Страви з сочевиці – це поживні частування для всієї родини. З найдавнішої сільськогосподарської культури можна приготувати ситні гарніри або основні страви. Спеціально для вас ми підготували яскраву добірку з дев’яти перевірених рецептів з покроковими фото. Обов’язково беріть на замітку цікаві кулінарні ідеї, за допомогою яких ви легко урізноманітнити звичне меню.
Сочевиця з овочами на сковороді
Сочевиця з овочами на сковороді – це дуже смачне, ситне і яскраве кулінарне рішення для вашого домашнього столу. Готове частування можна подавати як самостійне блюдо або використовувати в якості гарніру. Апетитна сочевиця відмінно поєднується з м’ясними або рибними стравами. Спробуйте!
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 200 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зубчика.
- Кріп – 10 гр.
- Вода – 350 мл.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Олія – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо ріпчасту цибулю, нарізаємо його дрібними кубиками і обсмажуємо в рослинній олії до рум’янцю.
Крок 2. Очищаємо болгарський перець від насіння. Сам плід ріжемо кубиками, після перекладаємо до цибулі. Перемішуємо і смажимо пару хвилин.
Крок 3. Доповнюємо овочі дрібно порізаними помідорами. Тушкуємо заготівлю, приблизно, одну хвилину. Солимо, посипаємо молотим перцем і перемішуємо.
Крок 4. Заздалегідь промиваємо сочевицю і викладаємо на овочі рівним шаром.
Крок 5. Заливаємо вміст вказаною кількістю холодної води. Доводимо масу до кипіння і після тушкуємо під кришкою близько 10-15 хвилин.
Крок 6. В кінці процесу доповнюємо блюдо подрібненим часником і кропом. Даємо настоятися під кришкою пару хвилин.
Крок 7. Апетитна і яскрава сочевиця з овочами готова. Розкладайте по тарілках і подавайте до столу!
Сочевичний суп-пюре
Сочевичний суп-пюре – це дуже ситне і яскраве за смаком частування для вашого домашнього обіду. Якщо хочете здивувати своїх рідних, то обов’язково спробуйте приготувати таке апетитне блюдо на вашій кухні. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 1 ст.
- Вода – 4 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- М’ята сушена – 4 щіпки.
- Сіль – 1 ч.л.
- Паприка молота – 0,5 ст.л.
- Сік лимонний – 1 ст.л.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо вказану кількість сочевиці і промиваємо її під водою.
Крок 2. Заливаємо підготовлену сочевицю чотирма склянками води. Ставимо на плиту і варимо близько 15-20 хвилин після кипіння.
Крок 3. Очищаємо ріпчасту цибулю і дрібно нарізаємо його. Обсмажуємо на олії до м’якого стану.
Крок 4. Через терку перетираємо помідор і викладаємо його до цибулі. Перемішуємо і тушкуємо дві-три хвилини.
Крок 5. Через 15-20 хвилин сочевиця добре розм’якшиться.
Крок 6. Викладаємо до сочевиці обсмажені овочі.
Крок 7. Подрібнюємо вміст блендером до стану ніжної кашиці.
Крок 8. Доповнюємо масу сіллю, молотою паприкою і сушеної м’ятою. Добре перемішуємо.
Крок 9. Вливаємо в блюдо лимонний сік. Знову все перемішуємо.
Крок 10. Ніжний густий крем-суп з сочевиці готовий. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!
Пісні котлети з сочевиці
Пісні котлети з сочевиці – ідеальне гаряче блюдо для веганів, вегетаріанців або тих, хто тимчасово відмовився від їжі тваринного походження. Таке частування виходить дуже смачним, поживним і корисним. Подавайте його до обіду або вечері, доповнивши вашими улюбленими гарнірами.
Час готування – 40 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця зелена – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Крупа манна – 120 гр.
- Часник – 2 зубчика.
- Вода – для варіння.
- Паста томатна ( кетчуп ) – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь вимочуємо сочевицю. Найкраще залишити її на ніч.
Крок 2. Далі інгредієнт промиваємо під водою і відварюємо в киплячій воді близько 20 хвилин.
Крок 3. Очищаємо ріпчасту цибулю і нарізаємо його дрібними кубиками.
Крок 4. Морквину натираємо на великій терці.
Крок 5. Обсмажуємо цибулю з морквиною на олії. Доповнюємо овочі томатною пастою, сіллю і спеціями за смаком. Перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні близько 10-15 хвилин.
Крок 6. Коли сочевиця зварилася, зливаємо зайву воду. Сам продукт перемелюємо блендером і доповнюємо тертим часником.
Крок 7. Додаємо в масу тушковані овочі. Гарненько все перемішуємо.
Крок 8. Ліпимо з отриманого тіста акуратні котлети і обвалюємо їх в манної крупі.
Крок 9. Обсмажуємо заготовки на олії до рум’янцю з обох сторін.
Крок 10. Апетитні пісні котлети з сочевиці готові!
Смачна каша з сочевиці
Смачна каша з сочевиці вийде навіть у новачків. Для цього готуйте по нашому перевіреному рецепту з покроковим описом процесу. Апетитна каша порадує яскравим смаком і поживними властивостями. Подавайте до столу як самостійне блюдо або в якості гарніру. Ваші близькі оцінять!
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 1 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 0,5 шт.
- Часник – 1 зубчик.
- Паста томатна – 2 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 2 ст.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Зелень – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Подрібнюємо ріпчасту цибулю і натираємо на терці морква. Викладаємо овочі в розігріту з олією сковороду.
Крок 2. Обсмажуємо цибулю з морквиною до м’якого стану.
Крок 3. Відміряємо вказану кількість сочевиці і добре промиваємо її під водою.
Крок 4. Перекладаємо підготовлену сочевиці в сковороду з овочами. Доповнюємо масу томатною пастою, перемішуємо і смажимо пару хвилин.
Крок 5. Обсмажену масу перекладаємо в каструлю. Вливаємо сюди гарячу воду, додаємо подрібнений часник. Кип’ятимо заготівлю і після варимо 15-20 хвилин.
Крок 6. За цей час каша звариться і загусне. Доповнюйте її сіллю, чорним молотим перцем і шматочком вершкового масла. Добре перемішуємо.
Крок 7. Смачна каша з сочевиці готова. Розкладайте її по тарілках, доповнюйте подрібненою зеленню і подавайте до столу.
Сочевиця в горщику в духовці на гарнір
Сочевиця в горщику в духовці на гарнір виходить дуже смачною, яскравою і поживною. Її можна подавати з м’ясними або рибними стравами. Ідеальне рішення для вашого сімейного або святкового столу. Для приготування використовуйте перевірений рецепт з покроковими фото.
Час готування – 1 година 15 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця зелена – 2 ст.
- Гриби шампіньйони – 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 750 мл.
- Соус соєвий – 4 ст.л.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – 1 ч.л.
- Приправа універсальна – 2 ч.л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Сочевицю промиваємо і вимочуємо в холодній воді 20 хвилин.
Крок 2. Нарізаємо цибулю полицю і натираємо морквину на терці. Обсмажуємо овочі до м’якості на олії.
Крок 3. Викладаємо обсмажені овочі в горщики.
Крок 4. Обсмажуємо шампіньйони і кладемо їх на шар з овочів. Посипаємо сіллю і універсальною приправою.
Крок 5. Викладаємо зверху підготовлену сочевицю.
Крок 6. Вливаємо сюди соєвий соус і воду.
Крок 7. Ставимо заготовки в розігріту до 200 градусів духовку на 1 годину. Готуємо під кришкою.
Крок 8. Апетитна сочевиця в горщиках готова. Подавайте до столу в якості гарніру, доповнивши свіжою зеленню!
Суп з сочевиці з м’ясом
Суп з сочевиці з м’ясом – це дуже поживна і наварити блюдо для вашого домашнього обіду. Подавайте апетитний суп з чорним хлібом, сметаною і зеленню. Така кулінарна ідея точно урізноманітнює ваше звичне меню. Обов’язково беріть на замітку перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 100 гр.
- Свинина на кістки – 400 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо відварюємо до готовності. Бульйон залишаємо, а свинину викладаємо на тарілку і даємо їй охолонути.
Крок 2. Подрібнюємо цибулю з морквиною будь-яким зручним способом.
Крок 3. Обсмажуємо овочі на олії до м’якості.
Крок 4. Добре промиваємо червону сочевицю і відправляємо її в киплячий м’ясний бульйон.
Крок 5. Чистимо картоплю і ріжемо невеликими кубиками. Відправляємо їх також в бульйон.
Крок 6. Доповнюємо суп обсмаженими овочами, сіллю і спеціями за смаком. Варимо 20-30 хвилин до м’якості інгредієнтів. В кінці додаємо шматочки відварного м’яса.
Крок 7. Наваристий суп з сочевиці з м’ясом готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!
Сочевиця з грибами і овочами
Сочевиця з грибами і овочами – це дуже смачне, поживне і яскраве кулінарне рішення для вашого домашнього столу. Частування можна подавати як самостійне блюдо або використовувати в якості гарніру. Ситна сочевиця відмінно поєднується з м’ясними або рибними стравами. Обов’язково спробуйте!
Час готування – 45 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця – 1 ст.
- Гриби шампіньйони – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зубчика.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо овочі. Цибуля дрібно нарізаємо ножем, морквину натираємо на терці.
Крок 2. Добре промиваємо шампіньйони, після нарізаємо їх тонкими пластинками.
Крок 3. На рослинній олії обсмажуємо спочатку цибулю з морквиною, а після кладемо сюди гриби. Смажимо до готовності близько 8 хвилин.
Крок 4. Відправляємо до продуктів попередньо промиту і відварену сочевицю.
Крок 5. Доповнюємо частування подрібненої свіжою зеленню.
Крок 6. Солимо і перчимо за смаком. Викладаємо сюди подрібнений часник. Знову все перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.
Крок 7. Ароматна сочевиця з грибами і овочами готова. Діліть на порції і подавайте до столу!
Сочевиця з фаршем на сковороді
Сочевиця з фаршем на сковороді – це дуже смачне і швидке в приготуванні блюдо для вашого столу. Використовуйте кулінарну ідею для ваших сімейних обідів, вечерь або перекусів. Ваші близькі гідно оцінять ситне і яскраве частування. Обов’язково беріть на замітку і приступайте до процесу!
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сочевиця – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Сочевицю промиваємо і відварюємо до готовності.
Крок 2. Очищену ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями. Обсмажуємо овоч в сковороді на олії.
Крок 3. До золотистого цибулі викладаємо м’ясний фарш.
Крок 4. Перемішуємо масу і тушкуємо під кришкою близько 7 хвилин.
Крок 5. Відварену сочевицю відкидаємо на друшляк. Даємо воді повністю стекти.
Крок 6. Перекладаємо продукт до м’ясної засмажці.
Крок 7. Солимо частування за смаком і добре перемішуємо. Прибираємо з плити.
Крок 8. Апетитна сочевиця з м’ясним фаршем готова. Можна подавати до столу і пригощатися!
Турецький суп з червоної сочевиці
Турецький суп з червоної сочевиці відрізняється насиченим смаком і пряним ароматом. Таке гаряче блюдо точно нікого не залишить байдужим. Подавайте його до обіду, доповнивши чорним хлібом або сухариками. Для приготування рекомендуємо скористатися перевіреним покроковим рецептом.
Час готування – 46 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик.
- Паста томатна – 1 ст.л.
- Масло вершкове – 70 гр.
- М’ята сушена – 1 ч.л.
- Паприка молота – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Лимон – для подачі.
- Олія – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю, морквину, цибуля і часник нарізаємо невеликими кубиками.
Крок 2. Нагріваємо каструлю і вливаємо сюди олія. Обсмажуємо на ньому спочатку цибулю, потім додаємо картоплю, морква і подрібнений часник. Готуємо до м’якості.
Крок 3. Викладаємо сюди томатну пасту і після промиту червону сочевицю. Добре все перемішуємо.
Крок 4. Вливаємо в масу воду. Доводимо до кипіння і варимо 25 хвилин.
Крок 5. Подрібнюємо суп за допомогою погружного блендера. Доповнюємо сіллю і чорним молотим перцем.
Крок 6. У сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо на ньому паприку з м’ятою. Після ароматну суміш переливаємо в суп.
Крок 7. Смачний і цікавий турецький суп з сочевиці готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу разом з лимонними часточками.