Баклажани на зиму – це популярна і всіма улюблена закуска, без якої не обходиться жодне застілля. Жоден рецепт з добірки не викличе труднощів. Це і є великою перевагою – з простих інгредієнтів виходять кулінарні шедеври. Вибирайте відповідний рецепт і втілюйте його в життя.
Тещин язик з баклажанів на зиму
Тещин язик з баклажанів на зиму призначений для любителів пікантних закусок. Заготівля виходить досить гострою і підійде не всім. Але в цьому і є родзинка закуски. Змінивши кількість інгредієнтів, заготівля втратить унікальність.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Баклажани – 4 кг.
- Помідори – 10 шт.
- Перець болгарський – 10 шт.
- Перець гіркий – 3-5 шт.
- Часник – 5 головок.
- Олія – 1 ст.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Оцет 9% – 150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Ополоснувши баклажани, звільняємо їх від хвостиків.
Крок 2. «Синенькі» ділимо на досить товсті п’ятаки.
Крок 3. Нарізку вивантажуємо в ємність і посипаємо кам’яною сіллю. Перемішавши, залишаємо на 30 хвилин. Після змиваємо від гіркоти і обсушуємо на серветках або віджимаємо руками.
Крок 4. Два види перців обполіскуємо. Розділивши вздовж, видаляємо серцевини. Ріжемо довільно.
Крок 5. Часникові головки ділимо на часточки і очищаємо їх.
Крок 6. Вибираємо м’ясисті томати. Вимиті томати ошпарюємо окропом, перекладаємо в холодну воду і зчищаємо шкіру.
Крок 7. Перекручуємо м’ясорубкою всі овочі крім баклажанів ( або використовуємо комбайн ).
Крок 8. Запашну суміш вивантажуємо в каструлю і кип’ятимо, додавши олію і оцтову кислоту. Здабрюємо сіллю і цукром.
Крок 9. У киплячу масу закладаємо баклажани. Розмішавши, проварюємо півгодини.
Крок 10. Вимиті банки розміщуємо над парою і стерилізуємо. Кришки кип’ятимо окремо. Убезпечивши себе прихватками, заповнюємо сухі стерильні банки гострою закускою. Закриваємо їх ключем або гвинтовими кришками. Перевернувши закатки догори дном, закриваємо теплою ковдрою і чекаємо охолодження.
Крок 11. Повністю остудив закуску, переміщаємо банки на зберігання в холод. Смачного!
Баклажани по-корейськи на зиму
Баклажани по-корейськи на зиму готуються швидко і легко. Овочі практично не піддаються термічній обробці, тому закуска вимагає стерилізації. Але тут немає ніяких складнощів. Ароматний салат виходить в міру гострим, а овочі зберігають приємну хрусткість.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Морква – 200 гр.
- Часник – 7-8 зубчика.
- Олія – 80 мл.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
- Оцет 9% – 30 мл.
- Гостра приправа для моркви по-корейськи – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед промиваємо банки з содою або миючим засобом. Розміщуємо над парою, в мікрохвильовці або в духовці і стерилізуємо.
Крок 2. Промивши «синенькі», обрізаємо кінчики і ріжемо соломкою.
Крок 3. З морквини за допомогою овочечистки зрізаємо шкірку, а потім тремо на терці для моркви по-корейськи.
Крок 4. Ополоснувши перець, виймаємо нутрощі, нарізаємо соломкою.
Крок 5. Очищену цибулю ріжемо тонкими четвертинками.
Крок 6. Баклажани складаємо в ємність і присипаємо двома ложками солі. Вливаємо 2 літри киплячої води. Розмішавши, встановлюємо вантаж і витримуємо 15 хвилин.
Крок 7. Іншу нарізку викладаємо в миску, приправляємо подрібненим часником і об’єднуємо інгредієнти.
Крок 8. Процідивши баклажани, віджимаємо рідину.
Крок 9. Баклажани кладемо у містку посуд і вивантажуємо до них овочі.
Крок 10. Здабрюємо олією і оцтовою кислотою. Солимо і додаємо цукор. Розмішуємо компоненти.
Крок 11. Вивантажуємо салат в жароміцний посуд і чекаємо закипання.
Крок 12. Кладемо приправу для моркви по-корейськи. Перемішавши, пробуємо і при необхідності регулюємо смак спеціями.
Крок 13. Тушкуємо 10 хвилин.
Крок 14. Сухі банки заповнюємо закускою, трохи трамбуючи вміст.
Крок 15. Накривши кришкою, поміщаємо в каструлю з водою для стерилізації. Кип’ятимо 18-25 хвилин в залежності від обсягу банки.
Крок 16. Акуратно дістаємо заготівлю прихватками і закупорюємо закатки. Остуджуємо, перевернувши догори дном і накривши рушником. Після чого прибираємо на зберігання.
Крок 17. Взимку насолоджуємося запашною закускою. Смачного!
Смачні баклажани в аджиці на зиму – золотий рецепт заготовки
Смачні баклажани в аджиці на зиму – золотий рецепт заготівлі виповнюється простіше, ніж може здатися на перший погляд. Насичена і яскрава закуска урізноманітнює звичне меню. Салат ідеально підходить до відварної картоплі або макаронів. Закатку використовують в якості самостійної закуски або вона входить до складу приголомшливих страв.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг.
- Помідори – 2 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Перець гострий – 1-2 шт.
- Часник – 3 головки.
- Олія – 200 мл.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Оцет винний – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Сполоснувши овочі і очистивши часникові часточки, переходимо до цікавого процесу. Вимиті банки розміщуємо над парою і прогріваємо, кришки стерилізуємо звичним способом.
Крок 2. Знявши з томатів шкірку, вивантажуємо їх в подрібнювач. Перці звільняємо від серцевини і разом з часником вивантажуємо до помідорів, пробиваємо всі до однорідності. Перемолоти продукти можна через м’ясорубку.
Крок 3. Запашну масу виливаємо в таз або іншу товстостінну жароміцний посуд. Здабрюємо олією. Солимо і цукримо. Встановивши на плиті, кип’ятимо 15 хвилин.
Крок 4. «Синенькі» ріжемо кубиками.
Крок 5. Нарізку відправляємо в киплячу гостру заправку. Перемішавши і закип’ятити, проварюємо 20 хвилин.
Крок 6. Вливаємо консервант (винний оцет на розсуд замінюємо альтернативної кислотою) і кип’ятимо ще 7 хвилин. Пробуємо і на розсуд балансуємо смак спеціями.
Крок 7. Щоб не обпектися, візьмемо прихватки. За чистим стерильним банкам розкладаємо киплячу закуску, закручуємо гвинтовими кришками або використовуємо закаточну машинку.
Крок 8. Перевернувши заготовки і накривши пледом, чекаємо повного охолодження. Переміщаємо закатки в комору. Закатки зберігаються досить довго, але зазвичай не застоюються, так як користуються великою популярністю. Коли захочеться чогось пікантного, відкорковуємо баночку і насолоджуємося закускою. Смачного!
Заготівля баклажан по-грузинськи
Заготівля баклажан по-грузинськи займе не більше півгодини. Непередаваний аромат і дивовижний смак оцінять любителі гострих закусок. Закатка за свою простоту виконання займає перші позиції в рейтингу заготовок. Закуска доповнить будь-які страви, надавши родзинку.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1
Інгредієнти:
- Баклажани – 6 шт.
- Перець солодкий – 6 шт.
- Перець чилі – 4 шт.
- Часник – 200 гр.
- Олія – 0,5 ст.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Оцет 9% – 0,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Промивши « синенькі » і розділивши їх на сегменти, солимо. Даємо постояти, щоб витягнути характерну гіркоту. Банки промиваємо в содовому розчині або за допомогою миючого засобу і споліскуємо проточною водою. Стерилізуємо над парою або в духовці. Кришки ошпарюємо.
Крок 2. Ополіскуємо обидва види перцю. Болгарський перець звільняємо від нутрощів. Перці і попередньо очищений від лушпиння часник перемелюємо через м’ясорубку. Для подрібнення підійде блендер або комбайн.
Крок 3. У таз виливаємо овочі. Здабрюємо олією і оцтом. Приправляємо сіллю і цукром. Кип’ятимо заправку.
Крок 4. Змиваємо з баклажанів виділилася гіркоту і залишилася сіль. Кладемо їх в киплячу воду, бланшуємо 5 хвилин. Віджимаємо від вологи.
Крок 5. Беремо ємність більшого обсягу. Складаємо «синенькі» і заливаємо киплячим гострим соусом, проварюємо 5 хвилин.
Крок 6. Наповнюємо банки гострою закускою і закупорюємо гвинтовими кришками. Охолоджуємо закатки під ковдрою, перевернувши закручені заготовки. Переміщаємо на зберігання. Гостра закуска додасть пікантності будь-якого прийому їжі. Смачного!
Салат з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш»
Салат з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш» ідеальний для смачного прийому їжі. Ситна закуска гармонійно доповнить будь-який гарнір. Салат здасться незвичайним через використання фаршу в приготуванні зимової заготовки. Якщо ви любите експерименти, візьміть блюдо на озброєння. Назва повністю виправдано!
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Баклажани – 8 шт.
- Помідори – 3 кг.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- М’ясний фарш – 300 гр.
- Олія – 1 ст.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Сполоснувши баклажани, нарізаємо їх не дуже товстими п’ятаками. Вивантажуємо в соляний розчин і чекаємо півгодини. Після чого, промиваємо і віджимаємо або промакують серветками.
Крок 2. Розігрівши промаслену сковорідку, підрум’янюємо «синенькі».
Крок 3. Сполоснув томати, ділимо їх на сегменти. Перекручуємо через м’ясорубку. Томатну масу розміщуємо на плиті і проварюємо півгодини, присмачивши олією, сіллю і цукром.
Крок 4. Очистивши цибулю від кольорового шару і нарізавши як подобається, засипаємо в сковорідку, в якій обсмажували баклажани. Пасеруємо її, при необхідності підливаючи олію.
Крок 5. До томатної заливки вивантажуємо припущену цибулю і кладемо фарш (з птиці або м’яса). Розмішавши, заварюємо до загустіння 15 хвилин. Поки соус доходить до готовності, готуємо банки.
Крок 6. Простерилізувавши вимиті банки, заповнюємо баклажанами і томатно-м’ясним соусом, чергуючи їх. Заготовки закручуємо гвинтовими кришками або закриваємо ключем. Перевертаємо і остуджуємо під пледом. Закатки прибираємо в холод на зберігання. Смачного!
Баклажани як гриби на зиму – кращий рецепт
Баклажани як гриби на зиму – кращий рецепт, який мені доводилося готувати. Духмяна заготівля максимально схожа за смаком на гриби. Салат виходить дуже апетитним і готується досить легким способом, але вимагає деякого часу. Готуйте і дивуйте близьких!
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Баклажани – 1,5 кг.
- Парасольки кропу – 30 гр.
- Вода – 2 л.
- Часник – 200 гр.
- Олія – 150 мл.
- Сіль – 5 ст.л.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Оцет 9% – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо кількість продуктів відповідно до рецептури.
Крок 2. Счищаємо шкірку з «синеньких», попередньо сполоснув і обсушити їх. Нарізаємо їх п’ятаками товщиною не більше 1 сантиметра.
Крок 3. У холодній воді розводимо столову ложку із загальної кількості солі і вивантажуємо очищені і порізані баклажани. Через годину проціджуємо крізь сито і витираємо серветками.
Крок 4. Розігріту сковорідку промазуємо олією. Підрум’янюємо заготовки.
Крок 5. Очистивши часникові часточки від лушпиння, ополіскуємо і ріжемо слайсами. Перебравши кропні парасольки, промиваємо їх.
Крок 6. У місткій ємності збираємо заготівлю, чергуючи рум’яні баклажани з часниковими пелюстками і кропними парасольками.
Крок 7. Окремо готуємо маринад. У каструлі з’єднуємо залишки солі, цукор і оцтову кислоту. Заливаємо водою. Розмішавши, кип’ятимо маринад.
Крок 8. Киплячим маринадом заливаємо заготівлю. Зверху поміщаємо гніт. Ми залишаємо маринуватися на 2-3 години. Після прибираємо в холод і залишаємо на добу.
Крок 9. Грунтовно промивши невеликі баночки, ставимо їх в холодну духовку і прогріваємо 20 хвилин до 150 градусів. Гвинтові кришки кип’ятимо і просушуємо. Стерильні банки наповнюємо закускою і доливаємо маринад. Закупорюємо і зберігаємо в холодному місці. Смачного!
Смажені баклажани на зиму
Смажені баклажани на зиму – просте частування, яке привнесе яскраві фарби в буденне меню. Закуска прекрасно доповнить картопля, приготований будь-яким способом. Пікантне блюдо залишає після себе тільки позитивні емоції. Приготувати запашну закуску зможе будь-який.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Часник – 5-7 зубчиків.
- Олія – 60 мл.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Оцет 9% – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Склавши інгредієнти, переходимо до захоплюючого процесу.
Крок 2. Промивши баклажани, прибираємо шкірку і нарізаємо, як показано на фото.
Крок 3. За промасленою гарячої сковорідці розкладаємо баклажани і посипаємо сіллю.
Крок 4. Смажимо до рум’яності.
Крок 5. Ополоснув солодкий перець, звільняємо його від насіннєвої коробки і дрібно нарізаємо. Очистивши часникові часточки, подрібнюємо їх кубиком.
Крок 6. Склавши нарізку в піалу, поливаємо її олією.
Крок 7. Здабрюємо оцтовою кислотою і змішуємо компоненти.
Крок 8. Промиваємо банки з содою і стерилізуємо над парою або в мікрохвильовій печі. Кришки обдаємо окропом. На дно банок укладаємо смажені баклажани.
Крок 9. Поливаємо заправкою.
Крок 10. Чергуючи смажені баклажани з заливкою, заповнюємо банки.
Крок 11. Прикривши закатки кришками, розміщуємо їх в каструлі на підставці. Заливаємо водою і стерилізуємо 10 хвилин. Після чого закупорюємо заготовки. Перевернувши закатки, остуджуємо їх під пледом. Після прибираємо в комору. Смачного!
Лечо з баклажанів на зиму
Лечо з баклажанів на зиму – закуска, яка навряд чи когось здивує. Але нагадати про цю страву все-таки вважаю корисним. Лечо виходить з насиченим томатним смаком. Заготівля добре доповнює обіди і підходить для тих, хто тримає пост. Готується легко, а виходить бюджетно.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Баклажани – 1,5 кг.
- Помідори – 3 кг.
- Болгарський перець – 1,5 кг.
- Олія – 0,5 ст.
- Сіль – 2 ст.л. без гірки
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Томати промиваємо і обсушуємо. Ділимо плоди на сегменти.
Крок 2. Ополіскуємо соковитий солодкий перець. Розрізавши вздовж, дістаємо нутрощі.
Крок 3. «Синенькі» промиваємо, насухо витираємо і нарізаємо скибочками зручного розміру.
Крок 4. Перемелюємо помідори до однорідності.
Крок 5. Томатну масу кип’ятимо. Зменшивши нагрів, тушкуємо півгодини. Поварену заливку солимо і цукримо. Здобрюємо олією і варимо півгодини.
Крок 6. Перець нарізаємо квадратами, баклажани – скибочками. Нарізку закладаємо в томатну заливку. Після закипання прогріваємо півгодини.
Крок 7. Сполоснувши банки і кришки, ставимо їх в холодну духовку. Встановивши 150 градусів, стерилізуємо 15 хвилин.
Крок 8. Стерилізовані ємності заповнюємо киплячою заготівлею, закручуємо сухими кришками. Перевертаємо закатки і остуджуємо під пледом. Переміщаємо заготовки в підвал. Смачного!
Мариновані баклажани на зиму
Мариновані баклажани на зиму – пікантна заготівля, яка підкорить незвичайним запахом абсолютно всіх. Прянощі надають родзинку страві. Замаринувати баклажани без особливих проблем зможе, не перебільшуючи, будь-яка господиня. Гостра закатка урізноманітнює меню, надавши родзинку повсякденній домашній їжі.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Перець чилі – 1 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Лист лавровий – 4 шт.
- Перець чорний горошком – 12 шт.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
- Гвоздика – 4 шт.
- Насіння кропу – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Маринад:
- Олія – 4 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 5-6 ст.л.
- Оцет яблучний – 200 мл.
- Вода – 2 л.
Процес приготування:
Крок 1. Ополоснувши і розділивши вздовж « синенькі », нарізаємо часточками. Складаємо в посуд і посипаємо великою сіллю. Розмішавши, витримуємо 20 хвилин. Сіль витягне характерну для баклажанів гіркоту.
Крок 2. Грунтовно вимиті ємності для заготовок (для цього використовуємо содовий розчин або миючий засіб), прогріваємо на водяній бані або проколюємо в духовці або мікрохвильовці. У кожну ємність кладемо спеції, перераховані в рецепті. Завдяки прянощів, захід знаходить незабутню запашність.
Крок 3. Закип’ятив воду, вивантажуємо в неї сіль і цукор. Здобрюємо олією і оцтовою кислотою ( консервант вибираємо будь-який – яблучний або 9% ). Доводимо маринад до інтенсивного бурління і зменшуємо полум’я.
Крок 4. Очищаємо цибулю від кольорового шару і нарізаємо півкільцями або четвертинками. Перець чилі дрібно ріжемо, на розсуд, попередньо видаливши насіння. Змив залишки солі з баклажанів і віджавши від вологи, вивантажуємо їх в киплячу заливку. Закип’ятивши вміст, продовжуємо готувати.
Крок 5. Через 5 хвилин закладаємо цибулю і перець чилі. Доводимо лише до освіти перших бульбашок, щоб овочі залишалися хрусткими. На порожній ємності розміщуємо друшляк і зливаємо баклажани. Очистивши часник, нарізаємо тонкими слайсами і розкладаємо по баночках. Кількість часнику і перцю чилі для поціновувачів гострого збільшуємо за смаковими уподобаннями.
Крок 6. Ємності наповнюємо баклажанами з цибулею і перцем, злегка утрамбовуючи. Маринад знову кип’ятимо і розділимо по банкам. Прокалюємо кришки крутим окропом. Накриваємо ними банки і закриваємо закаточною машинкою або гвинтовими кришками. Остуджуємо, перевернувши закатки і закрутивши їх в теплу ковдру.
Крок 7. Після охолодження консервацію прибираємо на зберігання в комору або підвал. Коли захочеться гострої закуски, відкриваємо заготівлю і насолоджуємося. Доповнюємо нею відварена картопля, рибу, м’ясо або птицю. Їмо з апетитом і задоволенням. Смачного!