В історії виникнення торта історики сперечаються. Одні вважають, що в перші їх почали готувати в Італії, де в перекладі це слово означає «багато прикрашений, мудре». Інші дотримуються фактів у вигляді малюнків, знайдених пиріжків при розкопках в Греції, що вказують на вік в 2000 років. Вчені з’ясували, що в ті часи кулінари пекли вироби з медом, фруктами, кунжутом.
Але в нинішньому варіанті з десертом познайомили світ саме французи, які подарували всім бісквіт, крему, желе, карамель. Є знаменита історія виникнення фруктового торта «Десерт Павлова», який багато хто помилково зараховують до російської кухні. Насправді його вперше приготували в Австрії, де гастролювала знаменита балерина Анна Матвіївна. Надихнувшись її виступом, вони створили повітряний десерт з безе, прикрашений збитими вершками, сезонними фруктами і ягодами.
Зараз в світі безліч рецептів тортів, де в якості основи готують бісквіт, пісочне, листкове тісто. Є рецепти і зовсім без випічки. Фрукти служать не тільки прикрасою кондитерських виробів, їх шматочки додають всередину, використовують як прикрасу на поверхні, а також варять з них желе, конфі для прошарків.
З вологим бісквітом і карамелізованими бананами
Фруктовий торт з бісквітом зі збитими вершками, прикрашений карамелізованими бананами, можна приготувати для прийому гостей або простих домашніх посиденьок.
Єдиною умовою буде завчасне випікання основи, щоб вона не розпливлася в процесі побудови. Десерт вийде досить високим. Але це можна виправити, просто скоротивши кількість продуктів.
Склад інгредієнтів
Продуктовий набір бісквіта:
- борошно – 300 г;
- сіль – 1 ч. Л.;
- цукровий пісок – 300 г ;
- молоко – 280 мл;
- вершкове, рослинне масло – по 60 мл;
- курячі яйця – 2 шт.;
- сода – 1,5 ч. л.;
- оцет – 1 ст. л.
Для крему:
- вершки 30% – 500 мл;
- цукрова пудра – 150 г.
Для прикраси:
- банани – 3 шт .;
- цукор – 3 ст. л.;
- вершкове масло – 1 ст. л.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
265.1 ккал | 3.7 г | 13.1 г | 33.3 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
Знизити калорійність можна якщо приготувати простий бісквіт з яєць, борошна, цукру. У цьому рецепті часто змінюють вершкове масло на маргарин, а замість бананів можна використовувати апельсини.
Покроковий процес приготування
Покрокове приготування:
- У глибоку чашку просіяти борошно, щоб позбутися від домішок і наситити її киснем. Потім змішати її з содою і сіллю.
- У чашу міксера відправити яйця кімнатної температури, додати цукровий пісок і збити в пухку масу.
- Влити туди тепле молоко, в якому розтопити вершкове масло, олію і добре перемішати.
- Тепер вже лопаткою з’єднати отриману масу з сухими інгредієнтами, а коли буде досягнута однорідність , влити оцет.
- У формі для запікання змастити тільки дно, викласти тісто розрівняти і випікати протягом 60 хв. У заздалегідь розігрітій духовці (170 ° С).
- Коли зубочистка буде залишатися сухою після проникнення в бісквіт, виріб дістати з печі, дати постояти 10 хв., Відокремити краю від форми тонким ножем, вийняти і остудити, перевернувши на решітку.
- Через приблизно 5-7 ч потрібно збити крем з охолоджених вершків, додаючи потихеньку цукрову пудру. Готовність легко визначити за чітким малюнком на поверхні від віночка. Розділити на 5 частин.
- Розтопити на сковороді вершкове масло, насипати рівним шаром цукровий пісок, дочекатися, коли він почне плавитися і почати перемішувати.
- Коли склад стане легкого золотистого кольору, обсмажити в ньому банан, заздалегідь очищений і нарізаний часточками.
- Остудити.
Прикраса і правила подачі на стіл
Для складання краще використовувати кондитерське кільце. Бісквіт розрізати на 3 коржі, укласти в кільце перший, нанести шар крему, повторивши дії, укласти половину карамелізованих фруктів. Вирівнявши останню основу, дати постояти виробу в холодильнику близько 1 ч, а потім нанести 2 частини залишилися вершків на поверхню і боки торта. Окрасою будуть банани, які розподілити по колу.
З шматочками фруктів усередині бісквіта
Цей рецепт трохи легше в приготуванні. Тільки слід звернути увагу на обробку фруктів, щоб не зіпсувати десерт.
Склад інгредієнтів
Склад:
- цукровий пісок – 200 г;
- груша – 1 шт.;
- персик – 2 шт.;
- розпушувач – 10 г;
- борошно – 1 ст.;
- крохмаль – 30 г;
- курячі яйця – 5 шт.;
- цукрова пудра – 3 ст. л.;
- сметана – 3 4 ст.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
212.7 ккал | 5.4 г | 4.8 г | 37.1 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
Замість сметани для крему можна взяти натуральний йогурт.
Покроковий процес приготування
Докладне керівництво по приготуванню:
- Почати слід з фруктів, які попередньо помити. Потім персик обдати окропом, відразу потримати під холодною водою, зняти шкірку і нарізати м’якоть кубиками.
- У груші досить видалити насінну коробочку і нарізати часточками. Підготовлені продукти покласти в один шар на плоскій тарілці і посипати їх через ситечко 1 ст. л. цукрової пудри.
- У чашу міксера вбити все яйця, збити в піну. Тепер додавати по 1 ст. л. цукру і продовжити роботу поки обсяг маси не збільшиться в 2 рази.
- Окремо з’єднати крохмаль з борошном і розпушувачем, просіяти, всипати в яєчну масу і акуратно перемішати лопаткою.
- Додати шматочки фруктів, домогтися однорідності і перекласти тісто у форму, застелену пергаментом.
- Випікати в духовій шафі протягом 30-40 хв. при 180 ° С до повної готовності, яку перевірити зубочисткою (вона повинна залишитися сухою).
- Готовий бісквіт спочатку трохи остудити у формі, потім вийняти залишити на решітці приблизно на 4 год. Приблизно за 15 хв. до збірки торта змішати в мисці залишок цукрової пудри зі сметаною.
Прикраса і правила подачі на стіл
Остигнула основу поділити на 2 частини за допомогою гострого ножа, змастити їх половиною крему, зібрати десерт і полити залишком солодкої сметани.
Окрасою можуть послужити часточки персика або груші, збризнути лимонним соком, розкладені на поверхні.
Муссовий торт зі сметаною без випічки
Фруктовий торт з бісквітом став класикою. А що, якщо спробувати його приготувати без випічки, без основи, просто використовуючи сметану і желатин?
Простий десерт підкорить сім’ю.
Склад інгредієнтів
Інгредієнти:
- сир – 300 г;
- сметана – 350 мл;
- желатин – 25 г;
- вода – 200 мл;
- цукор – 250 г;
- ківі – 2 шт.;
- апельсин – 1 шт.;
- мандарин – 1 шт.
Що допускається додавати і змінювати в складі
Фрукти для торта можна підібрати самостійно. Головне, щоб вони були різного кольору для барвистості десерту.
Покроковий процес приготування
Приготування по кроках:
- Сир краще вибирати з високою жирністю, так як він ніжніше. Викласти його в чашку і розім’яти занурювальним міксером.
- Додати сметану кімнатної температури, цукровий пісок і ще раз пропрацювати масу блендером, домігшись однорідності. Якщо не всі кристалики розчинилися, залишити в теплому місці на 10 хв.
- В іншу чашку налити теплої кип’яченої води, всипати желатин і добре перемішати. Дати постояти складу протягом 15 хв.
- Желейну масу трохи прогріти, щоб вона стала однорідною, потім влити в сир і ще раз добре все пробити.
- Фрукти помити, очистити і нарізати кружальцями. Взяти округлу силіконову форму, обкласти її всю черзі апельсинами, ківі і мандаринами.
- Акуратно на середину викласти частину сметанному заготовки, потім фрукти і так, поки весь склад не буде використаний.
- Надіслати форму в холодильник мінімум на 2 ч.
Прикраса і правила подачі на стіл
Перед подачею форму опустити в гарячу воду, перевернути на плоске блюдо. Зазвичай цей десерт не прикрашають, але іноді просто прикріплюють свіжі листочки м’яти.
Шоколадно-фруктовий торт з суфле
Фруктовий торт часто поєднують з шоколадним бісквітом, а ніжний смак йому додасть суфле. Даний варіант підходить для торжества.
Склад інгредієнтів
Набір продуктів для суфле:
- цукровий пісок – 100 г;
- йогурт – 300 г;
- вершки 30% – 250 мл;
- ванільний цукор – 10 г;
- персик – 2 шт.;
- желатин – 30 г .
Для бісквіта:
- курячі яйця – 3 шт.;
- цукор – 80 г ;
- какао – 1 ст. л.;
- борошно – 50 г.
Для прикраси:
- темний шоколад – 100 г;
- вершки – 3 ст. л.;
- персик – 1 шт.;
- лимонний сік – 1 ст. л.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
172.6 ккал | 6.6 г | 5.3 г | 25.2 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
В рецепті можна використовувати будь-який фрукт.
Покроковий процес приготування
Покрокове приготування:
- Насамперед потрібно збити в пишну піну яйця з цукром.
- Додати через сито борошно з какао, змішані заздалегідь.
- Лопаткою вимішати однорідне тісто, намагаючись не втратити обсяг. Обкласти форму пекарської папером, викласти половину шоколадної маси, вирівняти і випікати при 180 ° С протягом 20 хв.
- Слідом відправити тісто в форму і запекти при тій же температурі. Остудити обидва шару.
- Желатин замочити в 1 2 склянки вершків, трохи підігрітого, відставити убік.
- Персик полити крутим окропом, обдати холодною водою і очистити від шкірки, вийняти ядро. М’якоть нарізати кубиками.
- Залишок вершків охолодити, додати ванільний цукор і збити в пишну піну.
- Нагріти желейну масу, не доводячи до кипіння, ретельно перемішати, а потім з’єднати зі збитими вершками і фруктовими шматочками.
- Викласти в форму 1 бісквітний корж, потім підготовлене суфле, вирівняти його і покрити іншим шоколадним коржем.
- Трохи притиснути поверхню і відправити виріб в холодильник мінімум на 2 год.
Прикраса і правила подачі на стіл
Перед подачею на водяній бані розтопити шоколадну плитку з вершками. Отриманою глазур’ю зробити патьоки на десерті. На середину викласти шматочки залишився персика, попередньо политого лимонним соком, щоб уникнути потемніння.
Сирно-фруктовий чізкейк
Фруктовий торт з бісквітом з пісочного печива , що не вимагає випічки – знахідка для будь-якої господині.
В даному варіанті не буде потрібно прикраса, так як зверху вироби буде лимонне желе з шматочками апельсина.
Склад інгредієнтів
Продуктовий набір:
- пісочне печиво – 300 г;
- сир – 500 г;
- сметана – 2 ст. л.;
- вершкове масло – 80 г;
- желатин – 30 г;
- апельсин – 1 шт.;
- пачка лимонного желе – 1 шт.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
194.7 ккал | 9.8 г | 10.2 г | 15.6 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
Якщо хочеться отримати більш солодкий десерт, то варто додати в сир трохи цукрового піску. Замість лимонного желе можна взяти інший фруктовий напівфабрикат. Але тоді краще підібрати і плід під колір йому.
Покроковий процес приготування
Покрокове приготування:
- Пісочне печиво поламати руками, відправити в чашу блендера і перемолоти його разом з розм’якшеним вершковим маслом.
- Отриману масу перекласти на дно форми і утрамбувати руками, а потім поставити в холодильник на 30 хв.
- У цей час замочити желатин в теплій воді (приблизно 100 мл), залишити на 10 хв.
- Сир зі сметаною подрібнити занурювальним блендером, додати желатиновий склад, заздалегідь підігрітий і пропущений через ситечко.
- Суфле укласти рівним шаром на остигнула пісочну основу.
- Приготувати желе відповідно до інструкції на упаковці.
- Очистити від шкірки апельсин, зняти всю білу оболонку, вирізати м’якоть і поділити її шматочками.
- Фрукт змішати з трохи остиглим желе, вилити його рівним шаром поверх сирного суфле.
- Залишити в холодильнику до повного охолодження приблизно 5-6 ч.
Прикраса і правила подачі на стіл
Перед подачею десерту достатньо його вийняти з форми, намагаючись не порушити цілісність вироби, і укласти його на красиву плоску тарілку.
Пісний торт з апельсинами
В дні посту теж хочеться побалувати рідних домашньою випічкою. Можна зробити смачний апельсиновий торт з кремом, в яких повністю відсутні продукти тваринного походження.
Склад інгредієнтів
Склад для основи:
- свіжовичавлений апельсиновий сік – 200 мл;
- апельсинова цедра – 3 ст. л.;
- цукровий пісок – 200 г;
- рослинне масло – 100 мл;
- сіль – 1 щіпка;
- сода – 1,5 ч. л.;
- борошно – 290 г;
- винний оцет – 40 мл.
Для пісного крему :
- апельсиновий сік – 500 мл;
- манка – 5 ст. л.;
- цукор – 40 г.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
224.3 ккал | 2.9 г | 7.3 г | 37,0 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
Замість апельсинового соку багато просто розбавляють лимонний сік за смаком з кип’яченою водою.
Покроковий процес приготування
Детальний керівництво:
- У велику чашку налити підігрітий трохи апельсиновий сік (для бісквіта), всипати цукровий пісок і перемішувати поки він повністю не розчиниться.
- Потім влити рослинне масло, винний оцет, додати апельсинову цедру і ще раз перемішати.
- Окремо з’єднати борошно з содою сіллю і просіяти через сито, щоб наситити масу киснем. Всипати в підготовлений склад і домогтися однорідності.
- У цей момент маса трохи збільшиться в об’ємі, посвітлішає. Її відразу потрібно перекласти в роз’ємну форму, застелену фольгою або пекарської папером.
- Випікати при 180 ° С в заздалегідь розігрітій духовці протягом 35-40 хв. Перед тим як дістати десерт слід перевірити готовність лучиною.
- бісквіти дати трохи охолонути, не виймаючи з форми, а потім залишити на 4 год на решітці.
- У цей час поставити в сотейнику апельсиновий сік і зварити на ньому рідку манну кашу з цукром. Це і буде пісний крем.
- При складанні розрізати бісквіт на 2 частини, змастити пісним охолоджені складом крему. Його ж нанести на поверхню торта.
Прикраса і правила подачі на стіл
Окрасою в даному випадку можуть стати рубані горіхи або шматочки фруктів.
«Черепаха»
Фруктовий торт з бісквітом, прикрашений нарізаними шматочками ківі, дуже схожий на черепаху. Тому саме так його і називають домогосподарки, які активно користуються цим рецептом.
Склад інгредієнтів
Інгредієнти для бісквіта:
- згущене молоко – 270 мл;
- розпушувач – 10 г;
- куряче яйце – 1 шт.;
- мука вищого сорту – близько 350 г.
В заварний крем:
- вершкове масло – 200 г;
- молоко – 500 мл;
- крохмаль – 2,5 ст. л.;
- цукровий пісок – 200 г;
- курячі яйця – 2 шт.;
- ванільний цукор – 5 г.
Для прикраси:
- стиглі плоди ківі – 6 шт.
Фруктовий торт з бісквітом можна зробити у вигляді черепахи з ківі.
Калорійність:
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
243,7 ккал | 4.6 г | 10.9 г | 32.2 г |
Що допускається додавати і змінювати в складі
Вершкове масло можна замінити якісним маргарином, мають жирність не менше 80%.
Покроковий процес приготування
Покрокове приготування:
- У цьому випадку потрібно почати з приготування заварного крему, на який буде витрачено більше часу.
- У сотейник налити молоко, поставити його на вогонь і трохи підігріти. Відлити від складу приблизно 1 склянка, змішати його з крохмалем, цукром і курячими яйцями, вимішати однорідний склад.
- Влити склад назад в сотейник і довести до кипіння на повільному вогні, постійно помішуючи віночком, щоб в масі не утворилися грудки, і вона не пригоріла.
- Буквально через 1-2 хв. молоко почне густіти. Посуд зняти з вогню, коли вона стане схожа на манну кашу.
- Відразу додати вершкове масло і перемішати, щоб воно повністю розійшлося в складі. Прикрити масу шматком харчової плівки в контакт, потримати трохи на столі, а потім відправити в холодильник на 3-4 ч.
- Для бісквіта в чашці з’єднати куряче яйце зі згущеним молоком, содою, а потім додавати потроху просіяного борошна, вимішують еластичне м’яке тісто.
- Розділити його на 8 шматків, розкачати їх все товщиною по 2 мм і по черзі випікати на сухій сковороді . Надати їм рівну круглу форму за допомогою плоскої тарілки і гострого ножа. При цьому 4 шт. повинні бути в діаметрі трохи більше.
- Ківі ретельно промити і нарізати кружальцями приблизно по 0,5 см.
- Збирати торт з широкого бісквіта, викладаючи його по одному на блюдо, завдаючи на поверхню заварний крем. 3 і 6 шар потрібно прокласти шматочками фруктів.
- Потім повторити все з коржами меншого діаметру і вирівняти поверхню залишком крему.
Прикраса і правила подачі на стіл
Окрасою послужать залишилися шматочки ківі, якими покрити всі виріб. Щоб десерт більше нагадував черепаху, укласти з фрукта 4 лапки з боків і зробити голову з половинки плода.
Корисні поради
Корисні поради, які допоможуть приготувати смачний і красивий фруктовий торт:
- Щоб отримати пишний бісквіт, необхідно збивати яйця з цукровим піском до збільшення обсягу в 2-3 рази. Після додавання вимішувати тісто тільки лопаткою нетривалий час.
- Випікати прості бісквіти на яйцях слід в формі, у якій змазано тільки дно. На сухих боках тісто краще підніметься.
- Під час випічки не можна відкривати дверку духовки до освіти на поверхні виробу стійкою скоринки. Інакше він просто опаде.
- Фрукти для десертів можна вибирати самостійно. Але для шоколадної основи краще брати плоди з кислинкою такі, як апельсини, лимони.
- Форму кондитерському виробу практично у всіх рецептах можна надати як круглу, так і прямокутну.
- При використанні лимона, апельсина необхідно обов’язково знімати крім шкірки і білий шар, який дасть гіркий смак у виробі особливо після теплової обробки.
- Шматочки фруктів (яблук, груш) краще скропити лимонним соком, щоб уникнути їх потемніння.
- При складанні десерту потрібно використовувати кондитерське кільце майже завжди, щоб після його вистойки зберегти рівну форму боків.
- Фруктові торти, зібрані з бісквітом, не варто зберігати при кімнатній температурі, але і в холодильнику кондитерські вироби не можна тримати довше 2-3-х днів.
Відео про приготування фруктового торта з бісквітом
Рецепт приготування фруктового торта з бісквіту: