Хашлама зі свинини – це страва кавказької кухні і представляє собою, відварену разом з овочами телятину або баранину, але не менш смачним вона виходить і з традиційною для нас свининою. М’ясо з кісточкою пошарово укладається з набором овочів і найчастіше в казан і нудиться пару годин в бульйоні, що робить м’ясо ніжним і соковитим. Пропорцію інгредієнтів і склад овочів можна змінювати. Доповнюється страва прянощами і зеленню.
Хашлама зі свинини на пиві
Хашлама зі свинини на пиві буде у вас варіантом класичної хашлами, адже пиво робить м’ясо м’якшим і в поєднанні з різними наборами прянощів, дозволяє отримати новий і цікавий смак, а овочі залишаються цілими. Пиво скорочує час готування страви, береться якісне, а вода не додається. У цьому рецепті хашламу готуємо зі свининою і м’ясом курки, але вибір м’яса залишається за господинею. Овочевим набором будуть солодкий перець різного кольору, цибуля, морква, кабачок і помідори.
Час готування: 1,5 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Свинина ( грудинка ) – 800 гр.
- Стегно курки – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський різного кольору – 4 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Перець чилі – ½ шт.
- Часник – за смаком.
- Пиво світле – 500 мл.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль – смаку.
- Зелень – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для приготування хашлами. Почистіть і промийте овочі із зеленню. Потім овочі наріжте шматочками довільної форми.
Крок 2. Свинину і курячі стегна, хоча можна взяти і тільки свинину, промийте, обсушити серветкою і наріжте великими шматками. У казані добре розжарити олія. У нього перекладіть шматки м’яса і обсмажте до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 3. До обсмаженому м’ясу перекладіть нарізку цибулі і посмажте тільки до прозорості. Потім по черзі перекладіть в казан нарізку моркви, перців, кабачка, помідор і часнику.
Крок 4. На невеликому вогні тушкуйте м’ясо з овочами, а вони дадуть багато свого соку, до напівготовності. Потім налийте в казан світле пиво, на свій смак насипте сіль з приправами і тушкуйте хашламу ще півгодини, щоб овочі і особливо морква, стали м’якими.
Крок 5. Приготовану хашламу з свинини на пиві розкладіть по суповим тарілках, декоруйте зеленню, і блюдо гарячим сервіруйте до столу. Смачного!
Хашлама зі свинини на багатті в казані
Хашлама з свинини на багатті в казані з невеликого набору доступних продуктів, дозволяє приготувати цей смачний суп-рагу для частування великої компанії, страва готується нескладно. У цьому рецепті готуємо хашламу зі свинини, овочевим набором будуть морква з цибулею, солодким перцем, картоплею, баклажанами і помідорами. Готуємо на пиві, що буде хорошим варіантом для готування на багатті. Змінюючи пропорцію продуктів і пива, можна регулювати густоту страви, але м’яса повинно бути багато.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Свинина – 2.5 кг.
- Морква – 1 кг.
- Цибуля – 1.5 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Картопля – 2 кг.
- Баклажани – 1 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Пиво – 1 л.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль – смаку.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для хашлами виберіть якісні овочі. Їх почистіть, і промийте холодною водою.
Крок 2. Цибулю наріжте напівкільцями. Моркву наріжте соломкою. Баклажани наріжте кружками. Очищений картопля розріжте на половинки, а помідори на четвертинки. Перець болгарський очистіть від насіння і плодоніжки, і наріжте довільно.
Крок 3. Свіжу зелень, промийте і дрібно нашаткуйте.
Крок 4. Свинину промийте холодною водою, обсушити серветкою і наріжте великими шматочками. Ось і вся підготовка інгредієнтів.
Крок 5. На дно казана укладіть нарізку свинини. Поверх її пошарово укладіть нарізку овочів в будь-якій послідовності, посипаючи кожен шар, сіллю з приправами на свій смак. Ці інгредієнти залийте літром пива.
Крок 6. Розведіть відкритий вогонь / багаття. Над ним помістіть казан зі свининою і овочами, щільно закрийте кришкою і готуйте на середньому вогні протягом 2-3 годин до м’якості м’яса. Сильне полум’я вогню трохи притушкувати.
Крок 7. Після закінчення часу тушкування хашламу, приготовану в казані на багатті акуратно перемішайте і подайте до трапези на великій страві або порційних тарілках. Готова страва обов’язково доповніть свіжої дрібно нарізаною зеленню. Смачного!
Хашлама зі свинини з картоплею і овочами
Хашлама зі свинини з картоплею і овочами, як ситне і смачне блюдо, готується нескладно. Вона відрізняється від тушкованою з м’ясом картоплі, іншою технологією приготування – м’ясо з картоплею і овочами нудиться у власному соку, що надає страви особливий смак. У цьому рецепті воду і масло не використовуємо і готуємо в невеликому посуді. Зелень і приправи вибираємо за смаком.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Свинина – 200 гр.
- Морква – ½ шт.
- Цибуля – ½ шт.
- Перець болгарський – ½ шт.
- Картопля велика – 1 шт.
- Баклажани – ¼ шт.
- Помідори – 1 шт.
- Часник – 4 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину промийте, розріжте на середні шматочки і укладіть на дно сотейника. Посипте її сіллю з будь-якою приправою.
Крок 2. Очищену цибулину наріжте чверть кільцями і покладіть поверх м’яса.
Крок 3. Моркву наріжте кружечками і розкладіть поверх цибулі.
Крок 4. Картопля почистіть, промийте, наріжте тонкими пластинками і укладіть поверх моркви.
Крок 5. На шар картоплі рівномірно розкладіть слайси часнику.
Крок 6. Перець очистіть від насіння, наріжте соломкою і укладіть наступним шаром.
Крок 7. Поверх перцю розкладіть нарізаний напівкружками баклажан.
Крок 8. Останнім шаром покладіть нарізаний тонкими скибочками помідор. Всі овочі посипте сіллю і приправою, додайте води. Посуд закрийте кришкою і поставте на невеликий вогонь. Тушкуйте хашламу протягом 2,5 годин, не перемішуючи шари.
Крок 9. Після закінчення часу тушкування, хашламу зі свинини з картоплею акуратно перемішайте і можете сервірувати блюдо до столу. Смачного!
Хашлама в мультиварці зі свинини
Хашлама в мультиварці зі свинини вимагає менше часу на підготовку, ніж в казані на плиті, але процес приготування і закладки продуктів, не відрізняється від приготування традиційної хашлами. У цьому рецепті беремо свинячі реберця і їх трохи обсмажити, а набором овочів будуть цибуля, морква, картопля з баклажаном, солодким перцем і помідором. З приправ беремо часник з петрушкою, чебрецем і чорним перцем.
Час готування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Ребра свинячі – 600 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Петрушка – 1 пучок.
- Тім’ян гілочки – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Вода – 1.5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Свинячі реберця промити і розрізати по міжреберних проміжків на невеликі шматочки. Включити в мультиварці програму « Жарка » або « Випічка », розігріти трохи олії і перекласти в нього реберця.
Крок 2. Обсмажити їх до золотистого кольору протягом 5 хвилин з обох сторін і під закритою кришкою. Потім реберця посолити на свій смак.
Крок 3. Зазначені в рецепті овочі почистити і промити. Цибуля нарізати півкільцями і укласти поверх реберець.
Крок 4. Морква нарізати кружечками і укласти поверх цибулі.
Крок 5. Болгарський перець нарізати широкими смужками і укласти поверх моркви.
Крок 6. Картопля розрізати на пластинки, укласти поверх перцю і посипати сіллю.
Крок 7. Наступним шаром укладіть нарізані напівкружками баклажани.
Крок 8. Останнім шаром укладіть в чашу нарізані скибочками помідори і зверху покладіть пару гілочок чебрецю. Овочі посипати сіллю з цукром, налити чисту воду. Кришку закрити. Включити програму « Тушеніе » на час за замовчуванням, що зазвичай становить 1 годину.
Крок 9. По завершенні програми хашламу посипати дрібно нашаткованої петрушкою, приправами за смаком і подрібненим часником. Кришку закрити і залишити блюдо на кілька хвилин в режимі « Підігрів ».
Крок 10. Приготовану в мультиварці хашламу зі свининою перекласти на тарілку і подати на обід. Смачного!