Котлети з фаршу – 9 рецептів на сковороді соковитих і смачних котлет з покроковими фото

Котлети з фаршу – страва, яка часто у нас в домашньому меню і люблять їх майже всі. Вони мають багато варіантів приготування, але кожен рецепт має деякі секрети і тонкощі, як в складі інгредієнтів, так і в способі готування, а жарка котлет на сковорідці завжди найшвидший і простий спосіб. Незмінна умова для всіх рецептів – свіже і якісне м’ясо для фаршу.

Котлети з курячого фаршу на сковороді

Курячий фарш має іншу текстуру в порівнянні зі свинячим фаршем, і при приготуванні котлет з курячого фаршу на сковорідці важлива правильна пропорція інгредієнтів з мінімумом рідини, щоб котлети зберегли форму і залишилися соковитими. У цьому рецепті до курячого фаршу додамо тільки яйце і смажену цибулю. Смажимо котлети в паніровці.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Для смаження:

  • Сухарі панірувальні – 4 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Почистити цибулину і нарізати маленькими кубиками.

Крок 2. У сковорідці розігріти дві ложки олії і в ньому обсмажити до рум’яного кольору цибульну нарізку.

Крок 3. Курячий фарш краще взяти свіжоприготований або перекручений через м’ясорубку і перекласти його в окремий посуд.

Крок 4. До фаршу розбити одне куряче яйце.

Крок 5. Потім насипати по дрібці солі з чорним перцем.

Крок 6. Обсмажену цибулю трохи остудити, перекласти до фаршу і перелити все масло.

Крок 7. Потім мокрою рукою фарш добре вимісити.

Крок 8. Сухарі насипати в піалу. З фаршу сформувати невеликі котлети і обваляти їх в сухарях.

Крок 9. У сковорідку повторно налити і розігріти масло. Перекласти в неї сформовані котлети.

Крок 10. Смажити котлети на помірному вогні і до хрусткої скоринки з обох сторін. Котлети з курячого фаршу сервірувати до столу гарячими, доповнивши гарніром і овочами. Смачного!

М’ясні котлети з фаршу яловичини

М’ясні котлети з фаршу яловичини, як м’яса більш жорсткого в порівнянні зі свининою і птахом, мають деякі нюанси в приготуванні. Фарш краще зробити своїми руками, вибравши яловичину без жиру і сухожиль. Перекручувати бажано через дрібну решітку і 2 або 3 рази. До котлетам обов’язково додається замочений батон. У цьому рецепті смажимо котлети на вершковому маслі і без панірування.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Фарш яловичий – 800 гр.
  • Білий хліб – 2 скибочки.
  • Вода кип’ячена – 150 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Всі інгредієнти для котлет відразу підготувати згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій. Яловичину перекрутити через м’ясорубку або взяти яловичий фарш охолоджений, адже з замороженого фаршу соковиті котлети не виходять.

Крок 2. Біля білого хліба видалити кірки і м’якоть замочити на 5 хвилин в кип’яченої воді.

Крок 3. Потім хліб трохи віджати і руками розкришити до маленьких шматочків.

Крок 4. В окремий посуд перекласти яловичий фарш і до нього додати подрібнену хлібну масу. Цибуля дуже дрібно нарізати і також перекласти до фаршу. Ці інгредієнти ложкою добре перемішати.

Крок 5. Потім до фаршу розбити одне куряче яйце і на свій смак насипати сіль з чорним перцем.

Крок 6. Фарш ретельно вимісити краще рукою і кілька разів відбити об стіл.

Крок 7. У сковорідці розтопити вершкове масло, і щоб воно не підгоріло при смаженню, можна додати трохи рослинного.

Крок 8. Мокрими руками сформувати котлети, які за правилами, повинні мати овальну і плоску форму.

Крок 9. Обсмажити котлети в розігрітій олії на середньому вогні, по обидва боки і протягом 15-20 хвилин, щоб вони покрилися рум’яною скоринкою.

Крок 10. М’ясні котлети з фаршу яловичини, приготовані на сковорідці, сервірувати до обіду гарячі і з будь-яким гарніром. Смачного!

Соковиті і м’які котлети з фаршу в духовці

Хорошим способом приготування соковитих і м’яких котлет з фаршу буде запікання їх в духовці на деку. Цей спосіб дозволяє одночасно приготувати більше порцій, і знижує калорійність котлет. У цьому рецепті для соковитості і м’якості котлет додаємо до фаршу відварної картоплі з манкою і вершками, цибуля з часником подрібнюємо в блендері і ставимо їх в добре розігріту духовку, щоб котлети швидко покрилися скоринкою.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 20 шт.

Інгредієнти:

  • М’ясо свинина з яловичиною – 1 кг.
  • Картопля відварена – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кріп нарізаний – 3 ст.л.
  • Вершки – ¼ ст.
  • Манка – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Олія – для змащування.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину з яловичиною перекрутити на м’ясорубці або взяти готовий змішаний фарш і перекласти в окремий посуд. Очищені цибулю і зубки часнику подрібнити блендером в однорідну масу, але можна і перекрутити разом з м’ясом. Цибулеву масу перекласти до фаршу.

Крок 2. Заздалегідь відварений в мундирах і очищену картоплю подрібнити на середній терці. Перекласти його до фаршу і розбити одне куряче яйце.

Крок 3. Потім фарш на свій смак посипати сіллю з приправами і додати дрібно нашатковану кріп.

Крок 4. Далі налити до фаршу чверть склянки жирних вершків і насипати манну крупу.

Крок 5. Руками фарш добре перемішати і протягом 2 хвилин кілька разів відбити об стіл або про дно посуду.

Крок 6. Замішаний фарш рівним шаром розкласти на обробній дошці і залишити на 15 хвилин, щоб манка набрякла.

Крок 7. Для формування однакових котлет фарш ножем розділити на невеликі прямокутники.

Крок 8. Деко або форму для запікання застелити шматком фольги змастити олією.

Крок 9. Мокрими руками сформувати з фаршу акуратні котлети і укласти на деко на невеликій відстані один від одного.

Крок 10. Духовку заздалегідь розігріти до 210 градусів. Запікати котлети протягом 30 хвилин і для більш рум’яної скоринки на 2 хвилини включити режим « Гриль » або підвищити температуру. Приготовлені соковиті і м’які котлети з фаршу в духовці сервірувати до столу в гарячому вигляді, доповнивши будь-яким гарніром. Смачного!

Котлети з фаршу індички на сковороді

Фарш з індички, не кажучи про його дієтичні властивості, має більш яскравий смак з щільною і одночасно ніжною текстурою в порівнянні з курячим фаршем, тому котлети з фаршу індички на сковороді визнаються особливо смачними. Фарш зазвичай доповнюється хлібом, манкою, крупами, сметаною і різними овочами. У цьому рецепті доповнимо фарш морквою з цибулею і пожарим в паніровці.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • М’ясо індички – 1 кг.
  • Яйце – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зубка.
  • Сухарі панірувальні – 4 ст.л.
  • Паприка – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Для котлет краще взяти охолоджене м’ясо індички, блюдо буде соковитіше, ніж із замороженого фаршу. Його добре промити холодною водою і серветкою прибрати зайву вологу. Потім індичку перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою, можна двічі.

Крок 2. Разом з м’ясом перекрутити очищений цибуля із зубками часнику. Морква почистити, промити, подрібнити на середній терці і перекласти до фаршу.

Крок 3. Фарш з подрібненими овочами за своїм смаком посипати сіллю з чорним перцем і перемішати. Потім розбити до нього одне куряче яйце.

Крок 4. Добре перемішати фарш ще раз до однорідної консистенції і залишити на 10 хвилин, щоб інгредієнти « подружилися ».

Крок 5. Для панірування змішати в піалі сухарі з паприкою. За бажанням, до панірування можна додати трохи гострого перцю або інших приправ.

Крок 6. У сковорідці добре розігріти олію. Мокрими руками сформувати невеликі акуратні котлети, добре обваляти в паніровці і перекласти на гарячу сковороду. Для збереження соковитості, котлети обсмажити до рум’яної скоринки з обох сторін спочатку на великому вогні, а потім на середньому. Смажити протягом 20 хвилин і до готовності.

Крок 7. До обсмаженим котлетам налити трохи води і потомити їх на невеликому вогні і під прикритою кришкою. Приготовлені на сковороді котлети з фаршу індички перекласти на тарілку, декорувати зеленню і сервірувати до обіду, доповнивши овочами. Смачного!

Котлети з рибного фаршу

Технологія приготування котлет з рибного фаршу мало відрізняється від котлет м’ясних, важлива хороша текстура фаршу, щоб котлети тримали форму і одночасно були соковитими. Для рибних котлет найкраще підходить біла риба і у вигляді філе ( минтай або пангасіус ), в якому немає дрібних кісточок, та й специфічного рибного запаху. У цьому рецепті рибний фарш доповнюємо крохмалем, що його консистенцію зробить оптимальної, а цибуля додамо обсмажений.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Рибне філе – 350 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Крохмаль – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Суміш спецій – за смаком.
  • Олія – для смаження.
  • Сухарі панірувальні – ½ ст.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулину очистити від лушпиння, нарізати маленькими кубиками і обсмажити до легкого золотистого кольору на на розігрітій олії.

Крок 2. Заздалегідь розморожене в природних умовах рибне філе промити холодною водою, обсушити серветкою і розрізати на шматочки. Перекласти філе в чашу блендера або кухонного комбайна, додати обсмажену цибулю і подрібнити до стану однорідного фаршу. Ступінь подрібнення вибрати по особистому розсуд.

Крок 3. Отриманий фарш перекласти в окремий посуд. До нього розбити куряче яйце, додати дрібно нашатковану будь-яку зелень і насипати сіль з сумішшю спецій і крохмалем.

Крок 4. Потім ці інгредієнти добре перемішати в однорідний фарш.

Крок 5. У сковорідці розігріти трохи олії. Мокрими руками з фаршу сформувати акуратні котлети, запанірувати з усіх боків в сухарях і перекласти на сковорідку. Смажити котлети на помірному вогні і до золотистої скоринки з обох сторін.

Крок 6. Приготовлені з рибного фаршу котлети перекласти на тарілку і сервірувати до столу гарячі. Зайве масло можна прибрати паперової серветкою. Смачного!

М’ясні котлети без додавання хліба

Хліб в котлетах є важливим інгредієнтом, так як він за рахунок клейковини зберігає їх форму і соковитість, але можна приготувати м’ясні котлети без додавання хліба. Його замінюють манкою, панірувальними сухарями або подрібненими капустою, картоплею, гарбузом, селерою і навіть квасолею з нутом. У цьому рецепті хліб замінимо сирим картоплею з цибулею, подрібненими через м’ясорубку. Цибуля добре зберігає соковитість котлет, а додавання до них яйця обов’язково.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Фарш свинячий – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля сирої – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 3 зубка.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 70 мл.
  • Петрушка – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Зазначені в рецепті овочі ( картопля з цибулею і часником ) почистити і промити холодною водою. Потім їх перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою.

Крок 2. Підготовлений свинячий фарш перекласти в окремий посуд і додати до нього подрібнені овочі.

Крок 3. До цієї маси насипати по своєму смаку сіль з чорним перцем, розбити одне куряче яйце і додати трохи будь-дрібно напученій зелені, а в цьому рецепті додається петрушка. Фарш добре вимісити і можна трохи відбити.

Крок 4. З приготованого фаршу мокрими руками сформувати невеликі котлети. Готуємо в цьому рецепті без панірування. У сковорідці розігріти олію. Котлети посмажити на помірному вогні і до рум’яної скоринки з обох сторін. Потім їх перекласти в невелику каструлю, долити 70 мл кип’яченої водою і затушкувати котлети на маленькому вогні під прикритою кришкою протягом 8-10 хвилин.

Крок 5. Приготовлені м’ясні котлети без додавання хліба перекласти на тарілку і сервірувати до обіду, доповнивши овочами і гарніром. Смачного!

Котлети з фаршу і манки на сковороді

Котлети з фаршу і манки на сковороді будуть хорошим варіантом, коли вдома не виявилося білого хліба і навіть сухариків. Манка при набуханні надає м’ясному фаршу в’язкість і котлети при смаженню чудово тримають форму і залишаються соковитими з пружною консистенцією. У цьому рецепті готуємо котлети зі свинячого фаршу, і смак їх доповнимо прянощами.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10 шт.

Інгредієнти:

  • Свинина – 500 гр.
  • Манна крупа – 3 ст.л. без гірки.
  • Часник – 2 зубки.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Гірчиця – ½ ч.л.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для котлет.

Крок 2. Свинину добре промити під проточною водою і рушником прибрати зайву вологу. Відразу почистити цибулю з часником.

Крок 3. М’ясо розрізати на середні шматки і перекрутити на фарш за допомогою м’ясорубки з дрібною решіткою або середньої, і перекласти його в окремий посуд.

Крок 4. Потім перекрутити цибулину з часником і додати до фаршу. Часник можна подрібнити через часничницю.

Крок 5. До фаршу розбити одне куряче яйце і насипати манку.

Крок 6. Покласти до фаршу половина чайної ложки гірчиці, ложку томатної пасти і насипати сіль з чорним перцем. Можна додати і інші прянощі або сухі трави.

Крок 7. Рукою фарш ретельно вимісити до однорідного стану.

Крок 8. Замішаний фарш залишити на 20 хвилин ( що обов’язково ), щоб манка набрякла.

Крок 9. У сковорідці розігріти олію. Мокрими руками сформувати невеликі котлети і перекласти в масло. Смажити котлети спочатку на великому вогні до рум’яної скоринки, а потім до готовності на помірному. Приготовлені на сковороді котлети з фаршу і манки сервірувати до столу гарячі, доповнивши будь-яким гарніром. Смачного!

Дієтичні котлети з фаршу на пару

Дієтичні котлети з фаршу на пару затребувані в дитячому меню, в лікувальній дієті, та й для ПП харчування. Для них важливий правильний вибір м’яса і беруться в основному м’ясо птиці і телятина, але підходить і нежирна свинина. Додатковими інгредієнтами можуть бути як білий хліб, так і різні крупи з овочами. У цьому рецепті додамо до м’ясного фаршу відварну гречку, як крупу низькокалорійну, сметану і трохи приправ, тільки для смаку, а яйце не додаємо. Готуємо в мультиварці.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10 шт.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 450 гр.
  • Гречка відварна – 1 ст.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Приправи – за смаком.
  • Оливкова олія – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Обраний м’ясо для парових котлет перекрутити через м’ясорубку або взяти хороший готовий фарш. Перекласти його в окремий посуд.

Крок 2. Цибулину очистити від лушпиння, і нарізати середніми шматочками і перекласти до фаршу.

Крок 3. Потім насипати до фаршу відварену гречку і навіть можна взяти вчорашню.

Крок 4. За бажанням і для особливого аромату додати до фаршу пару очищених і нарізаних зубків часнику.

Крок 5. Потім ( це головна фішка рецепта ) ці інгредієнти додатково подрібнити до однорідного стану в чаші блендера або кухонного комбайна, що зробить фарш в’язким, і котлети будуть тримати форму і без яйця.

Крок 6. Потім цей фарш посипати сіллю і додати оливкова олія зі сметаною. Набір і кількість приправ до фаршу залежить від того, кому ви готуєте котлети. Фарш з цими добавками ще раз перемішати.

Крок 7. Мокрими руками сформувати з фаршу однакові невеликі кульки, надавши їм форму, відповідну котлетам. Розкласти котлети на спеціальну підставку для варіння на пару, помістити її в мультиварку, налив потрібну кількість води в чашу, закрити кришку і включити програму « Пар » на 30 хвилин.

Крок 8. Приготовлені на пару дієтичні котлети з фаршу сервірувати до обіду гарячі. Смачного!

Соковиті і м’які котлети з підливою

Соковитість і м’якість котлетам надає підлива і про це знають багато господині. Підливка впливає і на смак котлет, а варіантів її приготування є чимало. У цьому рецепті готуємо котлети зі свинячого м’яса і за загальними « кольоровим » правилами. Котлети обсмажити в паніровці, а потім згасимо в томатної, як найбільш популярною підливі. Готуємо тільки на сковорідці.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Білий хліб – 3 скибочки.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – для панірування.
  • Олія – для смаження.

Для підливи:

  • Вода – 300 мл.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Борошно – 1-2 ч.л.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Скибочки білого хліба без кірки на кілька хвилин замочити в молоці. Почистити цибулю. Свинину з віджатим хлібом і цибулею перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою, а м’ясо краще перекрутити двічі. Отриманий фарш перекласти в окремий посуд.

Крок 2. Потім до фаршу розбити два курячих яйця, по особистому смаку насипати сіль з приправами і фарш добре вимісити до в’язкого однорідного стану. Залишити його на 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб всі інгредієнти « подружилися ».

Крок 3. Мокрими руками з приготованого фаршу сформувати невеликі акуратні котлети і їх добре обваляти в панірувальних сухарях.

Крок 4. На сковорідці добре розігріти олію. Обсмажити сформовані котлети на середньому вогні і до рум’яної скоринки з обох сторін.

Крок 5. Поки котлети смажаться, в окремому посуді змішати томатну пасту з теплою водою і розвести в цій суміші борошно, щоб підлива вийшла густий, додати улюблені приправи.

Крок 6. Приготованої підливою залити пожежні котлети і додати пару лаврових листів. Гасити котлети протягом 20 хвилин від початку кипіння підливи, на невеликому вогні і під прикритою кришкою. Готові соковиті і м’які котлети з підливою сервірувати до обіду гарячі, доповнивши їх гарніром з картоплі або пасти. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал