Дріжджове тісто на молоці – 10 смачних рецептів пишного тіста з покроковими фото

880cfa45daa4781e41e1def350827f6f

Дріжджове тісто на молоці – дуже смачна, ніжна та пишна основа для домашньої випічки. Багатьох господарок лякають рецепти, в яких необхідно готувати дріжджове тісто самостійно, а не купувати напівфабрикат у магазині. Однак, лише раз спробувавши, ви пошкодуєте, що не зробили цього раніше! Тому що варто дотриматися пропорції (рекомендуємо користуватися кухонними грамовими вагами для точності) і чітко слідувати докладному рецепту, і у вас обов’язково все вийде. З пишного тіста з дріжджами можна легко приготувати рум’яні пиріжки, соковиті пироги з м’ясною/овочевою або солодкою начинкою.

Тісто на молоці з сухими дріжджами пишне, як пух

Беріть на замітку найпростіший та перевірений рецепт пишного тіста на молоці з додаванням сухих дріжджів. Продукт готується дуже швидко, однак доведеться трохи почекати, поки активуються дріжджі і почнуть взаємодіяти з іншими інгредієнтами, але результат того варто – спробуйте!

030c79b1cbd311ab7d23c17b34d3f072

Тісто на молоці із живими (свіжими) дріжджами

З таких простих продуктів, як борошно, молоко і дріжджі можна з легкістю приготувати величезну кількість улюблених страв, наприклад: домашню піцу на товстому тісті, пиріжки з солодкою або м’ясною начинкою і багато іншого.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8-10.

Складові:

  • Молоко – 500мл.
  • Дріжджі пресовані – 50 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Борошно – 6 ст.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейнику доводимо до кипіння молоко і змішуємо його зі шматочком вершкового масла.

c7c9cf92e0b8666465b41864f539d281

Крок 2. Додаємо цукровий пісок, дріжджі та зовсім трохи солі.

c73d2fc60d701961062af6ffdd3aa6f8

Крок 3. Ретельно перемішуємо компоненти і даємо їм трохи охолонути, а потім вбиваємо одне куряче яйце.

170803efdc1ef461e35df380e90ed33b

Крок 4. До яєчно-дріжджової суміші відправляємо шість склянок борошна, що просіює.

4b7dbb2ec5d4ac175c1c911e653f6be7

Крок 5. Вимішуємо.

d02e49cd97b2866a3e5b4f835325de18

Крок 6. Старанно обминаємо руками до м’якості та податливості маси.

2d79357090c163b741e0d36dbdc0f794

Крок 7. Посуд із тістом переставляємо в тепле місце мінімум на одну годину.

54c23f387d4f7e8c039b1fdfa005f086

Крок 8. Через 60-80 хвилин тісто, що підійшло, повністю готове до розкочування і формування. Смачного!

c35ecd0cd80005ec3df27f0b6032d687

Пишне дріжджове тісто на 1 літр молока

Якщо у вашому холодильнику застоявся пакет молока, в якому виходить термін придатності – готуємо ніжне та повітряне тісто з додаванням сухих дріжджів, яке не потребує тривалого замісу та ідеально підходить для готування пиріжків на олії у сковороді.

Час готування – 2 год. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 15.

Складові:

  • Молоко – 1 л.
  • Дріжджі сухі – 22 гр.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст.
  • Олія соняшникова – 4 ст.л.
  • Борошно – 8 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Літр молока трохи підігріваємо в мікрохвильовій печі або на вогні і поєднуємо з маслом і сіллю – заважаємо.

b2b148d89cc36aec43c6426ff288a0f5

Крок 2. Слідом підсипаємо пшеничне борошно, цукровий пісок та сухі дріжджі.

e9535b0fd249452905782bc3488604d6

Крок 3. Озброюємося ложкою і перемішуємо компоненти 2-3 хвилини, потім допомагаємо собі руками, поки компоненти не зберуться в пухкувату грудку.

ea8d10bb24be813a6bb39533276303d0

Крок 4. Перекладаємо пшеничний кульку в целофановий пакет і забираємо на верхню полицю холодильної камери (приблизно на 120 хвилин).

ad64e575926104676d26493dddb0c86b

Крок 5. Коли тісто збільшитися в об’ємі в кілька разів – укладаємо його на стіл, припорошений борошном, зовсім обминаємо і приступаємо до формування запланованої страви.

4e9e5c92a87979d4a3971ded7d7c0930

Крок 6. Особливо смачними з цього тіста виходять засмажені пиріжки з несолодкими начинками. Смачного!

e687f0db4082e60496088e53c243942a

Дріжджове тісто на молоці для пиріжків із сухими дріжджами

Приготувати ідеальне тісто дуже просто: достатньо придбати продукти за списком і дотримуватись чітких інструкцій докладного рецепту. Для того щоб порадувати і побалувати себе та свою сім’ю рум’яними домашніми пиріжками, готуємо смачне тісто з додаванням сиру.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12.

Складові:

  • Молоко – 150мл.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 10 гр.
  • Борошно – 500 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Жовток яєчний – 2 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Вода – 100 мл.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Воду підігріваємо та розмішуємо з цукровим піском до повного розчинення солодких кристалів.

8e07c5bfc4adc197752fcad4f82e271e

Крок 2. Всипаємо дріжджі, перемішуємо і чекаємо активації (10-15 хвилин).

c61d12c22225d032880c5f96d55fea34

Крок 3. В окремому глибокому посуді об’єднуємо сир, жовтки, тепле молоко, вершкове масло, сіль та ванілін на свій смак.

15450109681e63edb83955eb527de2f2

Крок 4. Перемішуємо за допомогою вилки або занурювального блендера до однорідної консистенції.

7c7185a212cbd85bc5618b26ba1c04d1

Крок 5. У молочну суміш переливаємо опару та розмішуємо.

12c7fc0617bc48f81a8eb511578db67d

Крок 6. Порціями вводимо пшеничне борошно.

77bf2312ba0aa32f9025e796047d4c77

Крок 7. Замішуємо щільну грудку.

79d2b1ba227be18ed9ded0aec43d0885

Крок 8. Забираємо ємність у тепло мінімум на одну годину для збільшення обсягу.

ec4b53c819324f0c41f49e07d9d8146f

Крок 9. До тіста, що «відпочив», вливаємо рослинну олію і руками вмішуємо її.

ed679ce28e34cc152832f48fd7703c48

Крок 10. І повторно відправляємо у тепле місце ще на 20-30 хвилин.

2e3888e45c9ce07b18b49e6d06153c42

Крок 11. Через півгодини, коли продукт «підійшов» вдруге, приступаємо до приготування. Смачного!

7c852abe9c92908787843770eb845dd8

Дріжджове тісто на молоці для булочок у домашніх умовах

Хіба є щось смачніше та ароматніше, ніж домашні рум’яні та ще трохи теплі булочки, приготовані з особливою любов’ю та турботою? Для того щоб випічка вийшла пишною та повітряною, готуємо просте дріжджове тісто на основі молока.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Борошно – 4,5 ст.
  • Яйця – 2 шт.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 15 гр.
  • Маргарін – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У підігрітому молоці розмішуємо цукровий пісок, сіль і слідом всипаємо дріжджі – активно перемішуємо, накриваємо чистою тканиною і даємо постояти 10-15 хвилин.

0e8274e39c37f98eef019511b707ad43

Крок 2. В іншому посуді з високими бортиками розтираємо борошно з розм’якшеним маргарином.

a1a4387d5e34fca05c19627f131b18e9

Крок 3. В отриману масу вбиваємо яйця.

349b7ec0bcd25c9c45d2eef942b69375

Крок 4. До маргаринової суміші вливаємо опару і замішуємо тісто (якщо маса не перестає липнути до долонь – збільшуємо кількість борошна).

1e00ccad39bb94a3a97ef6ee6bf2d761

Крок 5. Пшеничний грудку укладаємо у звичайний пакет і відправляємо в холодильну камеру на 60 хвилин. А потім, приступаємо до приготування улюблених булочок. Смачного!

03ac574878c9b7439301046064c93f1b

Дріжджове тісто на молоці для біляшів

Лише раз, приготувавши біляші власними руками та в домашніх умовах, ви назавжди забудете про те, щоб купувати цю страву в якихось сумнівних закладах. Головний секрет смачних біляшів – це смачне та м’яке тісто, яке ми приготуємо, за рецептом прикріпленим нижче.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 16.

Складові:

  • Молоко – 1 ст.
  • Дріжджі (свіжі) – 30 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія соняшникова – 6 ст.л.
  • Борошно – 600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Склянку молока переливаємо в каструлю, нагріваємо до 30-35 градусів і змішуємо з цукром та дріжджами.

cebcd7404e60a0e4192807cd105deef7

Крок 2. Отриману суміш ставимо в тепле місце на 25-40 хвилин для утворення пухирчастої «шапочки». Яка свідчитиме про те, що дріжджі активовані.

c95f2555c43bf4c93fa27d6dc2d6d6b3

Крок 3. Після закінчення часу, об’єднуємо опару з борошном, яйцем, олією та сіллю.

25a82457cc574cb749320b43936e8b03

Крок 4. Замішуємо тісто до еластичності і, прикривши рушником бавовняним, переставляємо посуд в тепле місце без протягів.

30ae312b2a9d6593c7618d688733d40d

Крок 5. Через 60-120 хвилин тісто збільшується в кілька разів – ми його обминаємо сухими руками і даємо ще постояти близько півгодини для того, щоб воно повторно “підійшло”.

c196cff2eada6a95fc3dac4e5be91a73

Крок 6. Об’ємну пшеничну грудку розділяємо на 16 сегментів однакового розміру, злегка припорошуємо борошном і скачуємо кульки – прикриваємо їх тканиною та залишаємо для вистоювання (7 хвилин).

ddd34e9284c1643f426f211a8db7c8c7

Крок 7. Потім розгортаємо заготовки в тонкі коржики і формуємо біляші. Смачного!

a024943ff863822caf4b71b589570420

Дріжджове тісто на молоці для піци в домашніх умовах

Провівши лише 10-15 хвилин на кухні, приготуємо неймовірно смачну основу для домашньої піци з доступних інгредієнтів: молоко, борошно, дріжджі, яйця і вершкове масло. Тісто, приготовлене за цим рецептом, чудово піднімається в духовці і поєднується з різними ковбасками, сирами і соліннями.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 18–20.

Складові:

  • Борошно – 600-700 гр.
  • Молоко – 250мл.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Дріжджі (пресовані) – 40 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Поміщаємо у глибоку піалу яйця, цукровий пісок та сіль – збиваємо міксером.

4ab0f34b1314e3a71668ff208abde644

Крок 2. Необхідну кількість молока підігріваємо приблизно до 40 градусів.

380fb98cdb1d70543e6ea85d0098970c

Крок 3. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або мікрохвильовій печі і переливаємо до молока.

026bfb7a8db2e3615a58984429bda729

Крок 4. До вершкової суміші додаємо дріжджі – розмішуємо. Потім переливаємо збиті яйця і знову перемішуємо до однорідності.

a0e87322051f5d1f858c56057f99bbbc

Крок 5. В отриману масу порціями вводимо борошно, що просіює.

529466e0d402714250fad0677ac54721

Крок 6. Жменю борошна висипаємо на робочу поверхню і вимішуємо тісто до м’якого та еластичного стану – прибираємо у тепло мінімум на 60 хвилин.

22a9755f90a790bc419c9b84ec3b10a0

Крок 7. За годину пишне тісто готове до формування. Готуйте та отримуйте задоволення!

5d6fd6672f173cca7d14e6c1ce0c557b

Здобне дріжджове тісто на молоці та вершковому маслі

Щоб ви не захотіли приготувати з цього тіста, будь то пиріжки з начинкою, піцу, ватрушки чи пироги – все вийде неймовірно повітряним та ніжним. Якщо до цього ви не «працювали» з дріжджами – не біда, уважно ознайомтеся з покроковим рецептом і без особливих зусиль, чудовий результат вам забезпечений!

Час приготування – 2 год. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 15.

Складові:

  • Борошно – 600 гр.
  • Молоко – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Олія соняшникова – 1 ст.л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 7 гр.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. У піалі змішуємо тепле молоко, цукор і два види масла (вершкове попередньо розтоплюємо в мікрохвильовій печі або водяній бані).

81a3e6ff51296e5bc33827b1b888ecb3

Крок 2. Вбиваємо яйце та один жовток.

f700494ba6746482e13784d2cadb197a

Крок 3. Розмішуємо та додаємо 7 грам швидкодіючих дріжджів.

905eb14552c1c310b9e53305b69a2c3a

Крок 4. Даємо суміші настоятись протягом 15 хвилин для активації.

28f1dd16139fe4778ef716936bf3141c

Крок 5. Компоненти присолюємо і поступово вводимо борошно, що просіює.

f2d93d32506cf88a635057f40672b77a

Крок 6. Замішуємо тісто (має трохи прилипати до долонях), накриваємо бавовняною тканиною і прибираємо в тепле місце без протягів на 60 хвилин. Після, обминаємо пшеничний грудку і даємо постояти ще годину.

eceff88739a8285e5685fd3020603f77

Крок 7. «Тісто, що відпочило», збільшується в два, а то і втричі.

9b33f452eb86dae41edc6cc034463a73

Крок 8. Пишну та повітряну масу готуємо до термічної обробки та насолоджуємося ніжною та ароматною здобною випічкою. Смачного!

aada692ca0f2fed2a1228d36036eed78

Тісто на молоці з дріжджами для домашніх плюшок

Дріжджове тісто – це дуже простий у приготуванні продукт, який використовується практично у всіх кухнях світу. Прекрасним досвідом роботи з ним стане готування солодких плюшок, які урізноманітнять недільний чай.

Час приготування – 1 год. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12.

Складові:

  • Молоко – 150мл.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л.
  • Борошно – 450 гр.
  • Дріжджі (свіжі) – 25 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Воду та молоко нагріваємо приблизно до 40 градусів та об’єднуємо дві рідини в глибокій ємності. Підсипаємо цукор (2-3 столові ложки) та ретельно розмішуємо до повного розчинення солодких кристалів. Тепер додаємо шматочок свіжих дріжджів, знову заважаємо і залишаємо при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.

3fdeb2e0f6e832b21a6abf24bbd0d3c1

Крок 2. Після закінчення часу, на поверхні молочної суміші повинна утворитися дріжджова шапочка (це говорить про те, що дріжджі якісні та «живі»).

b3fa22fab25f11272eb49ac997fcc190

Крок 3. В іншій тарілці збиваємо яйце.

a32bd0d41d436b660b742abe40b57277

Крок 4. Вершкове масло розтоплюємо та остуджуємо.

9a305b8dba3860de1d1f353bf59c1c35

Крок 5. В опару додаємо дві столові ложки збитого яйця (залишки нам не знадобляться) – розмішуємо.

dd6f57ace12c673bd0a3fb1bc29583ce

Крок 6. Далі вливаємо в дріжджову масу розтоплену олію.

2f60649f410b916858b2365228486c21

Крок 7. Тепер підсипаємо залишки цукрового піску, трохи солі та екстракт ванілі.

01bf518ce1242e17c9a5b9541396d5a6

Крок 8. Вкотре перемішуємо компоненти.

f0244620c93c0027ca4bde4f38cf8e95

Крок 9. У однорідну суміш порціями вводимо просіяне пшеничне борошно – замішуємо тісто.

770460a00039019f3bbae01e9be04985

Крок 10. Робочу поверхню присипаємо жменею борошна і перекладаємо грудку пшеничного – продовжуємо заміс сухими і чистими руками до еластичності.

f73479cf5fa03196e91ca692aed909a0

Крок 11. З тіста формуємо кульку.

2e69eaba57e00ef18dbecf29c39367da

Крок 12. Укладаємо грудку у велику миску, накриваємо харчовою плівкою або рушником і прибираємо в тепле місце на годину-півтори для «підйому».

c13ea147a2613054f02e59d88ac3d2c4

Крок 13. Чекаємо на «зростання» і приступаємо до готування. Смачного!

42f2b94e83b2e96097bff65c50a25469

Тісто на молоці з дріжджами для пончиків

Приготуємо м’яке та повітряне здобне тісто, яке підходить для величезної кількості солодкої випічки: пончики, булочки, пиріжки та багато іншого. Використовуються лише прості та доступні компоненти, а готові ласощі завжди виходять неймовірно смачними та ароматними.

Час приготування – 1 год. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10-12.

Складові:

  • Борошно – 600-700 гр.
  • Молоко – 150мл.
  • Вода – 150 мл.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Дріжджі живі – 30 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйця – 2 шт.
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л.
  • Олія – 40 мл.
  • Масло вершкове – 40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Молоко підігріваємо до 35-40 градусів і переливаємо у глибоку тарілку.

5ceeb7893e3d0107881dbec655614c2d

Крок 2. Аналогічним способом надаємо з водою і змішуємо її з молоком.

59b58c9a51fe15a8455bc2dd17324da5

Крок 3. До отриманого розчину додаємо цукровий пісок і ретельно перемішуємо.

c98b0b606c57aabc593c5d61ab784152

Крок 4. Відправляємо живі дріжджі і знову розмішуємо.

872db1d4fc831ad899c620de1ac18e2d

Крок 5. Солім.

2a6793d7937ba672cdabb5251aaa0128

Крок 6. Вбиваємо яйця та заважаємо.

e8e154490de2341e6c9225183d2be81f

Крок 7. Для надання тіста неймовірного аромату підливаємо екстракт ванілі.

5fecf6968cab4f89fdcf107943f15d3b

Крок 8. Поступово вводимо борошно, що просіює.

14c37c851ad3091ba306783b2aa5d12d

Крок 9. І поки консистенція рідка – перемішуємо за допомогою вінчика.

1f110fa179008d2b2ee7abebfba9bb9f

Крок 10. Вливаємо трохи олії.

015aa4dbf1a245cd96ca496547442bce

Крок 11. Коли масу важко перемішувати – приступаємо до ручного замісу.

59675b66e92a63531e6d6f90c2575a11

Крок 12. Коли грудку сформовано, перекладаємо тісто на стіл і продовжуємо його вимішувати.

2c1ac0c9c86d8322ea39d4de1f5f57a6

Крок 13. Щоб спростити завдання, змащуємо долоні маслом.

76b9d49ff9469746c0dcbfe92c476a31

Крок 14. Розм’якшене вершкове масло невеликими порціями вводимо в тісто.

6c5214dd5079ff89d8fb3431a3700e61

Крок 15. З еластичної маси формуємо кульку.

d0cc5ff9f0276f3d6bb7c909bd571fcf

Крок 16. Укладаємо його в об’ємну миску, накриваємо рушником і відставляємо на півтори години.

2527a34ff4e896ece74547ef22d563c1

Крок 17. Після закінчення часу масу трохи обминаємо і готуємо пончики. Смачного!

dffc771702aaec084798a940a6364c78

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал