Назва говорить сама за себе – цей торт створений за мотивами відомого і улюбленого морозива. У його складі – дуже ніжний ванільний шифоновий бісквіт і крем “Пломбір”.
Для рецепту вам знадобиться:
Для бісквіта на форму 24 см:
- 4 яєчних білка
- 2 яєчних жовтка
- 130 г борошна
- 100 г цукру
- 90 г молока
- 50 г рослинної олії
- 5 г розпушувача для тіста
- 10 г ванільного цукру
- щіпка солі
- щіпка соди
Для крему:
- 300 мл молока
- 300 мл вершків 33-35%
- 2 яєчних жовтка
- 1 яйце
- 80 г цукру
- 30 г цукрової пудри
- 25 г борошна
- 10 г желатину
- 50 мл води
- стручок ванілі
Для глазурі:
- 60 г шоколаду
- 20 г вершкового масла
- 30-40 г вершків 33-35%
Вага торта – 1,4 кг
Рецепт приготування:
Яйця поділяємо на білки і жовтки. 2 жовтка відкладаємо, їх ми будемо використовувати для приготування крему.
Молоко нагріваємо до теплого. Борошно змішуємо з содою і розпушувачем. Від усього необхідного за рецептом цукру відкладаємо приблизно 1 столову ложку, з цим цукром ми будемо збивати білки. Жовтки добре збиваємо без цукру, потім поступово додаємо цукор і збиваємо до світлої, повітряної маси. Поступово додаємо рослинну олію, ванільний цукор і тепле молоко. В останню чергу вмішуємо в тісто борошно з розпушувачем. Тісто поки відкладаємо.
У білки всипаємо сіль і збиваємо до м’яких піків. Потім поступово додаємо цукор і збиваємо до стійких піків. Далі поступово, в 3-4 прийоми, рухаючись лопаткою знизу вгору, вводимо в тісто збиті білки. В результаті виходить дуже легке, повітряне бісквітне тісто.
Я випікала бісквіт в роз’ємній формі для тортів діаметром 24 см. Низ форми застелила папером для випічки, борти нічим не змащувала.
Виливаємо тісто в форму. Випікаємо в попередньо розігрітій до 160 ° С духовці приблизно 40-50 хвилин.
Свіжоспечений бісквіт дістаємо і ставимо на грати. Оскільки шифонові бісквіти дуже ніжні, їх охолоджують в перевернутому вигляді, прямо в формі.
Даємо повністю охолонути і вирізаємо бісквіт з форми. Загортаємо в плівку
і відправляємо бісквіт хвилин на 20 в морозильну камеру, для того, щоб його було простіше і легше нарізати, оскільки бісквіт дуже повітряний і легко мнеться.
До желатину додаємо воду і залишаємо набрякнути.
До борошна додаємо приблизно половину всього необхідного за рецептом цукру, розмішуємо. Жовтки і яйце спочатку злегка розбовтуємо вінчиком, потім додаємо суміш борошна і цукру, розмішуємо. Якщо раптом вийшло густовато, то додаємо трохи холодного молока із загальної норми. Молоко переливаємо в каструлю, сюди ж кладемо цукор, що залишився за рецептом. Стручок ванілі розрізаємо уздовж навпіл і кладемо в молоко – і насіння ванілі, і сам стручок. Ставимо на плиту і нагріваємо до дуже гарячого, але не кип’ятимо. При цьому стежимо, щоб повністю розійшовся цукор. Прибираємо стручок ванілі, він нам більше не знадобиться. Гаряче молоко тонкою цівкою, поступово розмішуючи, додаємо в розбовтані жовтки.
Молочно-яєчну суміш переливаємо назад в каструлю і ставимо на плиту заварювати. Заварюємо на швидкому вогні при постійному перемішуванні до загустіння. Зазвичай, на це потрібно 5-7 хвилин. Як тільки загусне, відразу ж знімаємо з вогню і переливаємо крем в миску. Накриваємо харчовою плівкою, кладемо її прямо на поверхню крему.
Ми залишаємо крем охолонути до кімнатної температури.
З морозильної камери дістаємо бісквіт і розрізаємо навпіл.
Набухлий желатин дуже акуратно нагріваємо, щоб він повністю розійшовся. Вливаємо желатиновий розчин в заварний крем і розмішуємо. Можна за допомогою міксера.
Дістаємо з холодильника вершки і, поступово додаючи цукрову пудру, збиваємо їх на середніх оборотах міксера.
Важливо вершки не перебити, збиті вершки повинні добре тримати форму, але при цьому залишитися м’якими. Дуже акуратно, але швидко змішуємо заварну основу і вершки, і наш крем готовий.
Збираємо торт у формі. Викладаємо нижній корж, виливаємо крем-пломбір
і зверху викладаємо другий корж. Натискаючи на корж, добиваємося того, щоб він був врівень з кремом. Прибираємо форму з тортом в холодильник на 3-4 години, щоб крем застиг.
У шоколад додаємо масло, вливаємо жирні вершки і все дуже акуратно нагріваємо до однорідного стану. В результаті, виходить негуста глазур.
Дістаємо з холодильника торт, виливаємо зверху глазур і розподіляємо її.
Форму з тортом ставимо ще хвилин на 20 в холодильник для того щоб глазур повністю застигла.
Потім дуже акуратно знімаємо форму. Наш торт готовий, він виходить дуже смачним, дуже ніжним і повністю виправдовує свою назву.
Приємного вам чаювання!
Відео рецепт:
Автор рецепту: Готовим с Ириной Хлебниковой