Малиновий джем – ароматні і шалено смачні ласощі, яким з дитинства наші бабусі і мами пригощали нас, щоб уникнути зимових застуд і сезонних нездужань. Можна приготувати джем на зиму за найрізноманітнішими рецептами, але незмінним залишиться лише одне – насичений малиновий аромат при відкритті кожної баночки цієї вітамінної заготівлі. Ми підготували для вас 7 найкращих рецептів!
Покроковий рецепт приготування малинового джему без кісточок
Джем, приготований за цим рецептом, просто тане в роті! Він красиво буде виглядати в розетках на святковому столі. А весь секрет в тому, що ми видалимо всі кісточки! Процес протирання займе якийсь час, але результат вас дуже порадує.
Інгредієнти:
- Свіжа малина – 3 кг.
- Цукор – 1,5 кг.
Процес приготування:
1. Ягоди перебираємо від сміття і при необхідності перемиваємо.
2. Викладаємо ягоди в каструлю або таз, подрібнюємо дерев’яною толкушкою ( можна і на м’ясорубці або блендером ) до стану пюре.
3. Ставимо на вогонь до кипіння і варимо спочатку без цукру до м’якості ягід 15-20 хвилин на невеликому вогні. Постійно помішуємо. Вимикаємо вогонь і даємо трохи охолонути масі.
4. Зараз позбавляємося від кісточок — потрібно перетерти ягоди. Це можна зробити або через друшляк дерев’яною лопаткою, якщо отвори в ньому дуже маленькі і не пропустять кісточки, або через сито, ну і найнадійніший спосіб — через марлю, складену в 2 рази вичавлюючи руками. У підсумку повинен вийти однорідний сік.
5. Додаємо цукор і заварюємо джем на маленькому вогні не більше півгодини, помішуючи кожні 5 хвилин. Періодично знімаємо пінку. За часом готовності орієнтуємося так: якщо капнути джемом на сухе блюдце і нахилити, то крапля повільно потече, і коли добре охолоне, вона застигає.
6. Розливаємо джем в стерилізовані банки і залишаємо в перевернутому вигляді до повного охолодження. Зберігаємо в прохолодному місці.
Порада: з залишилася після перетирання маси можна приготувати компот.
Густий малиновий джем з додаванням желатину
Густий і щільний джем готується дуже просто і займе гідне місце на вашому столі у вигляді прекрасного самостійного десерту. Желатин має відмінний склад, здатний поліпшити розумову діяльність, прискорити обмінні процеси в організмі і зміцнити нервову систему. Цей продукт допоможе підтримати в хорошому стані ваші шкіру, нігті і волосся, адже в ньому міститься колаген. Може, тому цей загущувач так любимо господинями для приготування таких десертів.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
- Желатин в гранулах – 10 м.
- Вода – 300 мл.
Процес приготування:
1. Перебираємо ягоди малини, прибираємо плодоніжки і усуваємо сміття. Пересипаємо в друшляк, промиваємо малину проточною водою і залишаємо в ньому, щоб трохи обсушити.
2. Поміщаємо малину в таз і залишаємо постояти так хвилин 30, зливаємо воду, яка зібралася на дні, і перетираємо ягоди за допомогою блендера.
3. Додаємо до малини цукор, добре розмішуємо. Накриваємо миску з ягідною масою зверху рушником і не чіпаємо годину. За цей час необхідно кілька разів перемішати масу, щоб цукор повністю розчинився в малиновому соку.
4. З’єднуємо желатин в іншому посуді зі 100 мл. води кімнатної температури. Відставляємо рідину в сторону не менше ніж на півгодини. Гранули за цей час гарненько насититься водою і набрякнуть.
5. Посуд з ягідним пюре ставимо на плиту на середній вогонь. Додаємо воду, що залишилася, і постійно помішуючи, прогріваємо малинову заготівлю до абсолютного розчинення цукру в ній. Злегка збільшивши температуру нагріву, доводимо малину до кипіння, потім заварюємо при невеликому кипінні не більше півгодини. Не забувайте постійно збирати з джему піну.
6. Додаємо до маси підготовлений заздалегідь желатин і варимо її ще пару хвилин. Розкладаємо ароматний джем в стерилізовані банки і закупорюємо.
Смачного!
Дуже смачний рецепт джем з малини з агар-агаром
Агар-агар є рівноправною заміною желатину, проте він має кілька переваг. Він багатший вітамінами і мікроелементами: в його складі присутня безліч вітамінів групи А, В і Д, кальцій, калій, фосфор, йод і залізо, які дуже потрібні нашому організму.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг.
- Цукровий пісок – 750 кг.
- Лимон середнього розміру – 1 шт.
- Агар-агар – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Промиту і обсушену малину зсипаємо в миску, додаємо цукор і розминаємо прямо в ній толкушкою. Якщо потрібно отримати джем без кісточок, додатково перетираємо ягідну масу через сито.
2. Пересипаємо в сотейник, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Помішуючи, варимо джем 9 хвилин, після чого засипаємо агар-агар, сік лимона і проварюємо ще пару хвилин.
3. Сотейник з джемом знімаємо з плити, для зручності можна поставити на стіл, не забудьте про підставку для гарячого. Банки для закатки заздалегідь добре помиємо, відмінний засіб для підготовки банок — харчова сода. Потім просушити і простерилізувати, це можна зробити в пароварці, мультиварці або в духовій шафі на деку, прогрів хвилин десять.
4. Беремо по одній ще гарячій банці вихваткою і наливаємо невеликим половником джем. Для зберігання на зиму джем закриваємо прокип’яченими жерстяними кришками. Але, можна і пару баночок залишити в холодильнику під закручуються або капроновими кришками.
Спробуйте! Цей дуже смачний джем прикрасить взимку будь-яке чаювання!
Як приготувати малиновий джем з пектином на зиму?
У цьому рецепті ми приготуємо мега — корисний малиновий джем. Малина вариться всього 3 хвилини і з мінімальною кількістю цукру. Зберігаємо смак і аромат ягід, і при цьому джем виходить густим, яскравим і насиченим. Пектин — це продукт, одержуваний з яблука, джерело харчових волокон, що робить це ласощі ще більш корисним.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Винний або бальзамічний оцет – 1 ст. л
- Пектин – 10-15 м.
Процес приготування:
1. Перебираємо ніжну малину, уважно і акуратно переглядаючи її. Прибираємо все стороннє з ягід – маленькі листочки, корішки або комахи.
2. Пересипте в емальовану каструлю, на слабкому вогні доведіть до кипіння і поваримо зовсім небагато, помішуючи, поки ягоди не розчиняться. Вимикаємо і остуджуємо до температури 45-50 градусів, це та температура, при якій рекомендовано, вводить пектин в заготівлю.
3. За цей час займемося приготуванням пектину. Не можна просто засипати його в малинову масу, він залишиться грудками, які вже потім неможливо буде розбити, а значить, отримати з рідини желе стане дуже складно. Змішуємо пектин з цукром в окремій ємності і потім спокійно пересипаємо отриману сипучу суміш тонкою цівкою в пюре.
4. Вливаємо оцет в джем. Кип’ятимо 3 хвилини, безперервно помішуючи. Розливаємо джем по підготовленим раніше стерильним банкам, накриваємо кришками і закриваємо. Перевертаємо банки догори дном і накриваємо рушником, якраз там, при охолодженні свою дію проявить пектин.
5. Малиновий джем на пектині прекрасно доповнить ранкову вівсянку або сир, прикрасить пиріг або морозиво.
Простий рецепт приготування джему з малини без варіння
Малина-вельми корисна ягода і хотілося б зберегти всі вітаміни і не піддавати її термічній обробці, а зберегти найцінніші її речовини. Це — найпростіший і найкорисніший рецепт джему з усіх. Щоб такий джем зберігся взимку — потрібно додати більше консерванту, а саме цукру. Використовувати заготівлю можна не тільки як десерт, але заварювати, як чай або використовувати, як начинку для пирога.
Інгредієнти:
- Малина – 500 г.
- Цукор 500 г.
Процес підготовки ягід:
1. Думка з приводу того, мити чи не мити малину давно розходяться. В даному рецепті, враховуючи, що варити її ми не будемо, діємо без варіантів наступним чином: перебираємо ягоди, набираємо в таз воду, розчиняємо в ній 1 ст. л. солі. Акуратно поміщаємо в цей розчин малину і залишаємо на 10 хвилин. Це ми робимо, щоб позбутися від комах, якщо ми їх не помітили, в такому розчині вони спливуть.
2. Промиваємо малину після цього кілька разів, змінюючи воду, щоб не залишилося солі.
Процес приготування:
1. Ягоди укладаємо в посуд, бажано емальований і зверху засипаємо цукром. Не розмішуючи, ставимо в холодильник на 3 години.
2. Після закінчення часу ніжно перетираємо ягоду з цукром, краще це зробити за допомогою дерев’яної ложки, так робили наші предки.
3. Банки стерилізуємо і обдаємо окропом. Розкладаємо протерту ягоду і зверху рівним шаром засипаємо 1 ст. л. цукру, це дозволить нашій заготівлі довше зберігатися і захистить від цвілі.
Такий джем не потрібно закривати, досить закрити капроновими кришками і зберігати в холодному місці.
Як заготовити на зиму малиновий джем зі смородиною?
Така симфонія смаку літніх ягід припаде до душі і дітям і дорослим. Ми будемо використовувати червону смородину, хоча можна використовувати і чорну або асорті. В даному рецепті смородина грає роль натурального загусника, так як в ній багато пектину.
Інгредієнти:
- Малина – 2,5 літра.
- Червона смородина – 1,5 літра.
- Вода – 0,250 літрів.
- Цукор – 600 г на 1 літр соку.
процес приготування:
1. Перебираємо всі ягоди, складаємо в емальований таз, посуд повинен бути широкий і низький. Наливаємо воду. Ставимо таз на плиту і доводимо до кипіння на слабкому вогні, відмінно поставити на конфорку розсікач, так температура розподілиться краще.
2. Коли з ягід почне виділятися сік ще до кипіння, знімаємо таз з вогню і перекладаємо масу для перетирання на марлю або в сито. Віджатий сік повертаємо в таз, попередньо замірявши його кількість. Це нам важливо, щоб розуміти, скільки цукру додавати. На кожен літр – піде 600 г цукру-піску, перемішуємо і кип’ятимо, постійно помішуючи дерев’яною ложкою на невеликому вогні. Знімаємо піну, її можна відкласти в окреме блюдце і подати на стіл до чаю.
3. Варити джем потрібно близько півгодини. В цей час підготуємо банки і кришки.
4. Джем розкладаємо по стерильним банкам і накриваємо шматочками марлі. Коли джем охолоне і зверху затягнеться плівкою — можна закривати. На наступний день можна прибирати джем в холод.
Приємно вам поласувати!
Смачний і простий рецепт джему з малини, приготований в мультиварці
Джем з малини – смачне частування на будь-який випадок життя: і святковий і хворобливий. Приготуємо цю смачну заготівлю на зиму, а мультиварка набагато спростить і полегшить процес приготування ароматного малинового джему.
Інгредієнти:
- Малина – 1 500 г.
- Цукор – 1 000 г.
Процес приготування:
1. Промийте ягоди, переконайтеся, що в них не залишилося сторонніх включень ( листя, гілок, жучків ), дайте воді стекти з ягід. Покладіть їх в чашу мультиварки, додайте цукор і залиште на 3 години. Ягода пустить необхідну кількість соку.
2. Акуратно перемішайте, закрийте мультиварку і виставте програму «Тушкування». Готуйте під закритою кришкою. Джем приготується дуже швидко, а ви як раз зможете зайнятися банками і кришками. Банки і кришки стерилізуються, якщо хочете зберігати джем в коморі всю зиму.
3. Після закінчення часу відкрийте кришку і розлийте джем по банкам і закупорьте. Переверніть і накрийте банки, залиште до повного охолодження.
Зберігати джем краще в темному прохолодному місці.
Смачного!