Сом у духовці – це невигадливе частування, яке під силу приготувати навіть господині-початківці. Сом – велика риба, яка не має луски та дрібних кісточок, тому ідеально підійде для святкового столу, гостям не доведеться мучитися та вибирати кісточки. Чудове частування для друзів та близьких сподобається всім. Запечена риба має неперевершений смак і ніжну текстуру. Якщо ви давно шукали, як смачно та просто приготувати сома, скористайтеся чудовою добіркою.
Сом з картоплею в духовці
Сом з картоплею в духовці – неймовірно смачне блюдо, яке не ускладнить життя процесом приготування. Просте у виконанні частування гідно оцінять любителі морепродуктів і рибних страв. З нескладним рецептом впораються все без винятку. Запечене страву підійде тим, хто харчується збалансовано і стежить за фігурою. Майонез можна замінити сметаною.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Сом – 2 кг.
- Картопля – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Майонез / сметана – 200 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Черево сома розріжте і приберіть нутрощі. Відріжте хвіст і голову. Поріжте на стейки. Шматки сома натріть сумішшю солі, перцю і майонезу. Або сметаною, якщо боїтеся за фігуру. Об’єднайте складові і маринуйте, прибравши в холод.
Крок 2. Картоплю промийте, овочечисткою зніміть шкірку. Коренеплоди наріжте кружечками. Висушіть серветками.
Крок 3. Присипте картопляні кружечки сумішшю солі і перцю і полийте майонезом.
Крок 4. Цибулини звільніть від лушпиння. Нарубайте півкільцями.
Крок 5. Чавунну сковорідку промажте олією.
Крок 6. Розкладіть картоплю.
Крок 7. Далі розмістіть мариновані частини сома.
Крок 8. У залишках майонезу перемішайте цибулю.
Крок 9. У висновку розкладіть просочився майонезом цибулю.
Крок 10. Розігріти духовку, поставивши 180 градусів на температурному важелі. Готуйте 40 хвилин. Запрошуйте рідних і близьких трапезувати і пригощайте чудовим блюдом. Смачного!
Сом, запечений з овочами
Сом, запечений з овочами, виходить надзвичайно ніжним і чудово смачним. Збалансоване блюдо – чудовий варіант для апетитного прийому їжі в теплому сімейному колі. Соковита риба з овочами доставить гастрономічне насолоду. Шалено смачну рибу не пропустить ніхто з поціновувачів рибних закусок.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сом – 500-600 гр.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 5-6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сік лимона – 1-2 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Олія – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Черево сома розорите і приберіть кишки. Обріжте хвіст і голову. Залиште для бульйону.
Крок 2. Поріжте на стейки. Шматки сома натріть сумішшю солі і спецій, і полийте лимонним соком. Об’єднайте складові і маринуйте, прибравши в холод.
Крок 3. Цибулини звільніть від лушпиння. Нарубайте півкільцями.
Крок 4. Морквину промийте, овочечисткою зніміть шкірку. Нарубайте півкільцями.
Крок 5. Картоплю промийте, овочечисткою зніміть шкірку. Коренеплоди розріжте вздовж і наріжте скибочками.
Крок 6. Вогнетривку форму промажте олією. Складіть цибулю.
Крок 7. Потім розкладіть морквину, посипте спеціями.
Крок 8. Далі розподіліть картопляний шар, посипте сіллю і перцем.
Крок 9. Потім укладіть мариновані частини сома.
Крок 10. На кожен рибний шматок складіть шматочок вершкового масла. Воно додасть соковитості.
Крок 11. Накрийте кришкою. Розігріти духовку, поставивши 180 градусів на температурному важелі. Готуйте 40 хвилин.
Крок 12. Запрошуйте друзів і пригощайте чудесним блюдом. Смачного!
Сом, запечений цілком в духовці
Сом, запечений цілком в духовці, чудово поєднується з картоплею та іншими овочами. Нарядне блюдо перетворить будь-яка подія в святкове свято. Ніжна риба володіє неймовірним смаком і тане в роті. Приготувавши частування і презентуючи гостям, ви отримаєте купу компліментів.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сом – 1 шт.
- Лимон – 1/2 шт.
- Часник – 8 зубчиків.
- Картопля – 1,5 кг.
- Помідори черрі – 10 шт.
- Петрушка – для подачі.
Маринад для риби:
- Соєвий соус – 150 мл.
- Лимон – 1/2 шт.
- Суміш спецій для риби – за смаком.
Маринад для картоплі:
- Соєвий соус – 5 ст.л.
- Оливкова олія – 5 ст.л.
- Крохмаль – 1 ч.л.
- Суміш спецій для картоплі – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу промийте. Черево сома розорите і приберіть кишки. Знову промийте. Виріжте зябра. Помістіть тушку в глибоку посудину.
Крок 2. Лимон обполосніть і відріжте половину. Видавите сік, він додасть родзинку рибі і позбавить від неприємного запаху.
Крок 3. До лимонному соку налийте соєвий соус і насипте спеції для риби. Об’єднайте інгредієнти.
Крок 4. Підготовлену рибу залийте маринадом. Процес маринування займе 1-1,5 години, періодично перевертайте рибу, щоб все відбувалося рівномірно.
Крок 5. Картоплю промийте, овочечисткою зніміть шкірку. Коренеплоди розріжте вздовж і поріжте на частини. Промийте в холодній воді і дайте стекти надлишкам вологи.
Крок 6. З’єднайте оливкову олію, соєвий соус, крохмаль і спеції для картоплі.
Крок 7. Картоплю складіть в миску і полийте маринадом. Ретельно розмішайте. Маринад додасть картоплі золотисту корочку.
Крок 8. Часник розберіть на зубчики і сполосніть під краном. Розігріти духовку, поставивши 180 градусів на температурному важелі.
Крок 9. Проти вистелите пергаментним папером або фольгою. Маринованого сома розділіть на частини, не розрізаючи до кінця. Розрізи залийте маринадом, розмажте. Рибу укладіть на деко.
Крок 10. Порожні місця заповніть маринованою картоплею і зубчиками часнику. Готуйте 40-60 хвилин.
Крок 11. Помідори черрі обполосніть і за 10 хвилин до готовності розподіліть по деку.
Крок 12. Готову страву дістаньте з духовки. У розрізи вставте лимонні часточки, прикрасьте зеленню. Запрошуйте друзів і пригощайте чарівним стравою. Смачного!
Стейки сома в духовці
Стейки сома в духовці готуються просто і з легкістю прикрасять будь-яке свято. Сом не має дрібних кісточок, тому без проблем може бути частуванням на святковій події. Гостям не потрібно буде напружуватися, щоб звільнити м’ясо від кісток. Ніжна риба принесе масу приємних емоцій і вражень.
Час готування – 2 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сом – 2 кг.
- Лимон – 1 шт.
- Сметана – 300 гр.
- Сушений базилік – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для риби – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Дістаньте рибу з морозильника.
Крок 2. Занурте в миску і налийте воду, щоб прискорити розморожування.
Крок 3. Розмороженого сома поріжте на стейки. Посипте сіллю, сушеним базиліком і приправами для риби. Полийте лимонним соком. Процес маринування займе 1 годину, періодично перевертайте рибу, щоб все відбувалося рівномірно.
Крок 4. Вогнетривку форму наповніть маринованої рибою.
Крок 5. Залийте сметаною. Розігріти духовку, поставивши 190 градусів на температурному важелі.
Крок 6. Готуйте 1 годину.
Крок 7. Золотисту рибу перекладіть на тарілку, задекоруйте лимонними часточками.
Крок 8. При бажанні доповніть гарніром. Запрошуйте рідних трапезувати.
Крок 9. Приємної насолоди!
Сом в сметані в духовці
Сом в сметані в духовці виглядає максимально презентабельно і являє собою чудове частування. Ніжна риба з грибної прошарком і золотистою сирною скоринкою збентежить своїм божественним смаком всіх, хто покуштує блюдо. Ароматну страву зведе вас з розуму. Це вигідний спосіб презентувати страва на урочистому заході.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сом – 1,5-2 кг.
- Сметана – 400 гр.
- Гриби консервовані – 200 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку сполосніть. Черево сома розорите і приберіть кишки. Знову обполосніть. Зріжте хвіст і голову. Поріжте на стейки. Приправте спеціями і масажними рухами втріть в рибні шматки.
Крок 2. Проти вистелите пергаментним папером або фольгою. Розкладіть рибні шматки. Промажте сметаною.
Крок 3. Далі розподіліть консервовані гриби. Або використовуйте сирі шампіньйони, попередньо очищені і нарізані скибочками, або попередньо зварені і заморожені.
Крок 4. Сир натріть теркою і розкладіть по грибах рівним шаром.
Крок 5. Розігріти духовку, поставивши 200 градусів на температурному важелі. Деко помістіть в духовку. Готуйте 30-40 хвилин.
Крок 6. Золотисте блюдо подавайте порційно. Якщо є бажання, доповніть гарніром. Запрошуйте друзів і пригощайте чудовим частуванням. Смачного!
Філе сома, запечене в духовці
Філе сома, запечене в духовці – божественне частування для друзів і близьких на будь-якому святковому подію. Блюдо подають тільки що в приготованому вигляді або остиглому. Риба залишається соковитою і ніжною незважаючи ні на що. Частування можна доповнити гарніром або подавати окремо.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Філе сома – 2 шт.
- Шампіньйони – 150 гр.
- Часник – 2 зубчика.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Майонез – за смаком.
- Сир твердий – за смаком.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо розтануло філе сома поріжте на частини, насипте сіль і перець.
Крок 2. Полийте майонезом і відправте очищений і подрібнений часник. Змішайте і маринуйте хвилин 30.
Крок 3. У прогріту сковорідку вилийте олію і занурте мариновані частини. Підсмажте з обох сторін.
Крок 4. Підсмажену рибу складіть в ємність, в якій плануєте запікати.
Крок 5. Попередньо очищені і нарізані півкільцями цибулини пасеруйте на маслі. Рибні частини покрийте пасерованим цибулею.
Крок 6. Очищені шампіньйони наріжте скибочками і покрийте цибульний шар.
Крок 7. Сир натріть теркою і посипте поверх грибного шару.
Крок 8. Промажте майонезом. Розігріти духовку, виставивши 180 градусів на температурному важелі.
Крок 9. Ємність із заготівлею поставте в грубку.
Крок 10. Процес запікання займе 40 хвилин.
Крок 11. Деко витягніть з духовки.
Крок 12. Розділіть на порції ароматну і рибу і доповніть картопляним пюре. Кличте гостей трапезувати. Смачного!
Сом з майонезом в духовці
Сом з майонезом в духовці готується простіше простого. У вас не виникне складнощів, навіть якщо ви бачите цю рибу вперше. Частування підходить і для щоденного раціону, і для святкового меню. Ніжна текстура риби і відсутність дрібних кісточок дозволяє годувати блюдом маленьких дітей.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Хвостова частина сома – 700 гр.
- Майонез – 3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо розтанула рибу промийте.
Крок 2. Розріжте на частини, але не до кінця. Посоліть, втираючи масажними рухами з усіх боків.
Крок 3. Заготівлю укладіть в вогнетривку форму. Полийте майонезом.
Крок 4. Скориставшись силіконовим пензликом, розподіліть його по всій тушці. Якщо маєте в своєму розпорядженні часом, залиште маринуватися. Я зазвичай роблю з вечора, залишаючи маринуватися на цілу ніч.
Крок 5. Цибулину звільніть від лушпиння. Нарубайте кільцями.
Крок 6. Кільця розподіліть по рибі. Розігріти духовку, поставивши 180 градусів на температурному важелі.
Крок 7. Ємність із заготівлею поставте в духовку. Процес запікання займе 40-50 хвилин. Через вказаний час деко витягніть з духовки. Запрошуйте друзів і пригощайте чарівним стравою. Смачного!