Багаті білком бобові незамінні під час посту. Найбільше я люблю сочевицю. Вона легше засвоюється на відміну від інших бобових, наприклад, гороху і квасолі. Також мені подобається її ніжний шовковистий смак.
Загальні рекомендації з приготування сочевиці.
У цих стравах використовується тарілкова сочевиця. Її можна замочити на ніч (1,2 л.води на 200 гр сочевиці). До речі, жодного разу цього не робила))) добре промити і варити в новій воді. Час варіння залежить від розміру сочевиці: близько 30 – 40 хвилин. Кількість води: 1 частина сочевиці до 2 частин води. Варіть сочевицю на слабкому вогні, щоб не було сильного бурління води. Періодично знімайте піну.

Сочевиця з булгуром і овочами
Інгредієнт:
- відварена з 150 гр сочевиця
 - 200 гр. булгура (можна замінити на рис)
 - 2 шт. середньої моркви
 - 200 гр. розмороженого зеленого горошку (або консервованого)
 - 1 цибулина
 - 1-2 ст. ложки рослинної олії
 
Приготування:
- Зваріть булгур. Або приготуйте таким способом. У розігріте на сковороді масло покладіть промитий булгур, розмішайте і смажте 2-3 хвилини, постійно помішуючи. Залийте гарячою кип’яченою водою в співвідношенні 1 до 2.
 - Після закипання зменшіть вогонь, накрийте кришкою. Готуйте на середньо-низькій температурі до готовності, посоліть, коли вода ще не вся вбралася в булгур.
 - Наріжте цибулю півкільцями, моркву соломкою. Натирати моркву не варто, тому що в такому вигляді вона приготується швидше горошку.
 - В іншій сковороді обсмажте в невеликій кількості рослинного масла цибулю, додайте горошок, перемішайте, смажте на середньому вогні 2 хвилини, додайте моркву і смажте до готовності, періодично помішуючи. Посоліть, приправте за смаком.
 - Додайте готові овочі до рису, добре перемішайте і тримайте на плиті ще 2 хвилин.
 - Заморожений горошок можна замінити на консервований. Тоді не обсмажуйте його і додайте разом з морквою і цибулею,
 
Приправте за смаком зеленню.
Сочевична юшка
Інгредієнт:
- сочевиця-150 гр
 - овочевий бульйон-800 мл
 - 1 цибулина
 - 2 середніх моркви
 - 1 корінь селери розміром з великий апельсин
 - Часник – 2 зубчики
 - Оливкова олія – 1 ст. л
 
Приготування:
- У сотейнику розігрійте масло на середньому вогні
 - Подрібнені цибулю, часник, моркву обсмажте на середньому вогні 5-7 хвилин
 - Додайте бульйон і промиту сочевицю
 - Варіть на середньому вогні 10 хвилин після закипання під не до кінця закритою кришкою 10 хвилин
 - Селера наріжте кубиками розміром 1 см, додайте до сочевиці і варіть ще 30 хвилин поки селера і сочевиця не стануть м’якими
 - Посоліть за 2 хвилини до готовності
 - Подрібніть за бажанням пресом для пюре або занурювальним блендером.
 
Подавайте з зеленню і хлібом з борошна грубого помелу
