Домашній хліб в духовці — це чудова випічка, яку зможуть повторити навіть початківці господині. У добірці зібрані варіанти елементарні і рецепти складніше. Приготування деяких рецептів досить тривалий, але нетрудомісткий. Приготувавши одного разу домашній хліб, магазинна випічка буде менш затребуваною.
Житній хліб в домашніх умовах в духовці
Житній хліб в домашніх умовах в духовці – випічка, яка може бути реалізована не тільки досвідченими кулінарами. Виріб, приготоване на кефірі, заощадить час на відміну від попереднього варіанту. Пористий хлібець з насінням підкорить любителів з першого укусу.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне в / с – 1-2 ст.
- Кефір – 250 мл.
- Насіння соняшнику – 40 гр.
- Борошно житнє – 1 ст.
- Цукор-пісок – 1 ст.л. без гірки
- Сода / розпушувач – 1 ч.л. без гірки / 2 ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л. без гірки
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо продукти. Включаємо духову шафу для розігріву, виставивши 220 ° З на температурному перемикачі.
Крок 2. У мисці об’єднуємо кефір (з вмістом жиру від 2,5%) і цукром. Здобривши олією і посолив, збовтуємо.
Крок 3. Підсушуємо насіння на сухій сковорідці. Засипаємо до рідкої субстанції.
Крок 4. Змішуємо житнє борошно з питною содою. Соду допускається замінити розпушувачем.
Крок 5. Отриману суміш пропускаємо через сито до рідкої суміші.
Крок 6. Перемішуємо вміст ложкою.
Крок 7. Порційно сиплемо просіяне пшеничне борошно.
Крок 8. Продовжуємо розмішувати лопаткою або ложкою.
Крок 9. Вимішуємо тісто вручну, поки воно з легкістю не буде відставати від рук. Якщо є час, кому накриваємо плівкою і даємо відпочити.
Крок 10. Припорошивши деко мукою, з тіста формуємо буханку. Присипаємо борошном зверху. Надрізаємо неглибоко і посипаємо насінням. Відправляємо випікатися на 45 хвилин. зменшивши температуру до 200 ° С. Через півгодини протикаємо виріб шпажкою і при необхідності допікає.
Крок 11. Відкривши дверцята, за допомогою прихваток виймаємо деко. Спечений хліб переміщаємо і охолоджуємо на решітці. Потім розрізаємо охололо виріб на шматки.
Крок 12. Дегустуємо, запиваючи кефіром або молоком. Смачного!
Домашній хліб на заквасці в духовці
Домашній хліб на заквасці в духовці виходить ароматним і дуже апетитним. Приготувавши випічку, ви раз і назавжди відмовитеся від покупних аналогів. Успішний результат залежить від якісної закваски. Її набуваємо в спеціальних хлібних крамницях або робимо власноруч.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Вода – 285 мл.
- Закваска – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Сіль – 1,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Розігріваємо духовку, виставивши 220 ° С на датчику температури.
Крок 2. Увечері змішуємо 2 столові ложки закваски з 85 мілілітрами теплої води і 100 грамами борошна. Вимішуємо і залишаємо під плівкою на кухонному столі.
Крок 3. Вранці просіюємо борошно яке залишилось у містку миску. Далі необхідно додати цукор і сіль. Перекладаємо опару.
Крок 4. Виливаємо половину води і олія. Вимішуємо масу ложкою.
Крок 5. Доливаємо воду і замішуємо до еластичності. Збираємо тісто в кулю.
Крок 6. Прикриваємо серветкою і чекаємо 1 годину, поки тісто підросте.
Крок 7. Через годину тісто збільшиться в обсязі.
Крок 8. На деко кладемо антипригарний пергамент. Формуємо хліб. Укладаємо і чекаємо, коли заготівля підніметься, приблизно одну годину. Робимо неглибокі надрізи. У гарячу духовку вниз поміщаємо деко з гарячою водою. Розміщуємо заготівлю.
Крок 9. Випікаємо 15 хвилин. Зменшивши нагрів до 180 ° С, допікає виріб 20 хвилин.
Крок 10. Діставши спечений хліб, остуджуємо на решітці. Ріжемо на шматочки і застосовуємо за призначенням. Смачного!
Хліб без дріжджів в домашніх умовах
Хліб без дріжджів в домашніх умовах приготує навіть дитина. Смачна випічка з насінням підходить до супів або для приготування бутербродів. На приготування апетитного хліба піде менше години. Кількість насіння і різновид можна відрегулювати на свій розсуд.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1
Інгредієнти:
- Борошно житнє цільно-зернове – 200 гр.
- Просткваша / густий йогурт – 4 ст.л.
- Сода – 0,5 ч.л.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Гарбузове насіння – 2 ст.л.
- Насіння соняшнику – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Оцет – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ознайомившись з пропорціями, відміряємо інгредієнти. Засипаємо борошно в чашу і висипаємо сіль. Якщо хліб передбачає корисну випічку, використовуємо будь-яку цільно-зернове борошно. Для тих, хто не боїться поправитися, можна взяти пшеничне борошно. З пшеничним борошном виріб буде ніжним і схожим на булочку.
Крок 2. Змішавши складові, розбиваємо яйце.
Крок 3. Кладемо 4 столові ложки кисню або інші кисломолочні продукти. Розмішуємо вміст.
Крок 4. Соду гасимо оцтом. Коли реакція пройде, виливаємо в тісто. Замість соди іноді кладуть розпушувач. Я вважаю за краще все ж соду. Погасивши її, випічка завжди виходить повітряної.
Крок 5. Розмішавши компоненти, засипаємо гарбузове насіння і насіння соняшнику. При бажанні підсушуємо їх на сухій сковороді і ріжемо на частини. Насіння можна замінити горіхами або взагалі не класти.
Крок 6. Форму застеляємо фольгою або антипригарним папером для випічки. Перекладаємо тісто і розрівнюємо мокрою ложкою. Включаємо духовку, виставивши 180 ° С на температурному важелі.
Крок 7. Поміщаємо заготівлю в гарячу духовку на півгодини. Через вказаний час відкриваємо дверцята, висуваємо деко і проколюємо хліб шпажкою. Вона повинна бути сухою, якщо м’якуш пропікся.
Крок 8. Акуратно виймаємо виріб, витягаємо з форми і даємо йому охолонути, перевернувши на бік і уклавши на решітці. Повітря буде циркулювати, а значить випічка швидше охолоне і не відсиріє. Охололий хліб ріжемо на скибочки. Смачного!
Як спекти пшеничний хліб в духовці
Як спекти пшеничний хліб в духовці – питання, яке часто задають початківці кулінари. Складного тут нічого немає. Все, що потрібно – взяти якісні дріжджі і запастися терпінням. У рецепті додані норі, але їх використовувати необов’язково. Добавки кожен визначає на свій смак.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 380-400 гр.
- Вода – 240 мл.
- Дріжджі сухі / пресовані – 5 гр. / 15 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Оливкова олія – 30 мл.
- Сіль – 1 ч.л.
- Норі – 1-2 листа за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти за списком. Як що немає сухих дріжджів, використовуємо пресовані. При використанні пресованих дріжджів обов’язково робимо опару.
Крок 2. 5 столових ложок попередньо просіяного борошна з’єднуємо з дріжджами. Додавши теплу воду, вимішуємо, щоб не залишилося грудочок. Затягуємо плівкою і даємо піднятися. Через півгодини опара виросте.
Крок 3. Додаємо цукор і оливкова олію. Солимо.
Крок 4. Норі дрібно кришимо. Але можна взагалі їх не використовувати. У опару висипаємо подрібнені норі і борошно яке залишилось.
Крок 5. Зібравши компоненти в грудку, кладемо в миску, змащену маслом. Скатавши в кулю і накривши плівкою, даємо постояти 1 годину в місці без протягів.
Крок 6. Через годину заготівля добре підніметься.
Крок 7. Обминаємо піднялося тісто і формуємо хліб. Перекладаємо в змащену маслом або попередньо вистелену якісним папером для випічки форму. Прикривши рушником, розстоюємо 40 хвилин.
Крок 8. Включаємо духову шафу, встановивши 200 ° С. Поміщаємо заготівлю в духовку. Випікаємо 10 хвилин, зменшуємо нагрів до 180 ° С і випікаємо ще півгодини.
Крок 9. Гарячий хліб обережно, щоб не обпектися, дістаємо з форми і переміщаємо на ґрати. Чекаємо повного охолодження.
Крок 10. Розрізавши на скибочки, дегустуємо і насолоджуємося пшеничним хлібом. Смачного!
Хліб з цільно-зернового борошна в духовці
Хліб з цільно-зернового борошна борошна в духовці має неймовірний аромат і смак. Домашній цільно-зерновий хліб використовують для приготування правильних бутербродів. Рецепт ідеально підходить для всіх, хто стежить за харчуванням. Якщо слідувати інструкції і використовувати якісні продукти, випічка вийде з першого разу.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне цільно-зернове – 550 гр.
- Вода – 300 мл.
- Дріжджі сухі – 8 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти.
Крок 2. Третина борошна просіюємо в чашу.
Крок 3. Засипаємо сухі дріжджі до борошна і просіюємо ще раз все разом.
Крок 4. Насипаємо цукор, заливаємо теплу воду.
Крок 5. Гарненько вимішавши, прикриваємо і даємо піднятися.
Крок 6. Через 20 хвилин опара підніметься і стане повітряною.
Крок 7. Розмішавши опару, солимо і додаємо оливкова олія.
Крок 8. Потроху висипаємо залишилася просіяне борошно.
Крок 9. Замішуємо піддатливе еластичне тісто.
Крок 10. Налив ще столову ложку оливкової олії, місимо 5 хвилин, поки тісто не перестане липнути до рук.
Крок 11. Перекладаємо тісто в чашу і накриваємо рушником. Переставляємо в тепле місце на півгодини. Обминаємо тісто і робимо в кого.
Крок 12. Вогнетривку форму змащуємо маслом і формуємо виріб. Прикривши, даємо піднятися 15 хвилин. Розігріваємо духовку, встановивши на датчику 200 ° С.
Крок 13. Присипаємо борошном і робимо прорізи. Переносимо випікатися в прогріту духовку.
Крок 14. Випікаємо цільно-зерновий хліб півгодини. Дістаємо, притримуючи прихватками.
Крок 15. Виріб переміщаємо на решітку.
Крок 16. Ріжемо на скибочки.
Крок 17. Корочка виходить хрусткою, а м’якоть повітряної і пористої.
Крок 18. Натираємо корочку часником і пробуємо. Смачного!
Як приготувати бородинський хліб в духовці
Як приготувати бородинський хліб в духовці – питання, яке вирішується простіше, ніж здається. Готовий домашній хліб ніхто не зможе відрізнити від магазинного. Як кажуть рідні, виходить він смачніше покупного. Доведеться трохи потрудитися і запашна випічка у вас на обідньому столі.
Час готування – 3 ч. 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 170 гр.
- Вода – 400 мл.
- Борошно житнє – 300 гр.
- Мед – 1 ст.л.
- Дріжджі сухі – 3 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Насіння коріандру – за смаком.
- Житній солод – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. На кухонних вагах зважуємо продукти для приготування бородинського хліба. Прогріваємо духову шафу, встановивши на температурному перемикачі 180 ° С. Як що немає сухих дріжджів, застосовуємо сирі пресовані. Співвідношення сухих до сирих – 1 до 3.
Крок 2. У піалу кладемо 2 столових ложки солоду і заварюємо 150 мілілітрами окропу. Розмішавши, даємо охолонути. В залишилася воді розбовтуємо ложку меду.
Крок 3. У місткій ємності змішуємо 170 грамів пшеничного і 300 грамів житнього борошна, а також 3 грами якісних сухих дріжджів. Посолив, виливаємо розчинений мед і остиглий солод. Здобрюємо двома столовими ложками соняшникової олії.
Крок 4. Місимо тісто і переміщаємо в чашу, змащену маслом. Прикривши, розміщуємо на столі, в місці без протягів, на 1-1,5 години. При використанні хороших дріжджів тісто підніметься швидше.
Крок 5. Маса збільшиться вдвічі і стане повітряною.
Крок 6. Жароміцну ємність змащуємо маслом або кладемо антипригарний пергамент. Обминаємо тісто і формуємо хліб. Укладаємо в форму, промазуємо верх водою. Посипавши коріандром, злегка придавлюємо. Прикривши серветкою, залишаємо підніматися мінімум на півгодини.
Крок 7. Поміщаємо майбутнє виріб в гарячий духову шафу на середньому рівні і випікаємо 40 хвилин.
Крок 8. Проткнувши зубочисткою, перевіряємо, пропікся чи м’якуш. Якщо шпажка суха, виймаємо виріб, притримуючи прихватками, щоб не обпектися. Перевертаємо буханку на решітку і охолоджуємо.
Крок 9. Ріжемо остиглу випічку на скибочки, готуємо бутерброди, їмо з супом або так, як подобається. Смачного!
Домашній хліб на кефірі в духовці
Домашній хліб на кефірі в духовці готується елементарно. Не потрібно заводити опару. Досить змішати інгредієнти і замісити тісто. А далі справа за духовкою. У рецепті використовується біла борошно, але можна експериментувати і замінити пшеничне борошно житній або додати обидві в рівних пропорціях.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Борошно – 300 гр. + на заміс.
- Кефір – 300 мл.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сода – 0,5 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ознайомившись з описом, готуємо інгредієнти. Прогріваємо духовку, виставивши на регуляторі 220 ° С.
Крок 2. До просіяного борошні сиплемо сіль і цукор. Об’єднуємо складові.
Крок 3. Соду гасимо невеликою кількістю кефіру. Кефір беремо з вмістом жиру від 2,5%.
Крок 4. Виливаємо гашену соду в суху суміш разом з іншим кисломолочним продуктом.
Крок 5. Замішуємо тісто, при необхідності трохи підсипаючи борошно. Маса повинна з легкістю відставати від долонь. Зібравши в кого, накриваємо його пакетом і даємо постояти не менш півгодини.
Крок 6. Через час формуємо майбутній хліб на деку, застеленому антипригарним пергаментом. Зверху робимо насічки і припилюємо борошном.
Крок 7. Поміщаємо хліб в духовку на 50 хвилин випікатися. Через 25 хвилин, зменшуємо нагрів до 200 ° С. Після закінчення зазначеного часу проколюємо виріб шпажкою. Якщо вона суха, значить хліб готовий. Діставши і остудивши на решітці, приступаємо до нарізки.
Крок 8. Домашній хліб використовуємо для бутербродів, грінок і закусок. Смачного!
Чорний хліб з часником в духовці
Чорний хліб з часником в духовці – рецепт, який варто втілити в життя хоча б раз. Приготування просте, але витратне за часом. Для рецепта використовується закваска. Я вважаю за краще домашню. Але її можна придбати в спеціалізованих хлібних крамницях. Такий хліб ідеально поєднується з салом і підходить до борщу.
Час готування – 15 ч. 00 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 730 гр.
Інгредієнти:
Опара:
- Борошно житнє обдирна – 200 гр.
- Вода – 160 гр.
- Закваска житнє (стартер) – 20 гр.
тісто:
- Борошно житнє обдирна – 300 гр.
- Вода – 200 мл.
- Часник – 5 зубчиків.
- Сіль – 9 гр.
- Тмін – 9 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо всі необхідні інгредієнти.
Крок 2. З вечора в чашу кладемо закваску і наливаємо 160 грамів води. Розмішуємо до однорідності.
Крок 3. До рідкої суміші кладемо 200 грамів житнього борошна.
Крок 4. Вимішуємо компоненти до освіти в’язкої консистенції. Накриваємо плівкою і відставляємо в сторону на 12 годин.
Крок 5. Очистивши і сполоснув часник, дрібно кришимо.
Крок 6. Через час опара стане повітряною і збільшиться.
Крок 7. У піднялася опару наливаємо 200 грамів води. Вимішуємо дерев’яною лопаткою.
Крок 8. Насипаємо борошно. Приправляємо сіллю, кмином і рубаним часником.
Крок 9. Вимішуємо лопаткою, поки це можливо. Потім змочуємо долоні і швидко замішуємо тісто. Хлібну форму присипаємо борошном і формуємо хліб мокрими руками. Прикривши і залишивши на 2 години, даємо тіста піднятися.
Крок 10. Включаємо духовку, виставивши на датчику максимальну температуру. Форму прибираємо на 15 хвилин в гарячу духовку. Зменшуємо нагрів до 200 ° С і випікаємо хліб ще півгодини.
Крок 11. Перевіривши, пропеклося чи виріб, потім акуратно дістаємо і даємо постояти кілька хвилин. Перевертаємо хліб на решітку і даємо повністю охолонути. Хліб ріжемо на скибочки.
Крок 12. Виріб виходить запашним і пористим.
Крок 13. Використовуємо його за призначенням. Смачного!
Домашній хліб з сиром в духовці
Домашній хліб з сиром в духовці – відмінний варіант для приготування бутербродів до сніданку або на перекус. Тісто готується простіше простого і на відміну від дріжджового, не вимагає великих витрат часу. Виріб моментально зникає зі столу. Досвідчені господині готують відразу подвійну порцію, щоб доставити гастрономічне насолоду близьким по максимуму.
Час готування – 2 ч. 10 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 320 гр.
- Молоко – 200 мл.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сир – 150 гр.
- Розпушувач – 15 гр.
- Олія – 45 мл.
- Сіль – за смаком.
- Трави прованські – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти, ґрунтуючись на рецептурі. Змішавши з розпушувачем борошно, просіюємо в миску і солимо.
Крок 2. До сухої суміші висипаємо тертий сир і приправляємо запашними прованськими травами.
Крок 3. Окремо наливаємо тепле молоко, 45 мілілітрів олії, додаємо попередньо вимиті і обсушені яйця. Розмішуємо до об’єднання компонентів. Даємо трохи настоятися.
Крок 4. З’єднуємо сухі і рідкі інгредієнти.
Крок 5. Замісивши тісто, прикриваємо і даємо відпочити 25 хвилин. Прогріваємо духовку, виставивши на датчику 180 ° С.
Крок 6. Форму змащуємо маслом і перекладаємо тісто, формуючи майбутній хліб.
Крок 7. Поміщаємо заготівлю в духову шафу на 35 хвилин. Через час відкривши духовку і притримуючи прихватками, проколюємо хліб шпажкою. Вона повинна бути сухою. Це означає, що хліб готовий.
Крок 8. Дістаємо виріб, даємо охолонути на решітці. Нарізавши шматочками, дегустуємо. Смачного!