Сметанник класичний – 9 простих рецептів приготування в духовці в домашніх умовах з покроковими фото

Сметанник – це приголомшлива випічка, яка має масу цікавих варіантів. А таку назву десерт отримав через використання в рецептах досить великої кількості сметани. Випічка завжди виходить пишною, соковитою і дуже смачною. А простота подібних рецептів дозволяє господиням буквально за півгодини приготувати оригінальне частування до чаю.

Сметанник на пісочному тісті

Сметанник на пісочному тісті – неймовірно смачна домашня випічка, яка не поступається чізкейку ні по одному пункту. Усередині сметанник виходить ніжніше хмарки, а зовні його обрамляє соковите пісочне тісто – це дуже смачно, спробуйте самі.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 300 гр.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Масло вершкове – 200 гр.

Для начинки:

  • Сметана – 500 гр.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор ванільний – 30 гр.
  • Цукор – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед тим, як натерти вершкове масло на терці, добре підморозьте його в морозилці.

Крок 2. До стружки вершкового масла додайте цукор.

Крок 3. Розбийте одне куряче яйце.

Крок 4. Пшеничне борошно змішайте з розпушувачем для тіста і просійте в миску з уже наявними інгредієнтами.

Крок 5. Руками вимісити пісочне тісто і скачайте його в кулю.

Крок 6. Жароміцну форму діаметром 24 сантиметри промажте вершковим маслом. Тісто розкачайте на рівній поверхні в пласт товщиною приблизно півсантиметра.

Крок 7. Перенесіть тісто в форму і розподіліть його, щоб вийшла основа з високими бортами.

Крок 8. Для начинки змішайте в мисці сметану, яйця, ванільний і простий цукор. Доведіть масу до однорідного стану.

Крок 9. Начинку вилийте на основу тіста. Начинка не повинна перевищувати бортики.

Крок 10. Випікайте сметанник в духовці при 180 градусах протягом 45-50 хвилин.

Крок 11. Сметанник виходить ідеальним, красивим і дуже смачним. Смачного!

Торт сметанник в домашніх умовах

Торт сметанник в домашніх умовах – смачне рішення для свята з нагоди дня народження. Торт складається з ніжних коржів, добре просочених кремом, прикраса можна вибрати будь-який на ваш смак і фантазію. Для десерту будуть потрібні самі звичайні продукти, які легко можна знайти в найближчому до будинку магазині.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сметана – 250 гр.
  • Цукор – 120-150 гр.
  • Розпушувач для тіста – 10 гр.
  • Какао-порошок – 10 гр.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 180 гр.
  • Сіль кухонна – 1 щіпка.
  • Олія – для змащування форми.

Для крему:

  • Сметана 25% – 400 гр.
  • Пудра цукрова – 1-2 ст.л.
  • Цукор ванільний – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь включіть духовку, щоб вона прогрілася до 180 градусів. У миску розбийте курячі яйця, висипте сіль, починайте збивати їх міксером. Потім поступово висипте порцію цукру, продовжуйте збивати до утворення пишної світлої маси. Додайте сметану і збивайте ще хвилину.

Крок 2. Пшеничне борошно змішайте з розпушувачем для тіста. Отриману суміш додайте в сметано-яєчну масу і міксером доведіть тісто до однорідності.

Крок 3. Для випікання коржів візьміть дві жароміцні форми однакового діаметру. На дно форм покладіть пергамент або фольгу, змастіть олією бічні стінки. Тісто розділіть на дві частини рівні 2/3 і 1/3 від загальної кількості. У більшу частину додайте какао, перемішайте масу.

Крок 4. В одну форму влийте біле тісто, в іншу – шоколадне. Маси розрівняйте лопаткою, щоб вийшла рівна поверхня. Білий корж випікайте протягом 10-12 хвилин, шоколадний – 16-18 хвилин. Час запікання безпосередньо залежить від потужності і характеристик вашої духовки.

Крок 5. Щоб перевірити готовність коржа, проткніть його дерев’яною шпажкою. Якщо він готовий, то шпажка залишиться сухою.

Крок 6. Приготуйте сметанний крем. Міксером збийте сметану і цукрову пудру. Щоб крем не був занадто рідким, то беріть сметану по-жирніше.

Крок 7. Коржі обріжте по меншому діаметру, ці обрізки знадобляться для прикраси торта. Шоколадний корж розріжте уздовж навпіл.

Крок 8. Зберіть торт. Складайте коржі один на одного і щедро промазуйте їх сметанним кремом. Коржі чергуйте: шоколадний, білий, шоколадний. Відправте торт для просочення в холодильник на 2-4 години.

Крок 9. Обрізки подрібніть до крихти будь-яким зручним способом. Коли торт добре просочиться, обмажте його з боків і зверху кремом і посипте крихтою.

Крок 10. Торт виходить відмінний, його можна просто так до чаю подати або на свято у вигляді десерту. Смачного!

Сметанник з ягодами в духовці

Сметанник з ягодами в духовці – незрівнянний десерт для літнього меню. Не відмовте собі в задоволенні насолодитися його ніжністю і легкістю. Ягоди можна взяти будь-які: лісові або садові, до того ж вони можуть бути свіжими або замороженими.

Час готування – 70 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищий сорт – 200 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.
  • Олія – 5 ст.л. + для змащування форми.
  • Молоко – 5 ст.л.
  • Ягоди – 200 гр.

Для заливки:

  • Сир 9% – 150 гр.
  • Цукор – 120 гр.
  • Сметана – 300 гр.
  • Яйця курячі великі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 1,5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сир краще попередньо протерти через сито. У мисці відповідного обсягу змішайте просіяне борошно, сир, розпушувач для тіста, молоко і олію. Вимісити тісто однорідної консистенції, щоб воно було м’яке і нелипке.

Крок 2. Для випічки візьміть роз’ємну форму, змастіть її олією. З тіста зробіть основу для пирога. Необов’язково розгортати тісто качалкою, можна розподілити його пальцями по дну форми і зробити високі бортики.

Крок 3. Тепер збийте три курячих яйця разом з цукром до утворення пишної маси.

Крок 4. Далі в яєчну масу додайте сир, сметану і борошно, все добре перемішайте.

Крок 5. Сметанну заливку перекладіть на основу з тіста. Зверху розсипте ягоди.

Крок 6. Випікайте сметанник в духовці при 190 градусах протягом 50 хвилин. Коли пиріг буде готовий, залиште його в відчинені духовці до повного охолодження.

Крок 7. Далі помістіть сметанник в холодильник, щоб він настоявся і ущільнився. Краще випікати сметанник з вечора, а на наступний день подавати гостям. Смачного!

Простий сметанник з сиром в духовці

Простий сметанник в сиром в духовці – чудовий домашній пиріг з м’якою начинкою. Сир повинен бути добре віджатий, а сметана – густою. Зовнішнім видом він нагадує всім відомий чізкейк, але за складом продуктів і способу приготування простіше і доступніше.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Сметана 25% – 250 гр.
  • Сир – 600-700 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Цукор – 7 ст.л.
  • Настоянка ванілі – 2 ст.л.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 150 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Всі продукти зі списку повинні бути свіжими і якісними.

Крок 2. У миску висипте три столові ложки цукру і викладіть два курячих жовтка. Збийте ці продукти вінчиком або міксером.

Крок 3. Вершкове масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно стало м’яким. Додайте до збитим жовтків м’яке масло і ванільну настоянку. Все добре перемішайте.

Крок 4. Потім просійте через сито борошно і вимісити однорідне тісто.

Крок 5. Готове тісто розподіліть по дну форму і сформуйте високі бортики по всьому колу. Відправте форму з основою в духовку, розігріту до 200 градусів на 7-10 хвилин.

Крок 6. Підготуйте начинку. У миску викладіть сир і додайте до нього сметану, два білка і два цілих яйця, чотири ложки цукру і сіль за смаком.

Крок 7. Занурювальним блендером пробийте всі інгредієнти, щоб вийшла повністю однорідна маса.

Крок 8. Трохи пропечену основу дістаньте з духовки.

Крок 9. Начинку вилийте на корж-основу. Поверніть форму в духовку і продовжуйте запікати ще 40 хвилин при 170 градусах. Коли начинка підніметься, можна зменшити температуру до 160 градусів.

Крок 10. Вимкніть нагрів і залиште готовий сметанник на 20 хвилин в гарячій духовці. Потім остудити при кімнатній температурі і витягніть з форми.

Крок 11. Готовий сметанник прикрасьте фруктами і ягодами на свій смак. Смачного!

Класичний шоколадний сметанник

Класичний шоколадний сметанник – дивовижний десерт на будь-який випадок: подружок порадувати або скрасити милий сімейний вечір. Він не такий складний в приготуванні, як, наприклад, торт Наполеон або графські руїни, але за смаком нічим не поступається.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 8.

інгредієнти:

  • Сметана 15% – 1 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 1 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Какао-порошок – 4 ст.л.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч.л.

Для крему:

  • Сметана 25% – 400 гр.
  • Пудра цукрова – 4 ст.л.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Загущувач для вершків – 1 пакетик.
  • Джем полуничний – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Зберіть на столі всі необхідні продукти, зазначені в списку і можна приступати.

Крок 2. У мисці змішайте 15% сметану, куряче яйце і цукор.

Крок 3. До отриманої маси додайте просіяне борошно, какао-порошок і розпушувач для тіста. Все добре перемішайте до отримання однорідної маси.

Крок 4. Тісто можна випікати різними способами, ми будемо використовувати мультиварку. Чашу мультиварки змастіть маслом і викладіть в неї тісто. Випікайте в режимі «Випічка» протягом 45 хвилин.

Крок 5. Готовий шоколадний корж остудити.

Крок 6. Приготуйте сметанний крем. Для нього краще взяти більш жирну сметану, тоді маса вийде густою. Збийте жирну сметану, цукрову пудру, загущувач для вершків і ванілін.

Крок 7. Корж і крем готові, можна приступати до збірки сметанника. Корж розріжте на дві частини поперек, а потім кожну частину розріжте уздовж навпіл. Покладіть першу частину на дошку або тарілку, просочені полуничним джемом і змастіть сметанним кремом.

Крок 8. Таким чином зберіть весь торт, його боки і верх щедро промажте сметанним кремом.

Крок 9. Готовий сметанник прикрасьте на свій смак і відправте на просочення в холодильник. Смак у десерту приголомшливий. Смачного!

Сметанник з малиною

Сметанник з малиною – легке і ніжне ласощі. За свій оригінальний освіжаючий смак, десерт зобов’язаний кремово-сметанній начинці і кисло-солодким ягодам малини. Можна приготувати сметанник ввечері, за ніч він настоїть в холодильнику, тим самим придбає свою правильну текстуру і сніданок у вас буде просто царським.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-6.

інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сода харчова – 0,5 ч.л.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 300 гр.
  • Цукор – 5 ст.л.
  • Масло вершкове – 200 гр.

Для начинки:

  • Сметана 25% – 450 гр.
  • Яйце куряче – 5 шт.
  • Цукор – 8 ст.л.
  • Малина – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Міксером збийте м’яке вершкове масло з цукром.

Крок 2. До масляної маси розбийте куряче яйце, всипте просіяне борошно і вимісити тісто спочатку вінчиком, потім руками.

Крок 3. Готове тісто вийде м’яким і еластичним, зберіть його в кулю.

Крок 4. Далі отримане тісто руками розподіліть по всій площі жароміцної форми, зробіть бортики. Приберіть форму з основою в морозилку, поки будете займатися начинкою. І вже можна включити духовку, щоб вона грілася.

Крок 5. Для начинки збийте курячі яйця разом з цукром до однорідної маси.

Крок 6. У яєчну масу викладіть сметану і додайте малину. Ще раз добре перемішайте начинку. Причому ягоди можна пробити блендером, якщо ви хочете отримати однорідну текстуру начинки.

Крок 7. Дістаньте тісто з морозилки і вилийте на нього сметанну начинку.

Крок 8. Відправте форму з заготівлею в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин. Верх у готового пирога не повинен колихатися.

Крок 9. Готовий сметанник з малиною остудити, витягніть з форми і прикрасьте на свій смак. Смачного!

Класичний татарський сметанник

Класичний татарський сметанник – незвичайний пиріг з дріжджового тіста. Після охолодження, він навіть трохи нагадує морозиво в тісті. До того ж випічка дуже апетитно виглядає на столі і безсумнівно служить його прикрасою.

Час готування – 130 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

інгредієнти:

  • Молоко – 100 мл.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор – 3,5 ст.л.
  • Дріжджі сухі – 0,5 ч.л.
  • Сіль кухонна – за смаком
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 350 гр.
  • Сметана – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підберіть всі продукти за списком. Також знадобиться жароміцна, краще роз’ємна форма для випікання сметанника.

Крок 2. Трохи підігрійте молоко, вилийте його в миску. Додайте дріжджі, вершкове масло, одне куряче яйце, сіль, пшеничне борошно і половину столової ложки цукру. Замісити однорідне тісто, залиште його в теплі на годину.

Крок 3. Після вистоювання ще раз обійміть тісто руками і розкачайте в круглий пласт більший по діаметру форми на 2-3 сантиметри.

Крок 4. Три курячих яйця злегка збийте з трьома столовими ложками цукру.

Крок 5. Далі додайте сметану і перемішайте начинку до однорідності.

Крок 6. Тісто покладіть в форму таким чином, щоб його краї звисали з форми. У центр вилийте начинку і розподіліть її по всій площі. Краї тіста загніть до центру.

Крок 7. Випікайте татарський сметанник в духовці при 200 градусах протягом 30-40 хвилин. Випічка має дуже оригінальний вигляд і вам точно відразу захочеться її спробувати. Смачного!

Сметанник з желатином

Сметанник з желатином – десерт, приготувати який у вас не важко буде. Завдяки такому продуманому складу він відмінно застигає і має таку гладку, що тане текстуру. До того ж рецепт абсолютно універсальний, в нього можна додавати різні солодкі добавки для смаку або будь-які свіжі ягоди.

Час готування – 4-6 ч.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 4-6.

інгредієнти:

  • Сметана – 450 гр.
  • Печиво пісочне – 300 гр.
  • Молоко згущене – 1 банка.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Желатин – 10 гр.
  • Вода – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Желатин замочіть у воді відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці.

Крок 2. Печиво розламати на шматки і викладіть в чашу блендера. Подрібніть його до крихти.

Крок 3. Розтопіть на повільному вогні вершкове масло і змішайте його з пісочною крихтою.

Крок 4. Маса повинна вийти не дуже жирною, але і не дуже сухою.

Крок 5. Роз’ємну форму застеліть пергаментом. Викладіть пісочну масу в форму і розрівняйте шар, добре утрамбуйте його.

Крок 6. В окрему миску викладіть сметану і влийте згущене молоко, перемішайте.

Крок 7. Желатин розпустіть на повільному вогні, але не кип’ятіть. Желатинову масу процідити через ситечко і поступово введіть в сметанну масу.

Крок 8. Ретельно вимісити масу і вилийте її на пісочну основу.

Крок 9. Відправте форму з сметанником в холодильник для застигання, на це піде кілька годин.

Крок 10. Прикрасити сметанник можна за бажанням ягодами, фруктами, посипкою або іншими кондитерськими добавками. Смачного!

Простий сметанник на кефірі в духовці

Простий сметанник на кефірі в духовці для душевного чаювання в колі друзів. Це не тільки смачне ласощі, але і джерело позитивних емоцій. Готується сметанник нескладно, але завжди виходить пишним і смачним. Скористайтеся цим рецептом для створення неповторного десерту.

Час готування – 3 ч. 20 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Кефір – 350 мл.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищий сорт – 2 ст.
  • Цукор – 425 гр.
  • Сода харчова – 0,5 ч.л.
  • Сметана – 400 гр.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч.л.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Какао-порошок – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У миску розбийте курячі яйця, висипте до них 200 грам цукру. Добре збийте продукти міксером. У вас повинна утворитися пишна світла маса.

Крок 2. До збитим яйцям додайте кефір і продовжуйте працювати міксером.

Крок 3. Борошно просійте через сито і висипте в рідку частину тіста. Вимісити масу до однорідності.

Крок 4. Тісто має бути однорідним, без борошняних грудок.

Крок 5. Розділіть тісто на дві частини. В одну висипте соду, половину лимонної кислоти і чайну ложку борошна, перемішайте.

Крок 6. Застеліть форму пергаментом і викладіть в неї тісто.

Крок 7. Випікайте корж в духовці при 170 градусах протягом 20-30 хвилин. Потім витягніть корж з форми і остудити його.

Крок 8. У другу частину тіста висипте столову ложку какао, решту соди і чайну ложку борошна, перемішайте.

Крок 9. Таким же чином спекти другий шоколадний корж.

Крок 10. Збийте крем. У мисці змішайте сметану з 200 грамами цукру до отримання пишного густого крему.

Крок 11. Кожен корж розріжте поперек на дві рівні частини. У вас вийде 4 коржі.

Крок 12. Складіть коржі один на одного і промажте їх сметанним кремом. Також щедро промажте боки і верх торта.

Крок 13. У чашу блендера покладіть горіхи, 25 грам цукру і столову ложку какао. Подрібніть продукти, щоб вийшла маса з крихти.

Крок 14. Посипте торт отриманою шоколадно-горіховою крихтою. Перед тим, як подавати сметанник до столу, дайте йому просочитися в холодильнику протягом декількох годин. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал