15-20 хвилин для набухання клейковини. Потім налити олію і ще раз перемішати.

Крок 3. Добре розігріти сковороду і перед першим млинцем змастити олією. Половником наливати тісто, розподіляючи його тонким рівним шаром. Посмажити млинці на середньому вогні та до рум’яного кольору з обох боків. За рахунок реакції соди з кислотою млинці виходять із безліччю дірочок.

Крок 4. Випечені млинці чаркою скласти на тарілку і зверху прикрити другою тарілкою, щоб вони трохи пропарилися і вийшли еластичнішими.

Крок 5. Приготовлені пісні млинці на воді сервірувати до столу на додаток солодким пісним топінгом (медом, варенням, горіхами) або загорнути в них пісну начинку. Смачного!

Заварні млинці на окропі

Заварні млинці на окропі – це бюджетна, але неймовірно смачна страва, для якої використовуються тільки ті компоненти, які є під рукою у кожного! Для приготування нам не знадобиться навіть молоко, а ось підсумковий результат перевершить усі ваші очікування.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 ст.
  • Вода –330 мл.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сода – 1/3 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Вінчиком розколочуємо курячі яйця з додаванням цукрового піску та солі, не припиняючи збивання, підливаємо половину теплої води.

Крок 2. Просіюємо та висипаємо борошно.

Крок 3. Перемішуємо до однорідності.

Крок 4. Залишки води кип’ятимо і змішуємо з содою, при постійному помішуванні додаємо в тісто.

Крок 5. Додаємо олію.

Крок 6. Ще раз перемішуємо та залишаємо у спокої на 20 хвилин.

Крок 7. Розігріту сковорідку, перед випіканням першого млинця, промазуємо тонким шаром рослинної олії та розігріваємо її, розділимо половник тіста та обсмажуємо млинець з двох сторін до рум’яності.

Крок 8. Подібним чином готуємо решту млинців і знімаємо пробу. Смачного!

Пісні млинці на воді з яйцями

Пісні млинці на воді з яйцями – це швидка страва, яка стане для вас і вашої родини ситним та ароматним перекушуванням. Тонкі млинці чудово гармонують з різними добавками, наприклад, подавати страву можна зі сметаною, густим варенням або топінгами.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 200-250 гр.
  • Вода –250 мл.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У миску розбиваємо яйця та висипаємо трохи цукру.

Крок 2. Компоненти збовтуємо.

Крок 3. Вводимо борошно, яке просіяли, і замішуємо гладке тісто без грудок.

Крок 4. У процесі змішування поступово виливаємо воду.

Крок 5. Склад настоюємо протягом 15 хвилин, потім ще раз перемішуємо.

Крок 6. Доповнюємо тісто олією і переходимо до смаження.

Крок 7. На гарячу сковорідку наливаємо трохи тіста та розділимо його по поверхні.

Крок 8. Жаримо млинці з двох сторін до рум’яності, укладаємо чаркою та запрошуємо родину до трапези. Смачного!

Тонкі млинці на мінералці з дірочками

Тонкі млинці на мінералці з дірочками готуються досить просто і швидко, а виходять неймовірно рум’яними та смачними. Для приготування тіста вам знадобляться прості та доступні продукти, які є на полицях будь-якої кухні. Урізноманітніть своє меню!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Вода мінеральна сильногазована – 2 ст.
  • Борошно – 2 ст.
  • Молоко – 1 ст.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У чашу для змішування відправляємо склянку мінералки, молоко, яйця, сіль та цукор.

Крок 2. Збиваємо.

Крок 3. Вводимо попередньо просіяне борошно.

Крок 4. Перемішуємо до отримання гладкої та однорідної консистенції.

Крок 5. Виливаємо мінеральну воду, що залишилася, і знову помішуємо.

Крок 6. Додаємо олію.

Крок 7. Перемішавши тісто, виливаємо його на гарячу сковорідку, промазану перед випіканням першого млинця, олією. Смажимо тонкі млинці з обох боків до утворення рум’яної скоринки.

Крок 8. Готуйте та отримуйте задоволення!

Млинці на сироватці

Млинці на сироватці – це вишукана страва, яка порадує вас своєю оригінальною текстурою: ажурною та неймовірно тонкою. Такі млинці рекомендується подавати до столу у поєднанні з жирною сметаною, домашнім варенням або звичайним білим згущеним молоком молоком – пальчики оближеш!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Сироватка – 3 ст.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Борошно – 1,5 ст.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сироватку виливаємо в сотейник і трохи підігріваємо.

Крок 2. Вмішуємо яйця, сіль та цукор.

Крок 3. Висипаємо пшеничне борошно та перемішуємо до однорідності.

Крок 4. Додаємо олію, помішуємо і залишаємо на 15 хвилин «відпочити». Потім ще раз розмішуємо.

Крок 5. Готуємо млинці на розігрітій сковорідці з двох боків до золотистості.

Крок 6. Перед подачею страву можна доповнити вершковим маслом та цукром. Смачного!

Млинці на молоці з сухими дріжджами

Дріжджові млинці на молоці з дірочками виходять неймовірно ніжними, смачними і тонкими. Їх можна подавати до столу з вершковим маслом або наповнювати різними начинками до смаку. Для приготування беріть на замітку перевірений рецепт із покроковими фото.

Час приготування – 20 хвилин

Час приготування – 10 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 гр.
  • Вода –200 мл.
  • Молоко –300 мл.
  • Цукор – 60 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія рослинна – 70 мл.
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Вершкове масло – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокому посуді з’єднуємо яйця та цукор. Збиваємо їх до пишної піни.

Крок 2. Продовжуємо збивати яєчну суміш та вливаємо сюди молоко. Потім додаємо олію, дріжджі, сіль і борошно, яке просіяли.

Крок 3. Вливаємо воду і добре все перемішуємо до однорідності.

Крок 4. Забираємо тісто у тепле місце на 1 годину. Далі його перемішуємо та залишаємо ще на 30 хвилин.

Крок 5. Порційно виливаємо готове тісто в розігріту сковороду з олією. Обсмажуємо млинці з обох боків до золотистої скоринки.

Крок 6. Тонкі млинці викладаємо на плоску тарілку. Доповнюємо шматочком вершкового масла.

Крок 7. Дріжджові млинці на молоці з дірочками готові!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал