Листкове дріжджове тісто – унікальний продукт, з якого можна приготувати як повноцінні страви на обід або вечерю, так і смачну випічку на будь-який смак. Можна замішувати тісто самостійно або використовувати напівфабрикат – результат незмінно порадує навіть не дуже досвідченого кулінара.
Слойки з листкового дріжджового тіста в домашніх умовах
Простий рецепт смачних слойок з сиром до чаю. Випічка виходить розсипчастою, але при цьому соковитою, і готується досить швидко. Можна подавати для сімейного чаювання або дружніх посиденьок.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове заморожене – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Маса сирна – 500 гр.
- Борошно пшеничне – для розкочування тіста.
- Олія – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – за смаком.
Процес приготування:
- Тісто для розморожування залишаємо при кімнатній температурі на 20-30 хвилин.
- Яйце збиваємо в окремій мисочці.
- Поверхня для розкочування тіста присипати борошном і розкачати тісто до товщини в 3 мм.
- Нарізати тісто на прямокутники. В середину кожного шматочка викласти солодку сирну масу, краї змастити попередньо збитим яйцем і щільно защипнути.
- Випікати слойки, в розігрітій до 180 градусів духовці, близько 30 хвилин, за п’ять хвилин до кінця випічки змастити вироби яйцем. Коли слойки придбають приємний золотистий відтінок, їх витягують з духовки і подають. Приємного апетиту!
Домашні булочки з листкового дріжджового тіста
Ароматні булочки з оригінальною посипкою припадуть до смаку кожному, а готувати їх досить просто. Вони вийдуть пишними і смачними, відмінно підходять в якості перекусу або вечірнього чаювання.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
Для крихти:
- Борошно пшеничне – 120 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- яйце для змазування – 1 шт.
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Дріжджі сухі – 6 гр.
- Цукор пісок – 70 гр.
- Молоко – 200 мл
- Масло вершкове – 40 гр.
- Олія – 30 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Вода – 50 мл
Процес приготування:
- Дріжджі всипати в теплу воду і дати постояти пару хвилин.
- Розтоплене масло з’єднати з молоком кімнатної температури, сіллю, цукром, збитим яйцем, дріжджами і борошном. Замісити тісто і дати йому постояти, щоб збільшилася в обсязі.
- Для посипання змішати нарубані крихтою масло з цукром і борошном і перетерти.
- Листкове тісто розкачати до товщини в 5 мм, посипати крихтою, скласти навпіл і знову трохи розкачати. Ще раз посипати крихтою і знову скласти і розкачати. Після цього нарізати тісто смужками шириною близько 8 см і товщиною в 1,5 см. Зверху ще присипати крихтою і розділити на квадрати. Викласти на деко і залишити, щоб трохи підійшли.
- Змастити булочки яйцем, ще посипати крихтою і тримати в духовці при 180 градусах близько 25 хвилин. Подавати злегка остиглими. Приємного апетиту!
Сосиска в тісті з листкового дріжджового тіста
Сосиска в тісті – блюдо, його улюблену дітьми. А за цим рецептом вони і самі можуть його приготувати під контролем дорослих. Деякі використовують цей рецепт, щоб готувати тематичне блюдо для Хеллоуїна – сосиски-мумії.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове заморожене – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сосиски – 10 шт.
- Кунжут – для посипання.
Процес приготування:
- Тісто потримати при кімнатній температурі, щоб розморозити.
- Розкачати його на рівній поверхні, присипаної борошном, і нарізати смужками шириною 2-3 см.
- Кожну сосиску обмотати смужкою тіста по спіралі.
- Яйце збити і змастити ним тісто навколо сосисок. Посипати кожен виріб кунжутом.
- Готувати сосиски в тісті в нагрітій до 180 градусів духовці близько 20 хвилин. Страва готова!
Піца з листкового дріжджового тіста в домашніх умовах
Ароматна домашня піца з двома видами сиру, зеленню і м’ясною нарізкою стане прикрасою столу і припаде до смаку всім рідним, а особливо – дітям. Готувати цю страву можна разом з дитиною: він розкладе інгредієнти для начинки по тісту і стане справжнім піца-мейкером.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове – 1 уп.
- Шинка – 2 скибочки.
- Балик – 2-3 скибочки.
- Бажання – 2-3 скибочки.
- Соус томатний – 2 ст. л.
- Сир моцарела – 100 гр.
- Сир пармезан натертий – 1-2 ст.л.
- Цибуля зелена – 2 шт.
- Оливки – 8 шт.
- Оливкова олія – 2 ч.л .
- Базилік свіжий – за смаком.
- Петрушка свіжа – за смаком.
- Орегано мелений – за смаком.
Процес приготування:
- Тісто розморозити, потримати препарат деякий час у теплому приміщенні , а потім розкачати, щоб воно покрило всю поверхню листа.
- Скибочки балику, буженини та шинки нарізати тонкими смужками.
- На тісто нанести тонкий шар томатного соусу.
- Моцареллу ріжемо тонкими пластинами і розподіляємо по поверхні тіста. Посипати меленим орегано. Поверх сиру викласти м’ясні інгредієнти.
- Зелену цибулю нарізати дуже дрібно, посипати ним піцу, а оливки – розділити навпіл або розподілити по тісту цілими. Зверху посипати тертим сиром і скропити оливковою олією.
- Випікати піцу в розігрітій духовці 15-20 хвилин, потім розрізати на порції, посипати рубаною зеленню і подавати.
Дуже смачні круасани з листкового дріжджового тіста
Круасани – класична випічка, яку вважають за краще подавати до сніданку. Готувати їх нескладно, але при правильному поєднанні продуктів і їх пропорцій виходить ніжне всередині і хрустке зовні тісто.
Час готування: 2 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Яйце – 2 шт.
- Вода – 1 ст.
- Дріжджі сухі – 2 ч.л.
- Цукор-пісок – 6 ст.л.
- Масло вершкове – 300 гр.
- Борошно пшеничне – 450-500 гр.
- Есенція ванільна – 1 ч.л.
Процес приготування:
- Теплу воду змішати з дріжджами, ложкою цукрового піску і борошна. Накрити харчовою плівкою і потримати в теплому місці півгодини, щоб сформувати опару.
- Яйця розтерти з 4 ст.л. цукру, додати ванільну есенцію, вершкове масло і готову опару, добре розмішати і замішувати тісто, поступово додаючи просіяне борошно. Готове тісто покласти під плівку при кімнатній температурі, щоб підходило, на годину або більше.
- Коли тісто підійде, його обминають і охолоджують в холодильнику протягом 20 хвилин.
- Далі потрібно його розкачати завтовшки в 2-3 см і розкласти по ньому вершкове масло, щоб воно займало 2/3 поверхні тіста, і присипати цукром.
- Тісто скласти втричі: частина без масла повинна бути загорнута всередину. Тісто розкачати, потім скласти вчетверо і знову розкачати завтовшки в 1,5 см. Нарізати тісто трикутниками і надати круасанів відповідну форму.
- Заготовки викладають на деко, змащують яйцем і дають трохи постояти в теплі, а потім випікають при 180 градусах, поки круасани не підрум’яняться.
Торт «Наполеон» з готового листкового дріжджового тіста
Улюблений десерт багатьох дорослих і дітей можна приготувати в домашніх умовах з готового листкового тіста. Важливо правильно поєднати інгредієнти для крему, оскільки саме крем є головним секретом гарного «Наполеона».
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 3 ст.л.
- Яйця – 3 шт.
- Молоко – 1 л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Вершки – 300 мл
- Цукор ванільний – 1 уп.
- Тісто листкове дріжджове – 1 уп. (1 кг.)
Процес приготування:
- Тісто дістати з упаковки і дати йому розморозитися, вершкове масло залишити при кімнатній температурі, а духовку включити на 190 градусів.
- Розморозити тісто нарізають на 4 рівні частини, проколюються виделкою по всій поверхні і випікаються на деку до 20 хвилин, поки коржі не стануть золотистими. Перед тим, як наносити на коржі крем, потрібно їх охолодити.
- Для приготування французького крему потрібно влити молоко в сотейник, всипати туди ж цукор і довести до кипіння, помішуючи, щоб він розчинився. Після закипання молока нагрів плити зменшити і продовжувати тримати сотейник на вогні.
- В окремій мисці збити яйця і додати до них борошно, а після того, як вийде однорідна маса, акуратно вмішати туди гаряче молоко з цукром. Помішувати, поки крем не стане киселеподібного. Отриману суміш знову поставити нагріватися і готувати крем, щоб він загус. Зняти масу з плити, вмішати туди масло.
- Вершки збити окремо і акуратно з’єднати трохи охолонувши крем з вершками. Дати йому охолонути.
- На підходящої тарілці укладаємо коржі, промащуючи кремом рівномірно, включаючи краю. Зверху присипати розкришеним коржем і дати торту просочитися протягом декількох годин. Насолоджуйтесь!
Штрудель з яблуками з листкового дріжджового тіста
Штрудель – оригінальне ласощі з яблуками, родзинками і горіхами з листкового тіста. Солодка начинка з корицею і цукром не залишить байдужими гостей або рідних, їсти можна з будь-яким гарячим або холодним напоєм.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Тісто дріжджове листкове – 400 гр.
- Яблуко – 4 шт.
- Горіхи волоські подрібнені – 4 ст.л.
- Сік лимона – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Кориця – 1 ч.л.
- Масло вершкове – 4 ст.л.
- Жовток – 1 шт.
- молоко – 4 ст.л.
- Пластівці мигдалю – 3 ст.л.
- Ізюм – 0,5 ст.
- Пудра цукрова – для подачі.
- Морозиво пломбір – для подачі.
Процес приготування:
- Тісто залишити при кімнатній температурі, щоб воно повністю розморозити.
- З яблук зняти шкірку і видалити серцевину, нарізати дрібним рівним кубиком і скропити соком лимона, щоб не потемніли.
- Ізюм залити окропом на хвилину і злити воду. З’єднати його з горіхами і яблуками, всипати цукор, корицю і розтоплене масло. Гарненько перемішати начинку.
- Тісто розділити на дві половинки і розкачати. На кожну з частин в середину викласти половину начинки, залишивши близько 3 см з краю порожнім.
- Згорнути тісто з начинкою рулетом і укласти швом вниз на змащений жиром деко. Змастити поверхню штруделя вершковим маслом, зробити на тісті надрізи і ще раз змастити випічку сумішшю яєчного жовтка з молоком.
- Тримати штрудель в духовці на 180 градусах 25 хвилин. За 10 хвилин до закінчення готування посипати випічку пластівцями мигдалю і продовжувати випікати. Готовий виріб подавати, присипавши цукровою пудрою, з кулькою морозива.
Простий і смачний рулет з маком з листкового дріжджового тіста
Соковитий маковий рулет на дріжджовому листковому тісті – смачні ласощі, яке сподобається всім членам сім’ї. Готується десерт досить просто, і його можна подавати як десерт на святковий стіл.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
- Мак – 200 гр.
- Мед – 5 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Цукор ванільний – 1 уп.
- Молоко – 50 гр.
- Яйце (жовток) – 1 шт.
Процес приготування:
- Мак промити і розтерти в ступці або подрібнити в комбайні, додати борошно.
- Молоко закип’ятити і залити їм підготовлену суміш з борошна і маку. Додати туди ж ванільний цукор і мед, перемішати.
- Тісто розкачати до товщини в 3 мм в одному напрямку, щоб воно при випічці зберегло слоїтость.
- По всьому периметру тіста з інтервалом від країв в 1,5 см розкладається макова начинка. Після цього тісто акуратно згортається в рулет так, щоб начинка не вилізла, а рулет при цьому був щільним і не розповзався.
- Помістити заготівлю швом вниз на папір для випічки , яку кладуть на деко, і змастити поверхню рулету яйцем. Готувати десерт в духовці на 170 градусах близько 35 хвилин. Подавати, розрізавши на порції, до чаю або прохолодних напоїв.
Хачапурі з сиром з листкового дріжджового тіста в духовці
Хачапурі – популярне грузинське блюдо, яке відоме і любимо в усьому світі. Поєднання листкового тіста з сиром і свіжою зеленню – універсальний продукт для того, щоб перекусити в будь-який час доби. Готується нескладно і підійде навіть для частування дітей.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Сир адигейський – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Тісто листкове дріжджове – 1 уп.
- Зелень свіжа – 1 пучок.
- Сир твердий – 100 гр.
- Масло вершкове – 60 гр.
Процес приготування:
- Тісто викласти на рівну поверхню і дати розморозитися при кімнатній температурі.
- Сир і підморожене вершкове масло натерти на тертці.
- Зелень порубати якомога дрібніше.
- У глибокій мисці змішати сир, масло і зелень, додати туди ж білок свіжого яйця.
- У форму, змащену маслом, викласти тісто і сформувати по периметру бортики висотою 1,5-2 см. по всій поверхні тіста розподілити начинку, а зверху накрити другим шаром тіста. Краї потрібно гарненько защипнути.
- Нарізати заготівлю на порції ножем для піци і змастити жовтком. Готувати при 180 градусах в духовці до тих пір, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Зазвичай на це потрібно близько 25 хвилин. Подавати хачапурі краще теплим, щоб сир всередині був тягучим.