Запіканка з макаронів в духовці – проста і бюджетна страва для буденного обіднього меню. Готувати її можна, як з сирих, так і варених макаронів. Крім основного інгредієнта запіканку можна доповнювати фаршем, сосисками, грибами, овочами і, звичайно ж, сиром. Готується страва без будь-яких складних маніпуляцій: просто всі продукти змішуються в певному порядку в жароміцній формі і запікаються.
Запіканка з макаронів з яйцями в духовці
Запіканка з макаронів з яйцями в духовці – універсальна страва, яку цілком можна приготувати і подати на сніданок, обід або вечерю. Хоч макаронна запіканка є повністю самодостатнім блюдом, не зайвими будуть будь-які овочі і зелень, які можна підібрати за своїми перевагами.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Макарони – 250 гр.
- Молоко – 100 мл.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – за смаком.
- Масло вершкове – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Макарони найкраще брати з твердих сортів пшениці, вони краще тримають форму і більш корисні для організму. Вид макаронів може бути будь-яким: ріжки, спіралі, спагеті і інші.
Крок 2. У каструлі закип’ятіть воду, трохи підсолити її. Потім висипте в киплячу воду макарони. Варіть їх до готовності протягом 10 хвилин, потім промийте холодною водою. Щоб варені макарони не склеїлися, можна збризнути їх олією.
Крок 3. Яйця заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб вони прогрілися до кімнатної температури. Розбийте їх в миску і збийте ручним вінчиком. Потім в однорідну масу влийте молоко і висипте цукор, ще раз добре все перемішайте.
Крок 4. Форму для запікання змастіть вершковим маслом. У жароміцну форму викладіть макарони і залийте їх яєчно-молочною сумішшю.
Крок 5. Запікайте страву в духовці при 175-180 градусах протягом 10-15 хвилин. Яйця повинні повністю пропектися.
Крок 6. Запіканку розділіть на порції і подавайте на стіл в теплому вигляді. Смачного!
Запіканка з макаронів з куркою
Запіканка з макаронів з куркою – це оптимальне рішення для обіду або вечері на всю сім’ю. Цей рецепт неодмінно виручить вас жоден раз в умовах нестачі часу, адже всю основну роботу зробить духовка. Для запіканки можна брати будь-які частини курячої тушки.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Макарони – 250 гр.
- Вода – 250 мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Філе куряче – 300 гр.
- Олія – для змащування форми.
- Помідори – 150 гр.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Сметана – 150 гр.
- Приправа для курки – 1 ст.л.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Всі продукти, які знадобляться для запіканки, вказані в списку інгредієнтів. Куряче філе, якщо воно було заморожено, повністю розморозьте, помийте помідори.
Крок 2. Наріжте його середніми за величиною шматочками, складіть нарізку в миску, посоліть і приправте до смаку.
Крок 3. Відповідну жароміцну форму змастіть олією. Викладіть в неї сухі макарони.
Крок 4. Нарізане куряче філе розкладіть поверх шару макаронів.
Крок 5. Помідори наріжте невеликими кубиками і розподіліть рівномірним шаром по м’ясу.
Крок 6. В окремій мисці розведіть сметану з водою. Отриману суміш посоліть за смаком.
Крок 7. Шматочок твердого сиру натріть на великій терці.
Крок 8. Заготовку полийте сметанною заливкою і посипте тертим сиром.
Крок 9. Сховайте форму фольгою і запікайте страву в духовці при 180 градусах протягом 30-35 хвилин.
Крок 10. Після цього приберіть фольгу і поверніть форму в духовку ще на 15 хвилин, щоб сирна корочка злегка зарум’янилася. Перед подачею прикрасьте запіканку рубаною зеленню. Смачного!
Макаронна запіканка з ковбасою
Макаронна запіканка з ковбасою – оригінальна страва з найпростіших продуктів, які знайдуться на будь-якій кухні. Ми розповімо, як приготувати смачну запіканку так, щоб макарони не перетворилися в борошняне місиво, але при цьому запіканка добре тримала форму.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Макарони – 350 гр.
- Вода – 800 мл.
- Молоко – 350 мл. для соусу + 100 мл. для заливки
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Сіль кухонна – 1 щіпка.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сир твердих сортів – 120 гр.
- Борошно пшеничне – 40 гр.
- Олія – для змащування форми.
- Петрушка – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Ознайомтеся зі списком і відміряйте всі необхідні продукти. Пшеничне борошно просійте через дрібне сито. Увімкніть духовку, щоб вона встигла прогрітися до 180 градусів.
Крок 2. У каструлю влийте приблизно 800 мілілітрів води, трохи посоліть її. У киплячу воду викладіть макарони і варіть їх при невеликому кипінні протягом 5-7 хвилин. Після цього воду злийте, а макарони остудити.
Крок 3. На невеликій сковороді розтопіть вершкове масло. Далі всипте пшеничне борошно і смажте її протягом 10-15 хвилин, постійно помішуючи ложкою.
Крок 4. Приберіть сковороду з вогню. Влийте 100 мілілітрів молока, перемішайте, щоб не залишилося грудок.
Крок 5. Потім додайте ще 250 мілілітрів молока, перемішайте масу і поверніть сковороду на вогонь. Варіть соус на помірному вогні, поки він не загусне.
Крок 6. Натріть твердий сир на терці. Сковороду з соусом приберіть з плити і додайте сирну стружку, перемішайте. Соус для запіканки готовий.
Крок 7. В окремій мисці збовтайте два курячих яйця зі 100 мілілітрами молока, суміш поперчіть і посоліть за смаком.
Крок 8. Наріжте кубиками або соломкою ковбасу. Змішайте в мисці варені макарони з ковбасою.
Крок 9. Додайте сирний соус, перемішайте.
Крок 10. Форму для запікання змастіть олією. Викладіть в неї суміш макаронів і ковбаси, розрівняйте масу ложкою.
Крок 11. Залийте заготівлю яєчною заливкою і відправте в духовку. Запікайте страву протягом 25 хвилин.
Крок 12. Перед тим як подати макаронну запіканку з ковбасою на стіл, посипте її рубаною петрушкою. Смачного!
Сирна запіканка з макаронами в духовці
Сирна запіканка з макаронами в духовці – не звичайнісінька страва, але тим не менше знаходить багато шанувальників. Добре вона ще й тим, що запіканку можна приготувати з вечора і подавати її на сніданок в охолодженому вигляді зі сметаною, наприклад.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Ріжки – 500 гр.
- Сир – 250 гр.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 3 ст.л.
- Сіль кухонна – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 щіпка.
Для сметанного шару:
- Цукор – 3 ст.л.
- Сметана жирна – 7 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Макарони відваріть за інструкцією, вказаною на упаковці. Варені макарони відкиньте на друшляк, щоб скла вода і виріб охололо до кімнатної температури.
Крок 2. В окремій мисці змішайте сир, курячі яйця, ванілін, сіль і цукор. Збийте продукти до однорідного стану.
Крок 3. Сирну масу викладіть до макаронів, і все добре перемішайте.
Крок 4. Жароміцну форму змастіть вершковим маслом по всій площі.
Крок 5. Потім викладіть в форму сирно-макаронну суміш, розрівняйте її ложкою. Час, що залишився вершкове масло розріжте на дрібні шматочки і розкладіть поверх заготовки.
Крок 6. Полийте заготівлю сметаною.
Крок 7. Сметану розрівняйте ложкою і посипте цукром. Форму помістіть в духовку, розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин.
Крок 8. Сирна запіканка з макаронами готова, аромат у неї просто чарівний. Подавайте блюдо зі сметаною або будь-якими солодкими добавками. Смачного!
Запіканка з макаронів з сиром і помідорами
Запіканка з макаронів з сиром і помідорами – смачна основна страва для легкої вечері або цікавий гарнір до м’яса на обід. Поєднання продуктів дуже гармонійне, вони все доповнюють один одного і створюють чудовий смак. І, як апетитно тягнеться розплавлений сир, поки запіканка ще тепла.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Сир чеддер – 180 гр.
- Сир грюйер – 50 гр.
- Сир пармезан – 50 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Масло вершкове – 50 гр. + для змащування форми
- М’якуш пшеничного хліба – 50 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Пенне / рігатоні – 280 гр.
- Молоко – 700 мл.
- Борошно пшеничне – 50 гр.
- Гірчиця діжонська – 1 ч.л.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Кожен вид твердого сиру натріть на дрібній терці окремо. Хлібний м’якуш підсушіть на сковороді без масла і подрібніть в блендері до крихти. Крихту змішайте з 25 грамами Чеддер і 15 грамами пармезану. Що залишився сир змішайте. Помідори помийте і наріжте кружками.
Крок 2. Пасту зваріть за інструкцією, вказаною на упаковці, і відкиньте на друшляк. Для соусу підігрійте в каструлі або сковороді молоко.
Крок 3. В іншій сковорідці з високими бортами розтопіть вершкове масло. Додайте до топленого маслу пшеничне борошно, перемішайте і обсмажте протягом хвилини помішуючи. Потім приберіть ємність з вогню і в три підходи влийте 550 мілілітрів теплого молока, кожен раз добре вимішуйте масу. Якщо залишилися грудки, то протріть соус через сито.
Крок 4. Сковороду з соусом поверніть на вогонь, нагрівайте, поки соус не загусне. Приберіть ємність з вогню і додайте в соус гірчицю, 5 столових ложок молока і суміш сирів. Соус повинен мати рідку консистенцію, посоліть і приправте його до смаку.
Крок 5. Змішайте соус і пасту. Якщо консистенція буде дуже густий, то розбавте її гарячим молоком.
Крок 6. Форму для запікання промажте вершковим маслом, посипте її сумішшю крихт і сиру, викладіть раніше підготовлену масу. Зверху на пасту покладіть кружечки помідорів. Запікайте блюдо в духовці при 190 градусах 12-15 хвилин. Потім включите гриль і запікайте ще 3-5 хвилин.
Крок 7. Перед подачею трохи остудити запіканку. Смачного!
Ніжна запіканка з макаронів як в дитячому садку
Ніжна запіканка з макаронів як в дитячому саду, нагадає вам про приємні моменти давно минулих днів. Їдять її і дорослі, і діти з великим задоволенням. Макарони для страви підійдуть будь-які, а якщо візьмете, щось типу локшини або спагеті, то вийде більш соковито.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Макарони сухі – 250 гр.
- Молоко – 350 мл.
- Цукор – 50 гр.
- Масло вершкове – 15 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль кухонна – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Макарони висипте в підсолену киплячу воду, варіть до готовності, відкиньте на друшляк. Потім додайте до макаронів більшу частину вершкового масла, перемішайте, поки вони гарячі, щоб масло розтануло.
Крок 2. У миску розбийте куряче яйце, всипте цукор і сіль, збийте продукти вилочкою.
Крок 3. У яєчну масу влийте молоко і змішайте все до однорідності.
Крок 4. Далі яєчно-молочну суміш перелийте в ємність до вареним макаронам.
Крок 5. Форму для запікання змастіть залишками вершкового масла. Викладіть в неї макарони з яєчною заливкою.
Крок 6. Помістіть форму в духовку, розігріту до 220 градусів на 10-20 хвилин.
Крок 7. Запіканку з макаронів остудити до теплого стану, розділіть на порції і подавайте до столу. Смачного!
Солодка запіканка з макаронів в духовці
Солодка запіканка з макаронів в духовці – страва, яка найкраще вписується в дитяче меню. Але іноді таку запіканку можна приготувати для всієї родини як десерту і подати з чаєм або молоком. Раніше, до речі, цей рецепт був простіше, без шоколаду.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Макарони-бантики – 250 гр.
- Шоколад – 100 гр.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Цукор демерара / цукор-пісок – 200 гр.
- Молоко – 300 мл.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Масло вершкове – 60 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Ми для рецепта вибрали макарони-бантики, але підійдуть і будь-які інші короткі види макаронів, крім вермішелі. Також підготуйте всі інші продукти зі списку.
Крок 2. Макарони зваріть за інструкцією, вказаною на упаковці. Потім відкиньте їх на друшляк. Зручно використовувати для запікання силіконову форму, викладіть в неї гарячі варені макарони і додайте до них вершкове масло, перемішайте. Кілька макаронів відкладіть для прикраси. Духовку розігрійте до 180 градусів.
Крок 3. В окремій мисці збийте вінчиком курячі яйця з ванільним і тростинним цукром демерара. Також для рецепта підійде і звичайний білий цукор. Коли у збитій маси цукор повністю розчиниться, влийте тепле молоко, ще раз добре перемішайте масу.
Крок 4. Макарони в формі залийте отриманою яєчно-молочною сумішшю і відправте в духовку. Запікайте запіканку протягом 35-40 хвилин.
Крок 5. Щоб перевірити чи готова вона, потрясіть форму, маса не повинна колихатися. Трохи остудити запіканку.
Крок 6. Тепер можна переходити до прикраси страви. Покладіть на поверхню запіканки варені макарони і часточки шоколаду. Помістіть форму з запіканкою знову в духовку на 5-7 хвилин, щоб шоколад розтопився.
Крок 7. Готову солодку макаронну запіканку злегка остудити і можна подавати на стіл. Смачного!
Макаронна запіканка з овочами
Макаронна запіканка з овочами – щоб макарони і овочі тримали форму, їх заливають яєчною заливкою. Насправді все дуже просто: зваріть макарони, підберіть овочі за смаком і відправте форму в добре розігріту духовку.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Макарони – 250 гр.
- Молоко – 500 мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Масло вершкове – 40 гр. + для змащування форми.
- Асорті з морожених овочів – 400 гр.
- Борошно пшеничне – 40 гр.
- Тмін – ½ ч.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сир твердий – 50 гр.
- Оливкова олія – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Тмін розітріть в ступці або подрібніть іншим зручним способом.
Крок 2. Твердий сир натріть на терці з середніми або великими отворами.
Крок 3. Макарони викладіть в киплячу воду і варіть їх після повторного закипання менше на 3-4 хвилини, ніж зазначено в інструкції. Відкиньте макарони на друшляк, але воду не виливайте. Макарони скропіть оливковою олією, щоб вони не злиплися.
Крок 4. Воду, яка залишилася після варіння макаронів, знову закип’ятіть. Викладіть в неї заморожені овочі і проваріть їх протягом 2-3 хвилин. Відкиньте їх на друшляк.
Крок 5. На сковороді розтопіть 40 грам вершкового масла, далі висипте борошно, обсмажте її на маслі до золотистого кольору. поступово тонкою цівкою введіть в борошно молоко, перемішайте і тушкуйте соус приблизно 5 хвилин до загустіння.
Крок 6. У вершковий соус додайте тертий сир, сіль, мелений перець і кмин. Якщо в соусі залишилися грудки, то протріть його через ситечко. Змішайте варені макарони, овочі і соус.
Крок 7. Увімкніть духовку, прогрійте її до 200 градусів. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, викладіть в неї макарони і овочі. Готуйте запіканку приблизно 20-30 хвилин до утворення зверху золотистої скоринки.
Крок 8. Макаронну запіканку з овочами подавайте в теплому вигляді на сніданок, обід або вечерю. Смачного!
Запіканка з макаронами і грибами
Запіканка з макаронами і грибами – дуже смачне поєднання. Макарони можна зварити прямо перед запіканням або використовувати вчорашні, смак запіканки від цього не стане гірше. Гриби вибирайте на свій смак, ми пропонуємо використовувати шампіньйони, наприклад.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Макарони – 1,5 ст.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Гриби шампіньйони / повішення – 400 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Сметана – 1 ст.
- Сирок плавлений – 1 шт.
- Олія – для змащування форми.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Макарони зваріть в підсоленій воді, для цього використовуйте інструкцію, яка вказана на упаковці. Варені макарони відкиньте на друшляк, щоб скла вода.
Крок 2. Форму для запікання застеліть харчовою фольгою і змастіть її олією.
Крок 3. Коли з макаронів стече вода, викладіть їх в промаслену форму.
Крок 4. З ріпчастої цибулі зніміть лушпиння і наріжте його тонкими півкільцями.
Крок 5. Гриби помийте і наріжте дрібними шматочками.
Крок 6. На сковороду влийте столову ложку оливкової олії, викладіть цибулю, обсмажте його до золотистого кольору.
Крок 7. Після цього додайте ще столову ложку масла і нарізані гриби. Продовжуйте смажити всі разом кілька хвилин, посоліть і приправте молотим перцем.
Крок 8. До засмажки з цибулі і грибів додайте ¾ склянки сметани, перемішайте, тушкуйте поки соус злегка не загусне.
Крок 9. Плавлений сирок наріжте дрібними кубиками.
Крок 10. Цибуля і гриби в вершковому соусі викладіть поверх макаронів, розрівняйте шар.
Крок 11. Поверх засмаження розкладіть кубики плавленого сирка.
Крок 12. В окремій мисочці збийте вінчиком або виделкою яйця з залишилася сметаною. Отриманою сумішшю залийте заготівлю.
Крок 13. Помістіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин. Запіканку з макаронами і грибами подавайте на обід або вечерю в теплому вигляді. Можна прикрасити блюдо листочками свіжої петрушки або кропу. Смачного!