Буряк на зиму в банках – 10 простих та дуже смачних рецептів заготовок з фото покроково

Буряк на зиму в банках – хороший спосіб заготівлі на зиму цього овочу, коли після збирання врожаю у ньому смакові та корисні властивості максимальні, а термічна обробка їх не знижує. Буряк у банках формують різними салатами, ікрою, заправкою до борщів та у вигляді асорті з іншими овочами, а смак та аромат доповнюють набором спецій із прянощами.

Борщова заправка з буряка на зиму

Рецепти борщової заправки з буряка на зиму потрібні для кожної господині, різноманітні за набором інгредієнтів і завжди можна вибрати на власний смак. У цьому рецепті основним овочом для заправки є буряк, і його доповнимо морквою, цибулею, часником і томатною пастою. Готуємо без стерилізації. Овочі подрібнюємо за допомогою кухонних гаджетів.

    Смачних та вдалих заготовок!

    Маринований буряк на зиму в банках

    У цьому рецепті вам пропонується замаринувати буряки у банках для вінегрету. Для цього буряк заздалегідь відварюється і нарізається невеликими акуратними кубиками, що дозволить її відразу класти в салат. Маринуємо без стерилізації та в пряному маринаді. Варіант простий та швидкий, якщо буряк зварити заздалегідь. Розрахунок інгредієнтів маринаду наведено на 1 літр води.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Буряк, відварений та очищений – 1.1 кг.

    Маринад:

    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 1 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 70 мл.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець чорний горошок – 10 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Підготовлені буряки зважуємо для правильної пропорції рецепту. Її нарізаємо однаковими невеликими кубиками розміром менше ніж 1 см.

    Крок 2. В окремій каструлі варимо маринад згідно з вказаним у рецепті розрахунку води та спецій, крім оцту.

    Крок 3. У маринад, що закипів, кладемо лавровий лист, горошки чорного перцю, варимо маринад протягом 5 хвилин і листи видаляємо.

    Крок 4. У киплячий маринад перекладаємо нарізку буряка, кип'ятимо кілька хвилин, вливаємо оцет і вогонь вимикаємо.

    Крок 5. Банки та кришки заздалегідь стерилізуємо будь-яким способом. Буряк розкладаємо по підготовленим банкам, заливаємо повністю маринадом і одразу герметично закупорюємо. Банки ставимо на кришки, накриваємо «шубою» і після повного остигання переносимо на зберігання в підвал або комору. Смачних та вдалих заготовок!

    Ікра з буряка на зиму в банках

    У лінійці заготівлі буряків на зиму в банках варіант бурякової ікри менш поширений, але це марно, адже закуска відрізняється особливим смаком і готується просто. Буряк та овочі для ікри використовуємо сирі. Їх подрібнюємо, а потім обсмажуємо і гасимо в глибокій сковорідці чи казані. Для гостроти до ікри додаємо часник із гострим перцем. Готуємо ікру без стерилізації.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 3,5 л.

    Складові:

    • Буряк – 2 кг.
    • Цибуля – 0.5 кг.
    • Помідори – 2 кг.
    • Морква – 0,5 кг.
    • Перець болгарський – 0,5 кг.
    • Перець гострий – 1 шт.
    • Часник очищений – 1 ст.
    • Сіль – 1.5 ст.
    • Олія – 0.5 л.
    • Перець чорний – до смаку.
    • Зелень – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Овочі для ікри вимити та очистити від шкірки. Буряк із морквою та солодким перцем подрібнити за допомогою кухонних гаджетів з насадками, як велика тертка. Цибулю нарізати невеликими кубиками. Помідори подрібнити до пюре і шкірку можна видалити.

    Крок 2. У сковорідці або казані добре розігріти олію. У ньому першим обсмажити нарізку цибулі, потім додати|добавляти| подрібнену моркву і обсмажувати при помішуванні до м'якості цих овочів.

    Крок 3. До обсмажених овочів перекласти подрібнені буряки.

    Крок 4. Потім перекласти в казан, подрібнений солодкий перець та дрібно нарізаний стручок гострого перцю. Овочі перемішати та гасити на невеликому вогні при періодичному помішуванні лопаткою.

    Крок 5. Через кілька хвилин у казан перелити томатне пюре, додати подрібнений на часнику часник та сіль із чорним перцем. Гасити ікру протягом 30 хвилин і до густої консистенції, не накриваючи кришкою казан.

    Крок 6. До кінця гасіння ікри додати до неї дрібно нашатковану зелень.

    Крок 7. Приготовлену ікру з буряків розкласти по заздалегідь простерилізованих банках, герметично закупорити, поставити банки на кришки та остудити під теплим покривалом. Ікра добре зберігається в будь-якому темному та прохолодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат «Оленка» з буряка на зиму

    Салат «Оленка» з буряка на зиму не має класичного рецепту. Незмінним у ньому є набір овочів, а пропорцію їх, кількість спецій та прянощів можна змінювати на особистий смак, щоб надати салату більш солодкий, кислий або гострий смак. Готується салат просто та основний час займає підготовка овочів.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 1 год.

    Порції: 7 л.

    Складові:

    • Буряк – 4 кг.
    • Цибуля – 0.5 кг.
    • Помідори – 1,5 кг.
    • Морква – 0,5 кг.
    • Перець болгарський – 0,7 кг.
    • Перець гострий – 1 шт.
    • Часник – 150 грн.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 1 ст.
    • Олія – 1.5 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Сирий буряк «вінегретних» сортів промити під проточною водою, очистити від шкірки і подрібнити на тертці. Найзручніше це зробити за допомогою кухонного комбайна. Натерту бурякову масу відразу перекласти в спеціальну для гасіння каструлю або казан.

    Крок 2. Очищену моркву подрібнити таким же способом, як і буряки. Цибулю нарізати невеликими кубиками. Моркву та цибулю перекласти в посуд до буряків.

    Крок 3. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками та промити. Перець та помідори нарізати середніми кубиками. Нарізування цих овочів перекласти до буряків.

    Крок 4. Потім до салату насипати вказану в рецепті або на свій смак кількість солі з цукром, налити рослинну олію і лопаткою ці інгредієнти перемішати. Посуд із салатом поставити на середній вогонь, довести до кипіння і гасити на невеликому вогні протягом 30 хвилин під кришкою і при періодичному помішуванні.

    Крок 5. Очищений часник подрібнити на часнику. Гострий перець нарізати тонкими кільцями. Часник та гострий перець додати до салату, налити столовий оцет, перемішати та згасити салат із цими добавками ще 10 хвилин. Приготовлений салат «Оленка» з буряків розкласти по заздалегідь простерилізованих банкам, герметично закупорити кришками, що прокип'ячать, і остудити в перевернутому вигляді під будь-якою «шубою». Охолоджений салат перенести на зберігання до підвалу. Вдалих та смачних заготовок!

    Маринований буряк без оцту на зиму

    Оцет при маринуванні буряків як основний консервант можна рівноцінно замінити лимонною кислотою, лимонним соком або натуральним томатним соком. У цьому рецепті вам пропонується законсервувати буряки взагалі без усяких спецій, і такий варіант стає досить популярним. Для заготівлі підходять і дрібні некондиційні коренеплоди. Технологія проста: буряк у будь-якій кількості відварюється та стерилізується у банках, а потім використовується для будь-яких страв.

    Час приготування: 1 година 10 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Буряк – 700 гр.
    • Вода – 0,5 л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибраний для цієї заготівлі буряк добре промити під проточною водою. «Хвостики» не видаляти, щоб при варінні буряк зберіг свій сік. Потім буряки протягом 40 хвилин відварити у воді до м'якості.

    Крок 2. Банки для заготівлі промити з харчовою содою та стерилізувати не потрібно. Відварені буряки остудити в холодній воді і очистити від шкірки. Потім очищені коренеплоди компактно покласти в банки.

    Крок 3. Для стерилізації буряків взяти велику каструлю, застелити дно рушником і поставити в нього банки. Залити буряки окропом, заповнюючи їх до самого верху і прикрити кришками.

    Крок 4. До рівня плічок банок налити в каструлю теплу воду. Стерилізувати буряки у банках протягом 15 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

    Крок 5. Потім банки одразу герметично закупорити, поставити на кришки та щільно накрити теплим покривалом. Після повного остигання перенести буряки, консервовані без оцту, на зберігання в підвал або комору. З таких буряків зручно готувати салати, вінегрети чи борщі. Смачних та вдалих заготовок!

    Гострий буряк по-корейськи на зиму у банках

    Гострий буряк по-корейськи на зиму в банках готується із сирого коренеплоду. Важливо вибрати для заготівлі гарний сорт буряків із насиченим бордовим забарвленням. Процес приготування простий: буряк подрібнюється по-корейськи, перемішується зі спеціями та прянощами, подібно до корейської моркви і для тривалого зберігання розкладається по стерильним банкам, причому смак закуски з часом стає більш гострим і пікантним.

    Час приготування: 4 години 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 0,5л.

    Складові:

    • Буряк – 400 гр.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Коріандр – ¼ ч.л.
    • Паприка – ч.л.
    • Часник – 4 зубки.
    • Оцет 9% – 2 год.
    • Олія – 50 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед готуємо буряк, спеції та прянощі, відповідно до пропорції рецепту та потрібного обсягу заготівлі. Вибрані буряки ретельно вимиваємо під проточною водою і очищаємо від шкірки.

    Крок 2. Підготовлені буряки подрібнюємо на тонку соломку за допомогою корейської тертки.

    Крок 3. У посуд для маринування буряків насипаємо в потрібній кількості сіль із цукром, коріандром та паприкою, наливаємо столовий оцет.

    Крок 4. Ці інгредієнти добре перемішуємо до розчинення солі з цукром.

    Крок 5. У приготовлену заправку кладемо натертий буряк і додаємо до нього подрібнені на часнику зубки часнику.

    Крок 6. У мікрохвильовій печі або на сковорідці добре розжарюємо олія і переливаємо його на часник, що часниковий аромат у буряках зробить більш насиченим.

    Крок 7. Буряк з часником та гарячою олією швидко перемішуємо. Потім ставимо на 3:00 в холодильник для маринування.

    Крок 8. Для тривалого зберігання маринований буряк по-корейськи розкладаємо по стерильним банкам, щільно закриваємо кришками і ставимо в холодильник. Смачних та вдалих заготовок!

    Маринований буряк цілком на зиму

    Для маринування буряків у банках цілком вибираються коренеплоди середнього розміру та сортів “Бордо”, “Ліберо”, “Седек”, “Циліндр”, які відрізняються насиченим бордовим кольором. Буряк відварюється до готовності, розкладається по банках, заливається пряним маринадом та стерилізується. Все дуже просто і швидко, не рахуючи часу для варіння буряків.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Буряк дрібний – 2,5 кг.
    • Перець запашний горошок – 2 шт.
    • Перець чорний горошок – 5 шт.
    • Лавровий лист – 1 шт.

    Для маринаду:

    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибраний для заготівлі буряк добре промити під проточною водою, перекласти у велику каструлю і протягом 40-60 хвилин відварити до м'якості. Готовність буряка перевірити ножем.

    Крок 2. Відварені буряки остудити в холодній воді, видалити ножем кінчики з обох боків і очистити від шкірки.

    Крок 3. У чисті банки розкласти горошки перців із лавровим листом. Потім у банки компактно укласти очищені буряки, заповнюючи їх до рівня плічок.

    Крок 4. В окремій каструлі зварити маринад із зазначеної в рецепті пропорції води, солі, цукру та оцту. Гарячим маринадом залити буряки у банках.

    Крок 5. Заготівлю простерилізувати у великій каструлі, дно якої застелити рушником протягом 30 хвилин від початку закипання води.

    Крок 6. Потім банки акуратно щипцями витягнути з каструлі, герметично закупорити, поставити на кришки та остудити під «шубою». Мариновані буряки повністю в банках перенести на зберігання в підвал або комору.

    Крок 7. З маринованих за цим рецептом буряків ви можете приготувати будь-який салат, нарізавши його кубиками.

    Крок 8. Буряк, доповнений насінням та зеленню, може бути просто смачною закускою.

    Крок 9. Відмінно підійде такий буряк і до популярного вінегрету. Смачного!

    Буряк з лимонною кислотою на зиму

    Приготування буряка з лимонною кислотою на зиму не відрізняється від варіантів заготівлі з оцтом, але смак буде м'якшим і без специфічного присмаку оцтового. У цьому рецепті маринад окремо не варимо і спеції з приправами кладемо в банки з відвареним буряком. Готуємо зі стерилізацією.

    Час приготування: 1 година 10 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Буряк – 1 кг.
    • Часник – до смаку.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лимонна кислота – 1 год.
    • Олія – 4 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Буряк, не відрізаючи кінчиків, добре промити і відварити протягом 20 хвилин, щоб він залишився трохи з хрустким смаком. Відварені буряки остудити в холодній воді і очистити від шкірки. Банки з кришками промити, стерилізація їх необов'язкова.

    Крок 2. Підготовлені буряки нарізати шматочками довільних розмірів і форми. Їх компактно розкласти банками. Поверх нарізки буряка покласти очищені зубки часнику.

    Крок 3. У кожну банку насипати по половині вказаної в рецепті кількості солі, цукру та лимонної кислоти, налити по дві ст. ложки олії. Потім буряк залити окропом, заповнюючи їх до самого верху. Банки прикрити чистими кришками.

    Крок 4. Буряк з лимонною кислотою в банках простерилізувати протягом 15 хвилин, як і звичайні домашні консервації, герметично закупорити та остудити у перевернутому стані та під «шубою». Такі буряки добре зберігаються в будь-якому прохолодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

    Буряк із часником на зиму

    Буряк з часником на зиму готують у різних варіантах: гострою закускою, салатом, заправкою до борщу та доповненням з різними овочами, а в цьому рецепті приготуємо маринований буряк із часником. У таких буряках часниковий аромат та смак зберігаються надовго. Готуємо буряк у пряному маринаді та без стерилізації. Буряк для цієї заготівлі відварюється заздалегідь.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 3 л.

    Складові:

    • Буряк відварений – 2 кг.
    • Часник – 5 зубів.
    • Вода – 500 мл.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 5 ст.
    • Оцет яблучний – 100 мл.
    • Насіння кропу – 2 ч.л.
    • Лавровий лист – 4 шт.
    • Кориця – ½ ч.л.
    • Бадьян – 1 шт.
    • Перець чорний горошок – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. Буряк, у нас відварений, тому відразу готуємо маринад для нього. В окрему каструлю налити чисту воду, розчинити в ній сіль із цукром і насипати вказані в рецепті прянощі, крім часнику. Маринад на маленькому вогні довести до кипіння.

    Крок 2. Часник очистити від лушпиння і нарізати тонкими слайсами.

    Крок 3. У маринад, що закипів, перекласти нарізку часнику і поварити протягом 5 хвилин. До кінця варіння в маринад налити 100 мл яблучного або 80 мл оцту столового, але яблучний більш м'який і без різкого запаху.

    Крок 4. Будь-яким способом простерилізувати банки з кришками. Відварені буряки очистити від шкірки і нарізати шматочками довільної форми. Бурякову нарізку розкласти по підготовлених банках і ложкою акуратно ущільнити, але, щоб не поламати шматочки.

    Крок 5. Буряк у банках залити киплячим маринадом, одночасно розкладаючи і часник із прянощами. Банки маринадом заповнити до верху. Потім буряки з часником у банках герметично закупорити, поставити на кришки, остудити під теплим покривалом і перенести на зберігання в прохолодне місце. Буряк промаринується лише через 2 тижні. Смачних та вдалих заготовок!

    Салат з буряка та моркви на зиму

    Салат з буряка та моркви на зиму відрізняється гарним смаком, простим способом приготування та добре зберігається навіть в умовах квартири. Морква в салат додається в меншій кількості, ніж буряк, щоб не перебила її смаку. У цьому рецепті доповнимо салат цибулею, свіжими помідорами та прянощами. Буряк беремо гарного сорту та у сирому вигляді.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Буряк – 1 кг.
    • Морква – 0,5 кг.
    • Помідори свіжі – 0,4 кг.
    • Цибуля – 0.5 кг.
    • Перець гострий – 1 стручок.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 1 ст. з гіркою.
    • Цукор – 40 гр.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець запашний горошок – 4 шт.
    • Олія – 150 мл.
    • Оцет 9% – 40 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Помідори промити, розрізати на шматочки і перекрутити через м'ясорубку або чаші блендера разом зі стручком гострого перцю до стану однорідної маси. Сирий буряк з морквою промити, очистити від шкірки і натерти за допомогою терки чи кухонного гаджета. Подрібнені овочі розкласти у різні тарілки. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати тонкими півкільцями.

    Крок 2. У глибокій сковорідці або спеціальному посуді для гасіння розігріти олію. У ньому обсмажити до прозорості нарізану цибулю.

    Крок 3. До обсмаженої цибулі додати натерту моркву і посмажити її під кришкою і при помішуванні пару хвилин.

    Крок 4. До цих обсмажених овочів перелити помідорну масу, насипати сіль із цукром, налити оцет, покласти горошки перцю з лавровим листком, перемішати і довести масу до кипіння.

    Крок 5. Потім перекласти в посуд натертий буряк, лопаткою добре перемішати і гасити салат на мінімальному вогні під кришкою протягом 1,5 години. Салат періодично перемішувати. До кінця гасіння в салат додати подрібнену на часнику головку часнику. Банки та кришки простерилізувати будь-яким способом.

    Крок 6. Приготовлений салат з буряка з гарячою морквою розкласти по банкам, герметично закупорити, поставити на кришки і остудити під теплим пледом. Зберігати салат можна як у холодильнику, так і у підвалі. Смачних та вдалих заготовок!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал