Тісто для біляшів – це одна з найважливіших складових соковитих біляшів, зіпсувавши яку, смак готової страви значно зіпсується. І для того, щоб цього не допустити, ми навчимося готувати правильне тісто, яке ідеально поєднується із ситною м’ясною начинкою. Готувати основу м’ясних «пиріжків» можна як на молочних продуктах, так і на звичайному окропі. Додавати дріжджі чи ні, теж вибір господині, але в цій статті ми підібрали різні рецепти, серед яких, ви точно знайдете «той самий»!
Бездріжджове тісто для домашніх біляшів
Бездріжджове тісто для домашніх біляшів можна з легкістю приготувати, провівши на кухні менше, ніж тридцять хвилин! Такі ситні пиріжки, приготовані своїми руками, виходять в рази смачніше, ніж магазинна альтернатива. І спробувавши одного разу, ви переконаєтеся в цьому самостійно!
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8-10.
Інгредієнти:
- Кефір – 2 ст.
- Борошно – 3,5 ст.
- Сіль – ½ ч.л.
- Сода – 1 ч.л.
- Олія – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Три з половиною склянки борошна просіюємо через сито з дрібними отворами. Підсипаємо соду і сіль – перемішуємо.
Крок 2. Тонким струменем вливаємо кисломолочний продукт і замішуємо тісто за допомогою столовій ложки.
Крок 3. Робочу поверхню припудрюємо жменею борошна і переходимо до ручного замісу, поступово вводячи соняшникову олію.
Крок 4. Через 10-15 хвилин накриваємо масу рушником і залишаємо в теплі на 20-30 хвилин для витрати клейковини.
Крок 5. Приступаємо до формування біляшів. Смачного!
Тісто на кефірі для біляшів
Тісто на кефірі для біляшів має неперевершену текстуру, яка відрізняється особливою ніжністю і м’якістю. Повітряне тісто ідеально доповнює і відтіняє смак начинки, не перебиваючи її. Для більшої соковитості рекомендуємо вам використовувати змішаний фарш зі свинини і яловичини.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 7-8.
Інгредієнти:
- Фарш – 400 гр.
- Олія – 3-4 ст.л. + 1 ст.
- Кефір – 200 мл.
- Яйця – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Дріжджі живі – 22 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Борошно – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір нагріваємо до 40 градусів, додаємо сіль, цукор, яйце і дріжджі. Перемішуємо до однорідності і підливаємо масло.
Крок 2. В отриману суміш просіюємо борошно.
Крок 3. Замішуємо піддатливе тісто і, накривши рушником, прибираємо в тепле місце без протягів на 60 хвилин.
Крок 4. Після закінчення часу, маса збільшилася вдвічі.
Крок 5. Розгортаємо тісто в тонкий пласт і горлечком склянки вирізаємо кола, в центр кладемо підсолений фарш.
Крок 6. Прикриваємо начинку таким же шматком тіста.
Крок 7. Защіплюємо краї і залишаємо напівфабрикати для вистоювання на 10-15 хвилин.
Крок 8. У сковороді нагріваємо склянку олії і обсмажуємо біляші з усіх боків до золотистості.
Крок 9. Викладаємо страву на тарілку і знімаємо пробу. Смачного!
Дуже смачне тісто для біляшів на молоці
Дуже смачне тісто для біляшів на молоці – це перевірений спосіб приготування м’яких і соковитих пиріжків, обсмажених на маслі до рум’яності з ситною начинкою з м’ясного фаршу. Здивуйте себе і своїх близьких неймовірно смачними біляками, приготованими самостійно!
Час готування – 70 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Молоко – ½ ст.
- Борошно – 200-250 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Дріжджі сухі – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У миску зручну для вимішування насипаємо дріжджі, сіль і цукор.
Крок 2. Заливаємо сухі компоненти теплим молоком.
Крок 3. Вводимо борошно.
Крок 4. Вимішуємо масу до гладкого і однорідного стану.
Крок 5. Накривши тісто рушником, вичікуємо годину, а потім обминаємо і приступаємо до формування напівфабрикатів. Смачного!
Класичне тісто для біляшів з сухими дріжджами
Класичне тісто для біляшів з сухими дріжджами замішується дуже швидко і легко, тому, навіть не маючи досвіду приготування подібних продуктів, у вас обов’язково вийде з першого разу. Головне – дотримати пропорції і дотримуватися рекомендацій, прописані нижче.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Молоко – 375 мл.
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Борошно – 600 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Масло вершкове – 60 гр.
Для начинки:
- Фарш яловичий – 800 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Вода – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія соняшникова – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Розчиняємо дріжджі і цукор в теплому молоці, підсипаємо трохи борошна і, вимісивши склад, даємо йому час для активації.
Крок 2. Приблизно через 40 хвилин доповнюємо опару теплим розтопленим вершковим маслом і сіллю, жменями підсипаємо борошно і замішуємо еластичне тісто. Прикриваємо масу серветкою і відправляємо в тепле місце приблизно на одну годину.
Крок 3. Паралельно змішуємо фарш з рубаним цибулею, чорним перцем і сіллю – начинку перемішуємо і присмачуємо невеликою кількістю холодної води. Масу відбиваємо не менше п’яти хвилин для додаткової соковитості і в’язкості.
Крок 4. Переходимо до формування: відокремлюємо від тіста близько 50 грам, розгортаємо в коржик і кладемо начинку.
Крок 5. Вологими пальцями скріплюємо краї, залишаючи посередині невеликий отвір для вільного виходу пара.
Крок 6. На помірному полум’я розігріваємо олію і смажимо заготовки по 7 хвилин з кожного боку.
Крок 7. Перед подачею промакуємо паперовими рушниками і приступаємо до трапези. Смачного!
Тісто для біляшів в хлібопічці
Тісто для біляшів в хлібопічці – це настільки просто і швидко, що впорається навіть дитина! При готуванні в такій техніці, від кулінара потрібно лише зважити і відміряти необхідну кількість компонентів, а потім відправити їх в чашу в потрібній послідовності – вуаля, ідеальне тісто готове!
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Дріжджі сухі – ½ ч.л.
- Борошно – 500 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 2/3 ст.л.
- Маргарин – 70 гр.
- Олія соняшникова – 1 ст.л.
- Молоко – 350 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У чашу хлібопічки вливаємо олію і молоко.
Крок 2. Слідом відправляємо дріжджі, борошно, сіль, цукор і шматочок маргарину кімнатної температури.
Крок 3. Закриваємо кришку і запускаємо режим « Тісто » на 90 хвилин.
Крок 4. Через півтори години наша маса повністю готова до подальшої роботи.
Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення!
Дріжджове тісто на воді для біляшів
Дріжджове тісто на воді для біляшів зазвичай використовується для татарських пиріжків, начинених НЕ перекрученим м’ясом, а відварним картоплею. Такі « булочки » подарують вам справжнє смакове насолоду і на довгі години позбавлять від ненависного почуття голоду.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Борошно – 15-17 ст.л.
- Вода – 225 мл.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Дріжджі сухі – 1,5 ч.л.
- Олія соняшникова – 50 мл.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Кріп – 4 гілочки.
- Цибуля зелена – за смаком.
- Петрушка – 2 гілочки.
- Картопля – 500 гр.
- Перець мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. З картоплі зчищаємо шкірку і промиваємо водою, зелень ополіскуємо і струшуємо надлишки вологи.
Крок 2. Для опари в теплій воді розчиняємо дріжджі, цукор і сіль, підсипаємо близько 11 столових ложок борошна і гарненько перемішуємо.
Крок 3. На робочий стіл висипаємо 2 ложки борошна і приступаємо до замішування тіста, поступово додаючи борошно в невеликій кількості, доводячи масу до потрібної консистенції.
Крок 4. Втручаємо в основу 50 мл соняшникової олії і залишаємо в теплі до підйому.
Крок 5. До м’якості відварюємо картоплю в підсоленій воді.
Крок 6. Дрібно шинкуємо петрушку, кріп і цибулю.
Крок 7. Злив практично весь відвар з картоплі, розминаємо його в пюре, доповнюємо зеленню.
Крок 8. Через 60-90 хвилин тісто обминаємо.
Крок 9. Відокремлюємо від основи невеликий сегмент, перетворюємо його в коржик і кладемо пюре.
Крок 10. Краї скріплюємо і укладаємо заготівлю швом вниз, злегка придавлюємо для більшої площини.
Крок 11. Напівфабрикати залишаємо для вистоювання на 15-20 хвилин.
Крок 12. Обсмажуємо біляші на маслі з обох сторін до апетитної скоринки. Рослинний жир повинен покривати пиріжки мінімум наполовину.
Крок 13. Пісне страву подаємо до столу в поєднанні з бульйоном. Смачного!
Тісто для вак біляшів в духовці
Тісто для вак біляшів в духовці – це м’який і ніжний продукт, який ідеально доповнює будь-яку соковиту і ситну начинку. Така страва стане для вас прекрасним обідом або вечерею, який припаде до смаку всім членам сім’ї.
Час готування – 25
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 12.
Інгредієнти:
- Кефір 3,2% – 1 ст.
- Вода тепла – 3 ст.л.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Борошно – 4 ст.
Процес приготування:
Крок 1. У мисці з високими бортиками об’єднуємо підігрітий кефір з водою і сіллю. Будь-яким зручним способом розтоплюємо вершкове масло і вливаємо в кефірну суміш разом з соняшниковою олією.
Крок 2. Невеликими порціями додаємо просіяне борошно.
Крок 3. Вимішуємо компоненти до тих пір, поки маса не стане м’якою і еластичною. Тісто даємо постояти протягом 10-15 хвилин для розбіжності клейковини.
Крок 4. Відпочила основу ділимо на 10-12 сегментів.
Крок 5. Розгортаємо шматочки в коржі і викладаємо начинку.
Крок 6. Акуратно, але щільно скріплюємо краї, залишаючи невелику дірочку для вливання бульйону.
Крок 7. Заготовки піддаємо термічній обробці і подаємо до столу. Смачного!
Заварне тісто для біляшів на окропі
Заварне тісто для біляшів на окропі – це класичний рецепт, для якого вам будуть потрібні тільки прості і доступні інгредієнти. Деякі господині додають до основного складу яйця, але зараз мова йде про традиційну варіації, яка включає в себе лише 4 компоненти.
Час готування – 20 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Окріп – 1 ст.
- Борошно – 2 ст.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Борошно просіюємо через сито, для того, щоб інгредієнт наситився киснем.
Крок 2. Висипаємо борошно в чашу, зручну для вимішування.
Крок 3. В середині робимо невелику воронку і вливаємо соняшникову олію.
Крок 4. Ретельно перемішуємо два інгредієнта і наливаємо окріп, активно працюємо лопаткою і підсолюємо. Потім переходимо на ручний заміс, робочу поверхню рекомендуємо припудрити жменею борошна.
Крок 5. Формуємо грудку і переходимо до наступного етапу роботи. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Тісто на сметані для біляшів
Тісто на сметані для біляшів відрізняється своєю неймовірною ніжністю і м’якістю, яка незрівнянна ні з чим іншим. Після термічної обробки, біляші, приготовані на такому тісті, будуть в буквальному сенсі танути в роті. Тому заздалегідь рекомендуємо вам готувати з запасом!
Час готування – 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 20.
Інгредієнти:
- Сметана – 200 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Олія – 4 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Цукор-пісок – 1-1,5 ст.л.
- Розпушувач тіста – 10 гр.
- Борошно – 2-3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Головний компонент – сметану, відправляємо в тарілку з високими бортами.
Крок 2. В ту ж ємність відправляємо олія, цукор, яйце, розпушувач і сіль.
Крок 3. Гарненько перемішуємо до однорідної консистенції.
Крок 4. Поступово додаємо пшеничне борошно.
Крок 5. Після того, як маса стала досить густою – починаємо замішувати тісто руками.
Крок 6. Отриманий грудку відразу пускаємо в роботу або переміщаємо на полицю холодильної камери на 20-30 хвилин і тільки після приступаємо до формування біляшів. Смачного!