Багатьом хоч один раз доводилося розбавляти спирт водою для отримання домашньої горілки. Але для того, щоб продукт був смачним і якісним, слід враховувати ряд нюансів, виконуючи які ви і отримаєте бажане. Сьогодні ви дізнаєтесь, як правильно розводити спирт, за рахунок таблиці.
УВАГА! Матеріал містить інформацію про товари, вживання яких може нашкодити вашому здоров’ю.
Якими бувають спирти?
Це рідина з вмістом алкоголю не менше 96%. Навіть ті, що належать до харчової групи, діляться на сорти, в залежності від ступеня очищення, та й міцність у них різна.
- Альфа. Кращий у своїй групі. Виготовляється виключно зі злакових культур, міцність 96,3°.
- Люкс. Крім злакових, в сусло дозволено додавати до 35% картоплі. Ті ж 96,3°.
- Екстра. Картоплі при його виготовленні може бути використано до 60%. 96,3°.
- Базис. Картоплі також може бути до 60%. міцність – 96°.
- Вищої очистки. При виготовленні використовується рослинна сировина в довільній пропорції. міцність 96,2°.
- 1 сорт. Також з рослинної сировини, але міцність – 96°.
Увага. Спирти під номерами 5 і 6 для виробництва горілки промисловим способом взагалі не використовуються.
Саме оманлива назва – у продукту вищої очистки. Побачивши його, необізнаний користувач думає, що до нього в руки потрапив продукт кращий з можливих. Насправді це не так. Його призначення – дезінфекція (в основному – при ін’єкціях), а не вживання всередину. Хоча, звичайно, це і не технічний спирт.
Те ж саме можна сказати і про те, що називається 1 сорт. Якщо їх і використовують, наприклад, для настоянок, так адже мова йде про дози, вимірюваних краплями, а не склянками. Хоч ви ними і не отруїтеся, як, скажімо, метиловим, але і горілки хорошої якості не отримаєте. Жорсткість і сильний спиртовий запах залишаться навіть в обробленому продукті.
Тому, якщо у вас є вибір, постарайтеся, щоб до вас в руки потрапив хоча б Базис. Краще, природно, Люкс або Альфа, саме з них сьогодні в основному виробляють горілки.
Вибір води
Технологи лікеро-горілчаних заводів воді приділяють уваги не менше, ніж вибору сорту спирту. Від неї залежить органолептика майбутньої горілки, її м’якість і смак. Звичайно, навряд чи у кого є можливість використовувати воду зі справжніх льодовиків, але застосовувати очищену, а ще краще – дистильовану, можуть всі.
Найгірший варіант – з-під крана. Чи не добре – і відстояна вода без очищення хоча б за допомогою побутового фільтра.
Змішування
Залежно від бажаної міцності, необхідно підрахувати точну кількість води. Робити це можна декількома способами.
Важливо. Лити необхідно спирт у воду, і ніколи-навпаки. Від цього залежить якість горілки, її прозорість, і багато в чому – жорсткість. Вода повинна бути охолодженою, тоді всі реакції пройдуть правильно.
Співвідношення рідин
Цей спосіб не зовсім правильний, оскільки не так просто вирахувати кількість води. Справа в тому, що якщо змішати по 100 мл спирту і води, ви не отримаєте рівно 200 мл рідини.
Тому лити доводиться воду в спирт, що абсолютно неправильно. Для того, щоб отримати 40-градусний алкоголь за цим способом, необхідно в 1 літр 96-градусного спирту додавати воду до тих пір, поки загальний обсяг не досягне 2,4 літра.
Формула
Згідно з формулою, кількість води можна вирахувати так:
- 100 помножити на міцність спирту, на коефіцієнт (кількість спирту в мл розділити на 100), розділити на необхідну міцність і відняти тисячу.
- Поясню на прикладі. У мене є 1 літр 96-градусного спирту. Мені потрібен 50-градусний розчин. 100х96х10: 50-1000=920. Тобто, потрібно взяти 920 мл води, і додати до неї 1 літр спирту.
Таблиця Фертмана
Вона розрахована на спирт міцністю 95° і нижче. Також ви можете розрахувати аж до отримання 15-градусної настоянки. Хоча спочатку рослинна сировину потрібно настоювати при тій міцності, що вказана в рецепті.
По Менделєєву
Кращими пропорціями для змішування спирту (96°) з водою Менделєєв вважав 2 до 3, де береться 2 частини спирту і три – води. Але це-не зовсім точно, тому краще скористатися іншими способами.
Калькулятор самогонника
Щоб не морочитися підрахунками, найлегше скористатися калькулятором самогонника. Особливо корисний він, Якщо у нас кількість спирту не літр, два або п’ять, а скажімо, 425 мл.користуватися ним можна онлайн, а розрахунок найбільш точний.
Очищення та пом’якшення
Створюючи домашню горілку, подбайте про її чистоту, м’якість і приємний смак. Відразу після змішування бажано додати пару таблеток активованого вугілля на літр горілки і залишити на 2-8 годин, потім процідити.
Для поліпшення смаку також важливі пропорції, адже поклавши надлишок меду ви досягнете не пом’якшення, а неприємно-солодкого присмаку. Це ж стосується і кислот.
Чого і скільки можна додавати?
- Мед – традиційний пом’якшувальний продукт. Але його повинно бути не більше ніж 1 частина на 10 літрів горілки.
- Цукор – досить 1 столової ложки на трилітрову банку.
- Глюкоза – 10-15 мл на літр вже готового продукту.
- Лимонний сік – до 1 ст. ложки на літр.
- Апельсиновий сік – як і лимонний.
- Оцет – 1 ч.л. на літр.
Відстоювання
Після розведення і добавки різних інгредієнтів (якщо є така потреба), горілка повинна відстоятися. Більш-менш придатною до пиття вона стає через пару днів, але для того, щоб правильно пройшли всі реакції, краще залишити її в спокої в прохолодному місці, наприклад у підвалі на тиждень. Температура в приміщенні повинна бути більше + 4°с.
Як правильно розводити спирт водою: відео
Якщо інформація вам корисна-ставте лайки, діліться з друзями.